Slovenija

V azilni dom na Viču prispeli prvi begunci, družine bodo premestili v Logatec

Ljubljana, 12. 05. 2016 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V skladu s kvotami EU je iz Grčije k nam prispelo 28 beguncev iz Sirije in Iraka. Med njimi je pet družin s 14 otroki in štirje sami moški. Nastanjeni so v ljubljanskem azilnem domu, družine pa bodo pozneje namestili v Logatcu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Razporeditev beguncev
    02:14
    Iz SVETA: Razporeditev beguncev
  • Iz 24UR: V Slovenijo prispelo 28 prebežnikov
    02:53
    Iz 24UR: V Slovenijo prispelo 28 prebežnikov
  • IZ SVETA: Begunci v Logatcu lepo sprejeti
    02:12
    IZ SVETA: Begunci v Logatcu lepo sprejeti
  • Iz SVETA: Kako je z varnostjo?
    03:39
    Iz SVETA: Kako je z varnostjo?
  • Iz 24UR: Kje bodo nastanjeni begunski otroci?
    02:28
    Iz 24UR: Kje bodo nastanjeni begunski otroci?
Sirski begunci
Sirski begunci FOTO: AP

Prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU je danes prispela v Slovenijo. Gre za 28 beguncev, ki so v Slovenijo prispeli iz Grčije. Med njimi je pet družin s 14 otroki in štirje sami moški iz Sirije in Iraka.

Z brniškega letališča so jih odpeljali v azilni dom na ljubljanskem Viču. Po opravljenih postopkih bodo družine nastanili v izpostavo azilnega doma v Logatcu, medtem ko bodo samski moški ostali tam, je v današnji izjavi za javnost pojasnila direktorica direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo Nina Gregori.

V državo so prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji, zaradi česar bodo postopke v Sloveniji izvedli relativno hitro. Gregorijeva predvideva, da bodo postopki pridobivanja mednarodne zaščite končani v mesecu dni.

Vsakega prosilca bodo sicer obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca. Kljub temu pa je precej verjetno, da jim bo priznana mednarodna zaščita, saj po besedah Gregorijeve prihajajo iz držav, iz katerih je prosilcem v državah EU status priznan v več kot 75 odstotkih.

Po pridobitvi statusa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru. Tam bodo po besedah Gregorijeve ostali največ 15 mesecev. Prvi trije meseci bodo namenjeni uvajalnemu obdobju integracije, program pa bo izvajala Slovenska filantropija. Za ta program je po besedah Nine Gregori namenjenih 480.000 evrov, od tega je 75 odstotkov sredstev evropskega sklada. Poleg tega vsaka država članica za vsakega begunca, ki je premeščen, dobi 6000 evrov "glavarine", ki zadošča za osnovno oskrbo za kratek čas.

Po poteku treh mesecev bo sledila klasična integracija, je pojasnila Gregorijeva. Begunci se lahko nastanijo tudi na zasebnih naslovih, pri čemer so upravičeni do nadomestila za takšno nastanitev v višini 288 evrov.

V integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru je namreč trenutno 50 prostih mest, kar ne bo zadoščalo za namestitev vseh beguncev. Zato država išče tudi druge namestitve, med drugim v praznih državnih objektih in zasebnih namestitvah. Ministrstvo za javno upravo tako zbira ponudbe fizičnih oseb za oddajo stanovanj v najem beguncem. Doslej so prejeli 50 ponudb za 57 nepremičnin, je pojasnila Gregorijeva.

Pet afganistanskih otrok že obiskuje pouk na osnovni šoli Tabor

V Logatcu pet afganistanskih otrok že dober mesec dni pridno obiskuje pouk na osnovni šoli Tabor. "Po 14 dneh smo jih postopoma začeli po eno uro na dan vključevati k pouku, od prvega do petega razreda, vsak teden več ur," je dejala ravnateljica OŠ Tabor Logatec Miša Stržinar.



 

V šolske klopi so prvič sedli v začetku aprila. Največja ovira je bil seveda jezik, učitelji so si sprva pomagali s preprostimi slovarji, nato so zanje organizirali intenzivni 20 urni tečaj slovenščine, ki se je že po nekaj urah obrestoval. Kmalu zatem so jih razdelili v razrede nižje stopnje, kjer zdaj normalno obiskujejo pouk, z njimi pa so se zelo dobro ujeli tudi slovenski učenci.

Premeščenih bo 567 beguncev

Premestitev beguncev je sicer mehanizem solidarnosti znotraj EU. V skladu z vladnim načrtom bo letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije premeščenih 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine.

Prva skupina, ki je prispela danes, naj bi bila po prvotnem načrtu v državo premeščena že aprila, a so se postopki zavlekli. Prav tako naj bi že aprila iz Italije prispelo deset Eritrejcev, a iz te države še niso prejeli odgovora, kdaj naj bi jih napotili v Slovenijo. Gregorijeva je danes pojasnila, da še vedno čakajo na obvestilo italijanske strani o njihovem prihodu.

Bo pa Slovenija Grčiji še ta teden najavila, da je pripravljena na sprejem druge skupine iz te države. Gregorijeva pričakuje, da bo nova skupina iz Grčije prispela v dveh mesecih.

Poleg 567 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni v okviru zavez EU, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi iz držav zunaj unije, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli s programom integracije, ni pa še znano, kdaj bodo preseljeni. Gregorijeva zaradi hitre implementacije dogovora s Turčijo pričakuje, da se bo to zgodilo še do poletja.

Za projekt integracije trajno preseljenih beguncev je sicer ministrstvo pred časom objavilo javni razpis, na katerega pa se ni prijavil nihče. Gregorijeva pričakuje, da bodo ponovljen razpis objavili konec tega meseca.

Med prosilci za mednarodno zaščito je največ Afganistancev, Sircev in Iračanov, kažejo podatki policije.

 

Lokacija 
Število
 Azilni dom v Ljubljani 
 189
 izpostava na Kotnikovi 
63
 izpostava v Logatcu
29
 krizni center za mlade
10
 razseljeni 
11
 Center za tujce Postojna 
38
Skupaj340

Število migrantov, nastanjenih v Sloveniji na dan 11. 5. 2016

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja