Slovenija

5000 kaznivih dejanj na leto ...

Ljubljana, 15. 06. 2011 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

... nad starejšimi obravnava policija. A nasilja nad njimi je še veliko več, saj večina raje molči, kot da bi o tem spregovorila. Pojavlja se v različnih, tudi prikritih oblikah in v družinskem krogu.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Reuters

Danes je svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi. Tovrstnega nasilja je vse več, pojavlja pa se v različnih, tudi zelo prikritih oblikah.

Upokojenki Milki Matjašič lahko pomagate tudi vi.
Milka Matjašič
Iga Grudna 3
Ljubljana
TRR: SI56 6000 0010 1477 203

Po podatkih policije je kaznivih dejanj nad starejšimi približno 5000 na leto, ob tem pa strokovnjaki opozarjajo, da je težko zaznati pojav nasilja nad starejšimi. Ti se namreč v domovih za starejše in v drugih ustanovah ne želijo izpostavljati. Še bolj prikrito pa je nasilje nad njimi, ko so storilci družinski člani, pravijo.

Upokojenske organizacije zato zahtevajo vzpostavitev zagovornika za starejše. Zakon, ki bi ga zagotovil, je že v pripravi, so povedali na ministrstvu za delo.

V Zvezi društev upokojencev opozarjajo tudi na številne težave, ki se pojavljajo v praksi. Tako so med drugim kritični do pomanjkljive pomoči na domu, do nedostopnosti osnovnih živil, ki jih je mogoče kupiti le še v oddaljenih nakupovalnih centrih, in do nedosegljivega znanja o sodobnih komunikacijah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jerox
15. 06. 2011 12.07
kaj da še tebe potem kaznujejo ker si jim povedal in glede da veš moraš imeti tudi kaj zraven ane tako dela naša država dejte raši porihtat tam kjer je treba pa bo vse ok
malo.sutra
15. 06. 2011 09.17
maaaaaaaaaaaaaaaaaaaa