Slovenija

36 koles in 14 ur kolesarjenja na teden za 12 evrov na leto

Koper, 27. 03. 2012 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kopru je zaživel sistem avtomatizirane izposoje koles. Na šestih postajah na različnih lokacijah bo uporabnikom na voljo 36 koles. S projektom želijo dvigniti raven kolesarske kulture na Obali.

V Kopru je danes zaživel sistem avtomatizirane izposoje koles. Na šestih postajah na različnih lokacijah v mestu bo uporabnikom na voljo 36 koles. S projektom želijo dvigniti raven kolesarske kulture na Obali, je povedal Mladen Bjeljac iz podjetja MM Ibis, ki je poskrbelo za izvedbo projekta.

Coast Bikes
Coast Bikes FOTO: David Presl

Projekt je zasnovan na v tujini že dolgo uveljavljenem konceptu "bike sharing", ki je v Sloveniji pred slabim letom prvič zaživel v Ljubljani s projektom BicikeLJ. Posebnost obalne izposoje koles Coast Bikes je, da naj bi se financirala izključno iz oglaševanja, kar omogoča nizko ceno letne članarine za uporabnike, je poudaril Bjeljac.

Ti bodo za plačilo 12 evrov letno prejeli kartico s kodo, ki jim bo omogočala poljubno uporabo koles do 14 ur v tednu. Med seboj povezane postaje omogočajo izposojo kolesa na eni in vračilo na kateri koli drugi postaji. Prve kartice s kodo bo mogoče na sedežu Študentske organizacije Univerze na Primorskem dvigniti že danes popoldne, je zatrdil Bjeljac.

Glede na to, da kolesarska kultura na Obali ni na tako visoki ravni kot v Ljubljani, je po njegovem mnenju realno pričakovati, da bo sistem uporabljalo okrog pet odstotkov občanov. Glede na rast cen goriva, zaplete pri logistiki in prometne težave so kolesa po njegovem mnenju idealna rešitev. Sistem bo še pred začetkom turistične sezone na voljo tudi turistom.

Coast Bikes
Coast Bikes FOTO: Dean Vatovec

Vse postaje in kolesa je financiralo podjetje MM IBis, pri izvedbi projekta, izbiri lokacij in pridobitvi potrebnih dovoljenj pa jim je priskočila na pomoč mestna občina Koper. Stroške investicije v podjetju ocenjujejo na 200.000 evrov, pokriti jih nameravajo z oglaševanjem. Večina površin na kolesih in postajah se namreč lahko uporabi kot oglasne površine, je dejal Bjeljac.

V podjetju zatrjujejo, da je postavitev šestih postaj na območju Kopra šele začetek. V nadaljevanju si želijo postaviti med seboj povezane postaje v vseh treh obalnih občinah. Uporabniki si bodo tako lahko kolo izposodili kjer koli na Obali in ga vrnili na postajo v kateri koli od treh občin.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirkoca
27. 03. 2012 14.51
Kdo bo polonil zračnice?
MitroXan
27. 03. 2012 15.41