Slovenija

21 Afganistancev in Irancev predali madžarski policiji, ki jih je prevzela brez pripomb

Dolga vas, 16. 09. 2015 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska policija je v Dolgi vasi madžarskim varnostnim organom predala skupino 21 državljanov Afganistana in Irana, ki so jih v soboto odkrili pri mejnem prehodu Šentilj. Madžari so jih brez pripomb prevzeli in odpeljali v treh kombijih in marici.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Madžari so jih prevzeli brez pripomb
    01:11
    Iz SVETA: Madžari so jih prevzeli brez pripomb
  • Iz 24UR: Prebežnike vrnili Madžarom
    01:55
    Iz 24UR: Prebežnike vrnili Madžarom
Begunci
Begunci FOTO: Kanal A

V Dolgo vas so danes slovenski policisti z avtobusom pripeljali skupino 21 Afganistancev in Irancev, ki so jih v soboto na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj odkrili v kombiju z romunskimi tablicami. Vrnili so jih namreč nazaj na Madžarsko, od koder naj bi vstopili v Slovenijo. Ponje so prišli madžarski varnostni organi s tremi kombiji in marico.

Slovenska policija je namreč našla dokazila, da so bili v postopku že pri madžarskih, srbskih, makedonskih in grških varnostnih organih.

"V skladu z Zakonom o tujcih in podpisanim sporazumom z Republiko Madžarsko, so slovenski policisti madžarskim kolegom predstavili dokaze, iz katerih je nedvoumno, da so vsi prišli iz Republike Madžarske saj so tam že bili obravnavani. Zaradi tega so madžarski varnostni organi tujce brez pripomb prevzeli," je sporočil Miran Šadl iz PU Maribor.

V Sloveniji ni nihče od prijetih tujcev zaprosil za mednarodno zaščito, zato so bili do danes nastanjeni v centru za tujce v Postojni.

Med Iranci so bile večinoma družine, v eni je bila štiriletna punčka. Madžarski policisti so na sedeže kombijev namestili zaščitno folijo. Družine so odpeljali v enem kombiju, ostale ljudi pa v drugih. Tri moške so odpeljali v marici, a na vprašanje novinarjev, ali so ti aretirani, so policisti odgovorili, da ne smejo dajati izjav. Eden od beguncev iz Afganistana je dejal, da se ne boji Madžarske, da se je tudi v Sloveniji dobro počutil, a da bi rad v Nemčijo, ker ima tam družino.

Mariborski policisti so v soboto pred nekdanjim mejnim prehodom Šentilj ob izstopu iz države ustavili kombi z romunsko registracijo, ker ta ni imel vinjete. Pri pregledu vozila pa so v njem odkrili 21 državljanov Irana in Afganistana. 43-letnega romunskega voznika so aretirali in priprli, nihče od tujcev pa ni zaprosil za mednarodno zaščito.

Včeraj madžarske oblasti niso želele sprejeti 14 državljanov Sirije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo in so jih Darsovi nadzorniki opazili, ko so se proti Avstriji in Nemčiji peš odpravili po pomurski avtocesti. Skupino beguncev so na mejo pripeljali z avtobusom, a so madžarski varnostni organi slovenskim kolegom sporočili, da jih ne bodo prevzeli. Slovenski policisti so jih nato odpeljali nazaj v Postojno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3