Slovenija

620 milijonov za referendum

Ljubljana, 26. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

RVK zahteva 620 milijonov za referendum o RTVS, saj nima zagotovljenih sredstev za izvedbo katerega koli referenduma.

RVK kot neposredni uporabnik proračuna v letošnjem proračunu nima zagotovljenih sredstev za izvedbo katerega koli referenduma
RVK kot neposredni uporabnik proračuna v letošnjem proračunu nima zagotovljenih sredstev za izvedbo katerega koli referenduma FOTO: POP TV

Republiška volilna komisija (RVK) je na seji sprejela prvo navodilo volilnim komisijam za izvedbo opravil pred naknadnim zakonodajnim referendumom o zakonu o RTV Slovenija, ki bo 25. septembra. Kot je določil DZ, bodo roki za ta opravila začeli teči 16. avgusta, RVK pa je sprejela tudi sklep, da se od pristojnih državnih organov zahteva zagotovitev kritja stroškov, ki jih bodo imeli volilni organi. Glede na obseg dela in izkušnje prejšnjih referendumov so ti ocenjeni na 620 milijonov tolarjev.

Glede na roke, v katerih začno okrajne volilne komisije z določanjem volišč prevzemati obveznosti v breme proračuna, mora imeti RVK sredstva za nemoteno izvedbo referenduma zagotovljena čim prej, so zapisali v omenjenem sklepu. Pojasnili so, da RVK kot neposredni uporabnik proračuna v letošnjem proračunu nima zagotovljenih sredstev za izvedbo kateregakoli referenduma. Do zagotovitve sredstev pa proračunski uporabnik ne sme sprejemati obveznosti v breme proračuna.

Kam bo šel denar?

Odlok o razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o RTVS, ki je bil dan zatem tudi objavljen v uradnem listu, je Državni zbor sprejel 21. julija na podlagi zahteve 31 poslank in poslancev LDS in SD.

Največji del omenjenih 620 milijonov tolarjev bo namenjen za delovanje volišč, na katerih bo potekalo glasovanje. Za potek referenduma bo poleg RVK na terenu skrbelo osem volilnih komisij volilnih enot, 88 okrajnih volilnih komisij in približno 3500 volilnih odborov. Poleg povračil stroškov približno 22.000 članom volilnih odborov so tu še stroški najemnin in uporabnin za volišča ter najnujnejša oprema (skrinjice, pregrade, kemični svinčniki). Med večjimi predvidenimi "postavkami" je še obveščanje volivcev o dnevu glasovanja in o volišču, za kar bo po prvih ocenah potrebno zagotoviti približno sto milijonov tolarjev, za različne tiskovine (glasovnice, razglasi, navodilo za delo volilnega odbora ipd.) pa naj bi porabili okrog 30 milijonov tolarjev.

V zahtevanih sredstvih niso zajeti stroški kakršne koli posebne referendumske propagande tako glede vsebine referenduma kot same udeležbe na referendumu, kot običajno pri referendumih na dan glasovanja tudi ni predvidenega tiskovnega središča. Prav tako niso vključena sredstva, ki jih potrebujejo vladni proračunski uporabniki oziroma drugi neposredni proračunski uporabniki (ministrstvo za notranje zadeve, upravne enote) v zvezi z izvrševanjem njihovih zakonskih pristojnosti ob izvedbi referenduma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou