Slovenija

25 let po prvih demokratičnih volitvah: 'Prihodnosti se nismo bali, prihodnost smo oblikovali'

Ljubljana, 07. 04. 2015 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prve večstrankarske volitve leta 1990 lahko brez zadrege razglasimo za enega najbolj odločilnih mejnikov našega političnega in duhovnega zorenja, je na državni proslavi ob 25. obletnici takratnih volitev poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ivo Hvalica in Miran Potrč o obletnici prvih demokratičnih volitev
    10:08
    Iz 24UR ZVEČER: Ivo Hvalica in Miran Potrč o obletnici prvih demokratičnih volitev
  • Iz SVETA: 25 let od prvih demokratičnih volitev
    02:18
    Iz SVETA: 25 let od prvih demokratičnih volitev
  • Iz 24UR: Slavil je Demos
    02:56
    Iz 24UR: Slavil je Demos

V državnem zboru so s slavnostnim sprejemom, ki ga je gostil predsednik DZ Milan Brglez, zaznamovali 25. obletnico prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji. Vabljeni so bili delegati skupščine v mandatu 1990-1992 in sedanji poslanci.

Brglez je v nagovoru poudaril, da je volilni 8. april 1990 prinesel veliko optimizma in odločenosti. "Visoka volilna udeležba je odražala nedvoumno željo, odločenost in motiviranost slovenskega naroda po politični participaciji in demokratičnih spremembah," je dejal. Po njegovih besedah se je z demokratičnimi volitvami in ustanovitvijo večstrankarske skupščine začelo novo zgodovinsko obdobje Slovencev in slovenske države.

Kongres stranke SMC - 16
Kongres stranke SMC - 16 FOTO: Miro Majcen

Udeležence sprejema so nagovorili tudi predsedniki takratnih družbenopolitičnega zbora, zbora občin in zbora združenega dela, Ludvik Toplak, Ivan Bizjak in Jože Zupančič. Toplak je opozoril, da smo v 25-letnem razvoju že na začetku spregledali, da je poleg politične in gospodarske tranzicije enako pomembna profesionalno vrednostna tranzicija. Še posebej je izpostavil skrb za pravičnost, ki je gradnik socialne države. Bizjak je poudaril, da je bila vizija prelomnih dogodkov pred 25 leti jasna: človekove pravice, pravna država in tržno gospodarstvo. Zupančič pa je spomnil na pomen takratnega zbora združenega dela, ki je imel vlogo opozicijskega zbora, kljub temu pa se je izkazal s svojo ustvarjalnostjo pri sprejemanju osamosvojitvene zakonodaje.

Proslava v Cankarjevem domu je skušala z glasbo in filmom obuditi čas prvih večstrankarskih volitev aprila 1990. V programu, ki ga je režiral Nikolaj Vodošek, so nastopili Big Band Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pod vodstvom Lojzeta Krajnčana ter otroški in mladinski zbor RTVS, kot tudi pevca Alenka Godec in Vlado Pilja. Film za proslavo je ustvarila Rosvita Pesek. Poleg arhivskih posnetkov film prinaša tudi izjave novinarjev, umetnikov, marketinških strokovnjakov, športnikov, predsednikov takratnih strank in državljanov, ki se spominjajo volilnega 8. aprila 1990.

Pahor prve večstrankarske volitve označil za odločilen mejnik političnega in duhovnega zorenja

Sprejema v DZ, ki je potekal v veliki parlamentarni dvorani, se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je bil takrat skupščinski delegat. Poudaril je, da prve večstrankarske volitve leta 1990 lahko brez zadrege razglasimo za enega najbolj odločilnih mejnikov našega političnega in duhovnega zorenja. Po njegovih besedah je dragocenost volitev leta 1990 vsaj trojnega značaja: vzpostavile so demokracijo, omogočile pogoje za ustanovitev lastne države in njeno povezovanje v združeno Evropo po lastni volji, bile pa so tudi konstitutivnega pomena za narodno spravo.

"Slovenci smo bili v takratnem demokratičnem vrenju protagonisti vizij združene demokratične Evrope. Nismo bili zgodovinski zamudniki, pač pa pogumni dejavni sodobniki. Imeli smo vizijo, imeli smo voljo in bili smo se sposobni pogovarjati in dogovarjati o bistvenih, najbolj vitalnih stvareh za narodovo prihodnost," je izpostavil.

Četrt stoletja kasneje smo po njegovih besedah nad slovensko demokracijo razočarani bolj, kot bi bilo treba: "Samostojna država, članica združene Evrope je manj uspešna od pričakovanj. Narodna sprava je deležna dvomov iz vseh strani, pa bi lahko bila tako velik navdih za našo večjo enotnost." Pri tem pa je opozoril, da kljub tem ugotovitvam pomen prvih demokratičnih volitev kot prehoda v demokracijo, samostojno državo in k narodni spravi ni prav nič manjši. "Prav nasprotno. Iz vsega dogajanja pred 25 leti se lahko nekaj pomembnega naučimo za naša sedanja in prihodnja ravnanja."

Predsednik republike je tudi poudaril, da smo v primerjavi s položajem pred četrt stoletja v pomembni prednosti: "Zdaj ne gre za to, da obstoječ politični, gospodarski in družbeni sistem spet vratolomno podremo, pač pa da ga nadgradimo. Demokracija, državnost, evropskost in sprava so pravi temelji." "Tvegam oceno, da je v prihodnjih 25 letih poleg jasne vizije in volje za njeno dosego skoraj enako potreben napor za izgradnjo boljših, bolj pristnih, bolj strpnih, bolj človeških odnosov v naši družbi, je dodal.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Damjan Žibert

'Demokracija veliko bolj na papirju kot pred 25 leti'

Predsednik skupščine SRS v času pred prvimi demokratičnimi volitvami Miran Potrč je spomnil, da je volitve omogočil "prejšnji sistem, ki je dovolil nove stranke in večstrankarske volitve". Za današnjo demokracijo ocenjuje, da je "veliko bolj na papirju kot pred 25 leti". "Takrat smo o demokraciji govorili manj, smo se pa bolj pogovarjali, dogovarjali in se tudi marsikaj dogovorili," je dejal. Ob tem je dodal, da so takrat ne glede na politične barve mislili enako "in to bi morali doseči tudi danes".

Proslave so se udeležili tudi premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle, predsednik takratnega predsedstva Milan Kučan, delegati skupščine v mandatu 1990-1992 in sedanji poslanci.

Nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik pa je obžaloval, da država danes ni tam, kjer je pred 25 leti upal, da bo. Po njegovem prepričanju je namreč veliko priložnosti ostalo neizkoriščenih. Sam najbolj obžaluje in pogreša pripravljenost, da bi "z odkrito besedo in dovolj časa naredili resno analizo, kaj smo v teh 25 letih naredili napačnega". Po njegovih besedah si bomo namreč morali odkrito priznati, "da smo ob dobrih stvareh, ki smo jih naredili ob nastajanju slovenske države, naredili tudi veliko napak, sicer se bomo vedno znova vrteli v začaranem krogu".

Volitve za predsednika in člane republiškega predsedstva ter za delegate družbenopolitičnega zbora in zbora občin tridomne skupščine so potekale 8. aprila 1990. Nekaj dni kasneje, 12. aprila, so potekale še volitve za delegate zbora združenega dela, ko so bile tudi občinske volitve. Na volitvah v skupščino so zmago dosegle stranke, združene v koalicijo Demos, ki so nato sestavile vlado pod vodstvom Lojzeta Peterleta. Za predsednika predsedstva so volivci izbrali Milana Kučana. Prva demokratično izvoljena skupščina je pozneje zagotovila sprejem zakonodaje in novo ustavo, ki sta bili podlaga za osamosvojitev Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (599)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirus
08. 04. 2015 22.11
+1
'Prihodnosti se nismo bali, prihodnost smo oblikovali'. Torej tisto, kaj zdaj imamo je bilo načrtovano?
VSEZNALECno1
08. 04. 2015 19.23
+1
V 25 letih je nastala Banana... Dolg smo rabl....lohk bi prej....
pridnaov?ka
08. 04. 2015 14.40
+1
ta 25letnica lepo sovpade s svetovnim dnevom romov..
deathbite
08. 04. 2015 16.38
+0
borzojoj
08. 04. 2015 16.38
+1
B?AN
08. 04. 2015 14.19
+2
Seveda se niso imeli kaj bat in se še vedno nimajo.Za njimi še vedno stoji isti aparat kot leta 1990.(sodišča ,obveščevalne službe ter mediji).A je kdo gledal včeraj rtv slo 1 od 21h naprej.Vse je bilo povedano Semolič je imel enako retoriko kot jo ima danes.........
Infraping
08. 04. 2015 14.18
-1
edini ko ni vredn usmiljenja v čipo dipo landu sn js - po moje bo moja žena kr vesela za to
+2
Hvala bogu .vsaj tu ne omenjajo zapornika in NJEGOVO SDS
+4
Ve se zakaj, tu ni imel kaj iskat- Slovenijo smo ustanovili ljudje ne zaporniški manipulatori
+2
Slovenija je bila poštena in zaupanja vredna Država. Dokler se ni začel manipulacijski zaporniški pohod na oblast
jjhhggff
08. 04. 2015 14.15
+8
Slovenija je ena navadna podalpska Romunija. Upam, da tega ne bodo prebrali Romuni, ker bodo užaljeni. Tudi mi smo namreč za njih poden od podna. Naš parlament je živalski vrt. Tito bi vas vse nesposobne in pokvarjene politike, bančnike, managerje... zaprl v kletke na golem otoku. Da vas ni sram vse tiste, ki ste ponosni, da smo se osamosvojili. V Jugoslaviji sem jaz že hodil v službo. Ni bilo brezposelnosti, imeli smo cvetoče gospodarstvo in uspešna podjetja, kruha je bilo za vse dovolj. In kaj imamo danes? Japije v BMW-jih z belimi Iphoni, ki se v lokalih pogovarjajo, koliko stane privez za jahto, svojim zaposlenim pa dolgujejo plače in prispevke.
strel?ek
08. 04. 2015 14.19
+5
pa parkirnino jim zaračunajo ko prideš v krog podjetja,in delaš ISKRA za njihovo dobrobit,a ne...
strel?ek
08. 04. 2015 14.14
+2
tako je to ko državo prevzamejo nesposobni,in mislijo da so naj bolj pametni samo oni, in žalostno je da to še traja, ne gredo nikamor ker edino oni dobro živijo ker so si tako zastavili svojo Švico,a ne...
Infraping
08. 04. 2015 14.12
-2
Vedno sn želel posnet svoj film o potovanju skozi čas. Mam noro idejo zanj - s Starlet boma posnela to zadevo, Auschwitz, pa do konca odfukano bo - je lih primrna za vlogo Nade v vseh pogledih - ji bom naredu kolaž pa ji dokazu to.
M_teorija
08. 04. 2015 14.09
+1
Pahor je k Jezus, k je nase prevzel vse grehe, samo, da je Pahor prevzel VSO odgovornost!?
borzojoj
08. 04. 2015 16.41
Prevzel odgovornost brez vsakršnih posledic. Ooo to se pa lepo sliši.
Infraping
08. 04. 2015 14.06
-2
sn pa mel problem s tem, de sta bla moja deda plešasta - sam zej pa vidim, de onadva las pač nista rabla, ne- to je blo to, rabla jih nista
Infraping
08. 04. 2015 14.03
-2
Bote vidl kak vam jo bom js oblikoval, prihodnost vašo - pa obelodanu kak ste hotl mojo oblikvat, g.noji. Centa ne dam nobenem od vas g.noju za tako pomoč.
poslanka sexs
08. 04. 2015 13.56
zakaj brisejo resnico ni cudno da se novinarji pojavljajo pogosto na sodiscu
Kirbi_Bundi
08. 04. 2015 13.47
+1
Kako nujno je, da se uvedejo davčne blagajne je primer dimnikarskega področja. Dimnikarji na leto poberejo v svojih koncesijski rezervatih bruto. 60.000.000 € denaraja oziroma rent. Nekateri imajo za vsako izdano koncesijo oziroma občino zaposlenega enega dimnikarja kot inkasanta, tako, da komaj pokasira rente. Zato pa nimajo časa čistiti dimnikov in peči. Po izjavi velikega kršitelja dimnikarske zakonodaje, Aleksandra Županeka v oddaji »preverjeno« na Pop tv, pa naj bi imeli okrog 10.milijonov prometa. Na ta način naj bi letno utajili okrog 12 milijonov davka. Tudi drugih kršitev je veliko, Jože Kaplar je svoji ženi podpisal koncesijo, kot navaden državljan, ko sploh še ni bil zaposlen na MOP. Gre za prava kriminalna početja., tudi dimnikarstvo Jelančič Ane je pridobilo protipravno premoženjsko korist, ko je neopravičeno zaračunavalo prevozne stroške, delo je opravljalo 4 mesece, ko sloh ni imelo podaljšane koncesije. Kje so bili organi pregona? Kaj je počela pravna služba na MOP? Jelančičevim je še morala država plačati odškodnino 180.000€ plus zamudne obresti, vse to jim je uredil takratni minister in prijatelj Bogovič. Pri vseh teh poslih imajo na MOP velike pomagače, to so Andrej Vuga, Dušan Pichler, Vito Lojk, Jože Kaplar in Katja Stražiščar, le ti so pod okriljem MOP naročali pri dr Rajku Pirnatu kot ene vrste dežurnem pravniku oziroma tutorja,za razna svetovalna mnenja, za kar je MOP omenjenemu iz plačal 1.200.000€ za zelo škodljiva mnenja. S takimi mnenji so bile preprečene pristojnosti inšpekcijam določena pooblastila. Zato bi morale vse inšpekcijske službe, in tudi za kriminaliste bi bilo veliko dela. Nemudoma bi morali narediti revizije pri vseh izvajalcih oziroma lastnikih dimnikarskih podjetij. Priporočljivo bi bilo preveriti s kakšnimi nepremičninami razpolagajo posamezniki, Saj eden od teh bi naj imel jahto vredno čez dva milijona evrov, da o nepremičninah sploh ne govorimo. Dimnikarju grozi zapor, citat »Simonu Dovrtelu, bivšemu direktorju največjega dimnikarskega podjetja na Gorenjskem, po naših informac ijah grozi do pet let zapora«. Kranjski kriminalisti naj bi ga namreč ovadili zaradi zlorabe položaja. Dimnikarstvo, ki ima koncesijo v desetih gorenjskih občinah, naj bi od maja 2011 do januarja lani ogoljufalo vsaj 124 strank. Storitve naj bi jim zaračunavali dražje, kot to določa cenik in jih za posamezno storitev oškodovali za od 2,5 evra do 32 evrov. Dvakrat za prvi pregled, storitve naj bi večkrat zaračunavali posamezno, namesto za več opravil skupaj, kar bi bilo za stranko ceneje. Poleg tega naj bi po prvem pregledu nove kurilne naprave, ki stane skoraj 65 evrov, odredili, da je potreben vnovični prvi pregled, za katerega so zaračunali še dobrih 32 evrov. Ogoljufani so bili predvsem starejši; najstarejša oškodovanka naj bi bila stara skoraj 90 let. A organi pregona pa nič, ker gre za nedotakljive goljufe. To je Slovenska folklora. Ista zgodba je glede ABD dimnikarstva iz Murske Sobote, Brenčič- le ta je še ponarejal pogodbe in jih je podpisoval brez vednosti lastnika kurilnih naprav. Policija pa že tri leta ugotavlja kje se nahaja originalni ponaredek Ogoljufal je 12000 uporabnikov v devetih pomurskih občinah in pridobil 46.000 € protipravne premoženjske koristi. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v Sloveniji, 1. januarja 2011, 813.531 zasebnih gospodinjstev, povprečno vsako gospodinjstvo plača 80 €, kar znese 65.082.480 € bruto dohodka letno, na 50 lastnikov dimnikarskih podjetjih. Tako bi naj na letni ravni bilo zatajenega ddv za 12.000.000 € v dimnikarski branži, vse to pa so krive pristojne, davčna in tržna inšpekcija.
Karantanija
08. 04. 2015 16.49
Dimnike je potrebno čistiti, toda, zaračunajo preveč. Tudi, če ne čistijo, ker ni potrebno, zaračunajo. Kje si še to videl?
opazovalec_
08. 04. 2015 13.31
+7
Po 25 letih nimam biti na kaj ponosen! Po resnici povedano se vedno bolj sramujem tega kje živim in kdo mi vlada!
poslanka sexs
08. 04. 2015 13.54
+0
spostovani moji slovenci nezivim 50 let v sloveniji ali ce ste zrusili Jugoslavijo sedaj trpite veste kot je bog dejal da je velika siba in ta siba je prisla v slovenijo in cez nekaj let boste izumrli od gladu za kazen kaj ste naredili
poslanka sexs
08. 04. 2015 13.59
-1
jas sem ponosen da ze zivim 50 let v Skandinaviji da moji vnuki niso lacni kot bi bili v sloveniji
deathbite
08. 04. 2015 16.39
pravica5
08. 04. 2015 13.15
+4
Naredimo to dezelo zopet Slovensko!!!!
opazovalec_
08. 04. 2015 13.21
+2
+++ Naredimo to deželo že enkrat Slovensko!!
poslanka sexs
08. 04. 2015 13.56
+3
poslanka sexs
08. 04. 2015 13.57
+2
br.0001s
08. 04. 2015 19.16
Transformerji
08. 04. 2015 13.14
+2
Pahor je čvekal o oblikovanju samostojne Slovenije , ki je postala mafijska, skorumpirana država! To se nadaljuje še naprej - kjer pa je novica o Anderliču, ki bo na zastonj zemljišču, ki mu ga je podaril za pet let bivši minister Jakič???? Jaz nimam prav nič pri tem oblikovanju samostojne države! Pahor, nehaj se slikat za koledarje kot človek, ki vse obvlada - slike praznega gobezdanja pa res ne moreš spraviti na koledar!
Transformerji
08. 04. 2015 13.20
+2
.. Anderlič bi naredil dirkališče in prometni stadion na račun davkoplačevalcev - mislim, da bi morali prodati še Energetiko, saj je tam stalni gost!
MaceWindu
08. 04. 2015 11.33
+5
živel socializem. kapitalizem je sranje. kje so časi bratstva!!
zulj001
08. 04. 2015 12.42
-4
Kje pa ti vidiš kapitalizem in zakaj Slovenci iščejo delo v Avstriji ne v Severni Koreji !
pravica5
08. 04. 2015 13.16
+1
Transformerji
08. 04. 2015 11.18
+5
Ne vem, kaj vse je govoril Pahor, ampak naslov je: prihodnosti se nismo bali, prihodnost smo oblikovali. Hvalica je pošteno povedal - začelo se je krasti. To torej pomeni, da so tudi ne-politiki oblikovali prihodnost s krajo??
Transformerji
08. 04. 2015 11.43
+0
... začelo se je krasti : 1/3 Slovencev po VIP in političnih zvezah, 1/3 se je ukvarjala s sivo ekonomijo, 1/3 pa je ostala na repu!
br.0001s
08. 04. 2015 11.06
+8
na takih proslavah se zbere večina volharjev in to je nša možnost da jih spoteremo.