Slovenija

7540 evrov za smrt sina

Strasbourg, 28. 06. 2007 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po 14 letih se je končala saga zakoncev Šilih, ki sta leta 1993 zaradi nepazljivosti medicinske sestre izgubila sina.

21-letnega Gregorja so maja 1993 po potovanju v tujini zaradi znakov alergije pripeljali na urgenco v slovenjgraško bolnišnico, kjer mu je dežurna zdravnica vbrizgala zdravili, zaradi katerih je padel v komo in se nikoli več zbudil.
21-letnega Gregorja so maja 1993 po potovanju v tujini zaradi znakov alergije pripeljali na urgenco v slovenjgraško bolnišnico, kjer mu je dežurna zdravnica vbrizgala zdravili, zaradi katerih je padel v komo in se nikoli več zbudil. FOTO: POP TV

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v primeru Ivana in Franje Šilih proti Sloveniji razsodilo v prid zakoncev, ki sta leta 1993 zaradi, kot trdita, zdravniške malomarnosti, izgubila 21-letnega sina Gregorja.

Franja Šilih je po razsodbi sodišča v Strasbourgu dejala, da je to zanju veliko priznanje v bitki, ki sta jo z možem bojevala 14 let. Pravi, da jo je sram, ker živi v državi, kjer nje in njenega moža toliko časa niso poslušali. "To, kar se je dogajalo pri nas, je bilo eno najbolj nepoštenih sojenj. Tožilstvo je bilo v našem primeru popolnoma nedejavno," je poudarila Šilihova.

Gregor Šilih je 19. maja 1993 umrl v ljubljanskem Kliničnem centru, potem ko so ga zaradi znakov alergije najprej zdravili v slovenjegraški bolnišnici. Takrat mu je Metka Epšek, zdravnica na urgenci internega oddelka, brez predhodnih preiskav vbrizgala injekciji Dexamethansona in Synopena, nakar se mu je stanje drastično poslabšalo in sledila je klinična smrt. Po 16 dneh globoke kome je umrl.

Zakonca Šilih sta tožbo na sodišče v Strasbourgu vložila 19. maja 2001, v njej pa sta trdila, da je njun sin umrl zaradi malomarnosti in da je bil slovenski pravosodni sistem neučinkovit pri ugotavljanju odgovornosti za njegovo smrt.

Gregorjeva starša sta v Sloveniji prvo kazensko ovadbo proti dežurni zdravnici zaradi malomarnosti vložila 13. maja 1993, vendar je bila zaradi pomanjkanja dokazov 8. aprila 1994 zavrnjena. Šilihova sta nato v nadaljnjih 13 letih pravico iskala tako v civilnih kot tudi kazenskih postopkih, vendar sta bila neuspešna. Kazenski postopek je bil zaradi pomanjkanja dokazov zaustavljen 18. oktobra 2000, 25. avgusta 2006 pa je bila zavrnjena tudi civilna tožba.

Mama Franja pravi, da jo je sram, ker živi v Sloveniji, kjer je do zdaj nihče ni poslušal.
Mama Franja pravi, da jo je sram, ker živi v Sloveniji, kjer je do zdaj nihče ni poslušal. FOTO: POP TV

Pravico pa sta Šilihova vendarle dočakala, saj je sodišče v Strasbourgu soglasno razsodilo, da je Slovenija kršila drugi člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki se nanaša na pravico do življenja. Kot so zapisali v razsodbi, Slovenija ni izvedla učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti, država pa je odgovorna tudi za smrt tožnikovega sina v bolnišnici. Zato mora Slovenija staršem izplačati 7540 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in 2000 evrov za poplačilo sodnih stroškov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtkoen
29. 06. 2007 13.58
... fantje in dekleta, da zaključimo tole neproduktivno razpravo: želel sem poudariti, da ni pošteno vse sodnike metati v isti koš nesposobnih in neefektivnih. Pridite zadevi do dna, poiščite nesposobnega sodnika z imenom in priimkom pa juriš po njem.
soc
29. 06. 2007 13.27
kratkoen; verjamem, da tvoja žena zavzeto dela, da si rekel da ne pride pred pol šesto domov, verjetno tudi ne začne pred osmo zjutraj, do petih je to 8 ur pa če malo podaljša ni ravno preveč. Veliko delavcev začne ob šestih pa tudi ne pridejo domov pred četrto. Vsak se bori za vsakdanji kruh, eni za 2000 € eni pa za 500 €, povsod je borba. Eden je že omenil, dolgi postopki, delavec s 500 € plače, na robu bankrota, bogatenje odvetnikov, pravica pa ne obstaja, vsaj v našem sodstvu ne, le za tiste z veliko denarja morda.
krtkoen
29. 06. 2007 12.40
... zagovarjam ženo, ker jo poznam - za druge pa žal res ne vem ali samo nabirajo ure, so nesposobni ali pa jim je v interesu da se zadeve vlečejo iz leta v leto.
Mali Suzenj
29. 06. 2007 12.05
krtkoen: če delaš do pol šestih še ne pomeni da si delal efektivno...je morda Šturm kriv, da niso znali v 14 letih rešit tega primera? nop...rešiti ga je moralo evropsko sodišče! sramota! morda bodo sodniki in ostali morali najprej razčistit pri sebi in ne kar naprej neki delat bele stavke! pa ne rečt da ni dovolj kadra...tega je gotovo dovolj...samo ne sposobnega!
krtkoen
29. 06. 2007 10.37
Mali suženj: žena je sodnica, pred pol šesto zvečer je ni domov; doma dela tudi čez vikende ... Za kakšen denar? - Šturma bi moralo biti sram. Želiva si drugega otroka a si žena ne upa na porodniško ... da o vsakodnevni presiji z normami niti ne govorim.
ugrica
29. 06. 2007 09.54
V Sloveniji so človeške pravice kršene in to zelo resno in zelo prebrisano.Poglejte kaj se dogaja v enem primeru v praksi.Če bi rad katero krivico,ki se ti dogaja pripeljal do kraja moraš iti na sodišče.Ostal si brez službe brez denarja.Kako priti do sodišča.Za tožbo moraš plačati 400€.Za advetnika moraš plačati 400€.Sodišče dela tako ležerno,da raspravo,ki bi jo lahko zaključili v enem dnevo ,ali celo v 2 ali 3-h urah se vleče dva ali tri meseci,če že ne polleta.Do socialne obrambe nima pravice oseba,ki je brezposelne in ima v lasti stanovanje,ali avto.Tu so zelo resno kršene pravice anakih možnosti,ki je ni in jih slovenska ustava če se ne motim zagovarja.G.Janša pove Ropu,da ga bo Janša tožil,če izjave nebo preklical brez problema.Kajti Janša bo zlahkota plačal odvetnika 400€.Za tožbo 400€ . Delavec brez službe si tega v sanjah ne more privoščiti. Tu so kršene pravice anakih možnosti v pravnem zastopstvo,ki pa je posledica parlamenta iz 1995 let,ko so takratni poslanci delali take zakone,ki so bili po njihovem pravični.Tu je sistemsko uvedena neenakopravnost in bi jo država morala odpraviti.To kar se pravosodni minister sklicuje,da lahko osebe dobijo državne advetnike,ki jim ni treba plačati je zavajanje javnosti in v praksi ni res.
ugrica
29. 06. 2007 09.20
Da je v slovenski družbi prisotna neodgovornost v sodni praksi in neizdelana zakonodaja za dejavnike sodne prakse kazenske odgovornosti tudi za sodnike in njihovo malomarno početje pri svojem delo je bilo že večkrat dokazano.Ravno tako je bilo že večkrat dokazano,da je v medicini dela in zdravstvo na sploh velika indolenca odgovornosti do dela,ki ga upravljajo in neizdelane zakonodaje,da bi oseba odgovarjala za spočeto nepravilnost v zdravstvo.Ta del regolative v naši družbi manka in nam povzroče veliko škodo in bolečine.Zato je veliko odvisno od nas uporabnikov teh storitev,ali se bodo stvari premaknile na bolje ,ali celo naslabše.Če bomo stvari upazovali nekritično,pasivno sigurno se nam slabo piše.Tu je potrebno vključiti vse aktere civilne družbe in naš demokratičen parlementaren sistem.Tu moramo torej paziti,pri volitvah,katera politična obcija resnično reflektira interese slovenske družbe.
mjereb2@guest.arnes.si
29. 06. 2007 03.06
Me veseli, da smo dobili nekoga, ki nas je začel brcati v rit. Na splošno bi rabili nek višji neodvisni organ, ki bi brcal po vseh teh nespodobnih uradnikih. Še veliko stvari ni poštimanih in tudi nikoli ne bodo, ker navadnega smrtnika nihče ne posluša. Ko pa se pokaže z bombo v roki je pa kriminalec, a vse kar zahteva je kanček pozornosti. Potem pa gre svet v pogubo, če tisti na višjih položajih delajo zase in ne za ljudstvo. Plače v sodstvu bi morale biti na učinek. Kar se tiče zdravnice pa nam je lahko žal, da se je to zgodilo. Verjamem, da je želela le pomagati in nikakor ni pričakovala takšne reakcije na vbrizgana zdravila. Vsakdo se lahko zmoti, a ponavadi je to nedopustno.
doc6si
29. 06. 2007 00.56
Mislim, da bi bilo pošteno, če pri popravili "nepazljivosti medicinske sestre izgubila sina." Kolikor vem sestra nima pri tem nič.
captivo
29. 06. 2007 00.04
Čestitam, čeprav teh 7500€ ni nič v primerjavi z zadnjimi 14 leti!
Mr Mojo Risin
28. 06. 2007 22.59
Problem je v tem, da je pri nas že v navadi se ne obračat na sodišča ko bi to bilo potrebno zaradi zaostankov pa določenih zakonov tudi, to pa eni pridno izkoriščajo. Kar se pa tega primera tiče, če pa za alergijske reakcije dajajo zdravila "od oka" smo pa res na nivoju.
Mali Suzenj
28. 06. 2007 22.40
Gen. T po eni strani se strinjam s tabo po drugi pa ne.... če pogledamo v druge države in pa koliko neumnih primerov imajo tam in vseeno nimajo sodnih zaostankov!!!! to je zato ker so naši sodniki ene navadne počasne pi... ki se jim ne ljubi delat!!!! banduro in pa lopato v roke pa marš jame kopat!!! o zdravstvu pa itak raje ne bi zgubljal besed...vsi vemo da po delovnih navadah niso daelč od sodnikov in večine ostalih javnih delavcev!!!
tomaz30
28. 06. 2007 22.22
ne razumem zakaj je v naslovu omenjena medicinska sestra, če se naprej v članku piše o krivdi zdravnice
zasfican_ful
28. 06. 2007 20.04
Kaj blati našo preljubo deželo? Če ne bi bilo tiste zdravnice, bi pa dejala da je Slovenija raj na zemlji. Jaz osebno slovenski medicini sploh ne zaupam več. Zadnje čase zgolj samo še ugibajo...Sicer pa bi lahko 24ur povedal kaj ima za povedati zdravnica...
DarthRevan
28. 06. 2007 18.25
Polons, dokler bodo sodišča zabezecana s sosedskimi spori ker se je Janezu Franceljnov pes posral na frišno pokošeno zelenico, bojo bolj počasi mleli naši sodni mlini.
Heinke
28. 06. 2007 18.20
Ko bodo slovenska sodišča na EU ravni bo najbrž preteklo še ogromno vode. Do takrat pa Dober Dan Strasbourg. Ne morem verjet, da so sodišča tako krivična in počasna. Nemesto, da bi predstavljajo pravico, predstavljajo krivico.
tomaz z
28. 06. 2007 18.20
manja, preprosto zato ker je zdravstvo v sloveniji pod drzavnim nadzorom oz. v drzavni lasti, in drzava kot nadrejeni zdravstvenim institucijam prevzema odgovornost. bi pa vsekakor morali zdravnici, ki je preminulemu administrirala zdravila, ki so povzrocila smrt, odvzeti zdravnisko licenco.
gregordove@yahoo.com
28. 06. 2007 18.09
ISKRENE ČESTITKE!!! Taksnih bo vedno več, ki bodo pravico iskali in tudi našli v Strasbourgu!
Crazy4Life
28. 06. 2007 18.09
Me res zanima kje bo Slovenija čez 10 ali 20 let. To pa res ni lepo od Slovenije, da ni pomagala tima dvema staršema.
manja.petrovec@gmail.com
28. 06. 2007 17.56
vse lepo in prav, ampak zakaj denarja ne plača ta zdravnica, temveč država Slovenija???