Slovenija

7 županov prejemalo poslanska nadomestila

Ljubljana, 26. 10. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
37

Nekdanji poslanci, ki so tudi župani, bi se lahko ob odhodu iz parlamenta poklicno zaposlili kot župani. A očitno jim poslansko nadomestilo bolj ustreza in se ne zaposlijo. Na ta način občini prihranijo denar, njihovi prejemki pa so bistveno višji.

Kar nekaj županov, ki so hkrati opravljali tudi funkcijo poslanca v državnem zboru, se je po prenehanju poslanskega mandata odločilo ostati na plečih vladnega proračuna in ne občinskega. Za enoletno prejemanje nadomestil poslanskih prejemkov se je odločilo sedem nekdanjih poslancev, ki so hkrati tudi župani. Od tega so trije iz vrst SLS (Andrej Fabjan, Janez Kramberger in Mihael Prevc), dva iz SDS (Bojan Starman in Franc Sušnik), ter po eden iz NSi (Martin Mikolič) in Zares (Davorin Terčon).

Prejemki za september 2009
 StrankaPoslansko nadomestilo (bruto)Občina županovanjaPlača nepoklicnega župana (neto)
Fabjan AndrejSLS4.038,78 €Črnomelj1.200,47 €
Kramberger JanezSLS4.471,18 €Lenart1.202,63 €
Mikolič MartinNSi4.200,33 €Rogatec1.000,00 €
Prevc MihaelSLS4.240,22 €Železniki1.202,62 €
Starman BojanSDS5.053,78 €Žiricca 800 €
Sušnik FrancSDS5.007,12 €Vransko1.104,00 €
Terčon DavorinZares4.213,63 €Sežana1.202,62 €

 Zadnja poslanska nadomestila so dobili za september (tabela), sedaj pa bodo nekateri postali profesionalni župani, nekateri pa se bodo ali pa so se že zaposlili drugje.

Po koncu poslanskega mandata je poslansko nadomestilo eno leto prejemalo sedem županov.
Po koncu poslanskega mandata je poslansko nadomestilo eno leto prejemalo sedem županov. FOTO: Damjan Žibert

Gre za zakonito možnost

Iz SLS so sporočili, da Prevc od 16. oktobra župansko funkcijo opravlja profesionalno, Kramberger jo bo še naprej nepoklicno, zaposlil pa se bo kot doktor veterine, prav tako nepoklicni župan ostaja Fabjan, ki pa se bo samozaposlil v lastnem podjetju.

Kot so za 24ur.com povedali v SLS je ''že poleti v SLS potekala razprava na to temo, predsednik Radovan Žerjav pa je takrat predstavil svoje jasno stališče, da ni prav nobene potrebe, da tisti, ki ima možnost zaposlitve, prejema poslansko nadomestilo, čeprav zakon to možnost omogoča''. To namreč ni nezakonito, vendar ni preveč etično, pravijo v SLS. Žerjav je z vsakim od omenjenih nekdanjih poslancev/županov o tem tudi osebno govoril.

Sok poslanskega nadomestila ni prejemal.
Sok poslanskega nadomestila ni prejemal. FOTO: Dare Čekeliš
V NSi so prav tako opozorili, da gre za možnost, ki jo nudi zakon. ''V NSi menimo in pozivamo vlado, da spremeni zakonodajo, ki bo to strogo ločila. Dokler to omogoča zakon, ne moremo govoriti o izkoriščanju. V NSi se zavzemamo za nezdružitev poslanske in županske funkcije. V kolikor bi sprejeli zakon, ki bi onemogočal opravljanje funkcije župana in hkrati poslanca, ne bi prihajalo do tega problema,'' pravijo v NSi.

Nekdanji poslanec in hkrati župan občine Ormož Alojz Sok iz NSi pa se je na primer poslanskemu nadomestilu odpovedal in je župansko funkcijo opravljal profesionalno že takoj po prenehanju poslanskega mandata.

Zato ker polovico prihraniš v proračunu in zakonodaja to dovoljuje in sem se jaz tudi tako odločil. Martin Mikolič

Mikolič pa je za 24ur.com pojasnil, da se je za prejemanje poslanskega nadomestila odločil ''tako kot so se ostali župani''. ''Zato ker polovico prihraniš v (občinskem) proračunu in zakonodaja to dovoljuje in sem se jaz tudi tako odločil,'' je dejal Mikolič.

Nezdružljivost poslanske in županske funkcije?

Davorin Terčon (Zares) je edini župan iz vrst koalicije, ki je prejemal poslansko nadomestilo.
Davorin Terčon (Zares) je edini župan iz vrst koalicije, ki je prejemal poslansko nadomestilo. FOTO: POP TV
V Zaresu poudarjajo, da je problem tega vprašanja v zakonski ureditvi, ki nadomestila dopušča, zato jo nekateri tudi izkoristijo. ''Dejansko je to stvar posameznika in individualne presoje. Gre za zakonsko nedorečenost oziroma pomanjkljivost, zato je mandatno volilna komisija v DZ že sprejela sklep o delovni skupini poslancev, ki bo pripravila ustrezne zakonske rešitve,'' so sporočili iz Zaresa. Ob tem dodajajo, da se v Zaresu zavzemajo za nezdružljivost poslanske in županske funkcije in predlagajo, da se to zapiše v zakon.
To nadomestilo je namenjeno predvsem tistim nekdanjim poslancem, ki se ne morejo vrniti v svoje stare službe. Župani, zlasti tisti, ki so že pred nastopom v mandat poslanca opravljali župansko funkcijo poklicno, bi se po zaključku mandata v državnem zboru morali vrniti k poklicnemu županstvu. Milan Gumzar, poslanec LDS in župan Občine Benedikt

Tudi v SNS se zavzemajo za nezdružljivost teh funkcij. Menijo, da ''v kolikor obstaja možnost, da postane županska funkcija profesionalna, bi se seveda tisti poslanci, ki jim poteče mandat, pa so ob tem tudi župani, morali kot župani tudi zaposliti''. Sicer pa se, kot pravijo v SNS, že kar nekaj časa zagovarjajo uzakonitev nezdružljivosti županske in poslanske funkcije, ''do česar bo morda končno sedaj le prišlo – v tem primeru tudi tovrstnih dilem ne bo več''.

Da gre za nesprejemljivo zakonsko možnost, meni vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. ''Prejemanje poslanskih nadomestil za bivše poslance, ki niso bili ponovno izvoljeni, a po preteku poslanskega mandata opravljajo neprofesionalno funkcijo župana, odpira vrsto zakonskih in moralno-etičnih vprašanj, na katera bo potrebno odgovoriti v prihodnje. Menim, da je zakonska možnost, ki sicer dopušča tovrstne možnosti, nesprejemljiva in bo potrebno zakon urediti tako, da bodo morali poslanci po preteku mandata, župansko funkcijo opravljati le profesionalno,'' pravi Kontič.

''Tako sem se odločil''

Starman bo do nadaljnjega v Muri.
Starman bo do nadaljnjega v Muri. FOTO: Dz-rs.si

Starman, župan občine Žiri, je za 24ur.com pojasnil, da je župansko funkcijo vedno opravljal nepoklicno, zato je bilo tako tudi zadnje leto in bo tako tudi v bodoče, na naslednjih lokalnih volitvah pa se nima namena še enkrat potegovati za župansko mesto. Trenutno dela v Muri v Murski Soboti, kako dolgo bo tam, pa ne ve. V Muri mu doslej še niso plačali nič, je pa podpisal pogodbo o zaposlitvi, po kateri bo ''znesek bistveno nižji kot kjerkoli v gospodarstvu''.

Sušnik, ki je od 16. oktobra dalje poklicni, pred tem pa je bil nepoklicni župan Vranskega, pa je za 24ur.com povedal, da se je ''tako odločil''.

V poslanski skupini SDS so sicer mnenja, ''da se tisti nekdanji poslanci, ki imajo možnost redne zaposlitve ob izpolnitvi pogojev, tudi redno zaposlijo''. ''Vsak nekdanji poslanec pa sam presodi, kdaj so ti pogoji izpolnjeni,'' so sporočili iz PS SDS.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borg1
26. 10. 2009 14.44
mene pa najbolj moti da ko poslanec ki je izvoljen lahko kadarkoli zapusti poslanski stolček če najde bolj plačano delo N.P.R. (ROP) Ko pa mu preteče mandat in noče it na delo za manjši denar pa lahko vleče to poslansko nadomestilo ki ni malo Po mojem bi morali odslužit cel mandat sej zato so tudi kandidirali in obljuljali razne gradove neglede na boljšo ponudbo od kje drugje ko je pa konec mandata pa lepo na zavod za največ 550e tk ko je to za druge državljane sej smo po ustavi vsi enaki
Tonček Balonček
26. 10. 2009 14.18
Zakone si pač pišejo sam, pri vseh teh stotisočih javnih uslužbencev in športnih četah, enotah itd. bi lahko ustanovili tudi četo bivših funkcionarjev, kjer bi se zaposlili in blefiralči, Zavod bi jim pa pošiljal vabila na razgovore, prekcvalčifikacije in razne tečaje! A ni zakon enak za vse? Končno gre za cvet naroda, "Cream of Cream", kao naj službo potem najdejo navadni ljudje?
nikana
26. 10. 2009 12.47
Ne vem zakaj toliko prahu okoli tega, ko poslancu poteče mandat. Saj je prej vedel, da bo tega enkrat konec, ne pa da še eno leto dobiva poslansko plačo. Ko delavcu preneha delovno razmerje, firme pač ne briga koliko dohodkov bo imel. Prav tako je z župani in poslanci v enem. Draga država. Tu se da kaj privarčevati, ne pa pri delavcih s 500,00 EUR plače.
dizell
26. 10. 2009 11.37
Pop tv-pa saj ste smešni! Gre za to, da ma vsak poklic kakšno prednost, kot poslancu ti to pripada, če nisi izvoljen v parlament. Takšen je sistem, takšna so pravila, in ne vem, zakaj se spravljate na teh sedem županov, ki se niso odrekli tej plači..Me prav zanima, kdo bi bil taka "dobričina", da bi se temu denarnemu nadomestilu odrekel, če bi bil v isti situaciji kot ti našteti župani.Kaj pa učitelji? Je pa res po vaše absurdno, da imajo tako kot učenci poletne počitnice pa še zaslužijo...Banalen primer, a kot nalašč za to temo! Pa naj kdo od vas, ki tu pišete grozne komentarje, poskusi s kandidiranjem za poslanca v parlament, saj imate vse možnosti! Tudi če po štirih letih odletite s svojega stolčka, boste tako ali tako prejemali enoletno plačo..:)Ne vem, če je tako enostavno biti vlačen po zobeh, biti 24 ur na razpolago medijem, ki drezajo vate..Poslanci so na očeh javnosti, ravno tako teh sedem županov, zato tudi podatki o njihovih plačah in tako dalje...o tem, koliko lahko zasluži nekdo, ne zaposlen v javnem sektorju, če se le znajde, ne bi govorila..in se ga ne vlači takole po zobeh! ostaja prkrit, s svojimi denarci v žepu.. -------------------------------------------... napisano, in še vse je res. Samo naj naredijo tako,da bo tudi tisti s 400, 500,600€ imeli kakšno prednost, možnost povečati svoj standard, na tako udoben način, ko izgubijo službo.
Tonček Balonček
26. 10. 2009 11.16
Dol s komunisti, pošteni Slovenci bi te zadeve uredili popolnoma drugače, imajo že pripravljene ukrepe, Pahor je pa seveda gluh, kot vedno!
laufer
26. 10. 2009 11.06
Krasen zakon, ki dovoljuje sedeti na dveh stolčkih! Slovenija je dežela, kjer vladajo poslanci brezvezniškemu narodu!
Tonček Balonček
26. 10. 2009 10.52
To ni nič, naj preiskujejo Jankovića in Golubića! Zakaj s evedno spravijo na najbolj plemenite borce proti krizi in domoljube? Kots tistim mariničem Pač ni plačeval položnic in je lagal o končanih šolah. To dane s ne pomeni nič, saj vsi delajo tako, še vedno si lahko v brvih vstah borbe za svetlo bodočnost in blagostanje. Slovenija ima neke določene specifike, kot npr. Italija! Smili s emi Rupar, tisti tržiški plemenitež, ki je političnkariero končal le zaradi tega, ker ni vedel, kaj pomeni lastništvo nepremičnine. Izgubljamo najboljše!! Dol s komunisti in to nesposobno valdo!
zvezdicazas
26. 10. 2009 10.15
Pop tv-pa saj ste smešni! Gre za to, da ma vsak poklic kakšno prednost, kot poslancu ti to pripada, če nisi izvoljen v parlament. Takšen je sistem, takšna so pravila, in ne vem, zakaj se spravljate na teh sedem županov, ki se niso odrekli tej plači..Me prav zanima, kdo bi bil taka "dobričina", da bi se temu denarnemu nadomestilu odrekel, če bi bil v isti situaciji kot ti našteti župani.Kaj pa učitelji? Je pa res po vaše absurdno, da imajo tako kot učenci poletne počitnice pa še zaslužijo...Banalen primer, a kot nalašč za to temo! Pa naj kdo od vas, ki tu pišete grozne komentarje, poskusi s kandidiranjem za poslanca v parlament, saj imate vse možnosti! Tudi če po štirih letih odletite s svojega stolčka, boste tako ali tako prejemali enoletno plačo..:)Ne vem, če je tako enostavno biti vlačen po zobeh, biti 24 ur na razpolago medijem, ki drezajo vate..Poslanci so na očeh javnosti, ravno tako teh sedem županov, zato tudi podatki o njihovih plačah in tako dalje...o tem, koliko lahko zasluži nekdo, ne zaposlen v javnem sektorju, če se le znajde, ne bi govorila..in se ga ne vlači takole po zobeh! ostaja prkrit, s svojimi denarci v žepu..
siFBI
26. 10. 2009 09.19
In pol ti taki politični lopovi govorijo kako je potrebno pošteno delat! Tu je lep dokaz, da niso samo levi pokvarjeni, ampak, da je pokvarjena celotna slovenska politična struktura. Naj bo lev al pa desen isti je lopov.
Feldmarschall
26. 10. 2009 09.07
remember
26. 10. 2009 09.02
Če ima bivši predsednik vsaj malo vesti bo denar sam vrnili, ali nakazal v dobrodelne namene. Nov ustrezno spremenjen zakon naj sprejmejo po hitrem postopku Dajte tisti , ki ste plačani zato, da urejate te z zakonom določene zadeve UKREPAJTE
remember
26. 10. 2009 08.55
Kučan dokazuje vsem podložnikom, da se z 1200 evri ne da živeti. In Kučan naj nam pamet soli. In izhaja tale Kučan iz stranke, kjer najbol prisega na moralo in poštenje. Nov ustrezno spremenjen zakon naj sprejmejo po hitrem postopku, da ne bo še kakšen bivši predsednik nemoralno dobival dvojno penzijo na mesec.
killi-123@hotmail.com
26. 10. 2009 08.50
In taki so nam,ali nam še bodo, pamet solili?
Penzic
26. 10. 2009 08.45
Dejstvo je da zakon to omogoča in da je seveda vse stvar morale. Sicer pa je največji problem v tem, da tile tički prihajajo iz strank, ki prav na moralo in proštenje najbolj prisegajo ;-) Drugače pa me bolj motijo astronomske odpravnine, ki mislim da požrejo na koncu še več denarja kot ti poslanski privilegiji.
dizell
26. 10. 2009 08.41
Če imajo vsaj malo vesti bodo denar sami vrnili, ali nakazali v dobrodelne namene. Nov ustrezno spremenjen zakon naj sprejmejo po hitrem postopku Dajte tisti , ki ste plačani zato, da urejate te z zakonom določene zadeve UKREPAJTE
comment123
26. 10. 2009 08.40
SICER PA ŽUPANI S TEM DOKAZUJEJO, DA SE S 1200 EVRI NE DA ŽIVET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Milan Koleznik
26. 10. 2009 08.40
seveda vsi nekdanji poslanci bi lahko imeli službe,a niso hoteli,boljša je poslanska plača,to smo volili in sram naj jih bo,a te ljudi ni nič sram,so samovešči in jih za nikogar ni mar,taki so ti ljudje,izkoriščajo državo kolikor se da,nemesto da bi pomagali,so veliko slapši kot prej nekoč Beograd ko nam je pobiral denar,sedaj ga pobirajo lastni ljudje in ni jim nikoli dovolj,to so zakoni ki jih sprejemajo ljudje ki smo jih volili mi,kaj nam je vendar.
Foen
26. 10. 2009 08.40
TO JE ZLORABA INŠTITUA NADOMESTILA.TO NI NJEGOV NAMEN. LOPOVI.
comment123
26. 10. 2009 08.37
DAVKOPLAČEVALCI ZAHTEVAJMO DENAR NAZAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
nelie
26. 10. 2009 08.35