Slovenija

41-letna Slovenka, ki je z družino zapustila nemirni Jemen: Tarče so bile vedno bližje našemu domu

Ljubljana, 02. 04. 2015 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
0

Vse do prejšnjega tedna se je 41-letna Tina Zorman v Jemnu počutila varno. Situacija se je nato spremenila čez noč. "Ponoči je bilo streljanje in bombardiranje vedno bolj intenzivno," pripoveduje. "Bili smo v šoku, sploh nismo natančno dojemali, kaj se dogaja," dodaja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tina Zorman o odhodu iz Jemna
    02:18
    Iz SVETA: Tina Zorman o odhodu iz Jemna
  • Iz 24UR: Tina Zorman z otrokoma in mamo zbežala iz Jemna
    02:37
    Iz 24UR: Tina Zorman z otrokoma in mamo zbežala iz Jemna

41-letna Kranjčanka Tina Zorman se je skupaj z dvema majhnima otrokoma in mamo včeraj vrnila iz obleganega Jemna. V etiopijsko prestolnico Adis Abeba so dopotovali z evakuacijskim letom, ki so ga organizirali Združeni narodi. Iz Adis Abebe so si potem organizirali let do Milana, do Slovenije pa prevoz z avtom. Z materjo 7-letne deklice in 5-letnega fanta smo se pogovarjali o situaciji v Jemnu in kako je potekala pot v domovino.

Kot smo že poročali, so se minuli teden razmere v Jemnu dodatno zapletle, saj se je v spopade med šiitskimi uporniki in silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija vmešala Savdska Arabija. Oblikovala je koalicijo desetih držav ter začela izvajati zračne napade na položaje hutijskih upornikov. Namen operacije je podpora jemenski vladi.

Tina Zorman v Jemnu živi od leta 2004.
Tina Zorman v Jemnu živi od leta 2004. FOTO: Facbook/Tina Zorman

'Sploh nismo natančno dojemali, kaj se dogaja'

Kot pojasnjuje Zormanova, se je streljanje začelo ob 1.30 uri zjutraj, v noči iz srede na četrtek prejšnji teden. "Bili smo v šoku, sploh nismo natančno dojemali, kaj se dogaja," pripoveduje. V petek je stopila v stik s Slovencema, ki sta bila v Sani v sklopu dveh mednarodnih organizacij, hkrati pa je bila tudi na vezi s slovenskim veleposlaništvom v Kairu. Komunicirala pa je tudi z Andrejem Šterom, vodjo konzularne službe na ministrstvo za zunanje zadeve. "Nenehno smo bili v stiku," pojasnjuje Tina. "Moram pohvaliti osebje na ministrstvu in veleposlaništvu, saj so me več čas obveščali," pravi. Ne le, da so ji posredovali informacije, temveč so jo nenehno tudi spraševali po počutju in poudarjali, da jih lahko pokliče 24 ur na dan.

Medtem pa se je streljanje le še stopnjevalo. "Čez dan je bilo le občasno slišati strele, ponoči pa je bilo streljanje vedno bolj intenzivno, še posebej od druge do sedme ure zjutraj," pripoveduje. "Iz nedelje na ponedeljek je bilo res že grozno," se spominja. Kot pravi, so bile tarče vedno bližje njihovemu domu.

Kako je potekala evakuacija?

Na evakuacijo so bili pripravljeni že v ponedeljek, a so ji iz zunanjega ministrstva sporočili, da je let zaradi streljanja odpovedan. A čez eno uro nato je sledil preobrat. "Klicali so me in dejali, naj bomo čez 45 minut na letališču". In sledila je divja vožnja, saj je njihov dom precej oddaljen od letališča. Na letališču pa jih je pričakala slaba novica – leta še niso odobrili. Celo popoldne so preživeli na letališču in bili v nenehnem stiku z zunanjim ministrstvom. Po pogovoru s pilotom pa je bilo jasno, da tisti dan nemirnega Jemna še ne bodo zapustili. "Jutri pridite nazaj," ji je dejal pilot in dodal, da naj bi naslednji dan vzletela štiri letala.

Doma so se nato odločili, da se naslednji dan dopoldne spet odpravijo na letališče. Ko so prišli tja, so na srečo ugotovili, da so na seznamu potnikov. Evakuacija je nato stekla zelo hitro. Letalo ZN se je zaradi nevarnosti, da bi nanj streljali, kar 20 minut krožno dvigalo nad letališčem do višine 7600 metrov, predno je preletelo Sano, pojasnjuje pojasnjuje naša sogovornica. Leteli so v Adis Abebo, od tam pa še isti večer v Milano.

41-letna Slovenka je z družino pobegnila iz nemirnega Jemna.
41-letna Slovenka je z družino pobegnila iz nemirnega Jemna. FOTO: Reuters

Do zdaj se je v Jemnu počutila varno

Tina je Jemen zapustila z dvema otrokoma in mamo, ki se je zadnji mesec mudila pri njej na obisku. Pravi, da se že zadnji dve leti govori, da je Jemen nevaren, a dejanske nevarnosti za tujce, ki tam živijo in niso diplomati ali uslužbenci naftnih družb ali podobnega, do zdaj ni bilo. Zadnji teden pa se je situacija popolnoma obrnila. "V tem tednu sem se res ustrašila, saj sem se začela počutiti kot tarča," pojasnjuje. Kot primer navede hišo, mimo katere so se še v ponedeljek peljali na letališče. V torek so od nje ostale samo še ruševine.

Mož ostal v Sani

V Jemnu je že od leta 2004. Z možem, ki se je odločil, da ostane v Sani, vodita turistično agencijo. Mož je najstarejši od osmih otrok in ima pomembno vlogo pri vzdrževanju družine in urejanju družinskih zadev, zato je ostal v domovini. Če se odloči, lahko kadarkoli pride v Slovenijo, saj ima urejeno stalno bivališče. A zaenkrat komercialnih letov ni. Kdaj se bo situacija umirila, pa je težko napovedati, pripoveduje Tina.

Tamkajšnji prebivalci si želijo miru, je prepričana. Če jih vprašaš, na kateri strani so, ne želijo odgovoriti. Mnogi so nehali biti pristaši določene strani, ker so doživeli le razočaranja. Želijo si le živeti, zaključuje.

Zaenkrat ostajajo v Sloveniji. 7-letno deklico bodo vpisali v šolo, 5-letnega fantka pa v vrtec. V načrtu imajo vrnitev, a ko se situacija umiri, pravi Tina. Slovenijo sicer obiščejo vsako poletje, a Jemen je njihov dom in s težkim srcem so ga zapustili, pojasnjuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni