Slovenija

FOTO: 335 vojakov odšlo na Kosovo

Vrhnika, 17. 08. 2009 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Kosovo je odšel nov kontingent Slovenske vojske. "V vaše roke smo položili ugled naše države in njeno verodostojnost v skrbi za mednarodni mir in varnost," je ob tem dejal Pahor.

V Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki je danes potekala slovesnost ob odhodu 20. kontingenta Slovenske vojske na Kosovo. Udeležili so se je premier Borut Pahor, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner, ob tem pa vojakom zaželeli srečno pot in uspešno delo.

Pahor je v svojem nagovoru dejal, da se zaveda, da so mednarodne operacije in misije poseben izziv za vsakega posameznika, so pa "tudi velika odgovornost Slovenske vojske in slovenske države". Zato od vsakega posameznika pričakuje "polno pripravljenost, usposobljenost in motiviranost za delo, kajti v vaše roke smo položili mednarodni ugled naše države in njeno verodostojnost v skrbi za mednarodni mir in varnost".

Na Kosovo je odšel nov kontingent Slovenske vojske.
Na Kosovo je odšel nov kontingent Slovenske vojske. FOTO: Dare Čekeliš

"Vsako jutro na Kosovu, ko boste stali ob slovenski zastavi in slovenski himni v pozdrav, se zavedajte, da ste del države, ki z vsakim svojim dejanjem odgovorno prispeva k miru in stabilnosti kosovske družbe," je dejal.

Predsednik vlade je izrazil tudi prepričanje, da je za uspešno delo v mirovnih operacijah potreben celovit pristop, v katerem poleg SV sodelujejo tudi civilni strokovnjaki iz različnih vladnih služb in resorjev, policije in nevladnih organizacij. Zato, kot je dejal, podpira prizadevanja za oblikovanje celostne strategije sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah.

Nujno se mu tudi zdi, da vsak, ki v imenu Slovenije prispeva k mednarodnemu miru in varnosti, čuti politično podporo države. "Zavedati se namreč moramo, da je pri delovanju v tujini vsakdo, še prav posebej pa slovenski vojak, bolj izpostavljen in ogrožen, če ne bo užival dovolj domače podpore," je dejal in dodal, da k tej podpori šteje tudi ustrezno opremo za vojake, policiste in reševalce.

Glavna naloga bo zagotavljanje varnosti

Slovenska vojska bo tako prvič sodelovala tudi s pripadniki prostovoljne pogodbene rezerve, ki bodo delovali v okviru bojne skupine Sokol. V tej skupini, ki bo šestmesečno misijo v mednarodnih silah Kfor na Kosovu prevzela 1. septembra, bo 335 pripadnic in pripadnikov, 50 pa jih bo delovalo kot podpora bataljonski skupini ter v mednarodnih poveljstvih Kforja. Glavna naloga slovenskih vojakov bo zagotavljanje varnega okolja.

Pod operativnim poveljevanjem slovenske bojne skupine Sokol, ki jo bo vodil podpolkovnik Igor Strojin, bosta tudi četi madžarske in italijanske vojske. V bojni skupini Sokol bo 609 pripadnikov slovenske, italijanske in madžarske vojske, delovali bodo v občinah Istok in Klina, nastanjeni pa bodo v vojaški bazi v Peći, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Leta 2010 zmanjšanje števila pripadnikov

Od prve napotitve pripadnikov SV na Kosovo januarja 2000 je sicer v tej državi delovalo že okoli 1900 pripadnic in pripadnikov SV, trenutno pa jih je tam 381. Ob tem je obrambna ministrica Ljubica Jelušič povedala, da zveza Nato v letu 2010 na Kosovu načrtuje zmanjšanje števila svojih pripadnikov, enako pa bo po njenih besedah verjetno naredila tudi Slovenija.

Vojake sta pospremila tudi premier Pahor in ministrica Jelušičeva.
Vojake sta pospremila tudi premier Pahor in ministrica Jelušičeva. FOTO: Dare Čekeliš

Leto 2010 bo po njenih besedah pomenilo "prelomnico v prihodnjem sodelovanju Slovenije v mednarodnih misijah". "Po pravilih zveze Nato mora imeti namreč država članica osem odstotkov svojih sil razporejenih v mednarodnih operacijah ali v oblikah, ki so pripravljene za odhod v tujino. In teh osem odstotkov bomo morali zagotoviti tudi mi," je dejala in dodala, da je Slovenija trenutno blizu tega odstotka.

O tem, kam bo Slovenija v prihodnje usmerila svoje sile, bodo po njenih besedah sicer "razmišljali na vladi, saj je to odvisno od zunanje politike te države", povedala pa je, da Slovenija skupnega števila svojih pripadnikov v mirovnih operacijah ne namerava povečevati. Glede misij je sicer Slovenija po njenih besedah zainteresirana tudi za misije Združenih narodov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skrlo luka
24. 11. 2009 22.19
bravo nasi vojaki to dejte pomagati kosovi
MrExecuseme
24. 11. 2009 19.01
sem ponosen ker sluzim svoji domovini lp
nostracc
18. 10. 2009 11.07
zaka pa sam 335 vojaku zaka jih ne gre več
Bolivar
19. 08. 2009 18.07
ciaobella /Edino dobro iz te misije bi bilo, da se zagotovi osnovne pogoje za življenje NEALBANCEV na Kosovu in neko vsaj zadostno ekonomijo, ki bi privabila Albance nazaj iz Evrope. Pošteno povedano jih povsod kar mrgoli./ Imaš prav. Saj eden od razlogov osamosvojitve Kosova je up številnih evropskih držav ,da se njihova diaspora vrne domov ,poleg tega pa bi uspešno vodeni državi Kosovo in Albanija privabila tudi veliko Turkov ,živečih v Evropi ,predsem v Nemčiji. To niti ni nobena skrrivnost ,samo premalokrat se omenja.
ciaobella
18. 08. 2009 12.29
alenka30 17.08.2009, 22:22 NOBEN DENAR NE POTREBUJEŠ TAKO ZELO, DA BI ŽIVLJENJE NAJDRAŽJEGA ZATO IZPOSTAVLJAL NA VOJAŠKI MISIJI. S SVOJIM PISANJEM POTRJUJEŠ KAKO ZBLOJEN JE DANAŠNJI SVET. DENAR , DENAR IN ŠE ENKRAT DENAR. RAZEN ČE NE GRE ZA DENAR ZA NEKO NUJNO OPERACIJO, JE VSE SKUPAJ NESMISELNO !!!!! TRENUTNO JE TAM SPODAJ MIR. A TA MIR LAHKO VSAKO NOČ POSTANE VOJNA. SRBIJA NIKOLI NE BO ODNEHALA. IN KO SE OBRNE RAZMERJE SIL...IN SRBIJA DOBI "DOVOLJENJE", SI BO KOSOVO PRIPOJILA NAZAJ.
ciaobella
18. 08. 2009 12.21
Edino dobro iz te misije bi bilo, da se zagotovi osnovne pogoje za življenje NEALBANCEV na Kosovu in neko vsaj zadostno ekonomijo, ki bi privabila Albance nazaj iz Evrope. Pošteno povedano jih povsod kar mrgoli.
bučar
18. 08. 2009 12.16
bolje naši tja kot ši ptarji sem...... tudi pri nas se že čuti ekspanzija ši ptarjev
ciaobella
18. 08. 2009 12.14
Okupacija Srpskega ozemlja na "fini način"!
rubikon
18. 08. 2009 11.41
js bi tud šel na plačan dopust za 6 mesecev!
Misija1
18. 08. 2009 11.21
alenka30: In kaj zdaj stokas? Dobro si vedla s kom si in kam se spuscas, sicer pa si lahko srecna da gre za slovenske vojake, ker ce bi bila na drugi strani luze, bi lahko celo resno pricakovala da se tvoj fant (ali moz) ne bo vrnil domov. Tako pa mora ubozec jesti eno in isto hrano. Res hudo. Glede na to kaksne place imajo tam doli nasi vojaki in kaksno delo, lahko recem samo to da so lahko kr lepo tiho. Iz prve roke vem da jim gre doli zelo zelo lepo, saj imam v druzini kar nekaj vojakov. Pa da ne bo pomote, ne pluvam po vojakih, temvec po sinfanju sistema oz. vojske.
rubikon
18. 08. 2009 10.59
hej, P B! :) spet skup! kdo od onih spodaj pa sploh ve, kje je SLO? (na žalost)
Prvo Borec
18. 08. 2009 10.29
Največji problem za slovenske vojake so priseljenci iz Albanije, ki sploh ne vedo , kje je Slovenija in koliko je Slovenija vložila v Kosovo.
vetlan
18. 08. 2009 10.09
alenka30, to je pa res velik problem, da vojaku ne strežejo v petih zvezdicah. To je vojska, kapiš? Tukaj večina upokojencev in tudi precej družin z otroki še tega ne vidi, pa ne samo 6 mesecev. Če odločiš za poklic vojaka moraš vedeti, da je to vojska, ne pa plačane počitnice.
jagodka85
18. 08. 2009 06.29
Uspešno misijo jim želim in naj jim čim hitreje mine, da bodo pršli k svojim bližnjim.
Abacus
18. 08. 2009 01.32
vzhod 17.08.2009, 17:36 Svoj glas ste že oddali -9 drugac pa ce bodo slovenski vojaki se dolgo dol hodli taborit se bojo cez kakih 10 let vracali v krstah al pa bojo gorli v srpskih kresih ;) -------------- saj poznam to balkansko mentaliteto ,ampak hvala k si jo omenil ,da ne zamre spomin...
alenka30
17. 08. 2009 23.09
srbin, ti se mi pa zdi da nimaš nobenega spoštovanja do ljudi, ravno tako je vsak tam doli ČLOVEK, tak kot si ti
srbin333
17. 08. 2009 22.40
BUUUUUUUUUUUUUUUU
alenka30
17. 08. 2009 22.22
sam tolko bi rada napisala, da povem da ni vse tak roznato kot se govori. dol imajo italjanske kuharje, ki ne delajo drugega kot makarone in spagete. krompirja, solate in takih dobrot v 6 mesecih ni. kot drugo, res jeda grejo večina dol zaradi denarja, ampak v mojem primeru zaradi tega ker ta denar nujno potrebujemo. in tretjic, tisti ki ne veste kak je biti ločen od partnerja in otrok toliko casa, najprej probajte pa potem komentirajte. hvala
manco-capac
17. 08. 2009 22.20
Jaz sem bil v misiji JNA v Splitu, pa nisem bil nič plačan.
cccc.
17. 08. 2009 22.05
Kosovo je Srbija