FIT 24UR

Nedonošenčkov vse več, osebja in opreme pa ne

Ljubljana, 04. 04. 2012 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število prezgodaj rojenih otrok v Sloveniji narašča. Žal pa število osebja in novih aparatur ne sledi temu trendu. Prav tako je vse manj donatorjev, ki so pripravljeni vlagati v prihodnost.

V ljubljanski porodnišnici poskrbijo za okoli dve tretjini najbolj rizičnih novorojenčkov, saj pri nas že 26 let velja pravilo, da nosečnice iz vseh porodnišnic, pri katerih pričakujejo prezgodnji porod, preselijo v ljubljansko porodnišnico. Kljub temu, da so pred kratkim le dobili bivalno enoto, kjer bodo bivale izključno mamice z nedonošenčki, se potrebe po novi opremi nikoli ne končajo. Ena izmed naprav, ki bi jih z veseljem zamenjali, je transportni inkubator, ki se ga drži sloves, da je še iz druge svetovne vojne.

Pediatrinja z oddelka za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov ljubljanske porodnišnice in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Lilijana Kornhauser Cerar pravi, da naprava sicer ni dobesedno iz druge svetovne vojne, je pa res, da njen videz več kot izdaja njena častitljiva leta. "Vendar je transportni inkubator, ki se uporablja za prevoz nedonošenčkov od porodne sobe do intenzivne nege, popolnoma varen. Seveda se oziramo po novih, vendar zaenkrat ugotavljamo, da so podobne naprave, ki so trenutno na trgu, ali veliko predrage, a za to ceno ne ponujajo toliko prednosti, cenejše različice pa so nekje na ravni inkubatorja, ki ga že imamo," je razložila.

V Sloveniji se na leto rodi okoli 22.000 otrok, od tega jih je po besedah Kornhauserjeve okoli 7,5 odstotka rojenih občutno prezgodaj. Pri večini prezgodnjih porodov so otroci rojeni med 32. in 37. tednom nosečnosti ter niso tako ogroženi. Veliko tistih, ki so rojeni pred 32. tednom nosečnosti, potrebuje intenzivno zdravljenje, od 180 do 200 novorojenčkov jih ob rojstvu tehta manj kot 1500 gramov. Ti po rojstvu potrebujejo posebne aparature in posebej usposobljeno osebje enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov. Najlažja dojenčica, rojena v ljubljanski porodnišnici, je ob rojstvu tehtala 400 gramov. Vsako leto pa skrbijo za otroke, ki so lažji od 500 gramov.

Nedonošenčki ne morejo uravnavati telesne temperature, zato potrebujejo ogrevano posteljico, najmlajši pa inkubator, zaradi nezrelih pljuč imajo lahko sindrom dihalne stiske in potrebujejo zdravljenje z zdravili in aparaturami, ki jim pomagajo dihati ali jim dovajajo dodatni kisik.
Nedonošenčki ne morejo uravnavati telesne temperature, zato potrebujejo ogrevano posteljico, najmlajši pa inkubator, zaradi nezrelih pljuč imajo lahko sindrom dihalne stiske in potrebujejo zdravljenje z zdravili in aparaturami, ki jim pomagajo dihati ali jim dovajajo dodatni kisik. FOTO: iStockphoto

Za napravo okoli 20.000 evrov

"Število prezgodaj rojenih otrok pri nas narašča. K temu prispeva dejstvo, da je v zadnjih letih več porodov, kot jih je bilo pred šestimi ali sedmimi leti, poleg tega pa zdaj preživijo tudi nedonošenčki, ki pred desetimi leti najbrž ne bi," pravi Kornhauserjeva. Poleg tega se z vse višjo starostjo mamic veča tudi število nosečnic, ki imajo kronične bolezni.

Ob večjem številu nedonošenčkov bi v slovenskih porodnišnicah, predvsem v Ljubljani in Mariboru, potrebovali več osebja in novih naprav. A je kupovanje slednjih nikoli zaključen krog, dodaja Kornhauserjeva. "Po približno osmih letih so te naprave že spet zastarele," je povedala.

Veliko naprav – večje porodnišnice potrebujejo predvsem respiratorje in inkubatorje, manjše pa ogrevane postelje, monitorje in lučke za obsevanje otrok z zlatenico – kupujejo s pomočjo donatorjev. "A je teh vse manj," pravi Kornhauserjeva. "Pred leti so bili veliki donatorji DARS in nekatera gradbena podjetja, ki jih zdaj ni več," je povedala.

Na leto v društvu zberejo okoli 40.000 evrov donatorskih sredstev, kar ponavadi zadošča za nakup dveh naprav, a so potrebe večje. Sredstva za nakup medicinske opreme za pomoč nedonošenčkom tako lahko darujete skozi vse leto.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Herer
07. 04. 2012 18.18
+0
bo treba jest hash olje pa rodit doma :)
devote
07. 04. 2012 15.45
+3
čakajte, čakajte malo, a se kdo vpraša, kje je problem, da je prezgdnjih porodov vse več?? je res to družbeno nacionalni interes? kajti kompenzirati to stanje družbo stane, pa tudi sicer ne more iti tak trend v nedogled. nekoga bi moralo zelo skrbeti zakaj in kateri razlogi privedejo do tega. razlogi definitivno obstajajo, ker nobena stvar ne obstaja kar sama po sebi. stanje prezgodnjih porodov bi moralo biti ALARM za družbo, ne more se na to gledati čustveno in z prizanesljivostjo. tu se gre za našo prihodnost in želimo si, da se v prvi vrsti rojevajo zdravi otroci zdravim materam. TAKOJ !! je potrebno naredizi analizo stanja vzrokov, ki privedejo do prezgodnjih porodov. zdrav podmladek - to je prioriteta družbe, kateri mora biti vse ostalo podrejeno. AMEN!
vzhod
07. 04. 2012 15.24
+1
spet bodo sledili kot pise trendu in se usmerili na problem ne pa v varok problema.oni bodo raje nabavili vec aparatov na,esto da ljudem dopovejo da se zastrupljajo z hrano.
m12
07. 04. 2012 08.23
-1
glede na to, da zdravstvena zavarvalnica en velik delež denarja iz plačila prispevkov za zdravstveno zavarovanje pretopi v plače zdravnikov, ga naj pač rpeusmeri. če znajo jamrati, kako jih je rpemalo in imajo slabo opremo, se anj malo zamislijo, koliko e gre samo v 1 mesecu iz zdravstvene bagajne za njihove plače. pa bodo hitro dobili kak milijonček, iz katerega bo mgoče kupiti opremo. od mene ne dobijo nič. plačujem zavaovanje, osnovno in dodatno, če pa nekdo hoče preveč (minimalna plača ali več za edžurstvo za vikend), in porabi ves denar, namenjen za opremo za svojo plačo, pa naj ne javka v javnosti za donacije.
okoli01
07. 04. 2012 11.42
+7
no tako razmišljanje te drži vse do trenutka ko zdravniki rešijo življenje tvojega komaj rojenega, niti kilo težkega sina .... verjemi sem podobno razmišljal..... sem se pa od momenta ko jim je uspelo skoraj nmogoče sramoval ... tisti trenutek in še danes bi jim dal veliko, veliko več kot imajo ..... če kaj ne rabimo v tej državi so patrie, radarji ki več let zapakirano ležijo po skladiščih ....
m12
07. 04. 2012 23.39
+1
glede radarjev in patrij se strinjam. amapk eno vprašanje-zakaj jaz plačujem prispevek za zdravstveno zavarovanje-za zdravila, opremo v bolnici in medicinske pripomočke, ki jih bom mogoče kdaj potrebovala, za terme v priemru rehabilitacij, za bolniško. in v preteklosti ko so zdravniki zahtevali višje plače in je bila državna blagajna prazna, se je reklo, ja pa vzeite iz zdravstvene, saj tam je dovolj. pa se je čez nekajlet ugotovilo, da ni, pa smo dobili dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga pač sedaj moraš imeti, ker drugače že sedaj 70% uslug v zdravstvu doplačaš. sedaj bodo zmanjšali te pravice, znižali nadomestilo, hkrati pa od mene pričakujejo donacije, hkrati pa si iz mojih in tvojih prispevkov vsak vikend nekaj 100 oseb izplača več kot minimalno plačo, ker jim je nekdo v pretekosti to pač obljubil. verjamem, da si vesel, ker so rešili tvojega in marsikaterega otroka. hkrati pa je verjetno tudi kje kdo umrl, ker ni prišel do pomoči pravičasno-zavarovalnica namreč plača le določeno števlo operacj srca. zato pa so čakalne liste. le se plače za zdravnike ne bi financirale iz zavarovalnice, bi teh operacij lahko bilo več. in verjeto se zavedaš, da šteje vsako življenje, ne samo življenje nedonošenčkov.
otocanka
06. 04. 2012 18.21
+18
Država iz proračuna daje denar Grčiji za katero se že vnaprej ve, da denarja ne bo vrnila, ima denar za razne referendume, ki se jih potem ne upošteva, za naše otroke ji je pa prav mar. Za metanje denarja skozi okno ga ima dovolj, za našo blaginjo in za naš narod ji pa ni mar.
che89
06. 04. 2012 23.42
-5
ničesar nismo dali grčiji, samo garancijo
m12
07. 04. 2012 08.24
+4
dali smo poroštvo. in verjetno veš, kaj to pomeni. če dolžnik ne plača, se lahko upnik spravi na poroka.
Mars
05. 04. 2012 21.48
+4
Eno kolo od patrije.... živel kapitalizem
Prekmurje Slovenija
05. 04. 2012 18.35
-8
To so sedaj lansirali ker hočejo več denarja za ostale stvari.
OhYeah.
04. 04. 2012 22.08
-7
Zakaj za vraga raje ne izdelajo že enkrat plenic za te male otroke ki imajo tako velike plenice, da bi jih lahko nataknil odraslemu človeku. In prideš v porodnišnico pa vidiš novorojence pokrižem in počez oblepljene z lepilnim trakom.
stranoime
05. 04. 2012 09.01
+29
ohyeah.Vidim da pojma nimaš.Glede planic imaš mogoče prau zakaj so pa oblepljeni z lepilnim trakom pa pojma nimaš.Meni se je rodil sin Nejc v 25 tednu in je biu tud oblepljen in za to sm hvaležen ker če ne bi biu oblepljen ga verjetno sedaj ne bi bilo.Ima pa zdaj dve leti in je že čisto pravi igriv fant. ISKRENA HVALA porodniškemu osebju v ljubljani. PROSIM NE KOMENTIRAJTE STVARI O KATERIH NE DA NIČ NE VESTE POJMA NIMASTE
OhYeah.
05. 04. 2012 15.49
-6
Če ni bi imel obleplenih plenic ga ne bi bilo? Brez zamere, če si mnenja, da nimam pojma mi prosim pojasni kako je lepilni trak rešil življenjue tvojemu sinčku? Aha. Pa pozdravi ga. =)
beton
04. 04. 2012 21.07
-42
ženske naj se odločajo za materinstvo,ko so mlade,ne pa pol okrog 40......tako,da ni čudno,če ne gre potem vse vredu
coklan
04. 04. 2012 21.33
+27
nisem stara pa se mi je rodila hči kot nedonošena stara sem bila pa 22 let
brankam
04. 04. 2012 21.50
+42
tešk je dans mlad met otroke, ker ni pogojev zato. najprej faks, pa služba, pa kredit za stanovanje (če ga dobiš)... Pa je 30 takoj tu! Sama sem imela srečo da sem prvega otroka rodila pri 26, drugega pa pri 30... Ni veliko tako srečnih...
gosenica80
05. 04. 2012 07.40
+37
beton- naj te bo sram, da sploh napišeš kaj takega... malo si preberi zakaj se otrok rodi predčasno.sama sem bila stara 24 ko sm rodila v 26 tednu ( to je 6 mesec nosečnosti, da ti razložim, ker vidim, da ne veš nič o nedodošenčkih)
beton
05. 04. 2012 22.17
-30
crtomir2
06. 04. 2012 22.48
+8
gosenica Z vsem spoštovanjem do tebe in vseh mamic,
Piko Boss
07. 04. 2012 10.20
-1
Saša Obreza
04. 04. 2012 15.27
+84
VSA POHVALA LJUBLJANSKI PORODNIŠNICI IN PEDIATRIČNI KLINIKI LJ, KJER SO SKORAJ 3 MESECE ODLIČNO SKRBELI ZA NAŠO ANO KRISTINO, ROJENO V 6. MESECU NOSEČNOSTI. DANES HODI ŽE V 2. RAZRED OŠ IN JE PRIDNA, SPOSOBNA IN PAMETNA DEKLICA.
brankam
04. 04. 2012 21.52
+29
Vse lepo še naprej tvoji punčki in pridružujem se pohvalam :)
indal
04. 04. 2012 14.30
-5
Me prav zanimakaj vpliva na to, da pride do prezgodnjega poroda,splava...mogoče stres, kemikalije v hrani? hmm
okoli01
04. 04. 2012 14.43
+20
verjetno so po tvoji logiki krive kar mame same ...
orangensaft
04. 04. 2012 15.10
+10
@okoli01-- če bi bili v ameriki, potem bi najprej pomislili na to, da so krive mame ja, glede na to kake butaste zakone uvajajo nekatere zvezne države tam, kjer je mati kaznovana z zaporom, če pride do zapletov. drugače pa ja, okuženost zraka, hrane, pijače in stres so zagotovo faktorji za povečana števila zapletov in deformacij pri ljudeh. predvsem genska hrana. ja, ja dokazov za to ni, ker nihče ne izvaja raziskav, samo neki ajnštajn tut ne rabiš bit za izpeljavo določenih zaključkov, ki ne rabijo bit posledica teorij zarot. pa tudi umetne oploditve prinašajo številne podobne težave, kažejo nekatere raziskave, saj v trenutkih spočetja umetno ne morejo ustvariti vseh pogojev, ki so potrebni za zdrav zarodek. vendar se v teh primerih težave pokažejo šele v naslednji generaciji.
stranoime
05. 04. 2012 09.04
+12
zakaj pride do predčasnega poroda ne ve nihče.tako pač je pri materi naravi.vzrokov je lahko miljom.niti zdravniki ne vedo zakaj pride do tega.tako so meni zdravniki povedali
okoli01
07. 04. 2012 11.51
+4
no bodmo tud pošteni do napredka medicini .... včasih so jih pustili umreti ker niso poznali načinov kako rešiti za dlan velika drobcena bitja ...... danes delajo čudeže .....