Slovenija

450 prostih delovnih mest v gradbeništvu za 700 nekdanjih delavcev SCT

Ljubljana, 11. 07. 2011 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci SCT bodo prvo izplačilo denarnih nadomestil prejeli 12. avgusta. V tem tednu se lahko v evidenco brezposelnih na zavodu za zaposlovanje vpišejo v posebnih popoldanskih terminih.

Takole so delavci prejemali odpoved pogodbe o zaposlitvi.
Takole so delavci prejemali odpoved pogodbe o zaposlitvi. FOTO: Blaž Garbajs
Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila direktorica ljubljanske območne službe zavoda za zaposlovanje Barbara Vrtačnik, bodo za približno 100 delovnih mest pripravili tudi soočenja s šestimi delodajalci, ki bodo predstavili aktualne potrebe.
Za delo v gradbeništvu je v tem trenutku v Sloveniji 450 odprtih delovnih mest, odpoved pogodbe o zaposlitvi pa je prejelo 740 delavcev SCT.

Omenjenih šest delodajalcev so na zavodu preverili. Nimajo blokiranih računov in redno izplačujejo osebne dohodke. "Skušamo se čim bolj približati ugodnim razmeram za zaposlitev za brezposelne," je dejala Vrtačnikova in dodala, da gre za nekaj zaposlitev v Avstriji (zidarji, fasaderji), iščejo se varilci, delavci za delo v proizvodnji in za pomožna dela v gradbeništvu.

"Ves teden bo med 13. in 18. uro potekala prijava v evidenco brezposelnih. Ob prijavi bodo brezposelni lahko oddali zahtevek za denarno nadomestilo, prvo izplačilo pa bo 12. avgusta," je pojasnila in dodala, da je organizirano tudi sodelovanje z jamstvenim in preživninskim skladom, tako da bodo istočasno ob prijavi, zaposlitvenem načrtu lahko oddali tudi zahtevek za jamstveni sklad, kjer bodo dobili denarno nadomestilo.

Tanja Podobnik Zec z zavoda je poudarila, da so letos na zavodu skupaj zabeležili skoraj 100.000 prostih delovnih mest. Iz meseca v mesec pa število prostih mest narašča, v primerjavi z istim obdobjem lani se je zvišalo za skoraj 20 odstotkov.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: Damjan Žibert
"Opažamo izrazit porast povpraševanja po delavcih v gradbeništvu, kjer je število prostih delovnih mest v primerjavi z lani poraslo za 45,5 odstotka. Še posebej je to izrazito v ljubljanski območni službi zavoda za zaposlovanje, kjer je bilo povpraševanje v gradbeništvu večje za 59 odstotkov," je pojasnila in dodala, da zavod vzpostavlja evidenco delodajalcev z negativnimi evidencami. Na podlagi tega ne bo več treba napotovati delavcev na delovna mesta delodajalcev, ki bodo uvrščeni na to evidenco, je menila.
Povprečna starost delavcev SCT je od 40 do 50 let, njihova izobrazba je večinoma osnovnošolska ali poklicna, nekaj pa jih ima tudi srednjo ali višjo šolo. Okoli 30 jih je ostalo zaposlenih pri stečajnem upravitelju.

Kolikšen odstotek nekdanjih delavcev SCT jih še lahko realno dobi novo zaposlitev, je po besedah Vrtačnikove delno odvisno tudi od zdravstvenega stanja delavcev, podatke o invalidnosti in zdravju zaposlenih pa bodo na zavodu dobili tekom tega tedna.

"V primeru nekdanjih delavcev SCT je približno polovica državljanov bivših republik Jugoslavije, ki imajo urejeno stalno bivanje oz. urejeno osebno delovno dovoljenje za nedoločen čas in imajo razen 20 delavcev vsi pravico do denarnega nadomestila," je pojasnila Vrtačnikova. Omenjenih 20 delavcev je iz držav BiH in Makedonije, ki imajo začasno delovno dovoljenje.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
20. 07. 2011 19.48
ZAKAJ SE TEM NE ODVZAME DOVOLENJ NAJI BO S.P. ALI PA ZAPRE D.O.O. IN SE ZARUBI SKRITO PRMOŽENJE. TE * SO SLOVENIJO POSTAVILE TU KJER JE SKUPAJ S POMAGAČI ,KI SEDIJO ZELO VISOKO, ZATO SE STVAR NIKAMOR NE PREMAKNE!
kim llsung
11. 07. 2011 19.09
tistatam
11. 07. 2011 15.01
itak,da porast v gradbenistvu raste. podjetje zaposli delavce in jih sploh ne placa ,v evidenci na zavodu pa jim lepo kaze,da so jim "pomagal" najdit sluzbo.