Slovenija
Oglas

5 načinov, kako (ceneje) pripravite avto na jesen

Ljubljana, 12. 10. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To jesen lahko priskrbite neizpodbiten dokaz za to, da ste odgovorna in neodvisna oseba, in v kozji rog uženete še zadnje dvomljivce. Preizkusni kamen? Avto, ena tistih stvari v življenju, ki ne znajo same poskrbeti zase. Ja, žal je tako, da moramo lastniki sami spremljati njihov 'bioritem' in neusahljivo lakoto po vzdrževanju. Sodite med tiste, ki svoje vozilo vzorno vzdržujejo?

Če ste imeli dostop do avta, ko ste živeli pri starših, so zanj verjetno skrbeli oni. Zdaj, ko ste v odraslem svetu ostali sami z njim, pa vaša skrb kaže, iz kakšne baže ste – odgovorni ali pač ne. Jesen je lakmus papir, ki (ne)odgovornost do avta še izpostavi – dnevi so hladni in vlažni, to pa na cesti prinaša tveganja, na katera je treba avto pripraviti. Spodaj svetujemo, kako to najbolje storite, ravnate odgovorno, mnoge stvari opravite sami ter privarčujete denar.

1. Preverite pnevmatike

S hladnim vremenom lahko tlak v pnevmatikah upade, zato ga preverite. Preglejte še tekalno plast – indikatorji obrabe so mostički iz gume, vidni šele, ko globina plasti pade pod kritično mejo. Preverite tudi tlak in kakovost rezervne pnevmatike, še posebej če je pod vozilom. Če sumite, da vaše pnevmatike niso v redu ali ne znate oceniti njihovega stanja, se oglasite v servisnem centru.

S hladnim vremenom lahko tlak v pnevmatikah upade, zato ga preverite.
S hladnim vremenom lahko tlak v pnevmatikah upade, zato ga preverite. FOTO: SERVICE MAXX

2. Zavore so vaš telesni stražar

Ker so ceste jeseni spolzke, morajo biti zavore brezhibne. Če je pedal nizek, mehek ali pretrd, brez odlašanja obiščite serviserja. Prav tako pridite, če zavore cvilijo ali se tresejo, saj gre morda za deformacijo koluta, ki lahko vodi do popolne odpovedi zavornega sistema.

3. Preglejte tekočine

Za tekočine lahko poskrbite sami. Preverite in zamenjajte tekočino vetrobranskega stekla, hladilno in zavorno tekočino. Ob tem poglejte, ali kje kaj pušča. Če tekočine hitro upadajo, je to znak za puščanje, ob katerem ukrepajte.

Ob težavah z akumulatorjem obiščite Service MAXX, kjer ga bodo ugodneje zamenjali.
Ob težavah z akumulatorjem obiščite Service MAXX, kjer ga bodo ugodneje zamenjali. FOTO: SERVICE MAXX

4. Zamenjajte metlice brisalcev

Ker jih jeseni in pozimi pogosteje uporabljate, metlice brisalcev zamenjajte vsako jesen. Ne pozabite na zadnje brisalce! V ponudbi mreže Service MAXX jih lahko zamenjate s popustom, prav tako pa jeseni pri njih ugodneje servisirate tudi ostale sklope vozila.

Metlice brisalcev menjajte vsako jesen, saj jih boste v dežju in snegu še kako potrebovali.
Metlice brisalcev menjajte vsako jesen, saj jih boste v dežju in snegu še kako potrebovali. FOTO: SERVICE MAXX

5. Preverite luči in akumulator

Vožnja je povsem odvisna od električnih komponent vozila. Prepričajte se, da delujejo vse luči ter akumulator – če se je na priključkih nabrala umazanija, jo očistite. Ob težavah z akumulatorjem pa obiščite Service MAXX, kjer ga bodo ugodneje zamenjali in vaš avto še brezplačno preventivno pregledali v 30 točkah.

Nivo motornega olja redno preverjajte sami in ga po potrebi dolijte, zamenjajte pa ga v servisnem centru.
Nivo motornega olja redno preverjajte sami in ga po potrebi dolijte, zamenjajte pa ga v servisnem centru. FOTO: SERVIS

Poleg skrbi za vozilo se na jesen pripravite še drugače. Že kmalu boste v avtu morda potrebovali rokavice, strgalo za led, morda celo odejo, zato jih imejte pri sebi. Prav tako imejte zagonske kable. Če ste postorili vse navedeno, ste dokazali svojo odgovornost. Ste oseba, ki zna poskrbeti za svojo jekleno kobilico oziroma konjička. Pa srečno vožnjo!

Naročnik oglasa je Service MAXX.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1