Slovenija

Ponoči od doma do območja 'brez življenja'

Ljubljana, 17. 03. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
25

Več kot 30 let Hafed Hmudda, Saharec, ki živi in dela v Sloveniji, ne ve, ali je njegov oče živ ali mrtev. Še dlje pa njegov narod čaka na referendum o neodvisnosti. Slovenija načeloma podpira pravico do samoodločbe, a Zahodne Sahare ne priznava.

Španija je ob umiku iz svoje kolonije Zahodne Sahare leta 1975 slednji obljubila referendum o neodvisnosti, hkrati pa sta svoje ozemeljske težnje nad tem ozemljem začeli jasno kazati sosednji Maroko in Mavretanija. Združeni narodi so napetosti poskušali zgladiti z opazovalno misijo Minurso in obravnavo pred meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ). Slednje je razsodilo, da ima Zahodna Sahara pravico do samoodločbe. Maroko in Mavretanija se s tem nista strinjali in sta ozemlje zasedli z vojaško silo. Mavretanija si je kasneje, leta 1979, premislila, Maroko pa ne popušča. Zahodna Sahara, katere večji del okupira Maroko, še dandanes čaka na možnost samoodločbe o svoji prihodnosti.

Hafeda Hmuddo, področnega vodjo za Bližnji vzhod in Severno Afriko v podjetju Trimo Trebnje, je v Slovenijo pripeljala usoda. Zanimiva osebna usoda in hkrati žalostna usoda njegovega zahodnosaharskega naroda. Rojen v nekdanji španski koloniji Zahodni Sahari, v mestu Smara, se je pri desetih letih moral soočiti z žalostno prihodnostjo, ki je čakala njegovo domovino. V pogovoru za 24ur.com nam je zaupal svojo zgodbo.

Z invazijo maroške vojske leta 1975 se je brezskrbno otroštvo za Hafeda Hmuddo končalo. ''Takrat se je v mojem življenju vse spremenilo.'' Maroški vojski je sledilo še okoli 350.000 Maročanov, veliko Saharcev pa je moralo zapustiti svoje domove. V begunskih taboriščih v Alžiriji jih še danes živi med 160.000 in 175.000.

Hafedov oče, sicer pred tem vojak španske vojske, se je ob okupaciji pridružil Fronti Polisario, on pa je z mamo, tremi sestrami in bratom moral zapustiti Smaro. ''Tisto noč me je zbudila mama in rekla, da gremo. Vprašal sem, kam gremo, ona pa je rekla le, gremo.'' Svoje domove so morali zapustiti brez vsega, bežali pa so lahko samo ponoči, saj so bili podnevi tarča napadov. Med begom v begunsko taborišče Tindouf v Alžirijih so jih dvakrat obstreljevali tudi z letali, v napadih je maroška vojska uporabljala mednarodno prepovedana orožja in kot pravi Hmudda, je šlo ''dobesedno za genocid''.

Hafed Hmudda
Hafed Hmudda FOTO: Blaž Garbajs

Dom v izgnanstvu na območju brez življenja

Cela pot je trajala tri mesece, prišli pa so na območje ''brez življenja''. Na območju Tindoufa v Alžiriji, kjer je zraslo begunsko taborišče, sredi gole puščave, pred prihodom beguncev ni nikoli živel nihče. Begunci so se organizirali in dandanes je v Tindoufu eno najbolj organiziranih begunskih taborišč na svetu, a še vedno je le begunsko taborišče. ''To je zdaj naš dom v izgnanstvu,'' pravi Hmudda in dodaja, da v taborišču primanjkuje vsega. Vse kar imajo pa je darilo mednarodne skupnosti.

Njegov oče je izginil, takih primerov pa je v Zahodni Sahari ogromno. Po več kot 30 letih od izginotja in po nešteto različnih govoricah o grozljivih smrtih izginulih, Hmudda še vedno upa, da je njegov oče živ. Dejanskih informacij o tem pa ni, nihče ničesar ne ve zagotovo. Mama, dve sestri in brat, ki je polkovnik v vojski Polisaria, še vedno živijo v Alžiriji, ena sestra pa živi v Španiji.

Življenje v begunskem taborišču je kljub organiziranosti zelo težko.
Življenje v begunskem taborišču je kljub organiziranosti zelo težko. FOTO: Društvo za podporo Zahodni Sahari

Saharci kljub temu, da okupacija traja že več kot 30 let, ostajajo optimisti. ''Mi verjamemo, da volja ljudstva nikoli ne umre. To nas žene in vsak dan vidimo, da smo bližje zmagi.'' Sedaj je okoli 80 odstotkov Saharcev izobraženih, kar je zelo pomembno, saj vedno ni bilo tako.

Drugo vojno je doživel v Jugoslaviji

V času španske kolonizacije v Zahodni Sahari sploh ni bilo šol, zato se je Hmudda šolal pri znancih. Nato pa so v Alžiriji v begunskem taborišču organizirali osnovno šolstvo za vse otroke, tam se je šolal tudi sam. Po maturi v Ažiriji je dobil jugoslovansko štipendijo za študij gradbeništva v Makedoniji in pot ga je pripeljala na območje nekdanje Jugoslavije. A tudi tam ni mogel ostati dolgo.

Jugoslavija je priznala Zahodno Sahara, Slovenija pa tega kot samostojna država ni storila. Na MZZ poudarjajo, da Zahodne Sahare ni priznala nobena država članica EU.
Vojna v Jugoslaviji ga je še pred zaključkom študija prisilila v vrnitev v begunsko taborišče v Alžiriji. Po dveh letih se mu je uspelo vrniti v Makedonijo in zaključiti študij, izobraževanje pa je nato nadaljeval v Ljubljani, kjer si je z ženo Slovenko ustvaril družino, kjer sedaj dela in živi. ''Slovenija je moja druga dežela, vendar dokler Zahodna Sahara ni neodvisna, imam še vedno dolžnost, da pomagam,'' pravi.

Zahodna Sahara je žrtev svojega bogastva

Maroko po njegovih besedah prepoveduje vsakršno organiziranost zahodnosaharcev, bodisi politično, socialno ali kulturno. ''Vsak drugi Maročan na okupiranem območju je tajni agent,'' in zato tudi Saharci sami ne morejo govoriti na glas o dogajanju na okupiranih ozemljih, saj jih lahko to drago stane, pojasnjuje Hmudda.

Fronta Polisario je edini legitimni predstavnik Saharcev. To ni politična organizacija, to ni teroristična organizacija, to je saharsko osvobodilno gibanje. V Fronti Polisario so vsi Saharci. Hafed Hmudda

Zahodna Sahara je bogata s fosfati, saharska obala je eno najbogatejših ribolovnih območij na svetu, ima uran, železo, nafto in druge dragocene naravne vire. ''Zahodna Sahara je žrtev svojega bogastva. Maroko, ki je revna država, je v tem našla svojo priložnost''.

''Nobena država na svetu, tudi najbližji zavezniki Maroka, ne priznavajo legitimnosti maroške okupacije.'' Ne priznavajo, da je Zahodna Sahara del Maroka ali da ima Maroko oblast v Zahodni Sahari, pojasnjuje Hmudda. Vendar tudi ne priznajo Zahodne Sahare kot neodvisne države.

''Maroko kot država s posebnim statusom naprednega partnerja EU dobi letno 400 milijonov evrov pomoči od EU, ne ve se pa, kam gre ta denar,'' prav Hmudda in dodaja, da se ta denar porablja za maroške vojaške interese. Tu pa je tudi problem ribištva, saj si Maroko lasti pravice za izkoriščanje morja ob zahodnosaharski obali. Za to EU Maroku daje 144 milijonov evrov. Ta denar pa prispevamo vsi evropski davkoplačevalci.

Zid sramote

Zid ''sramote''
Zid ''sramote'' FOTO: Društvo za podporo Zahodni Sahari

Tri četrtine ozemlja Zahodne Sahare, gre za obmorski predel, od četrtine ozemlja, ki je pod nadzorom Fronte Polisario ločuje dolg zid, ki mu mnogi pravijo zid sramote. 2700 km dolg zid je Maroko zgradil v devetih letih, po Hmuddovih besedah s pomočjo Francije, ZDA in drugih zaveznikov.

Zaradi zidu ljudje ne morejo ne ven ne notri, mnogi pa so svoja življenja pustili prav ob zidu, saj je močno zavarovan z minami, poleg tega pa je vzdolž zidu nameščenih 100.000 maroških vojakov, ki pazijo, da kdo ne pobegne ven ali pride notri.

Slovenci so imeli podobno usodo kot Saharci

Jugoslavija je Zahodno Saharo priznala, Slovenija je ni.
Jugoslavija je Zahodno Saharo priznala, Slovenija je ni. FOTO: Društvo za podporo Zahodni Sahari

''Slovenci so imeli podobno usodo kot Saharci. So majhen narod po številu, a velik narod po svoji volji. In tudi brez te volje Slovenije danes ne bi bilo,'' pravi Hmudda in dodaja, da ima Slovenija, ki je danes članica EU dolžnost, da nekaj stori. ''Slovenija ima veliko vlogo, tudi če nobena druga država EU ne priznava Zahodne Sahare,'' meni, saj je tudi Slovenija čakala, kdo jo bo priznal prvi, da bodo drugi sledili. ''Zakaj pa je EU Kosovo priznala čez noč?'' se ob tem sprašuje.

Slovenija načeloma podpira pravico do samoodločbe. V primeru zahodno-saharskega ljudstva mora rešitev biti dolgoročna in sprejemljiva za obe strani. V kontekstu EU Slovenija podpira prizadevanja OZN za rešitev spora ter s tem poziva k dosegi pravične, dolgotrajne in medsebojno sprejemljive politične rešitve. Ministrstvo za zunanje zadeve

''Slovenija nima nobenih interesov da bi nasprotovala neodvisnosti Zahodne Sahare,'' pravi in dodaja, da sta zgodovini teh držav na nek način podobni. Ob tem je kritičen do stališča slovenskega zunanjega ministrstva, ki pravi, da mora biti rešitev v tem primeru sprejemljiva za obe strani, torej zahodnosaharsko in maroško. Opozarja, da Slovenija še zdaj ne bi bila samostojna, če bi se morala s tem strinjati tudi Jugoslavija. Kot drugi primer navaja Kosovo, tudi v tej zgodbi je EU priznala Kosovo, ne da bi se s tem strinjala Srbija.

Hmudda ne dvomi, da bo Zahodna Sahara slej kot prej samostojna država, predvsem pa si želi, da bi Saharci končno dobili pravico, da sami odločajo o svoji usodi. ''Ali bo to neodvisnost, ali bo to del Maroka,'' dve možnosti navaja Hmudda in dodaja, da je ''minimum, ki ga zahtevamo, možnost, da povemo, kaj želimo''.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
17. 03. 2010 23.50
+1
smucarka03-Svet ti je odprt. Zame je Slovenija najlepša dela, žal je ne znamo cenit in obdržat njene lepote, vrednote in slovensko kulturo. Pravim žal. Naši predniki so jo cenil in jo branil, mi sedaj ne. Škoda........
smucarka03
17. 03. 2010 20.48
+2
Maroko revna dežela ne bi rekla ampak okej če on tko prav, tut mi ni jasn ko so pršli do Mavretanije na črno, ker drgač itak niso mogla ali pač. Maroko je ena po mojem mnenju najlepših dežel na svetu ljudje so zelo, zelo prijazni. Nezdi se mi pa revna, ker imajo mesta zelo lepo urejena prebivalci so urejeni in imajo drugo največjo džamijo na svetu, ki je pa prelepa pa njihov Atlantski ocean, takoj bi se tja preselila
Abacus
17. 03. 2010 20.38
24.ur KJE je moj KOMENTAR!???
Abacus
17. 03. 2010 20.36
+2
Lep prispevek. Zahodna Sahara je okupirana s strani Maroka. Podobnost s Kosovim!? 1.EU je podprla osamosvojitev Kosova iz sebi znanih razlogov (ekonomija) pa tudi posledicno ,da bi scasoma nastal mir ,ta bo tezka. Torej EU ima prednostno nalogo urejanja zadev znotraj Evrope. 2. AU (Afriska Unija) ne sprejem Maroka kot stalno clanico ravno zaradi zadeve Zahodna Sahara in mislim ,da mora zadevo urediti Afriska Unija ,saj gre za tezavo na njenem kontinentu. Torej ali so podobnosti med Kosovim in Zah. Saharo? Ce vidimo da EU blokira Srbijo na poti v povezavo in AU blokira Maroko na poti v povezavo ,lahko potegnemo nekaj vzporednic ,izvor tezav je seveda drugacen ,zakljucek je podoben. Me pa zanima ,kot smo ze tolikokrat slisali znani napev Muamerja Gadafija cez nekatere evropske drzave ,ki so se sle kolonializem v 19. in 20. stol. ,zakaj sedaj ko gre za njemu sorodno drzavo ,ki ima ravno tako kolonijo ne tece tako dobro podmazan jezik s primernim besednim zakladom!???
elzan
17. 03. 2010 16.32
+2
pomagite jim ! nikoli se neve gdaj se bo vrnilo!
bbier
17. 03. 2010 13.49
+0
mrtvi v kočevskem rogu niso bili samo domobranci.
porka.malorka
17. 03. 2010 13.30
free notranjska hahahhahaha
urosz
17. 03. 2010 11.06
bbier..verjetno te ni več na forumu, pa vendar. Zakaj je moj komentar najbolj primitven. Kar je bilo v Kočevsekm rogu je zgodovina, ki jo politiki samo spretno uporabljajo v svoja namene. In potem imaš tukaj komentarje, ki vsako zadevo povežejo s temi poboji - dovolj je! Zahodna SAhara pa je še kako živa in ljudje res trpijo - bil sem tam in ti povem iz prve roke, da taborišča izgledajo kot tista iz II. svetovne vojne. Ni hrane, ni vode, ni skorakda humanitarne pomoči. Dovolj je bilo to z domobranci in partizani! Gremo naprej in pomagajmo, kjer se še da pomagati!
Nad.oblaki
17. 03. 2010 10.46
Že tako so odvisni od tuje pomoči, sedaj naj se jim da samostojnost in bodo zopet še ena država v Afriki na plečih zahodne pomoči. Na (Wiki) piše, da jih je samo: 382.617 Saharcev.
bbier
17. 03. 2010 10.27
urosz tvoj komentar je pa povsej verjetnosti najbolj primitiven komentar vseh časov na 24ur.com. Pa verjemi meni, da jih je bilo že veliko.
gepl
17. 03. 2010 09.47
Kva zdej ta joče imamo mi tukaj svoje probleme ne rabimo še sahare
SEBASTI
17. 03. 2010 09.38
Kakšen izčrpen članek... Kot, da nimamo doma dovolj problemov....
AveLucifer666
17. 03. 2010 09.33
To je tok žalostn :( Pa nj ppriznajo to državo... Bit nekje kjer nimaš družine, nobenga, še neveš kako je s tvojo družino je neki najhujšga na svetu :(
urosz
17. 03. 2010 09.22
Tonček Balonček..da prosim te spoznaj svet in vse hudo kar se dogaja. Razlika med mrtvimi v Kočevskem rogu in drugod ter Zahodno Saharo je v tem, da so "kočevci" bili domobranci in so v bratski vojni pač izgubili - čakala jih je usoda smrti, prebivalci Zahodne Sahare pa niso naredili nič narobe, pa živijo 30 let v taboriščih.
b.u.d.a.l.e
17. 03. 2010 09.10
+1
naj priznajo to deržavo
Tonček Balonček
17. 03. 2010 08.56
Vesel naj bo, da ni bil izbrisan! Kako pa je glasoval na plebiscitu? Ne razumem pa, zakaj se toliko ukvarjajo s tem tipom, mi še danes ne vemo, čigavi starši ležijo po breznih na Kočevskem in drugje in kje so očetje ter matere, pa nismo iz Sahare, niti nismo bili člani fronte Polisario!
Natasa5
17. 03. 2010 08.44
In to je glavna novica dneva??????????????????????
drekcpekc
17. 03. 2010 08.33
zakaj dajo prispevek v desetih delih? glih zarad tega ne bi pogledal ker vem da vseh deset ima une zanikrne reklame pred in po prispevku
franceljtancelj
17. 03. 2010 08.33
Z neprznanjem tega malega naroda se vidi na kakšni ravni je pri nas poznavanje mednarodne politične situacije. To nam bo čez čas tudi škodivalo. Bi bilo fino če bi naši malo razmišljali v tej smeri.
zuper
17. 03. 2010 08.13
kosovo in z.sahara še zdaleč ni isto....kosovo slovenci dobro poznamo in vemo, kaj so srbi dol počel in kako so bili albanci vsakodnevno žrtve srbskih represivnih organov, policije, vojske......zato je logično, vsaj tistim, ki se še spomnijo tega, da si je kosovski narod zaslužil samostojnost in je prav da smo to podprli, saj smo od vseh narodov najbolje poznali situacijo....sam spomnite se kam je šel ves denar iz slovenije za pomoč kosovu - do tja seveda ni nikoli prišel o z.sahari pa nimamo pojma, tako da ne gre kartako podpirati nekaj o čemer se nam vsaj malo ne sanja