Slovenija

8. junij, dan Primoža Trubarja?

Ljubljana, 27. 06. 2008 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanska skupina Socialnih demokratov predlaga, da se 8. junij razglasi za dan Primoža Trubarja.

Bo 8. junij dan Primoža Trubarja?
Bo 8. junij dan Primoža Trubarja? FOTO: POP TV

Slovenski center PEN je v Trubarjevem letu, ko častimo petstoletnico rojstva utemeljitelja knjižne slovenščine, v državni zbor posredoval pobudo slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, da se v zakon o praznikih in dela prostih dnevih vnese tudi ime Primoža Trubarja. Pahor je predlagal dve možnosti: dopolnitev dneva reformacije s Trubarjevim imenom ali pa določitev domnevnega datuma rojstva v juniji 1508 (8. junij) kot spominski dan Primoža Trubarja, ki ni nujno dela prost dan. "Predlagatelji smo izbrali drugo možnost," so razložili podubo v PS SD.

Zakaj Primož Trubar?

"Primož Trubar je osrednja osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejša osebnost v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda,“ še utemeljujejo svoj predlog. S predlagano spremembo želijo v PS SD doseči, "da bi se utrjevala zavest o pomenu Primoža Trubarja ne samo kot protestantskega reformatorja, ustanovitelja in prvega superintendenta protestantske Cerkve na Slovenskem, ampak tudi kot utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika, ki je s svojim izjemnim in razvejanim delovanjem neizbrisljivo zaznamoval svoj čas in ustvaril večen temelj slovenskemu narodnemu samozavedanju in samozavesti.“

Kako določiti državni praznik?

Države članice EU določitev državnih praznikov urejajo različno. Nekatere razglašajo praznike z zakoni (Avstrija, Nemčija), druge pa gojijo tradicijo praznovanja nekaterih praznikov, katerih pojmovanje se lahko tudi spreminja (Švedska), poudarjajo v PS SD.

V PS SD menijo, da se s spremembo in dopolnitvijo zakona število prostih dni ne bi povečalo in tudi ne bi vplivalo na izpad dohodka v podjetjih in posledično na BDP. Ker gre za manj zahtevno spremembo zakona, predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 06. 2008 13.05
Ali e mogoče kdo odgovarjal za medvojne poboje, ko so razni klerikalci in cerkveni veljai mirne duše sestavljali spiske transportov civilistov v nemška in vastrijska taborišča. Tam ji je pomrlo še več, sicer pa povojni poboji niso bili povojni, domobranci niso nikoli priznali konca vojne, enako je bilo z ustaši!!! Menda se enote Knoja niso za hobi in kratek čas streljale s temi odpadniki, poglej si samo grobišče na ljubljanskih žalah in letnice smrti teh fantov. Po vojni! Morda so samomorilc? Vse to pisanje je bedno, pa ne opletaj z nekim Črnim kalom, na ti zdaj navam primere iz Raznih Črni vasi, Kozlarjevih gošč ali kaj, to je poponoma deplasirano zavajanje! Poznam ljudi, ki so cele noči poslušali rjovenje z Urha, verjetno je jkak partitan ali obveščevalec vriskal od veselja nad spoznanjem Njega, v imenu kristusovih ran seveda!
Buena Vita
28. 06. 2008 08.17
v novejši zgodovini so pustli za sabo kaos samo levaki za poboje po vojni ni nihče odgovarjal,levaki teh dejanj ne priznajo,kaj jim ni dišalo premoženje ubogih ljudi,na Črnem kalu je dal odstraniti trgovca ki je bil najbolj prijazen človek ,njegov največji dolžnik in prijatelj ,ker se je ustrašil da bo moral vrniti dolgove,k sreči je potem cele noči rjovel,tako so vaščani vedeli za kazen ,poskrbeila je narava,še in še je takih zgodb
Prvo Borec
27. 06. 2008 18.27
pissaso kaj si na jointu ??? LOL Dejansko je prav, ker RKC se ni nikoli opravičila za preganjanje protestantov, ali se je ??
antitrust08
27. 06. 2008 18.00
Končno ena pametna! Sem za..
Gigue
27. 06. 2008 17.21
Magdalena Mitrovic
27. 06. 2008 17.06
pissaso lepo prosim ,če drugo ne znaš,vsaj ne žali velikana tako da omenjaš tihotapca JJ
titovka
27. 06. 2008 17.06
8. junija...MISLIM, DA BOMO DOŽIVELI SPRAVO MED TRUBARJEM IN VATIKANSKIMI INKVIZITORJI, KATERI SO GA PREGANJALI, STREGLI MU PO ŽIVLJENJU IN KURILI KNJIGE...UPAM, DA BODO ZMOGLI POT DO SPRAVE????!!!!!!!!!SAJ SO VENDAR NAJVEČJI PRAVIČNEŽI NA SVETU.......ZA KAJ GA NISO MARALI:::ŽE KOT OTROK JE SPOZNAL TO CERKVENO BANDO KAKO JE POKVARJENA IN ODERUŠKA....ZAVEDAL SE JE, DA JIM DIŠI SAMO RAZKOŠJE IN BALAST...ZATO JE VEČINA ŽIVELA NA GRADU...SPLOH ŠKOFJE. ZAVEDAL SE JE, DA SE VDAJAJO POHLEPU IN DOBIČKU IN PRI TEM OBIRAJO NAJBOLJ NAIVNO IN REVNO RAJO!!!!!
SloVeNeT
27. 06. 2008 16.59
Kaj pa Janez Vajkard Valvasor? Nobeden pa o njemu, nč ne govori...
BARCA 2014
27. 06. 2008 16.52
Državni praznik in dela prost dan bi moral biti rojstni dan našega velikega vodje JJ. Na žalost ne vem kdaj ga ma in se tega zelo sramujem.