Slovenija

VIDEO: Posnetki Snežiča postavljajo na laž: Je pri SDS-ovem najemu posojila pri Đuđićevi posredoval Janšev sojetnik?

Ljubljana, 10. 01. 2018 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

32-letna bosanska odvetnica Dijana Đuđić je SDS posodila 450.000 evrov. S posojilom je sprožila vrsto dvomov o izvoru denarja. Pri njej si je več sto tisoč evrov izposodil tudi Slovenec, ki pravi, da je z njo stopil v stik prek prijateljev. Đuđićeva naj bi denar nakazovala iz računa pri NKBM, ki pa ji ga je banka zaprla, ker menda ni pojasnila izvora denarja.

Več videovsebin
  • Đuđićeva na zabavi v družbi Roka Snežiča
    00:11
    Đuđićeva na zabavi v družbi Roka Snežiča
  • Iz 24UR: Šli smo po poteh Đuđićeve
    05:16
    Iz 24UR: Šli smo po poteh Đuđićeve
  • Iz 24UR: Đuđićino podjetje Sloveniji dolguje do 50.000 evrov
    03:06
    Iz 24UR: Đuđićino podjetje Sloveniji dolguje do 50.000 evrov
  • Iz 24UR: Koliko denarja si lahko izposodi stranka od zasebnika?
    02:42
    Iz 24UR: Koliko denarja si lahko izposodi stranka od zasebnika?
  • Iz 24UR: SDS ni edina stranka, ki si je denar poceni izposojala pri fizičnih osebah
    02:08
    Iz 24UR: SDS ni edina stranka, ki si je denar poceni izposojala pri fizičnih osebah
  • Iz SVETA: Kje živi skrivnostna 32-letna SDS-ova posojilodajalka?
    01:42
    Iz SVETA: Kje živi skrivnostna 32-letna SDS-ova posojilodajalka?
  • Iz SVETA: Kakšna posojila imajo parlamentarne stranke in kako so do njih prišle?
    01:26
    Iz SVETA: Kakšna posojila imajo parlamentarne stranke in kako so do njih prišle?
  • Iz SVETA: Podjetja, ki jih je v Sloveniji ustanovila ali zastopala Dijana Đuđić, vpletena v sporne posle
    01:58
    Iz SVETA: Podjetja, ki jih je v Sloveniji ustanovila ali zastopala Dijana Đuđić, vpletena v sporne posle
  • Iz SVETA: Predsednik računskega sodišča o višini zakonitega posojila
    00:19
    Iz SVETA: Predsednik računskega sodišča o višini zakonitega posojila
  • Iz SVETA: Miha Orešnik o dogajanju v Prijedoru
    02:35
    Iz SVETA: Miha Orešnik o dogajanju v Prijedoru
  • Iz SVETA: SDS bi moral o transakciji obvestiti Urad za preprečevanje pranja denarja
    00:39
    Iz SVETA: SDS bi moral o transakciji obvestiti Urad za preprečevanje pranja denarja
  • Iz 24UR ZVEČER: Ali odstop od pogodbe Janšo odvezuje odgovornosti?
    09:25
    Iz 24UR ZVEČER: Ali odstop od pogodbe Janšo odvezuje odgovornosti?
Dijana Đuđić naši državi dolguje od 30 do 50 tisoč evrov, zato preseneča, da ima dolžnica toliko denarja za posojila.
Dijana Đuđić naši državi dolguje od 30 do 50 tisoč evrov, zato preseneča, da ima dolžnica toliko denarja za posojila. FOTO: POP TV

Dijana Đuđić, ki je stranki SDS posodila 450.000 evrov, ni prvič posodila denarja Slovencu. Novinar 24UR je govoril z moškim, ki mu je Duđićeva posodila precejšnjo vsoto denarja. Stik z njo je navezal prek prijateljev. Zanikal je, da bi bil povezan z Rokom Snežičem. Kot pravi, ga niti ne pozna. Đuđićine prijatelje pozna že 15 let, še iz časov, ko se je hodil zabavat v BiH. Nje osebno vse do podpisa kredita ni poznal. Na vprašanje, s čim se 32-letnica ukvarja, je dejal, da se mu zdi, da je odvetnica in da ima odvetniško družbo v BiH. Ko je dobil njen kontakt, je stopil v stik z njo, se dogovoril za posojilo, ona pa je prišla v Slovenijo z vsemi pogodbami, da sta uredila kredit, pojasnjuje. Nikoli je ni vprašal, od kod ji denar, pravi moški, ki želi ostati anonimen. Prepričan je, da je denar posodila več Slovencem.

Siol poroča, da je 32-letnica denar posojala propadlim slovenskim podjetnikom. Omenja dve imeni, skupaj pa naj bi Đuđićeva med lanskim avgustom in decembrom v Sloveniji posodila za najmanj 1,64 milijona evrov denarja.

Kdo laže?

Đuđićevo in SDS bi lahko povezoval prav doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki sicer trdi, da je ne pozna, a se je, kot kaže, zlagal. Vedno več je namreč dokazov, da sta se večkrat srečala. Še več. Očitno sta prijatelja. Pridobili smo fotografijo (hranimo jo v uredništvu in je zaradi zaščite vira ne bomo objavili), ki je bila posneta na rojstnem dnevu Đuđićeve v restavraciji Stara Ada v Banjaluki in na kateri je poleg nje še Snežič. Vprašanje, ali je pri najemu SDS-ovega posojila posredoval Snežič, ki je bil Janšev sojetnik na Dobu, je tako povsem na mestu. Janša to sicer zanika. Trdi namreč, da je SDS do Đuđićeve prišel prek podjetja Nova obzorja, ki izdaja strankarski časopis Demokracija.

Grafika - potovanja Đuđićeve in Snežiča
Grafika - potovanja Đuđićeve in Snežiča FOTO: POP TV
Imamo pa tudi podatke, da sta Snežič in Đuđićeva v BiH skupaj vstopila 7. aprila lani na mejnem prehodu Rača, na mejnem prehodu Gradiška pa 23. septembra in 7. decembra lani, torej slaba dva tedna pred podpisom posojilne pogodbe s SDS.

Nekdanja misica Sabina Remar je 3. decembra lani na družbenih omrežjih objavila fotografijo, na kateri sta v ozadju za skupno mizo Janša in Snežič, z njima pa sedi rjavolaska. Bi lahko to bila 32-letna bosanska odvetnica?

Denar posojala s slovenskih računov

Že včeraj je Janez Janša o posojilu dejal, da ga je Đuđićeva stranki nakazala s slovenskega bančnega računa, ni pa povedal, pri kateri banki ima odprt račun. Siol poroča, da je denar posodila še vsaj dvema Slovencema, in sicer skupaj več kot 1,1 milijona evrov, denar pa naj bi jima nakazala z računa, odprtega pri banki Nova KBM. A SDS očitno ne s tega računa, saj naj bi bil ta račun že zaprt. V Sberbanki nam niso želeli razkriti, s katerega računa je bil stranki SDS, ki ima pri njih odprt račun, nakazan denar. 

Račun naj bi ji zaprli, ker ni pojasnila izvora denarja

Po Večerovih neuradnih informacijah so pri Novi KBM račun Đuđićevi zaprli že pred meseci, pozno poleti oziroma zgodaj jeseni. Račun naj bi bil zaprt, ko je v medijih odmevala novica, da je Nova KBM zaradi neustreznega sistema preprečevanja pranja denarja pod drobnogledom Banke Slovenije, ki je banki z odločbo odredila tudi sprejem ustreznih ukrepov, s katerimi bi odpravili pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene že v času uprave Aleša Hauca. Banka je namreč poostrila pogoje za poslovanje tujih državljanov in okrepila nadzor nad potencialno sumljivimi transakcijami, zlasti tistimi, ki prihajajo iz držav, ki so opredeljene kot bolj tvegane, poroča Večer, ki dodaja, da so neuradno izvedeli, da Đuđićeva ni ustrezno pojasnila izvora denarja, ki je prihajal na njen slovenski račun. Vprašanje torej ostaja, s katerega računa je torej Đuđićeva nakazala SDS denar? 

Vpletena v več spornih poslov

Od kod Đuđićevi denar, ni znano. Prav tako ni veliko znanega o njeni poslovni dejavnosti, ki vsekakor ni takšna, da bi lahko upravičila takšne zneske. Bosanska odvetnica iz Prijedorja je vpletena v več spornih poslov, enega preiskuje Policijska uprava Celje. Sumijo namreč, da je Družba ŽML, ki je bila pred stečajem v lasti Đuđićeve, utajila za 305.000 evrov davka na dodano vrednost. Podjetje je danes v stečaju, za njim in poslovnimi listinami pa so se izgubile vse sledi.

Policija bo sporni kredit preverila

Ker je njeno posojilo stranki SDS zelo vprašljivo, ima namreč neverjetno ugodno obrestno mero (dvoodstotno), prav tako je zavarovano s premoženjem, ki je precej nizko glede na znesek, hkrati pa je posojilo najela politična stranka, smo na Generalni policijski upravi preverili, ali je bila morda v povezavi s kreditom SDS obveščena o morebitnih nepravilnostih, kjer pa so pojasnili, da kriminalisti s tem niso bili seznanjeni. "Bo pa v nadaljevanju obstoječe informacije policija (op. av.) preverila v smislu preveritve obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo v konkretnem primeru storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti," so še sporočili policisti.

Več o spornem posojilu, odzivu stranke SDS in mnenju računskega sodišča v članku z naslovom 32-letna Dijana Đuđić, ki je Janševi SDS posodila 450.000 evrov, je tudi znanka razvpitega Roka Snežiča.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2020)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
05. 03. 2018 17.33
-1
tole pa ni vseskupaj nič !!!
knivar
11. 01. 2018 19.24
+4
zgleda da je JJ oprav še kej druzga ne sam denarja,mala nije loša haha
mejacrnikal
11. 01. 2018 18.37
+1
Vse je to normalno
IVA De Kleva
11. 01. 2018 18.27
+11
Kje pa mi živimo v kakšni državi!!!! Gospoda JANEZA bo treba spet na Dob poslati in vse njegove kriminalce . Pranje denarja in kriminal bolano z kakšnimi posli se ukvarjajo in z kakšnimi ljudmi . Vse v zapor vključno z notarjem, gospo Dijano , Janezom in kriminalci.
Hellsrael
11. 01. 2018 18.02
+8
Klavir spilat gasaaa !!
slovenija981
11. 01. 2018 17.13
+1
Dober dan! Tovariši in Tovarišice! Zakaj se pa nezamaskirani lopovi bank prosto sprehajajo po ljubljanskih ulicah? Kdo je pristojen, da se jih ne polovi kot zajce....... Imena in Priimke prosim danes do 16.ure!
Robinson
11. 01. 2018 16.53
-6
Da bi bli naši raziskovalni novinarji tako hitri pri odkrivanju še česa drugega
deejay2
11. 01. 2018 16.25
+10
Ne moreš verjeti, kakšen lažnivec je ta Snežič. Kako so ga hitro dobili na laži, ko je rekel, da ne pozna tiste ženske. Ma jaz takemu finančnemu "strokovnjaku", kot naj bi bil on, ne bi zaupal niti centa.
nestabilen
11. 01. 2018 16.13
+10
"napredujemo" na vseh poljih. Kaj bi sele blo ce bi JJ ostal v zaporu 1 leto ali vec,imel bi tako zaledje da bi lahko vodil celo drazavo iz zapora in ne samo SDS.
nnanna
12. 01. 2018 08.39
Turo
11. 01. 2018 15.29
-3
Zakaj ne pišete o pokradenih tisočih miljonih in objavite imena gdo je odobril kredite astronomskih vrednosti katere niso bile nikoli poplačane. Tukaj pa ste ugriznili v te drobtinice in zavajate ljudi.
TAZONJA
11. 01. 2018 15.42
+3
Ve se zakaj, ker ti zgoraj omenjeni so v naši državi nedotakljivi
wolfterier
11. 01. 2018 15.51
+1
Odpis 16 milijonov Jnkovićevega dolga je zakonit,de !
idiu3krasne
11. 01. 2018 15.25
+9
snežak laže ko pes...
DeBill
11. 01. 2018 15.05
+10
zakaj ne zaplenijo denar, ki naj bi ga SDS vrnil za davek, ki ga bejba dolguje? Pa ko naslednjič pride, takoj u čuzo, ker je davčni dolžnik? Pa seveda vse bosanske državljane, ki kje okoli postopajo na policijo v postopek! Pa razložit na konzulatu BiH, da so njihove poslovne prakse pri nas nezaželjene. Za na čez pa Snežiča zaradi pomoči pri pranju v čuzo. To so vse dokazljive zadeve in se lahko izvedejo 1,2,3.
TAZONJA
11. 01. 2018 15.16
-6
Zakaj pa potem Zokija in še marsikoga ne zaprejo in mu poberejo denar, menda vsa njegova podjetja dolgujejo več milijonov bankam in pa državi davka. Samo potem Ljubljana ne bi imela župana in pa levica kandidata za letošnje volitve
Foen
11. 01. 2018 14.24
+1
Nisem vedel da lahko novinarji pridobijo podtke kdaj smo državljni hodili v tujino??????????????
TAZONJA
11. 01. 2018 14.40
-1
Pri nas niso samo novinarji so tudi sodelavci se ve katere organizacije ki je pred leti imela praktično vse podatke o vsakem državljanu. Režimski mediji so vedno sodelovali z obveščevalci in tudi sedaj ni nič drugače. Tudi zadnje menjave urednikov na RTV Slovenija z zaneslivimi uredniki, kaže nato da se v naši državi režimski mediji na veliko pripravljajo na volitve in zmago levičarjev, nato pa v primeru da EU razpade tudi represija nad drugače mislečimi ljudmi kakor je bilo že v bivši državi.Če beremo samo komentarje na tem portalu nekaterih levičarskih simpatizerjev, ki so v večini primerov sovražni, potem vemo koliko je ura.
bud00
11. 01. 2018 18.20
+2
est
11. 01. 2018 14.16
-4
Če je največja težava v Sloveniji SDS-ov puf potem sem lahko miren.
puspan
11. 01. 2018 14.37
+4
Saj bi bil jaz tudi, če bi bil v njihovem hlevu.
batom@pinkponk.com
11. 01. 2018 14.14
+7
Vprasanje za miljon - kako to gre, da smo ga ze yolkokrat bobil na lazeh in nezakonitostih, a je se vedno v parlamemtu???????????????????
gruber74
11. 01. 2018 13.44
-12
Od kje mu denar je njegiva stvar. Brigajte se zese, imaste še preveč dela
DeBill
11. 01. 2018 15.07
+10
ma nemoj, a res. mislim da ni čisto tako. malo si poglej razviti svet, pa kaj počne finančna policija. za 1000€ nedokazanega te na križ pribijejo, tale pa operira z milijoni, za katere se ve da se ne ve od kje so.
FAUSTOS1
11. 01. 2018 13.24
+26
sds je dejansko vmešana v toliko kriminala ,da bi jo bilo potrebno onačiti kot mafijo-vsi ti denarni posli so posledica prodaje orožja in podkupnim od patrie sedaj pa oprani denar v obliki posojil vračajo v slovenijo
bogdajmir
11. 01. 2018 13.59
-3
Uporabnik458403
11. 01. 2018 14.07
-1
DeBill
11. 01. 2018 15.07
+6
po moje so zreli za enga kolektivca, zaporiškega.
minnaema@yahoo.com
11. 01. 2018 12.48
+8
Dijanica, Dijanica niti DACARJI se ne upajo blizu-nje kdo bi pa vedel-morda je "ženska od kalibra" nekaj že mora biti- na njej, da je Dijanica tako bogata pa naj bo še naprej le pove naj POT, da bomo tudi drugi jo posnemali in postali bogati - ha,ha,ha,ha !!!!
Golobek
11. 01. 2018 12.28
+10
Teta ima 13 nočnih klubov po Hrvaškem -Se sprašujete od kot njej denar.
razocarani
11. 01. 2018 13.52
+3
DeBill
11. 01. 2018 15.08
+7
Karantanija
11. 01. 2018 12.15
+26
Doma ga čaka družina, tem bi se raje posvetil v teh letih. Slovenija ga ne potrebuje, ne ljudstvo, kar se kaže tudi v vseh anketah, ko ga nikjer več ni. Je res tega treba? Potem pa vsi drugi krivi, ko je traba na Dob!
razocarani
11. 01. 2018 13.51
+4
Uporabnik458403
11. 01. 2018 14.09
-4
Kaj bi pa pol levica, ce njega ne bi bilo...... kdo bi pa pol bil za vse kriv?
batom@pinkponk.com
11. 01. 2018 14.10
+0
Druzina je bla doba ful vesrla. So mel mslo miru.