Slovenija

5000 evrov za povzročitev zastoja

Ljubljana, 01. 12. 2010 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uporaba obvezne zimske opreme se v tujini zelo razlikuje. V nekaterih državah je časovno določena, medtem ko je ponekod pogojena le z zimskimi razmerami. Tudi višina predpisanih kazni se razlikuje.

Uporaba obvezne zimske opreme je v tujini zelo različna.
Uporaba obvezne zimske opreme je v tujini zelo različna. FOTO: Miro Majcen

Če se odpravljate v tujino, se je vsekakor pametno pozanimati, kakšna je obvezna zimska oprema. Recimo v nekaterih državah je oprema, tako kot v Sloveniji, določena datumsko, v drugih državah pa je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer, so zapisali na AMZS.

V Sloveniji je tako določeno, da obvezno zimsko opremo uporabljamo od 15. novembra do 15. marca.  In kaj štejemo med obvezno zimsko opremo? Štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru uporabe letnih pnevmatik snežne verige vsaj za stalno vklopljeno os. Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige in lopato v priboru. Na priobalnem območju, ki se zaključi na območju Kozina–Kastelec–Podgorje, je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm.

Če se odpravljate na pot v Avstrijo, je dobro vedeti, da je treba obvezno zimsko opremo uporabljati od 1. novembra do 15. aprila, in sicer za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere. Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih, so zapisali na AMZS. 

Kljub zimskim pnevmatikam pa so v primeru sneženja verige obvezne tudi na vseh višjeležečih cestah, kjer je to posebej označeno s prometnim znakom. Na AMZS pa opozarjajo, da je uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru neprekinjenega zglajenega snega ali ledu na vozišču, ne pa tudi v primeru snežne brozge ali delno zasneženega vozišča.

V Italiji je zimska oprema zakonsko določena le na območju doline Aosta, kjer je obvezna od 15. oktobra do 30. aprila. Na vseh ostalih območjih je uporaba zimske opreme obvezna le v primeru zimskih voznih razmer, pravijo na AMZS. Dovoljena je uporaba zimskih pnevmatik ali letnih pnevmatik in snežnih verig.

Sneg v Španiji-5
Sneg v Španiji-5 FOTO: Reuters

V BiH je zimska oprema za vsa vozila obvezna od 15. novembra do 15. aprila. Vozila morajo biti opremljena najmanj z zimskimi pnevmatikami na pogonskih kolesih ali z letnimi pnevmatikami in primernimi snežnimi verigami v priboru. Minimalna globina profila pnevmatik je 4 mm, so zapisali na AMZS.

Tudi v Srbiji je uporaba zimske opreme datumsko določena, in sicer od 1. novembra do 1. aprila. Za osebna vozila so to zimske pnevmatike na pogonskih kolesih ali letne pnevmatike in obvezne snežne verige v priboru vozila. Pnevmatike morajo imeti minimalno globino profila 4 mm. Za tovorna vozila je dodatno obvezna še lopata.

Na Češkem velja obvezna uporaba zimske opreme na cestah od 1. novembra do 31. marca, in sicer tam, kjer je tako določeno z znakom z  avtomobilom in snežinko. Zimsko opremo vozil do največje dovoljene mase 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno 4 mm profila. Zimska oprema vozil nad 3,5 t obsega zimske pnevmatike z minimalno globino profila 6 mm na vseh kolesih oziroma letne pnevmatike in snežne verige. Na AMZS še opozarjajo, da je uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru, ko je vozišče popolnoma prekrito s snegom.

V ostalih državah ni večjih posebnosti glede uporabe zimske opreme. V nekaterih severnih evropskih državah je zimska oprema določena datumsko: na Finskem, v Latviji in Estoniji med 1. 12. in 31. 3. ter na Švedskem med 1. 12. in 31. 3. AMZS

Zimska oprema pogojena z zimskimi razmerami

Če se odpravljate v Francijo, morate svoja vozila opremiti z zimsko opremo le v zimskih voznih razmerah oziroma ko je s prometnim znakom označena obvezna uporaba zimske opreme, pravijo na AMZS.

V Švici zimska oprema prav tako ni časovno določena, je pa obvezna v primeru zimskih voznih razmer. Zimska oprema pomeni štiri zimske pnevmatike. Če prometni znak zahteva uporabo snežnih verig, potem to velja za vsa vozila, razen za vozila na štirikolesni pogon.

Na Hrvaškem je obvezna uporaba zimske opreme le v primeru, ko so zimske vozne razmere. Zimsko opremo vozil do največje dovoljene mase 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 4 mm in snežne verige. Zimska oprema vozil nad 3,5 t obsega zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali štiri letne pnevmatike in snežne verige na pogonskih kolesih.

Na Madžarskem zimska oprema ni zakonsko določena. V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih. V takih primerih se uporaba snežnih verig zahteva že pri prestopu meje, pravijo na AMZS.

Na Slovaškem so za osebna vozila v primeru zimskih voznih razmer obvezne zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih. Dovoljena je tudi uporaba letnih pnevmatik ter snežne verige v dodatni opremi. Za vozila nad 3,5 t je med 15. novembrom in 31. marcem, neodvisno od razmer na cestah, obvezna uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih.

V Nemčiji se za ustrezno zimsko opremo osebnih vozil smatrajo štiri pnevmatike, ki so namenjene vožnji v snegu, to pomeni, da morajo biti opremljene z oznako M+S ali simbolom snežinke. To zajema tako zimske pnevmatike kot tudi celoletne pnevmatike. Uporaba letnih pnevmatik in snežnih verig po zakonu ni primerna. Vozila s štirikolesnim pogonom niso izjema. Za tovorna vozila nad 3,5 t je predpisana uporaba zimskih pnevmatik le na pogonskih oseh.

Sneg v Domžalah
Sneg v Domžalah FOTO: Bralka Mateja

In kakšne so predpisane kazni?

V Sloveniji je predpisana kazen za neustrezno zimsko opremo osebnih vozil 120 evrov, če pa je zaradi neustrezne opreme promet oviran, se po zakonu voznik kaznuje s 400 evri. V Avstriji je kazen za neupoštevanje predpisa 35 evrov, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5000 evrov. V Nemčiji je kazen za neuporabo zimske opreme 40 evrov, v primeru oviranja prometa pa boste odšteli minimalno 80 evrov. Na Hrvaškem pa je recimo kazen za neupoštevanje zakona dobrih 67 evrov. Na Češkem pa boste v primeru neupoštevanja zakona odšteli 80 evrov.

Današnje sneženje je sicer spet povzročalo kar nekaj nevšečnosti v prometu. Zaradi ledenega dežja obstaja nevarnost poledice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hello886
05. 12. 2010 11.47
tak je prav 4mm in pa obvezno m s
Jimi1
02. 12. 2010 09.35
-1
No ja...bo potrebno prej zapustiti daržavo, kot pa pokasirati kakšno od teh kazni... Saj že tako za kruh nimamo, pa bi nam še tega vzeli v namen svojega luksuza -LOPOVI ! SLOVENIJA-DEŽELA NEOBSOJENIH TAJKUNOV, POLITIČNIH PREVARANTOV in ASTRONOMSKIH PROMETNIH KAZNI !
dukenukem
01. 12. 2010 19.38
mam kolega ki dela pri cestni službi ,nalaga mešanico za posipanje ,dela po 16ur ,potem ga pride eden zamenjat ,da gre spat ,nato pride spet nazaj ,pa kaj mislijo firme ,za 24urni delovni čas, bi lahko meli 3 zaposlene po 8 ur,ampak zgleda jih to preveč stane
przelmuding
01. 12. 2010 17.02
Bedake ki povzročijo zastoje ali pa še hujše nesrečo zaradi vožnje z neustrezno opremo je treba kazniti tako da jim to več na misel ne pride. Ker ko se odpravijo na zasneženo cesto z letnimi gumami zavestno spravljajo v smrtno nevarnost sebe in druge.Kar se pa tiče čiščenja cest me zanima kako bi lahko naprimer 5 cm snega spliužil s ceste, nikakor ker to ni mogoče, ampak razni pametnjakoviči vejo da je treba plužit cesto če pade 2 cm snega.
jvk
01. 12. 2010 16.48
opažam da v večjem dreku kot je država temu primerne so tudi kazni in se hkrati zahvaljujem našim zakonodajalcem da so nam s 120 € kazni za zimsko opremo natočili čistega vina in ne kot hrvaški politiki ki jim z borimi 67€ tako očitno lažejo da jim gre le 2x slabše kot avstricem (35€)
periot
01. 12. 2010 16.17
Letne gume pa verige v prtljažniku to je lahko samo v Sloveniji jaz pravim kdor ima kaj možganov v glavi si bo kupil zimske gume ne pa šparat pri gumah rajši dajte pri dopustih morje toplice,in nepotrebnih stvareh!!!!!
TheGlenlivet
01. 12. 2010 15.16
motofrik 01.12.2010, 14:58 1 .357: samo da dodam. V Nemčiji imajo majhne kazni za neupotabo zimske opreme, drži. Ampak, če povzročiš nesreče, pa nimaš zimske opreme... pol si ga pa naj-ebal. Lahko vozniško kar vrneš in vse prihranke in prihodke daješ zavarovalnici. točno tako...."pametne države", kaznujejo veliko tiste, ki delajo velike piz.......pri nas je glih obratno
motofrik
01. 12. 2010 14.58
.357: samo da dodam. V Nemčiji imajo majhne kazni za neupotabo zimske opreme, drži. Ampak, če povzročiš nesreče, pa nimaš zimske opreme... pol si ga pa naj-ebal. Lahko vozniško kar vrneš in vse prihranke in prihodke daješ zavarovalnici.
motofrik
01. 12. 2010 14.54
No, glede letnih gum in verig v prljažniku... To je tako, kot bi imel v snegu obute sandale, pa štrikane nogavice za vsak slučaj. Torej? Tipči, reskirajte pa si kupite zimske gume za pozimi, ketne pa vseeno v prtljažnik. To narekuje zdrava pamet.
Pirhster
01. 12. 2010 14.52
Prvo naj kaznijo tiste, ki so zadolženi za pluženje cest. Če jih je premalo pa naj zaposlijo vsaj za določen čas delavce. To je seveda težko, ker bi vodilnim premalo ostalo v žepih. V nedeljo, ko sem se vračal popoldan iz Maribora je prvi plužilec začel delo na avtocesti komaj pri Grabonošu, na nasprotni strani pa AC vzhod in potem trdijo, kako so pripravljeni na zimo! Iz Maribora do Lendave pa skoraj 2 uri vožnje po nespluženi cesti. KATASTROFA!
motofrik
01. 12. 2010 14.51
.357 -sploh ni važna razlika v višini kezni pri nas in Nemčiji. Zdrav razum narekuje uporabo zimske opreme. Kot prvo pa je treba iz zakona črtati letne gume kot zimsko opremo. Zimske gume verige v prtljažniku. Prav lepo se je bilo danes peljati po zasneženih cestah. Aja, s Koroške sem. So pa frajerčki v BMW-jih precej po jajcih vozili. Ko ga drugače žgejo na polno.
Lorellia1 .
01. 12. 2010 14.51
DAJDAJ 01.12.2010, 14:26 1 Prav tako je pri nas na Koroškem. Kadar ob takih vremenskih razmerah doživiš zastoj, ali pa prepočasno vožnjo( 30 km/h ), ta je 100% lublančan, si rečeš, kasneje pa se prepričaš, da je res tako. To je zato, ker so navajeni voziti samo po lepih in očiščenih cestah. Prav tako vse komentarje, ki govorijo kako so ceste slabo posute pa splužene, napišejo ljubljančani. haha smehi.. v Ljubljani zastoje povzročajo sami neljubljančani ki se vozijo v LJ na šiht. pa dj poglej si kje so bli zastoji v LJ razn na obvoznci k se na šiht pa iz šihta vozjo neljubljančani. Kar se pa tiče voznikov so pa najhujš CE, pa dolenci kk, nm... tut en ne ve da desni pas ni vse do leve bankine.Govorim iz lastnih izkušenj glede na to da se vsak dan vozm v zasavsko - dolenjseke hribe. sm lublančan pa na srečo tut enkrat nism še ostal na cesti v snegu pa so kr orNk klanci. Aja pa mi se ne pritožujemo glede cest, ker ponavad je pr ns vse kr hitr spucan.
Dejan Zajebancije
01. 12. 2010 14.48
Tako bi morali imeti pri nas. Idealno: Če se odpravljate na pot v Avstrijo, je dobro vedeti, da je treba obvezno zimsko opremo uporabljati od 1. novembra do 15. aprila, in sicer za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere. Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih, so zapisali na AMZS. Za .357, 01.12.2010, 14:35 pa: se pravi, da po tvoje ni problem, če nek bedak brez poštene zimske opreme zaradi nezmožnosti upravljanja vozila iz malomarnosti ubije koga ali povzroči tak zastoj, da polovica države stoji pol dneva? Ali si sploh predstavljaš, koliko to stane? Osel je tisti, ki kaj takega povzroči na cesti! Problem je v tem, da smo mi še vedno BALKANCI, Nemci pa imajo vsaj toliko zdrave pameti, da se brez zimske opreme sploh ne izpostavljajo na cesti!!! Ker ko te tam dobijo zaradi povzročitve take škode, je ne boš zlahka odnesl!
pumpuma
01. 12. 2010 14.47
@.357: Strelaš mimo. Imamo toliko višjo kazen, pa se vseeno najdejo tipi, ki povzročijo zastoj in 8-urno vožnjo od Postojne do Divače!!! Dokler se bo to dogajalo, imamo kazni premajhne
Jerneja26
01. 12. 2010 14.45
Prevozil sem velik del evrope in balkana, a nikjer nisem srečal tako nekukturnega naroda kot so Ljubljančani. Pozdrav iz primorske
galiot
01. 12. 2010 14.43
Ne nas samo pri kaznih primerjat z Evropo,ZAČNITE NAS TUDI PRI PLAČAH.Vsak ve ,da pozimi ne moremo hoditi v sandalih okrog,no tako je tudi z avtom,Zimske gume se ve.Če pa nekateri mislijo drugače naj pa plačujejo.
Garfieldy
01. 12. 2010 14.39
Štajerci, korošci, gorenci in dolenci........vsi smo v gnili državi.
.357
01. 12. 2010 14.35
Brez zimskih gum je v Sloveniji 3 krat vecja kazen, kot v Nemciji ! Za povzrocitev zastoja pa 5 krat visjo kazen, kot v Nemciji ! Kako jim sploh to dovolimo, ce pa vemo, da imamo manjse place, kot pa v Nemciji socialne pomoci ??? To pa je dezela oslov.
1Iam
01. 12. 2010 14.27
DAJ DAJ
01. 12. 2010 14.26
Prav tako je pri nas na Koroškem. Kadar ob takih vremenskih razmerah doživiš zastoj, ali pa prepočasno vožnjo( 30 km/h ), ta je 100% lublančan, si rečeš, kasneje pa se prepričaš, da je res tako. To je zato, ker so navajeni voziti samo po lepih in očiščenih cestah. Prav tako vse komentarje, ki govorijo kako so ceste slabo posute pa splužene, napišejo ljubljančani.