Slovenija

FOTO: 34 izjemnih zgodb posameznikov, ki so prejeli medalje za hrabrost in požrtvovalnost

Ljubljana, 21. 12. 2016 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

24 policistov in 10 občanov je prejelo posebna policijska priznanja za hrabrost in požrtvovalnost. V minulem leto so nesebično priskočili na pomoč in reševali življenja: reševanje oseb iz vode, oživljanje, preprečitev kriminalnih dejanj, samomorov, pomoč pri rojevanju v izjemnih razmerah, pa tudi za posredovanje v streljanju in pomoč ranjenemu kolegu so hrabra oz. požrtvovalna dejanja, za katera so prejeli priznanja policije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nagrade za hrabrost
    02:07
    Iz SVETA: Nagrade za hrabrost
  • Iz 24UR: Hrabrost in požrtvovalnost
    02:46
    Iz 24UR: Hrabrost in požrtvovalnost
  • Iz 24UR ZVEČER: Posebna policijska priznanja
    05:15
    Iz 24UR ZVEČER: Posebna policijska priznanja

34 izjemnih posameznikov je po poročanju Generalne policijske uprave Ljubljana prejelo posebno priznanje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Medalje sta jim na slovesnem sprejemu podelila podelila generalni direktor policije Marjan Fank in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Med prejemniki je 24 policistov in 10 občanov, ki so v minulem letu nesebično pomagali in reševali življenja, pri tem pa nevarnosti pogosto izpostavili tudi sebe.

Pomoč pri porodu, zastoju srca, utapljanju

Matjaž Čulk in Tanja Erhatič sta avgusta letos na makedonsko-grški meji, kamor sta bila napotena, visoko noseči migrantki v hudih bolečinah pomagala pri rojevanju. Policista sta zaznal, da je ženska v hudih bolečinah, porod se je že začel, zato sta takoj priskočila na pomoč. Reševalci so kasneje v intervencijskem vozilu opravili le še zaključni del poroda. Erhatičeva je priznala, da ko je odhajala na službovanje v Makedonijo, si ni mislila, da bo doživela kakšno takšno izkušnjo. "Naša naloga na terenu je bila, da se vse migrante prepelje v migrantski center. Deklica je bila že sredi poroda, tako da smo se morali na hitro odločiti. Kar v policijskem kombiju smo to opravili," je opisala. Kot je priznala, je sama pri sebi zelo upala, da bodo čim prej prispeli reševalci, otrok je bil namreč že delno porojen. "Bolj smo jo bodrili, kot pa da bi pomagali pri samem porodu. Ta dogodek je danes prikazan kot neko herojsko dejanje, a v tistem trenutku nisem preveč razmišljala o tem," je dodala Erhatičeva.

Posamezniki so pomagali pri porodu, reševali utapljajoče ljudi, posredovali pri ropih in streljanju.
Posamezniki so pomagali pri porodu, reševali utapljajoče ljudi, posredovali pri ropih in streljanju. FOTO: Aljoša Kravanja

Policist Jure Ocepek ter občani Matej Brus, David Dekleva in Aleš Babnik so trem prebivalcem Slovenije, ki so se letos znašli v hudi zdravstveni stiski in nemudoma priskočili na pomoč ter jih začeli oživljati. Babnik ima izobrazbo gradbene stroke in nobenih izkušenj na področju prve pomoči, a je kljub temu požrtvovalno pristopil k nezavestnemu 85-letniku, mu začel masirati srce ter mu s tem rešil življenje.

Policisti Haris Seferović, Dejan Tašner, Mitja Drekonja, Klemen Trček ter varnostnik Marijan Meglič so hitro in prisebno posredovali ob poskusih skokov z višine in tri osebe v zadnjem hipu uspeli rešiti;

Simon Cerkvenik in Damir Kobašević iz Ljubljane ter Mladenko Grgić iz Straže pri Novem mestu, policisti Tomaž Horvat, Miha Petek in Aleksandra Žižek so tri utapljajoče se osebe požrtvovalno rešili iz vode. Moški, ki je med ogledom nogometne tekme nespametno skočil v Ljubljanico, je preživel le po zaslugi takojšnje odzivnosti in velike požrtvovalnosti vse vpletenih. Da bi moškemu preprečili utopitev, so namreč brez oklevanja nevarnosti izpostavili sebe in svoje zdravje.

Policisti Goran Babić, Aleksander Levpušček, Lucijan Masten, David Mihelič, Petra Prelesnik, Aleš Serdt in Tomaž Stražišnik so ob nevarnosti požara s hitrim ukrepanjem oz. evakuacijo pred ognjem rešili več oseb, med njimi starejšo žensko, ki sta jo morala odnesti z 9. nadstropja, in invalida na vozičku. Nazadnje pa sta pred blokom prijela še osumljenca, ki naj bi požar povzročil.

Policista Zvonimir Cvetko Damnjanovič in Goran Spasić sta samoiniciativno - v svojem prostem času - odločilno prispevala k prijetju oboroženih storilcev kaznivih dejanj.

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost je prejelo 34 posameznikov. 24 policistov in 10 občanov.
Medalje za hrabrost in požrtvovalnost je prejelo 34 posameznikov. 24 policistov in 10 občanov. FOTO: Aljoša Kravanja

Skok v reko, pridržanje vlomilca, intervencija v strelskem napadu v Izoli

Policist Andrej Hudomalj se je 10. avgusta spustil po težko dostopnem, strmem in nevarnem terenu v globel, kamor je s ceste zdrsnilo vozilo, nato pa aktivno pomagal pri reševanju v njem ukleščene voznice;

Policista Danijel Zagorac in Ljubo Patricij Krajnc sta 22. avgusta sodelovala v intervenciji po tragičnem strelskem napadu v izolski bolnišnici, v katerem so življenje izgubile tri osebe; policista sta namreč s svojim odločnim ukrepanjem onesposobila oboroženega storilca, ki je pred tem s strelnim orožjem hudo ranil tudi policista Krajnca. Streljanje v izolski bolnišnici je bila preizkušnja tudi za policiste, je povedal Zagorac, ki je tudi pohvalil psihološko pomoč policije in v zdravstvu po tem dogodku. "Štiri mesece po tem dogodku se porajajo številna vprašanja. Razmišljaš, kaj bi lahko naredil bolje, da ne bi prišlo do tako hudih posledic, pa tudi, da si pomagal, da se ni zgodilo še kaj hujšega ... V tistem trenutku pa nisem razmišljal o tem, da je morda ogroženo tudi moje življenje. Imaš opremo, znanje, zavedaš se, da je neka tvegana situacija ... Ko pa se po taki akciji umiriš, pride za tabo," je opisal Zagorac.

Občana Klemen Balažic in Peter Uranič sta avgusta, ko je moški v Kranju skočil z mostu v reko, nemudoma skočila za njim in ga rešila pred utopitvijo;

Policista David Frangeš in Jernej Visočnik sta se septembra letos, ko je v Portorožu v morje zapeljalo vozilo, takoj odzvala in iz avta, potopljenega skoraj štiri metre globoko, brez vsakršnih pripomočkov in ob skoraj nični vidljivosti uspela rešiti osebo;

Občan Dejan Jevtović je oktobra ponoči povsem sam prijel roparja bencinskega servisa na Celovški cesti. Tuj državljan je z nožem grozil prodajalcu, ki je sprožil tihi alarm. Dejan Jevtović je storilca presenetil med dejanjem , neopazno stopil do njega in ga brcnil v trebuh. Nato mu je izpulil izvijač, s katerim je poskušal odpreti blagajno ter ga zadržal do prihoda policistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žac
21. 12. 2016 22.39
+3
Mogli bi tudi dati nagrade za inovacije. V prvi vrsti onemu kateri se spomnil da ptujski policijski čoln zvani "Piton" mora imeti vodno neprepustno dno.
yyyeb
21. 12. 2016 21.02
+6
denar jim dajte ne pa te plakete
?asjeza
21. 12. 2016 18.46
+1
hmm hrabri??? a ni to njihovo delo? kaj naj jst k delam v vinogradu naj pustim trte brez obrezat?
azzurro9111
21. 12. 2016 14.59
+0
Kva so to eni luzerji? Tuki nominiram sebe za nagrajenca in lahko mi kr pošljete nagrado na dom. Prvega sem dobil 360 E penzjona, položnc pa za 400€ vse že plaču in u skrinji mam še kruha do pruga drug let. Premagi to če zmoreš! #surviverZlovenije
The_Duke
21. 12. 2016 17.21
-3
Torej si kriminlec, porabiš več kot "zaslužiš"! Poleg tega pa nisi ravno bister, IQ desetine penziona.
delomrznež
21. 12. 2016 17.51
-6
zmasten
21. 12. 2016 14.37
+20
Iskrene čestitke vsem prejemnikom. 24 ur, lepo, da ste to objavili.
mallonge
21. 12. 2016 14.37
-2
Vesna Terzić e persona non grata in Slovenia.
Mil?007
21. 12. 2016 14.35
+25
Vsi policisti bodo z 1.12017 prejeli darilo vlade - znižanje prispevkov za pokojnine, ki jih plača delodajalec z 10% na 8.5 %, hkrati pa bo vlada zvišala prispevne stopnje delodajalca baletnikom na 16%. Torej manjša penzija za policiste in višja za baletnike. Ko bodo naslednjič navalile horde na južno mejo naj vlada dol pošljejo komplet baletni ansambel in filharmonijo.
Castrum
21. 12. 2016 14.24
+19
Globok priklon vsem !
1pravica
21. 12. 2016 14.22
+20
Lepo.... Na vseh podrocjih bi mogl bit se vec tega... Strpnost pomoc...lepa beseda..... Tudi do zivali! In vse lepo se enkrat vrne
scipio
21. 12. 2016 14.10
+23
čestitke fantom in dekletom iz slovenske policije za te zaslužene medalje. dokler ima naše ljudstvo take sinove in hčere v takem številu in za taka dejanja, se mu ni bati prihodnosti.
ssecnik
21. 12. 2016 15.24
-7
Podborsky
21. 12. 2016 18.14
+3
Tanja je sama povedala, da so porodnico samo bodrili in ne pomagali pri porodu. Kaj je tu tako hrabrega. Mam prjatla, ki dela na reševalni, je mel popolnoma sam v avtu tri porode, nikjer nobenga blizu, ga še omenu ni kdo.
japec
21. 12. 2016 20.46
-4
Kaj ni tem tepcem služba,da pomagajo ljudem ???