Slovenija

Posnetki razkrivajo: 34-letnik pri Vranskem zavestno vozil v napačno smer

Ljubljana, 21. 01. 2014 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Posnetki zadnjega primera, ko je 34-letnik vozil v napačno smer kar 40 kilometrov, so razkrili, da se je voznik vožnje ves čas zavedal. Žal je vožnja v napačno smer od leta 2010 dalje zahtevala že sedem smrtnih žrtev. Na Darsu pravijo, da so na vse uvoze namestili dodatno signalizacijo, o fizičnih ovirah pa ne razmišljajo.

Alojzu Kračunu je voznik, ki je vozil po avtocesti v napačno smer, pred štirimi leti ubil sina Petra. Pred tednom dni pa bi lahko na enak način izgubil še hčerko. Ko se je v soboto, 11. januarja ponoči vozila po štajerski avtocesti iz Ljubljane proti Celju, je po njeni strani, a v nasprotno smer pripeljal pijani 34-letni voznik.

34-letnik naj bi v soboto, 11. januarja, v napačno smer po avtocesti prevozil kar 40 kilometrov.
34-letnik naj bi v soboto, 11. januarja, v napačno smer po avtocesti prevozil kar 40 kilometrov. FOTO: POP TV

Po podatkih policije so v lanskem letu zaradi vožnje v nasprotno smer obravnavali 12 voznikov, leto pred tem pa 14. Zaradi vožnje v napačno smer sta v letu 2010 umrla dva udeleženca, leta 2011 en udeleženec. Najbolj tragično je bilo leto 2012, ko so zaradi vožnje v napačno smer umrle tri osebe, medtem ko je lansko leto umrla ena oseba.

Pred štirimi leti, ko je Branko Maček ubil tri mlade osebe v nesreči pri Arji vasi, je takratni prometni minister Patrik Vlačič obljubil, da bo ministrstvo naročilo študijo, s katero bodo uredili vse uvoze na avtoceste. Razen dodatne signalizacije konkretnih rešitev ni bilo.

Dars: Naredili smo vse, kar je v naših močeh

Na Dars, ki je upravljalec avtocestnega omrežja, na naše vprašanje, katere vse ukrepe so že sprejeli in katere ukrepe še načrtujejo, da bi preprečili takšno smrtonosno početje voznikov, odgovarjajo: "Vsi morebitni novi priključki so označeni z več znaki 'roka' in drugo prometno signalizacijo za preprečevanje vožnje v napačno smer. Na avtocestah in hitrih cestah ni priključka, ki ne bi bil opremljen s temi znaki." Na vprašanje, katere ukrepe bi še lahko sprejeli, pa na Darsu odgovornost prelagajo na voznike. "Menimo, da je področje prometne signalizacije in opreme cest (prometnih znakov in obvestil) izčrpano. Rezerva je predvsem v voznikih. Ti bi morali voziti pravilno, varno in s tem ne bi ogrožali ne sebe ne drugih udeležencev v prometu."

V prvih dveh tednih letošnjega leta je policija obravnavala že tri voznike, ki so na avtocesti vozili v napačno smer.
V prvih dveh tednih letošnjega leta je policija obravnavala že tri voznike, ki so na avtocesti vozili v napačno smer. FOTO: Miro Majcen

A dejstvo je, da je voznikov, ki vozijo v napačno smer na avtocesti – kljub vsem tem ukrepom – še vedno veliko preveč. Glede zadnjega odmevnega primera, ko je pijan voznik v nasprotno smer vozil na štajerski avtocesti na odseku med Vranskim in Kompoljami, na Darsu pravijo, da so se odzvali takoj in učinkovito.

Navajajo naslednje ukrepe:
- prižgale so se rdeče luči in promet za vse štiri predore se je zaprl
- na elektronskih portalih nad avtocesto so bile nemudoma nameščene vsebine za obveščanje uporabnikov avtoceste
- takoj je bila obveščena čelna cestninska postaja Kompolje
- o vožnji v napačno smer je bila takoj obveščena tudi policija
- eno policijsko vozilo je krenilo na pot iz Celja, drugo iz Ljubljane
- potem ko je voznik avto zapustil pred CP Kompolje in peš pobegnil, so avto odstranili delavci Darsove avtocestne baze po naročilu policije
- policija je storilca ujela, ga pridržala do streznitve in mu odvzela vozniško dovoljenje.

Dars: Voznik se je vožnje v napačno smer zavedal

Novinar 24UR Denis Oštir si je ogledal križišče oziroma t.i. odsek smrt v Arji vasi, kjer je Branko Maček zavil v napačno smer in zapeljal na avtocesto. Dars je v vsem tem času sredi križišča namestil plastične robnike, ki naj bi voznikom preprečevali zavijanje v napačno smer, a so, kot ugotavlja novinar, že zelo dotrajani, prav tako pa niso opremljeni z vsemi odsevniki. Narejene so bile študije, ki so pokazale, da bi bila izgradnja krožišča veliko primernejša in učinkovita rešitev.

Analiza posnetkov nadzornih kamer je pokazala, da so vozniki po opozorilu pred predori v veliki večini ustavili in čakali, mimo njih pa je zapeljal 34-letnik in se pripeljal vse do cestninske postaje Kompolje. Da se je moški zavedal svojega početja, je moč sklepati na osnovi njegove vožnje, opozarjajo na Darsu. Moški je namreč na celotni dolžini prepeljane poti, tam, kjer je imel nasprotna vozila, opozarjal z oddajanjem svetlobnih znakov t.i. blendanjem. Enako naj bi počel pri zavojih v predorih. "Iz posnetkov se tudi vidi, da je spretno manevriral med vozili, ki so v dveh kolonah stala pred predorom. Na delih njegove poti, kjer pa ni bilo za njega nasprotnih vozil (na nekaterih delih je bilo tako, ker smo prek portalov promet ustavili), pa je vozil vidno hitreje," še navajajo na Darsu.

Na Darsu so prepričani, da prav ta zadnji primer (ko je šlo za pijanega voznika) kaže na to, da ni vse na ukrepih upravljavca ceste, ampak je v ozadju celoten prometno varnostni sistem. "Voznik, ki je nedavno vozil v napačni smeri po avtocesti prek Trojan, se, ko mine kazen, lahko vrne na cesto," pravijo na Darsu.

Po podatkih Darsa so leta 2008 njihovi nadzorni centri zabeležili 28 voženj v napačno smer, leta 2009 20, leta 2010 59 voženj v napačno smer, leta 2011 pa kar 77. Leta 2012 so zabeležili 75 voženj v napačno smer, lansko leto pa 54. Največ voženj v napačno smer je zaznal regionalni nadzorni center v Ljubljani.

Dars: Fizičnih ovir ne smemo uporabljati

Policija navaja dva najpogostejša razloga za vožnjo v napačno smer. To sta vožnja pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi ter slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo. Pogosto so namreč med vozniki, ki na avtocesto zapeljejo v napačni smeri, starejši vozniki. "Temu primerno je nemogoče preprečiti vse takšne vožnje," odgovarjajo na Darsu in na vprašanje, zakaj ne uvedemo t.i. stingerjev ali grabljic, ki bi voznikom na uvozu na avtocesto, če se peljejo v napačno smer, preluknjali pnevmatike, odgovarjajo zgolj, da fizičnih ovir ne smejo uporabljati.

Na Darsu vztrajajo, da so za preprečevanje voženj v napačno smer vsa ta leta namenili "razmeroma veliko sredstev". Od prometnega znaka z 'roko', puščic na vozišču, plastičnih robnikov, posebnih detektorjev, ki so del sistema za nadzor in vodenje prometa, kamor spada mikrovalovna detekcija na portalih, video detekcija na trasi in v predorih, do opozarjanja pravilno vozečih pred nevarnim voznikom.

Ko signalizacija ni dovolj, je na vrsti fizična ovira

Dodatni prometni znak, ki opozarja voznike, da se vozijo v napačno smer, še vedno mnogi vozniki spregledajo.
Dodatni prometni znak, ki opozarja voznike, da se vozijo v napačno smer, še vedno mnogi vozniki spregledajo. FOTO: Miro Majcen

Fluorescentno rumeno tablo z veliko roko in znakom za prepovedano smer je po mnenju nekaterih inštruktorjev varne vožnje težko spregledati. Žal pa je spet vse odvisno od posameznika, kako 'spreten' je pri opazovanju prometne signalizacije. In če je posameznik sposoben spregledati tako zelo nazorno signalizacijo, potem ga lahko ustavi le še fizična preprečitev napačne vključitve na avtocesto. A na Darsu in na policiji so mnenja, da tako hudo še ni.

Dejstvo je, da vsi ti ukrepi niso preprečili 34-letniku, da bi se podal na morilsko vožnjo od Vranskega do Kompolj. K sreči so njegovo vožnjo v napačno smer na Darsu hitro zaznali in z različnimi sredstvi opozorili voznike na nevarnost na cesti. Mnogi so se trčenju ognili le za las. Tokratna divja vožnja 34-letnika, ki naj bi v napačno smer prevozil kar 40 kilometrov, se je končala brez žrtev. Naslednjič morda ne bo takšen izid. A ne čakajmo na naslednjič, raje poskrbimo, da tega 'naslednjič' ne bo.

Kaj storiti, če zapeljete v nasprotno smer na avtocesti?

Takoj se ustavite na odstavnem pasu oziroma najbližjem robu vozišča ali izven vozišča, če je mogoče. Vklopite utripalke ter zasenčene luči in nemudoma pokličite pomoč. Pri izstopu iz vozila si oblecite odsevno oblačilo in ne hodite po vozišču, ampak se umaknite na varno izven vozišča. Nikakor ne vozite vzvratno in se ne vračajte po priključku, po katerem ste nepravilno zapeljal na avtocesto. Nikar ne obračajte vozila čez vozne pasove zaradi nasproti vozečih vozil.

Preventivni nasveti drugim voznikom

Če ste slišali obvestilo, da vam po avtocesti iz nasprotne smeri vozi vozilo, zmanjšajte hitrost, po potrebi vključite vse štiri smerne utripalke in vozite še posebej previdno. Umaknite se na desno smerno vozišče in ne prehitevajte. O voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, vedno obvestite policijo

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
22. 01. 2014 10.59
+1
Vse oznake nič ne pomagajo, če nekdo vozi v nasprotno smer zaradi stave ali delanja samomora. Bi bilo potrebno takega človeka poslat na prisilno delo - np. 10 let dan in noč skrbeti za težke invalide. pa bi bili domovi cenejši in nič krivi sorodniki manj obremenjeni.
Oglasi.si
21. 01. 2014 20.56
+3
Če si pijan do te mere, ne bo pomagal niti 5x5m znak.
Eastman
21. 01. 2014 20.33
+4
Eno palco pravemu človeku v roke... pa ga bo naučil kaj je prav in kaj ne!
mimic
21. 01. 2014 17.30
-10
je tole res ali kr en trač, za zavajanje folka???
lary23
21. 01. 2014 17.01
+1
XSANDREJ TI IMAŠ ČIST PRAV TAKO JE TREBA!
Xandrej
21. 01. 2014 16.23
+23
Potopne ježevke če pelješ pravilno je ok če pa ne, pa se ne pospravijo pa ti prereže vse 4 gume... To je to... Pa še kazn bo dobil pa avtovleke bodo delale pa vulkanizernji pa vse!
lary23
21. 01. 2014 16.58
+13
TO JE EDINA REŠITEV ZA TAKE IDIOTSKE VOZNIKE!SE STRINJAM S TABO!
antitrust08
21. 01. 2014 15.32
+34
Taki budali enkrat za vselej vzeti izpit. V primeru, da ga znova dobijo na cesti pa vsaj 5 let aresta. Kazni za težke prekrške so pri nas premile, za majhne pa absolutno previsoke. Dajte to že enkrat poštimat, v dobro nas vseh.
tank007
21. 01. 2014 15.29
+24
Z ženo sva ga srečala preden se zapelje v prvi tunel proti štajerski, pomeni da je že vozil 30 km na napačnem pasu, se umakneva na desno in preživima to nevarno srečanje, klic na policijo, kjer pravijo da ga že opazujejo in da naj se lepo ustavim in počakam da se tunel odpre, je bil zaprt vsaj 15 min!!?? Ni nama jasno zakaj? Kaj pa so naredili, da bi vstavili njega??? Sramota, upam da ne zvem kdo je, ker si zasluži pošteno brco!!!
buden
21. 01. 2014 14.26
+32
Osebne podatke s sliko bi morali objaviti v vseh občilih, TV! Samo upajmo, da se ne bi temu protivila pooblaščenka...
tank007
21. 01. 2014 23.03
+1
trafficexpert
21. 01. 2014 14.20
+6
da bo ta id.ot čez nekaj let ponovno na cesti in ponovno pijan in ponovno v napačni smeri in mogoče takrat še koga ubije.....a se je kdo to vprašal? a mu bomo dovolili, da dobi vozniško nazaj?? bomo. zakaj? potrebna je strožja zakonodaja in ne zakonodaja, ki ščiti takšne idiote in išče krivce v vseh drugih, samo v njemu ne. !?!?!?!?!?!?!?
kakc
21. 01. 2014 14.14
+12
sem slišal, da gre pri teh rabotah včasih za velike stave in da tega ni tako malo. ali kdo ve kaj več. ker, če to delajo so pa samo za pred strelski vod.
KarinLesar
21. 01. 2014 20.51
+2
Ruska ruleta pravijo temu. Pred Beogradom sem naletela nanjo. Brez komentarja....
paperon
21. 01. 2014 14.05
+7
Ni samo problem signalizacije ampak je predvsem problem izvedbe in sicer je tu kriv predvsem DARS ker je tako uredil prihod ali odhod z AC na istih straneh, da je priranil pri cestninskih postajah. Jaz se vozim po Italiji že 50 let pa še nisem naletel ali slišal za napačno smer vožnje, ker je enostavno nemogoče pripeljati na nasprotni vozni pas in to že od samega začetka tako kot rečni tok. Mi pa Slovenceljni smo enostavno dali možnost, da reka lahko teče tudi v nasprotno smer IN TO JE PROBLEM DARS FICKO in podobni. PS. Tale FICKO pa me najbolj spominja na Piko Nogavičko vsi so bili tako prijazni lepi in dobri ter hrabri nato pa so se vsi SKURBALI....
User792410
21. 01. 2014 13.56
+3
12. POVZROČITEV NEVARNOSTI Ni razlike med ureditvijo po KZ in KZ-1. Je pravo opustitveno KD. Sestavljeno je iz povzročitve smrtne nevarnosti za drugega in opustitve pomoči. Storilec je lahko le tisti, ki je povzročil smrtno nevarnost za drugega. Krivdna oblika: naklep glede opustitve pomoči (storilec se mora zavedati, da je drugi v nevarnosti in da bi mu sam lahko pomagal), glede povzročitve nevarnosti pa je možen naklep ali malomarnost, lahko pa je povzročena tudi brez krivde storilca. Če oseba zaradi storilčeve opustitve izgubi življenje ali se hudo telesno poškoduje, je lahko podano KD umora (uboja), povzročitve smrti iz malomarnosti, posebno hude telesne poškodbe ali hude telesne poškodbe. KD ni, če je bila oseba že mrtva v času, ko jo je storilec pustil brez pomoči. Stek: ni steka s KD zapustitve poškodovanca v prometni nezgodi brez pomoči (specialnost). MISLIM,DA IMAMO USTREZNO ZAKONODAJO TUDI ZA TAKŠNE DEGENE,SAMO IZVAJATI JO JE POTREBNO !!!
undisputed
21. 01. 2014 13.43
+10
Windmaster, signalizacija je problem, ni pa katastrofa, katastrofa so vozniki, kateri 70% nebi smelo imeti izpit, danes je imeti izpit nekaj samoumnevnega, kar pa nebi smelo biti, niso vsi za voznike, tako kot niso vsi za šleperje, buse eni niso za avto pa ga vseeno vozijo, primer včeraj, qulandia kranj, prižge se mi zelena, in logično zelena za prehod za pešče, se ustavim pred prehodom, dve starejši osebi sta prečkali, od zadaj pa nek idiiot začne trobit, TROBIT!!! pa nisem se ustavil zato, da bi druge oviral v prometu, ali da bi glumil nekega frajerja, ustavil sem se z razlogom, se pravi je ta trobil in hotel od mene, da povozim ti dve osebi, da jih ubijem, samo zato, da gre lahko on mimo, pa zato ker sem se ustavil je gospoda izgubila dragocenih 5 sekund, in jih je izbubil še precej več, ker sem potem do izvoza na avtocesto vozil 50, kjer je omejitev 90, pa naj me prehiti če lahko
an2000
21. 01. 2014 16.54
edino pravilno narejeno Ezio.... drugič pa kar hidden blade na njemu uporabit... :P
windmaster
21. 01. 2014 13.31
+2
Roko na srce, prometna signalizacija je v naši državi,je katastrofa! Sam, kot bivši poklicni voznik z milijoni prevoženih km, moram v Sloveniji marsikdaj trikrat pogledat če sem na pravi poti na uvozu na avtocesto. V tujini je teh težav pol manj, ker so križišča pregledna ter čisto drugače urejena!
KarinLesar
21. 01. 2014 20.53
Ne bi se cisto strinjala...tudi drugje je marsikje obup. Italija....npr
sekcija
21. 01. 2014 13.24
+1
mislim ... kako se lahko zmotiš kej takšneg???? Takoj vozniško uzet ( seveda če pride v enem kosu iz AC) pa za 20 let v zapor!
olor
22. 01. 2014 09.33
v zapor in prisilno delo, ne da moramo še mi plačevati bivanje v zaporu. Prisilno delo
VOCOVOCARE
21. 01. 2014 13.08
+37
takemu soditi za načrtni poskus umora...
sekcija
21. 01. 2014 13.23
+6
Transformerji
21. 01. 2014 13.01
+8
Saj to ni prvič - gre se za stave, važno je, da vožnjo izpelješ brez kazni in si zmagal. Koga pa brigajo v primeru nesreče izgubljena življenja???
mijavci
21. 01. 2014 12.49
+19
Najprej namestiti senzorje. Na sredino avtocestnega križa tam nekje okoli Ljubljane postavit vodeno vojaško raketo , ko avto zapelje v nasprotno stran ga senzor označi raketa se sproži nadaljnih deset sekund bum in je stvar odstranjena. Za namerna zapeljevanja v nasprotno smer ni drugega ukrepa.
DAEMONIUM
21. 01. 2014 12.35
+9
Drugace pa se strinjam z nekom, ki je omenil tozbo. Dejstvo je, da ko zapeljes na avtocesto da na njej ne pricakujes divjadi. In ce slucajno pride do taksne nezgode ti dars povrne skodo(vsaj mislim da je tako). Enako pa velja tudi v primeru nasproti vozecih-ce prezivis. Pa tudi ce se srecno odpelje mimo imas pravico do odskodnine zaradi psihicnih bolecin-strahu.