Slovenija

'80 evrov je za prazno študentsko denarnico ogromno'

Ljubljana, 21. 12. 2012 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prejemnica Zoisove štipendije opozarja, da je ostala brez dodatka za bivanje v kraju izobraževanja, ker je začasno prebivališče prijavila 5. oktobra in ne pred 1. oktobrom, ko se je začelo študijsko leto. Študentska organizacija opozarja ministrstvo za delo, da je takšno ravnanje nedopustno.

Na nas se je obrnila bralka, ki je upravičena do Zoisove štipendije. Sama trdi, da so letos številni študenti prejemniki štipendij prikrajšani. Študenti, ki študirajo izven kraja bivanja in v kraju študija živijo, so upravičeni do dodatka pri štipendiji, ki mesečno znaša nekaj več kot 80 evrov. "To je za že tako prazno študentsko denarnico ogromno," pravi naša bralka, ki je, čeprav ima začasno prebivališče urejeno v kraju študija, ostala brez tega dodatka.

Zoisovi štipendisti opozarjajo, da jih nihče ni opozoril na to, da morajo potrdilo o začasnem prebivališču imeti urejeno pred začetkom šolskega leta.
Zoisovi štipendisti opozarjajo, da jih nihče ni opozoril na to, da morajo potrdilo o začasnem prebivališču imeti urejeno pred začetkom šolskega leta. FOTO: Reuters

Bralka opozarja, da v navodilih za izpolnjevanje vloge za štipendijo nikjer ni pisalo, da morajo prosilci priložiti potrdilo o začasnem prebivališču z upravne enote, ki velja z začetkom šolskega leta. (Navodila za izpolnjevanje so dosegljiva na tem naslovu in v njih res ni tega opozorila) To pomeni 1. september za dijake in 1. oktober za študente. Sama je sicer priložila omenjeno potrdilo o začasnem prebivališču, a ji je sklad dodatek k štipendiji zavrnil, saj je na njenem potrdilu datum 5. oktober. Bralka pojasnjuje, da se je na odločbo pritožila. V pritožbi je pojasnila, da je pogodbo z najemodajalko podpisala v soboto 29. septembra, na upravno enoto pa je šla takoj naslednji teden. In ker je bil 1. oktober že mimo, je sklad ocenil, da začasnega prebivališča ni imela urejenega ves čas od začetka študijskega leta, zato ji je dodatek zavrnil.

ŠOS: Takšno ravnanje ministrstva za delo je nedopustno!

A ker je takšnih dijakov in študentov več, dodatek pa bi jim kot pomoč pri plačevanju stroškov za študentsko posteljo prišel zelo prav, je Študentska organizacija Slovenije študente pozvala, naj se prejemniki tako državnih kot Zoisovih štipendij na odločbo pritožijo. Njihovi pravniki so celo uredili splošni obrazec pritožbe. V njem izpostavljajo, da v navodilih za izpolnjevanje ni bilo jasno navedeno, kakšne pogoje morajo prosilci izpolnjevati za pridobitev tega dodatka. Sklad te očitke zavrača in zatrjuje, da je že julija na svoji spletni strani objavil obvestilo, da morajo prosilci za upravičenost do dodatka imeti urejeno prebivanje. Tega obvestila na spletnih straneh sklada nismo našli. Bralka se zato sprašuje, če je morda nekdo namerno zavajal študente in dijake?

Takšno delovanje nasprotuje tudi pravnemu načelu predvidljivosti, saj gre za delovanje po internih navodilih med ministrstvom in javnim skladom, ki ni transparentno zapisano niti v zakonu, niti v pravilniku, niti v razpisu. ŠOS lahko to razume le kot provokacijo in še enega izmed 'nenamernih' varčevalnih ukrepov države. Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije

Tudi ŠOS ministrstvo za delo opozarja, da je takšno ravnanje nedopustno. "Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije ter centri za socialno delo so zahtevali priložitev najemne pogodbe oziroma potrdila o začasnem prebivališču, ki bi imela začetek veljave že pred 1. 10. 2012," opozarja ŠOS in dodaja: "Kot je predvsem študentom jasno, nekateri v tem času še niso bivali v kraju izobraževanja, drugim se je status med študijskim letom spremenil. Glede na to, da je štipendist dolžan štipenditorju sporočiti spremembo, ki vpliva na prejemanje štipendije, se sprašujemo, zakaj v tem primeru sporočitev spremembe nima posledice v prejemanju štipendije. Zadeva je še toliko bolj nesmiselna v primeru prejemanja državne štipendije, za katero lahko polnoletni dijak ali študent zaprosi kadar koli med študijskim letom."

Sklad: Vse pravice se vežejo na začetek šolskega leta

Približno 11 odstotkov Zoisovih štipendistov je upravičenih do dodatka za bivanje v kraju izobraževanja, ki znaša nekaj več kot 80 evrov, kar ni malo za študentski žep.
Približno 11 odstotkov Zoisovih štipendistov je upravičenih do dodatka za bivanje v kraju izobraževanja, ki znaša nekaj več kot 80 evrov, kar ni malo za študentski žep. FOTO: Thinkstock

Javni sklad za štipendije za 24ur.com pojasnjuje, da so že julija letos vse vlagatelje opozorili, da morajo za upravičenost do dodatka imeti urejeno prebivanje, ki ga določa zakon o prijavi prebivališča. Ker se pravica do štipendije in tudi vsi dodatki vežejo na začetek šolskega oziroma študijskega leta, mora vlagatelj za dodatek za bivanje izpolnjevati pogoje zanj od začetka šolskega oziroma študijskega leta, enako kot za samo pravico do štipendije in za vse druge dodatke. Začetek šolskega oziroma študijskega leta je v Sloveniji določen, in sicer se praviloma šolsko leto začne 1. septembra in študijsko 1. oktobra, odgovarjajo na skladu.

Ker vlagatelj štipendijo uveljavlja od prvega dne šolskega oziroma študijskega leta, mora vse pogoje izpolnjevati tudi prvi dan štipendiranja. V primeru dodatka za bivanje to pomeni, da mora imeti oseba (tudi uradno) urejeno prebivanje.

Dodelitev štipendije ali dodatka nekomu, ki vsaj del obdobja (pa četudi je to dan, teden ali mesec) ne izpolnjuje katerega koli pogoja za štipendijo ali dodatek, bi pomenilo neupravičeno dodelitev javnih sredstev. Se pa osebi, ki ne izpolnjuje le pogojev za neki dodatek, izpolnjuje pa pogoje za štipendijo, štipendija tudi dodeli, vendar brez posameznega dodatka.

V Sloveniji je bilo v prejšnjem šolskem letu (2011/2012) 10.655 Zoisovih štipendistov, od tega jih je bilo 11 odstotkov upravičenih do dodatka za bivanje v kraju izobraževanja. Podatkov za tekoče šolsko leto na skladu še nimajo, so nam pa pojasnili, da pričakujejo tudi v tem šolskem letu zelo podobno številko štipendistov. Sklad je do vključno 15. 12. 2012 prejel 389 pritožb na izdane odločbe glede štipendij, od katerih je 5 pritožbam sklad že ugodil, 300 jih je odstopil v reševanje organu II. stopnje, druge pa še niso bile obravnavane.

Ministrstvo: Začasno bivanje mora biti urejeno pravočasno

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve glede zapletov pri uveljavljanju dodatka za bivanje pritrjujejo skladu. Po njihovem mora biti začasno bivanje urejeno pravočasno, ker dodatka ni mogoče uveljavljati naknadno. Ureditev velja od leta 2008, izpolnjevanje pogojev pa po spremembi subvencij za prevoz kontrolirajo bolj dosledno.

Dodatek za bivanje je zgolj dodatek k štipendiji, vpliva le na njeno višino in se ne more uveljavljati samostojno oz. naknadno med šolskim oz. študijskim letom. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Ker se Zoisova štipendija dodeli od začetka do konca šolskega oziroma študijskega leta, državna štipendija pa od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge, po pojasnilu ministrstva pomeni, da morajo biti vsi pogoji za dodelitev štipendije izpolnjeni najpozneje na dan upravičenosti do štipendije. Kaj to pomeni za Zoisove štipendiste, smo že povedali, medtem ko za prosilce državne štipendije to pomeni, da morajo imeti začasno prebivališče urejeno najpozneje do prvega dne naslednjega meseca po oddaji vloge.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aboze
28. 12. 2012 10.42
Že tako so zmotno razdeljene štipendije, zdaj znašajo toliko, da je kot da jih ni. Kaj se sploh pritožujete češ. da študentje živimo na vaših plečih, saj letos še dolgo ne bo odločb, če sploh bodo. Smirite se. Vse lepo in prav, pač sprememba zakona, ampak naj bo potem pravilno objavljena in označena na vlogah. In ne pritožujte se, dandanes lahko študira vsak, študentje niso samo eni, ampak vsi in tisti, ki plačujejo, tistim se denar vrača.
allahjevelik
21. 12. 2012 21.07
-7
Tole se pa niti malo ne strinjam, če imamo zakone naj se jih drži!! Nima kej pol jokat... Plus, ko bi vi vedeli, kako narod pri teh štipendijah goljufa s temi kraji bivanja... to so pravi cigani.
Flitko
22. 12. 2012 12.42
+6
Sploh nimaš pojma, kako je s to zadevo. Jaz vem, ker sem eden teh, ki smo izgubili dodatek. NIKJER v razpisu ali vlogi ni pisalo niti, da je potrebno kakršnokoli potrdilo o začasnem prebivališču, kaj šele datum, od kdaj mora veljati. Če pa misliš, da bom za vsako stvar šel brat zakon, si se pa zmotil. Me prav zanima, če jih bereš ti ali pa katerikoli povprečni državljan. Zmerjaj s ciganom koga drugega.
FAUSTOS1
21. 12. 2012 17.43
+3
DA REVEŽE ŠE BOLJ POTISKAJO V REVŠČINO TA VLADA RABI SAMO SEBE VSI OSTALI SMO LE UBOGA RAJA
yaks
21. 12. 2012 12.54
+10
Sigurno sem proti, da morajo študenti delati, če si hočejo zagotoviti šolanje. To potem samo še podaljšuje čas študija. Jaz razumem da država ne more vse vsem plačat. Tako brezplačno šolanje, kot bivališče in prehrano, ki jih pokrijejo razne štipendije in boni za subvencionirano prehrano. Vsi vemo, da si teh ugodnosti ne zaslužijo vsi. Zvišat se morajo plače, da si bodo starši lahko privoščili šolanje otrok.
janezpodre
21. 12. 2012 12.30
+8
Študentje, morate se zavedat, da študirate v drugih časih, kot je poslanec Jožef Jerovšek. Na svojem twitterju ravno kar blati "ta rdeče", ki so mu omogočili, da je osem (8) let študiral v Ljubljani. Ne vem, če je diplomiral, ta podatek ni objavljen.Ker so pač takšni časi, je najbolje, da se vpišete na kakšno velepomembno visoko šolo, kot se je Kangler, če se vam ne ljubi učit, pošljite druge na izpit kot Marinič, prepišite diplomsko kot Kangler ali pa kot kakšen poslanec. Da si pa skrajšate muke, si pa kar kupite diplomo, kot poslanec Vogrinčič. Seveda pa je za te stvari potreben denar. Za te nasvete se pa obrnite na premierja ali pa njegovega prijatelja Bavčarja.Aja, nujno pa je, da ste v SDS, ker nekdo vam mora krit hrbet in tudi na sodišče vam ni treba hodit, če vas slučajno ujamejo pri teh dejanjih, ker nekateri naivneži, po Janši imenovani "rdeči", še vedno verjamejo, da so to kazniva dejanja. (na včlanjenje v SDS bi na vašem mestu še malo počakal, ker lahko izpade kot, da ste šli 1945 med belogardiste).
yoyo211
21. 12. 2012 12.24
+4
Želja nekaterih je , da se vrnemo v srednji vek , kjer bo narod tako neizobražen , da bo žalost. Rešitve krize so predvsem v inovacijah,ki pa jih brez predznanja ni mogoče doseči(Akrapovič,Pipi Strel...)! Sem mislil da se gre starejšim oz delavskemu narodu , zato , da bi njihov podmladek imela znanje s katerim bi v prihodnosti lahko izboljšali našo majhno deželico, namesto tega pa pljuvate po nas. Vem da je veliko študentov oz. preveliko ki lenarijo in obiskujejo študije , ki nimajo prihodnosti. Vendar prosim ne vseh posploševat ,saj nas je mnogo takih ki delamo ob študiju in se trudimo nekaj doseči za sebe ter za druge !!!
AmonGoeth
21. 12. 2012 11.56
+4
Desnici študentje in upokojenci ne pašejo, najraje bi videli da jih ni.
anonymus666
21. 12. 2012 11.59
+3
desnica bi rada nakradla še bol kot je že ... sj e da so levi kej bolš
ka?a klopota?a
21. 12. 2012 11.50
-22
v ameriki starši že ob rojstvu otroka naredijo sklad in 20 let zbirajo denar da bo otrok lahko študiral pr nas pa preprosto vse more plačat država, oziroma davkoplačevalci. ne zmoremo!!! delajte tako kot mi in si plačujte študij!!!! ne da se, delavci že zase nimamo dosti, pa mormo še vplačevat v to državo, da ljudje nič ne delajo in študirajo! itak mamo preveč študiranih v tej državi, komur se ne ljubi delat, pač vpiše neko kvazi višjo šolo in kao študira, živi v študentu za 20 € mesečno, pije na študentske bone, je na bone, vozi se na bone....ne gre tako. že teh 90 prašičev v parlamentu delavci teško vzdržujemo, zdaj pa naj še več 1000 študentov preživljamo???? jaz ne bi več kot 10% generacije pustil da gre študirat, pa vse tiste kvazi višje šole bi ukinil...kranjsko sorbono recimo, pa razne organizacije, varnostne in blabla fakse.... ljudje morjo najdet služboo in it delat, ne pa študirat na plečih države. študirajte na svojih plečih , gospoda, sicer pa ste očitno pametni, če mate zoisove štipendije, in če ste tok pametni, morte vedet kok do dnarja pridt! slovenija je dežela delavcev in kmetov! ne pa študentov, večnih lenih študentov! mrš delat, mularija! pa še to, verjetno je šmrkla preveč žurala, pa je pozabla na datume, kr je bla pijana. pol je pa kvazi pogodbo za najemodajalko za nazaj spisala, antidatirala, zdej pa bi raja 80€ na mesec iz že tako praznih delavskih žepov izvlekla! ne daj se država, ne dat dnarja takim lenobam. mi, ki pridno in pošteno delamo, bi čis lepo žveli v tej državi, če ne bi bilo toliko lenuov ki jih moramo vzdrževat, 120 000 na zavodu, pa socjalne pomoči, pa doklade, štipendije.....vse to plačujemo delavci, počas mamo dost in lenuhov in študentov in ostalih prascev okol državnih korit upam da bo delovcem v tej državi poču film, pa da se rešimo teh svinj okol korita!
AmonGoeth
21. 12. 2012 11.57
+0
Die einemaister
21. 12. 2012 11.59
+3
kača, pejdi u ameriko mene njihova demokracija in kapitalizem že pošteno gresta na kur.c tko d izvoli v držao kjer se cedita "med in mleko" teči
yoyo211
21. 12. 2012 11.59
+9
slovenija je dežela delavcev in kmetov! ne pa študentov... Čista nekmečka logika. Včasih je bila večina kmetov zato ker niso imeli možnosti izobraževanja , pa verjemi so si ga nekateri zalo želeli,sedaj pa prihajamo v obdobje ko bo študent lahko le nekdo ki ima starša z nadpovprečno plačo,ostali pa delat. Kaj ti misliš da je meni lahko z 130€ na mesec plačat par položnic,prehranjevat... Že nič kolikokrat sem mislil opustiti študij ter se zaposliti,ker bi bilo meni in ostalim veliko lažje. Ampak kaj da bom za trakom delal celo življenje in imel plačo okrog 600€. Ne hvala,raje poskrbim da bodo moji potomci imeli lepše življenje. In še nekaj , če bomo vsi ostali neizobraženi , kam nas potem ta svet pelje,bomo imeli nemške inžinirje ter vodje podjetij,slovenci pa bomo navadni hlapci. Imamo veliko znanja s področja medicine,sstrojništva,elektronike...
yoyo211
21. 12. 2012 12.05
+6
kača klopotača ne opevaj te svoje ZDA,če bi bil vsaj malo razgledan bi vedel da je to trenutno najbolj umazana država..
ka?a klopota?a
21. 12. 2012 12.12
-12
študirajte za SVOJ denar, ne na račun ubogih slovenskih delovcev. delejte pa študirajte pravilno je da je študij privilegij bogatih. raja ima da dela!
yoyo211
21. 12. 2012 12.15
+9
Kdo pravi da ne delamo ? Študiram od ponedeljka do petka , v petek ter soboto delam nočne,ob počitnicah oz praznikah delam če je le možnost, julij,avgust delam za boge 2,5€ na uro... Ne posplošuj lenuhov !!
Eva_za
21. 12. 2012 12.21
+8
kako pa naj delamo, če pa delodajalci ne iščejo ljudi brez izobrazbe???? ostanemo vsi v gostinstvu ali pa delamo kot poceni delovna sila, ker drugače tako ne dobiš službe??? žalostno kakšne poglede imajo nekateri na stvari..
yaks
21. 12. 2012 12.56
+1
in potem naj tistih 90%, ki ne grejo študirat dela kaj? Bo pa tistih 10% plačevalo socialno podporo in razne prispevke ostalim 80%, ki ne bojo imeli služb. Pe si pametna kača.
bibcaaa
21. 12. 2012 13.09
+14
kača resnično me zanima koliko si star pa kaj si študiral oz študiral..če si sploh kar dvomim glede na tvoje besede....ker samo neizobraženi ljudje tako razmišlajo...očitno ne veš kaj pomeni trdo delo in če študiraš medicino ali pa kakšno farmacijo verjemi da je težko vzdržati povprečje 8.5 za obdržanje Zoisove štipendije kaj šele da bi ob študiju delali... sploh pa ni samo "smrkla" kot jo imenuješ pozabla na datume...o tem ni NIKJER NIČ pisalo....tako da nas 3/4 študentov ostaja brez dodatka 86€..po KRIVEM!!!! da ne govorim o tem da dobimo sedaj 100 ali pa 130 € evrov štipendije bivanje je pa okoli 200-300€, potem so tu še prevozi, hrana, učbeniki in podobno ...in nekateri se nismo rodili z zlato žlico v ustih...so do the math!
hellcat_666
21. 12. 2012 13.55
+5
od kje ti podatek da se živi v študentskem domu za 20€/mesec?
bibcaaa
21. 12. 2012 14.13
+2
od tam verjetno od koder je dobil tudi ostale (nepravilne) podatke
sotz
21. 12. 2012 18.47
+2
20e na mesec ja, 92e je pa res, če dobiš štipendije 180e na mesec ti je pol vzame,nekateri mamo starše ki dobijo 300e na mesec, kača debilna. Kr pejt nazaj v fabriko pa delej, cel dan, se ti vidi da si fouš vsakemu študentu.
Matevž Slivnik 1
22. 12. 2012 10.35
RES je, da so tud kvazi študenti, ki izkoriščajo status za študentsko delo itd,.. To se strinjam... To je pač zato ker so vse poklicne šole danes razvrednotene... Vsi bi bli radi magistri. AMPAK ne morš vsega posploševat. Sploh pa glede zoisovih štipendij. Morš kr lepe pogoje izpolnjevat,da si jo zaslužiš... Pa tut obdržat je ni lahko... Če bi država morala v kaj vlagat bi morala v nadarjene študente, da bi meli izobraženo mladino, ki bi lahk naredla neki iz države v prihodnosti. Pol se pa sprašujete zakaj tolko visokoizobraženih mladih gre v tujino. Zarad takega odnosa. Če hočeš bit delavka celo življenje pač bodi, ne pa pametovat da morjo vsi študenti it delat pri 18ih za 500e na mesec. Ker je tut veliko takih ki majo dejansko ambicije v življenju pa si prizadevajo jih doseči... Marsikateri študent se je zanašal na štipendijo da lahko preživi mesec, pa je zdaj zaradi takih bedarij prikrajšan.
asdasdasd123123
21. 12. 2012 11.30
+0
Jaja tudi jaz kot student nisem nikoli dobival štipendije zato pa morem delat in mi ostane malo časa in živcev za solo...kar se vidi na mojem uspehu...Ja še najlepše pa je da Hočejo uvedeti še šolnine da bomo plačevali kot v ameriki...nevem vi ma jaz sm se "trudu" srednjo solo naredit da imam zastojn izobrazbo...in se to mi bodo vzeli...ki verjamem da se se ne zavedamo ma ko bodo šole plačljive kdo se bo šolau samo bogatuni ki itaq dobijo delo hudo preho prijateljev...žalostno...upam da se bodo tej protesti malo poostrili ki kaj smo kadar koli v celotni zgodovini človeka dosegli kaj z mirnimi protesti? Vem da ne...kar prinese spremembe so krvave noči in dnevi xD srečno ppl
asdasdasd123123
21. 12. 2012 11.30
+1
Jaja tudi jaz kot student nisem nikoli dobival štipendije zato pa morem delat in mi ostane malo časa in živcev za solo...kar se vidi na mojem uspehu...Ja še najlepše pa je da Hočejo uvedeti še šolnine da bomo plačevali kot v ameriki...nevem vi ma jaz sm se "trudu" srednjo solo naredit da imam zastojn izobrazbo...in se to mi bodo vzeli...ki verjamem da se se ne zavedamo ma ko bodo šole plačljive kdo se bo šolau samo bogatuni ki itaq dobijo delo hudo preho prijateljev...žalostno...upam da se bodo tej protesti malo poostrili ki kaj smo kadar koli v celotni zgodovini človeka dosegli kaj z mirnimi protesti? Vem da ne...kar prinese spremembe so krvave noči in dnevi xD srečno ppl
ughiue
21. 12. 2012 11.25
In ti birokrati tulijo da premal zasluzijo?tile zazirajo drzavo.
pikachues1
21. 12. 2012 11.23
+3
žalostno je tudi da centri za socjalno tak počasi obravnavajo prošnje, da sploh nevem kdaj lahk pričakujem štipendijo...
Eva_za
21. 12. 2012 11.23
+14
sama sem Zoisova štipendistka in vse kar lahko rečem je..SRAMOTA....to kar se letos dogaja z štipendijami ni več normalno...sledila sem vsem objavam na medijih in na facebooku in lahko pritrdim mnogim: nikjer ni bilo rečeno, da je potrebno poslati potrdila o bivanju (tudi na vlogi ne) in ne zdi se mi pošteno, da tako zavajajo študente. Kot je omenil predsenik države RS na sprejemu zlatih maturantov, si država želi mladih, ki bodo izobraženi in željni izobrazbe, mladih, ki bodo predstavljali potencial v državi in bodo sami želeli ustvarjati prihodnost...ampak zakaj bi se še sploh trudili za dobre uspehe, študirali??? Štipendije nam bodo očitno zmanjšali, dela pa na koncu študija tako ali tako ne dobimo..v čem je potem smisel? Rekla bi samo to..težko je biti študent, če si ne moreš plačevati vseh stroškov, da "preživiš" skozi mesec, da lahko študiraš, sploh, če ti starši zaradi lastnih finančnih težav ne zmorejo pri tem pomagati....bomo pač delali ane, da se bodo lahko delodajalci še naprej okoriščali na podlagi študentskega dela in bogateli, medtem ko bomo "navadni" ljudje le neka delovna sila, ki pač mora obstajati, da država funkcionira.
Klara4.
21. 12. 2012 10.50
+14
Javni sklad za štipendije za 24ur.com pojasnjuje, da so že julija letos vse vlagatelje opozorili, da morajo za upravičenost do dodatka imeti urejeno prebivanje, ki ga določa zakon o prijavi prebivališča. Javni sklad je še konec septembra oz. na začetku oktobra na vprašanja štipendistov odgovarjal da mora biti bivanje urejeno do oddaje vloge, kar je bil 10. oktober (dokaz dostopen na njihovi strani)! Zdaj pa, ali niso imeli pojma za kaj se gre, ali pa so direktno zavajali štipendiste. Toliko o PRAVNI državi.
needspeed
21. 12. 2012 10.28
-57
res ne razumem zakaj bi mogla država sponzorirat študij? delat se spravte!
mmamaja
21. 12. 2012 10.51
+23
Ti res privoščim, da bi se znašel/a v mojem položaju. Zaposlena samo mama, prejema minimalno plačo. Sama sem študentka ugledne fakultete, že od srednje šole delam. Pa ne delam samo ob vikendih, ampak polni delovni čas. Kar pomeni, da mi za študij ostane bolj malo časa. Pa sem kljub temu pridna študentka in zaključujem študij. Letos so mi vzeli cca. 130€ Zoisove štipendije, ker ne živim v Ljubljani, ampak v domačem kraju. Zakaj? Ker si ne morem privoščiti življenja v Ljubljani??? Pa da ne bi kdo rekel, da saj pa delam in imam dovolj €. Pa poskusite vi preživeti družino 4 ljudi s cca. 1000€ na mesec.
yaks
21. 12. 2012 11.45
-9
mmaja se strinjam s tabo. Vendar, če dobiš 130€ dodatka za življenje v kraju študija, to je ćisto dovolj, če prebivaš v študenstkem domu, ki ga dobiž že za okrog 60€ in celo manj. Potem ti za hrano ostane še 70€ in tisti denar, ki ga porabiš za prevoz od doma do študija. To je dokaj dovolj, hrano si tako ali tako lahko voziš od doma in tako porabiš manj.
anonymus666
21. 12. 2012 11.54
+3
moram te razočarat: 70e za hrano na mesc pa prevoz je ful premal ... posebej če žviš pri zasebniku
musl
21. 12. 2012 12.25
+7
mmamaja: In katera fakulteta je ugledna v Sloveniji ? yaks: Pa poskusi ti preživeti z 70€ cev mesec. Študenti tudi nismo zadnje smeti na svetu, da bi morali pojesti vso najslabšo hrano. Ti iz svojih izkušenj povem, da če hočeš malo bolj kvalitetno in zdravo jesti v času študentskega življenja ti gre 25€ na teden samo za hrano. Potem pa še prevoz in pa bivanje. Dobiš študenta za 60€ ja, samo takega da ne zdržiš not in nimaš niti pravih pogojev za študij (hrup, dotrajanost itd...) Nekaj malo boljšega je pa takoj 120€ na mesec. Odvisno tudi na kakšen faks si vpisan, na nekaterih faksih so težka samo vrata in padeš lahko samo po stopnicah, takšni si lahko privoščijo bivanje v študentu kjer se ga skos žura. Sam kot študent univerzitetnega programa, tehnične smeri, kjer je potrebno pokazati razumevanje in znanje ne pa samo plonkanja in piflanja si pa kaj takšnega niti slučajno ne morem privoščiti, in pač moram plačevati višjo ceno da imam mir za učenje. Pa da ne bo kdo rekel, da me že celo življenje država financira. Nikoli nisem dobil državne štipendije, starša sta dobila minimalni otroški dodatek oz ga sploh ni bilo, vse smo morali vedno plačati. Delam vse počitnice in proste dneve, da si lahko privoščim normalno študensko življenje.
abblababa
21. 12. 2012 10.16
+13
Preverijo naj koliko štipendistov ima štipendijo neupravičeno, poznam vsaj dva primera, kjer sta posameznika opravičena do le-te zgolj zaradi podpisa, da sta v klubu, ki dosega rezultate (neuradno se tekmovanj niti ne udležujeta), drugače pa nobenega učnega uspeha, nič! če bi spremenili politiko, bi ogromno prihranili, pa se ob take opazke nihče ne obregne.
Natalija1991
21. 12. 2012 10.13
+22
Da o drugih napakah sploh ne govorimo, saj nekateri študenti na odločbe čakamo že več kot 2 meseca, medtem pa Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije še odločb za dijake, ki mimogrede čakajo že več kot tri mesece niso pregledali! Dvomim da je odločb toliko da potrebujejo pol leta za pregled le teh, na koncu pa želijo še večjo plačo!?! Še znižat bi jim jo mogli na takšno raven, kakšno si zaslužijo! Banda hudičeva!
mackon08
21. 12. 2012 10.06
+3
Kratko jedrnato, banda pokvarjena in ti bodo štrajkali.
GTR
21. 12. 2012 10.02
+6
kaj ti bo 80 eur, če si lahko janša in maš 3mio provizije u žep
JanezNovakJohn
21. 12. 2012 09.54
+7
ŠE SLAPŠE BO ČE NIČ NE NAREDIMO Spoštovani gasilci, župniki, ključarji, občani, tovariši, farani ! Kar je preveč je preveč. Preveč je slabega v naši Sloveniji. Oblastniki tega ne želijo reševati, saj so vmešani in jim barabije in kriminal ustreza. Zato bomo protestirali! Povejmo oblastnikom, da nas je strah za bodočnost naših otrok, naše mladine! Ne želimo, da je to izgubljena generacija! Ne želimo živeti v nepravni državi! Ne želimo imeti oblast, ki ne ve kaj se z nami dogaja! Dodajte še vi prispevek. Enostaven in učinkovit: 21.12. 2012 ob 16.45 uri po vseh gasilskih domovih vklopite sirene, v cerkvah naj zvonijo zvonovi. Naj se lopovom naježi koža! … kljub mirnim protestom…