Slovenija

600 mio za povračilo škode?

Ljubljana, 21. 03. 2008 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada pripravlja zakon o povračilu škode, nastale med 2. sv. vojno. Pričakujejo do 150.000 odškodninskih zahtevkov.

Odškodnino bo izplačevala Slovenska odškodninska družba, najvišji možni znesek izplačila pa je po osnutku zakona omejen na 200.000 evrov.

V osnutku zakona je predlagana določena lestvica povračil, po kateri se vsote v jugoslovanskih dinarjih iz leta 1945 spremenijo v evre, z uporabo faktorja, da je 100 jugoslovanskih dinarjev 2,609 evra.

Minister za pravosodje Lovro Šturm je predstavil delovni osnutek zakona o povračilu premoženjske škode iz časa 2. svetovne vojne. Kot je pojasnil, pričakujejo, da bo odškodninske zahtevke vložilo od 100.000 do 150.000 upravičencev, to pa bi po ocenah ministrstva skupno znašalo 600 milijonov evrov. Gre za delovno gradivo, ki je po pojasnilu ministrstva javnosti predstavljeno z namenom, da se začne javna razprava o tem vprašanju. Kot je še dejal, so delovni osnutek poslali tudi političnim strankam in relevantnim nevladnim organizacijam. Po razpravi pa so možne spremembe, je še dodal.

Poravnava škode izpred več kot šestih desetletjih

Lovro Šturm
Lovro Šturm FOTO: POP TV

Pod pojmom vojna škoda se štejejo vse vrste škode, povzročene na premičninah in nepremičninah. Pri tem se upošteva škoda, ki jo je povzročila tako okupatorska kot tudi zavezniška vojska in partizani, je pojasnil minister. Država bo povrnila tudi izpad dobička zaradi vojne.
Upravičenci do poplačila materialne vojne škode so v osnutku zakona vsi slovenski državljani, ki so imeli leta 1945 jugoslovansko državljanstvo, ter njihovi dediči. Odškodninske zahtevke pa lahko vložijo tudi pravne osebe, ki so v tistem času poslovale na našem ozemlju. Kot je še dejal minister Šturm, dokazovanje škode ne bo težko, saj je bila natančno popisana. Po predlagani ureditvi bodo o povračilu premoženjske vojne škode odločale upravne enote, za pravne naslednike upravičencev pa sodišča.

Odzivi strank

Socialni demokrati pozdravljajo, da se je vlada lotila reševanja problema poprave premoženjskih krivic iz druge svetovne vojne, je dejal vodja njihove poslanske skupine Miran Potrč. Kot je poudaril, pa bi bilo prav, da zakon pripravijo v sodelovanju z vsemi političnimi strankami in pristojnimi društvi. Dodal je, da si ne želijo političnih tekem, saj se jim zdi zakon zelo pomemben.

"V PS LDS pozdravljamo, da je reševanje problematike povračila premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne prišlo do vlade," so sporočili iz PS LDS in pojasnili, da so na to računali, saj je bila obljuba dana že ob obravnavi zakona o zaključku vračanja podržavljenega premoženja.

V poslanski skupini Zares odločno zavračajo predlog zakona, ki ga je predstavil minister Šturm. „Po našem prepričanju je absurdno, da vlada predlaga poplačilo vse vrste vojne škode, povzročene na premičninah in nepremičninah, ki jo je povzročila katerakoli vojska, še posebej pa je absurdno in na meji verjetnega, da bo Republika Slovenija vračala celo izpad dobička, ki so ga zaradi druge svetovne vojne imele pravne osebe,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Osnutek zakona je po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča "grozljiva zadeva, ki spreobrača zgodovinska dejstva, kdo je v Sloveniji uničeval in rušil".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je danes dejal, da v stranki podpirajo osnutek zakona o povračilu premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne. Tanko ocenjuje, da bodo našli rešitev, ki bo ugodna za vse, tudi za zmogljivosti Slovenske odškodninske družbe.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je danes povedal, da se je treba lotiti vračila odškodnin za materialno škodo, povzročeno v drugi svetovni vojni, zelo resno. Meni, da je to večji finančni zalogaj od zakona o denacionalizaciji, saj se je tam vračalo pretežno v naravi, tu pa gre za finančna sredstva, ki jih mora priskrbeti država.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou