Slovenija

300 koles za hitro pot po Ljubljani

Ljubljana, 30. 03. 2011 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V slovenski prestolnici bo z majem zaživel sistem izposoje koles. 30 postaj in 300 koles bo tako meščanom kot obiskovalcem omogočil hitro in okolju prijazno premikanje po mestu.

V Ljubljani bo z majem na izposojo nova mreža koles.
V Ljubljani bo z majem na izposojo nova mreža koles. FOTO: Miro Majcen

Do maja bodo po Ljubljani postavili 30 postaj s terminali in 300 koles, ki si jih bodo Ljubljančani, turisti in ostali obiskovalci lahko izposodili in se odpeljali, kamor bodo želeli, ter si tako skrajšali pot in poskrbeli za čistejši zrak.

V sistem so vključena posebej za tak sistem izdelana kolesa. Ker bodo izpostavljena različnim vremenskim vplivom vse dni v letu, morajo biti vzdržljiva in odporna tudi na vandalizem.

Prva ura izposoje koles bo brezplačna, sicer pa bo obstajal še sistem letne in tedenske uporabe. Če bi si kolo izposojali celo leto, plačate tri evre, ki se zapišejo kot dobropis, medtem ko je cena za en teden en evro. Tedenska izposoja je namenjena predvsem turistom. Na občini pravijo, da cilj sistema ni, da bi si ljudje kolesa izposojali za daljši čas, ampak le za posamezno vožnjo. Ko uporabnik po končani vožnji kolo vrne v stojalo na postaji, je kolo na voljo drugim uporabnikom.

Postaje bodo razporejene po širšem središču Ljubljane: v smeri Šiške bo zadnja postaja v bližini Kina Šiška, v smeri Bežigrada malo pred obvoznico, v smeri Most pri tržnici, v smeri Trnovega pri Špici in v smeri Viča pri Iliriji. Vseh 30 postaj med seboj ne bo oddaljenih več kot 400 metrov, na vsakem od terminalov pa bodo na voljo informacije o tem, kje se nahajajo ostali terminali in koliko koles je na voljo za izposojo.

Sistem izposoje koles, kot ga bodo dobili v Ljubljani, poznajo že v številnih mestih po Evropi in svetu.
Sistem izposoje koles, kot ga bodo dobili v Ljubljani, poznajo že v številnih mestih po Evropi in svetu. FOTO: Reuters

Sistem mestnih koles je razvila družba JCDecaux in je že več let v uporabi v več kot 20 mestih po Evropi in svetu. Pogodba MOL in Europlakata za upravljanje sistema izposoje koles pa je bila sklenjena za obdobje 15 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
02. 04. 2011 23.03
ta naša vlada...prvo bodo uvedli brezplačna kolesa, potem bodo pisali položnice...v naprej sestavljen scenarij, premalo so pokradli..
AcidLifeform
01. 04. 2011 20.22
Super pridobitev po mojem mnenju. Moram pa dodat, da se bodo morali kulture vožnje in hoje naučiti vsi, ne samo kolesarji, ker res ni prijetnno, ko ti pešec blokira prehod, prav tako ni prijetno, da ti kolesar prehitro švigne mimo rebe.
prouhudababa
30. 03. 2011 14.01
Članek je dobesedno prepisan s spletne srani mestne občine. Od novinarjev bi pričakovala malo več profesionalizma. Mar je res tako teško zavrteti telefon in povprašati še za nekaj podrobnosti, ki bi lahko potencialne uporabnike zanimale?
gostgozd
30. 03. 2011 13.28
vidim da je treba "dobre" novice čimprej pokopat čimgloblje v zgodovino.. no - sevede, le te ne prišanajo denarja. in ob njih človeka ne zagrabi ansilnost in neustavljiva želja po žretju in nakupovanju ... .. jep - vozniška kultura obeh (kolesarjev in avtomobilistov) precej na podnu. samo kolesar redkokdaj koga drugega zelo poškoduje. avtomobilisti pa vsak dan... problemi pa so seveda (poleg ljudi) tudi v infrastrukturi. premalo kolesarskih stez, le te so povsod veliko preozke (in včasih še dodatno zožane s prijaznimi količki, ki so tam samo zato, ker bi drugače postala kolesarska parkplac), popolnoma razrute steze, oziroma kjer je steza ob robu ceste (seveda spet preozka) ta steza ponavadi pelje čez vse kanale in luknje in... neprimerno speljane steze čez prehode, mimo (oz. skozi) avtobusna postajališča, visoki robniki na prehodih, pomanjkanje "priklenjevalnic" za kolesa.... sej ne da ne bi bilo lahko slabše in razmere sigurno SE izboljšujejo... so pa "detajli" na katere slovenčki pač pozabimo... naprimer - sem bil čisto navdušen, ker je Zoki zrihtal, da so letos pozimi takoj splužili tudi kolesarske steze! svaka čast! AMPAK!!!! po celotni celovški, dunajski in tržaški, so bile kolesarske steze splužene in suhe --> na vsakem križišču kolesarske steze s cesto pa CEEELA gora zapluženega snega,kamor so ga "odložili iz ceste, kolesarske in pločnika - in je tako ostal na teh križiščih sneg še potem ko ga nikjer drugje ni bilo več!! detajlčki,detajlčki....
LonerWalt
30. 03. 2011 12.42
A da bodo lahko policaji še več kazni napisal?
guruguru
30. 03. 2011 12.34
Pohvale vredna investicija. Upam le, da jih potapljači ne bodo vlekli iz Ljubljanice, glede na lokalno kulturo.... Pa to je koristno le za širše mestno jedro npr.: (Šiška-Bežigrad), ker center na povšrek prehodiš v 10 cca min...
ovip
30. 03. 2011 11.26
Hehe, dobra, Dubliner!
dubliner
30. 03. 2011 10.52
matjazsl30.03.2011, 10:20 Pohvalno, sedaj je potrebno samo še kolesarjem povedati, da tudi za njih veljajo CPP! ..ter [povedati] avtomobilistom, da je treba kolesarje upoštevati kot enakovredne udeležence.
Heinekenx
30. 03. 2011 10.20
Pohvalno, sedaj je potrebno samo še kolesarjem povedati, da tudi za njih veljajo CPP!
Mare Care 1
30. 03. 2011 10.14
Pametno Zoki! Pa tudi cene so ugodne :)
major1
30. 03. 2011 10.10
Ne pozabite izobrazit voznike, da ne bo žrtev med kolesarji.
ovip
30. 03. 2011 09.34
@gostgozd Se strinjam. Tudi sam sem biciklist in vem, kako je voziti po naših cestah oz. po Ljubljani. Avtomobilisti izsiljujejo prednost na vse možne načine - in če ne bi bil jaz tisti, ki spremlja situacijo, bi že zdavnaj končal na haubi.
ovip
30. 03. 2011 09.30
Zanimivo in pohvalno. Je pa tudi res, da infrastruktura temu še zdaleč ni prilagojena.
gostgozd
30. 03. 2011 09.25
odlično! ..in vredno pohvale!.. zdej je treba pa samo še mesto narest biciklu prijazno, pa smo. pa da mi ne bo začel spet zdej kdo nabijat kolk so biciklisti grozni in se vam mečejo pod avtomobile in kajestvemšekaj ... nč ne pravim - biciklisti s(m)o grozni, ampak "razmere" v katerih je treba po ljubljan vozit so res precej katastrofalne. in se res vid, da je vse narejen in zamišljen za motorni promet, vse ostalo se mu pa podredi ... pa ne bi zdejle našteval ... skratka - vsi na bicikl!
EricFlat
30. 03. 2011 08.55
Jeco, a so tvoj sistem kopirali? Fant je naredil diplomsko nalogo na to temo.
hansola
30. 03. 2011 08.53
V teh številnih evropskih mestih je urejena kolesarska steza (ne pločnik, to še poznajo samo na balkanu), torej je teh 300 koles neuporabnih.
proofreader
30. 03. 2011 08.50
Bravo, Zoki! Car!