Slovenija

Ministrstvo sporoča UKC: v času, ko je priliv bolnikov večji, so potrebne notranje prerazporeditve

Ljubljana, 02. 02. 2015 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v zdravstveni negi v UKC Ljubljana pravijo, da morajo opravljati nadure, saj bi se v nasprotnem sistem sesul. Državi zato sporočajo, da imajo tega dovolj. Na ministrstvu odgovarjajo, da se zavzemajo za celovito reševanje težav UKC.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Medicinskim sestram je prekipelo
    00:52
    Iz SVETA: Medicinskim sestram je prekipelo
  • Iz SVETA: 'Enkrat bo vse skupaj počilo'
    02:03
    Iz SVETA: 'Enkrat bo vse skupaj počilo'
  • Iz 24UR: Če ne bi delale nadur, bi se sistem sesul
    03:05
    Iz 24UR: Če ne bi delale nadur, bi se sistem sesul
  • Iz 24UR: Kdo bo odgovarjal v primeru napak?
    01:00
    Iz 24UR: Kdo bo odgovarjal v primeru napak?
  • Iz 24UR ZVEČER: Težave medicinskih sester
    06:18
    Iz 24UR ZVEČER: Težave medicinskih sester
Odprtje novih prostorov hematologije - 3
Odprtje novih prostorov hematologije - 3 FOTO: Miro Majcen

Na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da razumejo trenutno kadrovsko problematiko v UKC Ljubljana, na katero so danes opozorili v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. Zavzemajo se za celovit pristop k reševanju problematike, zato se bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v kratkem sestala z vodstvom UKC, so sporočili z ministrstva.

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi so danes opozorili, da zaposleni v zdravstveni negi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v povprečju opravijo po 200 ali 220 ur na mesec namesto rednih 174. Če bi ne bilo tako, bi se po besedah predsednice hišnega sindikata Saše Kotar v sedanjih razmerah sistem sesul. Ob tem je Kolarjeva pozvala k plačevanju vseh nadur.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar pa je med drugim postregla z izračuni, po katerih v vseh bolnišnicah samo za obravnavo hospitaliziranih bolnikov manjka 21 odstotkov ljudi. Ministrico so v sindikatu pozvali k pogovoru, v nasprotnem primeru pa napovedujejo protestne shode.

Na ministrstvu so v odzivu zapisali, da se bo ministrica v kratkem sestala z vodstvom UKC. Obenem pa so izpostavili, da se je v letih 2011 do 2014 število zaposlenih na tem področju povečalo za več kot 100. "V obdobju začasnega večjega priliva bolnikov so potrebne prilagoditve organizacije dela v bolnišnicah in morebitne prerazporeditve med posameznimi klinikami," so še zapisali na ministrstvu.

Trenutna situacija je le pika na i ...

"Sprejeti moramo neke odločitve, tako ne gre več. Le opozarjanje ni več dovolj," opozarja Kotarjeva. Kot je dejala Kotarjeva, ji je ob misli na stavko slabo, čeprav imajo vse argumente za to.

"Sedanje razmere zaradi respiratornih okužb so le pika na i," poudarja Kotarjeva. Kot pravi, je skrajni čas za sprejem kadrovskih normativov za zdravstveno nego, o katerih se govori že od stavke januarja 2013. Poudarila je, da pomanjkanje kadra v zdravstveni negi ni problem izključno UKC Ljubljana, ampak vsesplošni slovenski problem.

Nekaj nadur res dobijo plačanih, toda ...

Opozorila je, da del nadur zaposleni res dobijo plačanih, a od 20 do 40 opravljenih nadur v enem mesecu jih dobijo plačanih le sedem do 10. Ostale nadure pa se neplačane kopičijo. Samo prenos neplačanih nadur iz leta 2013 v leto 2014 je bil 63.000 nadur, je opomnila.

Opozorila je, da je UKC Ljubljana "zadnja postaja" za slovenske bolnike, saj gredo od tu naprej lahko le še v tujino.

Kako imajo urejeno zdravniki?

Oglasili so se tudi posamezni zaposleni v zdravstveni negi. Ena od sester s kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino je izpostavila, da imajo zdravniki v intenzivni urejeno neprekinjeno zdravstveno varstvo, da se jim torej ne glede na to, kdaj delajo, to delo šteje kot redni delovni čas. Nadur tako nimajo. Pozvala je k razmisleku, da bi se na podoben način uredilo tudi za zaposlene v zdravstveni negi.

Vrhunec: Imajo idealno priložnost, da me razrešijo

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v svojem nagovoru zaposlenim obljubil, da bodo poskušali plačati tudi prenešene zaostale neizplačane nadure. Del že s februarsko plačo. "Vsem nam prebija. Naše delo ni cenjeno, dobivamo ocene od zunaj, ni toliko vredno. Dobivamo sporočila, zakaj delamo preko programa, da se bodo bolniki raje pošiljali na Hrvaško. To je nesprejemljivo," je dejal Vrhunec.

Spomnil je, da zakon vodstvom javnih zavodov grozi tudi z razrešitvijo, če ne zmanjšujejo števila zaposlenih, kot to določa Zujf. "V UKC Ljubljana nismo zmanjšali števila zaposlenih za en odstotek, celo povečali smo ga. Sporočam nadrejenim, da imajo na tej podlagi idealno priložnost, da me razrešijo," je dodal.

Preberite tudi: Med zaposlenimi v izolski bolnišnici vre. Vodstvo naj bi jim januarske plače izplačalo v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja. Tako naj bi bilo tudi naslednji mesec. Zaposleni se že pripravljajo na opozorilno stavko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
03. 02. 2015 12.33
+6
Kakšno sprenevedanje. Prerazporeditve je predlagalo ministrstvo. Na UKC, se seveda niso spomnili tako izvirne rešitve. Ve se, Fakina in druge fakine, ki so na pomembnih mestih odločanja prerazporediti ven iz zdravstva. Morda se potem najde kakšen sposobnež, da uredi zdravstvo, kot je treba.
deerar
03. 02. 2015 12.24
+7
Če bo zbolel kak politik,naj ga dajo ležat na hodnik,potem med tifus in na koncu še v p.m
devote
03. 02. 2015 11.48
+2
zopet napačen pristop sestrskega sindikata...kot vedno. rešuje se 10 problemov na enkrat . rešiti je treba najbolj akutno stanje. in trenutno je to neizplačilo nadur. ljudje bi že delali , to nikoli ni bil problem, a ne zastonj. s tem, da so za neizplačevanje nadur krive nadrejene zbirokratizirane med. sestre, ki pacienta cel dan niti vidijo ne , kaj šele, da bi imele kaj pojma o pravem managementu. to kar izvajajo je izvajanje naročil planskega gospodarstva. kar seješ, to žanješ...
cirus
03. 02. 2015 11.11
+6
Da bi imelo smisla se pogovarjati o zdravstvu z rezortno ministrico, bi le ta najprej morala prevzeti vodenje zdravstva v svoje roke. Že skoraj desetletje vodi zdravstvo namesto ministrstva Fakin.
vidaw
03. 02. 2015 10.08
+16
Ko zapade sneg,je povečana možnost težav v prometu. Potrebna je notranja prerazporeditev. Torej? Vsa vlada,ministri,poslanci in večji del državne uprave - NA CESTE,PA KIDAT,POMAGAT LJUDEM,ne pa samo jezik obračat!
kosomak
03. 02. 2015 09.43
+6
Iz pisarne je vse možno....strokovno mnenje nekega zaposlenega na ministrstvu, ki itak nima pojma kaj se dogaja na urgenci in KC
London?an
03. 02. 2015 09.25
+8
Našim politikom bi moralo biti tako področje prioriteta ... najprej zdravje, potem vse ostalo.
gongash
02. 02. 2015 22.44
-12
ma brezeveze stavke v UKC vsak mesec, pojdite potem delat privat....če vas bo kdo zaposlil seveda
gongash
02. 02. 2015 23.08
+3
Uradniki pa itak sami lenuhi po uradih jim je cel point dneva kava, jamranje pa šinfanje sodelavcev. Na telefone se redko javijo ker so glupi v glavo. Očitno vlada ne želi ukrepati proti njim. štrbunkelj pa jamra in zavaja kot vedno. Na polno so zaposlovali preko prirejenih razpisov kljub prepovedi zaposlovanja in napredovali tudi kljub zamrznitvi in spet jamrajo. Vedno državni in javni uslužbenci, gospodarstvo pa propada če se bo tako nadaljevalo se bo sesulo vse skupaj. Brez gospodarstva ni nič. Te razni FDV-jevci z diplomami magisteriji doktorati itd bla bla bla znajo samo mešat meglo in niso nikakršni strokovnjaki za vodenje ministrstev itd.
piko112
02. 02. 2015 22.37
+4
Isto kot pri javni blagajni. Naj prerazporedijo denar iz svojih žepov v mojega
kiboko
02. 02. 2015 21.19
-5
Kva?!? Notranje prerasporeditve, pa ne bo šla sestra iz klinike v sosedno kliniko ... raje pustijo pacienta umreti!!
Prassek
02. 02. 2015 20.43
+4
Ko bi se le ministrytvo ucilo iz svojih besed.
Morana7
03. 02. 2015 09.58
+0
Ja samo v politiki dejansko delajo to kar predlagajo UKC-ju, vsake par let se prerazporedijo in so zdaj strokovnjaki za to zdaj za ono...kakorkoli so žal v mnogo preveliki čevljih zato pa imamo tako kot imamo.
Jeanus1
02. 02. 2015 20.31
+6
Res težak problem, na ministrstvu imajo kup dobro plačanih strokovnjakov, vsaj predpostavljam, in naj skupaj z vodstvom UKC-ja najdejo ustrezne rešitve glede (dez)organizacije. Si je pa res treba vzeti čas, iz foteljev ven samo ne bo padlo nič, tako da je treba dvigniti riti in v akcijo!
kiboko
02. 02. 2015 21.20
+5
Kaj ti pomagajo eksperti, če ni odgovornosti. Če bi UKC plačal čakalni čas za vsakega pacienta, in bi bila plača direktorja odvisna od financ, bi takoj vse rešili. Tako, ko v javnem sektorju ni odgovornosti, samo prevalijo vse na blagajno.
Jeanus1
03. 02. 2015 10.25
+1
Ja, povsod v javnem sektorju so luknje, ekonomika, organizacija in kmečka logika jim je zadnja stvar na tem svetu, nimajo pojma o pojmu. Namesto da bi bilo to na prvem mestu....
Jeanus1
03. 02. 2015 10.26
Ja, povsod v javnem sektorju so luknje, ekonomika, organizacija in kmečka logika jim je zadnja stvar na tem svetu, nimajo pojma o pojmu. Namesto da bi bilo to na prvem mestu....
gangsterist
02. 02. 2015 20.15
+2
za rajo je še to predobro, budžovani politični gredo pa itak v tujino
Netajkun
02. 02. 2015 20.43
+3
Seveda , ker je to primerno demokratični socialistični ureditvi . . . v držanem , javnem , nacionalnem . . . interesu , v skupno dobro glede na strategijo razvoja . . . javnega šolstva , javnega zdravstva v skrbi za delovna mesta in zagon gospodarstva ob pomoči subvencij in državnega upravljanja ter morebitnih državnih garancij . . . v duhu skupne lastnine , delavskega soupravljanja ob pomoči nešteto sindikatov , po poti planskega gospodarjenja , . . . . uf sem se zmatrov . V tujino gredo . . v " pokvarjeni in izprijeni kapitalizem " , javno dobro ni dobro za vse .
motorka57
02. 02. 2015 19.59
+22
.......so potrebne prerazporeditve !!???? Ja res je, sam kje boste vzeli medicinke ???? Mogoče pridejo une ,ki so že v penzjonu??? Imam boljšo rešitev,zakaj neb pršle babnice iz ministrstev pomagat,da se neb sam ustile in zdrahe delale pa nohte lišpale ! Te intrige je treba ponucat in deu jim dat,pa bo pol manj slabe volje po pisarnah !!!
ONniON
02. 02. 2015 19.52
+8
nesposobni politiki ! zdravstvo mora bit cenjeno
gongash
02. 02. 2015 22.42
-3
s tem nima politika kaj dosti ampak njihovo delo, raje se izogibam našega zdravstva ker je obupno
pepikrlinca
02. 02. 2015 19.14
+22
Vsem komentatorjem spodaj, Lepo je vedno drugemu pljuvati v skledo, vendar delavci kadar " se bunijo" imajo vedno prav. Brez tega " bunjenja" bi delavci ne imeli pravic, sindikatov, pravice do stavke, dodatkov...niti pokojnine ne, niti minimale varnosti pri delu. Malo poglejte zgodovino. Zakaj ima Nemški, Francoski...delavec več? Zato ker so si to izborili, nihče ni bil tako dobra duša in jim vse to šenkal... Zato prenehajte že enkrat pluvati levo in desno po vsakemu ki hoče kar mu pripada...zato prenehajte primerjati zidarja in med. sestre...ni primerjav. Vsak ima svoje težavnosti..vsak ima pravico do plačila in drugega kar mu pripada.
pepikrlinca
02. 02. 2015 19.16
+12
PS. SINDIKATI NEHAJTE ŽE ENKRAT SPATI, TREBA JE ZAČET ROPOTATI IN SE BORIT ZA SVOJE ČLANSTVO
nekdonekje
02. 02. 2015 22.24
+1
chucknorris
02. 02. 2015 19.04
+27
To ministrico Milojko,ki se ima za gospo in se z medicinci niti ne pogovarja, JE TREBA TAKOJ NAGNATI ! Halo SMC,to so vaši sposobni in pošteni kadri?
Jeanus1
02. 02. 2015 20.33
+12
Tako se en minister NE SME OBNAŠATI da ignorira vse skupaj! Tale gospa je pa res višek nesramnosti in arogance, na cesto z njo!
motorka57
02. 02. 2015 21.14
+6
Ministrica,da se z rajo pogovarja,kaj je z vami slovenceljni ???? To ni ministrica,za mene je to g* noj od človeka.Sladkost ji uhaja sam,ko vidi mikrofon in ko je še kdo višji od nje (po funkciji) ! Sam za svoj EGO skrbi,za ostalo se ji pa sladko hebe !
hajer66
02. 02. 2015 19.00
+11
sam da ima fakin profit
Kritik19
02. 02. 2015 19.41
+1
soniksk
02. 02. 2015 18.34
+6
Imam dva soseda, eden je gospod star nekaj čez 50 let diplomiran ekonomist in je vodja nekega oddelka v privatnem podjetju. Ima 28 let delovne dobe. Pod seboj ima 35 ljudi za katere je neposredno odgovoren in vsak dan komunicira s skoraj vsakim od njih, dela razporede, nadzira, skrbi za pravočasnost in tako dalje. Ker so v zelo konkurenčni panogi večinoma dela tudi med prazniki. Vsak mesec ima vsaj 200 delovnih ur. Z vsemi dodatki malico in prevozom ima 1100 eur neto plače. Na drugo strani imam sosedo, ki je stara 26 let(živi še pri starših) dela kot diplomirana medicinska sestra sedaj 2 leto in dobi z vsemi dodatki, prevozom plačo 1350 eur. Dežura v povprečju 1-krat na mesec. Naj še omenim da dela trenutno magisterij na račun države kateri letno stane nekje 5000 eur. Če to šolnino razdelim v plačo(saj nekdo plača to šolnino in to smo davkoplačevalci) ji na mesec znese 1766 eur. Ni čudno da se ta gospod vozi z 6 let starim Golfom ona pa z novim BMW-jem. Pa še to, v službo se itak vozijo skupinsko tako da ji veliko denarja za gorivo ostane. Potem pa naj nekdo iz zdravstva z diplomo jamra. 50 letnik z isto izobrazbo in približno istim številom delovnih uram z skoraj 700 eur manjšo plačo. To je realnost. Tisti ki ste v zdravstvu in če mislite da vam bolje privat ali v tujini potem pa pojdite, ne vem kaj še čakate samo prosim nehajte jamrat in spuščat namišljene alarme. Strežnice iz UKC Ljubljana hodijo na karitas, kar smo videli v oddaji Preverjeno, zato da si bele halje in diplomirane medicinske sestre lahko privoščijo luksuz. To enostavno ni prav in ni v skladu z socialnim sistemom zdravstva, ki ga imamo. Če bi pa bilo zdravstvo pri nas privat mi je pa vseeno če imajo zdravniki in direktorji 1 miljon eur plače, ampak dokler plačujemo zdravstvo vsi do takrat bi morale biti manjše razlike med posameznimi poklici v istih zdravstvenih ustanovah.
mginko
03. 02. 2015 00.00
+0
moki01 pozabljaš in ne omenjaš bistvo: javni sektor so glasovi za nesposobno levico, ki že 20 let zapravlja in pufa državo, samo da so na oblasti in se vedno lahko "sposodijo" . Raja ti se pa ...
tweety89
03. 02. 2015 14.40
+1
če imaš bmw -ja še ne pomeni, da imaš ful denarja...itak ga lahk na lizing kupiš. Kot drugo...njena osnovna plača je potem nekje okrog 900 evrov, če dobi s čisto vsem-nadure,malica,prevoz 1350. 900 eu oz. VEČ pa dobijo tudi javne uslužbenke na raznih zavodih, kjer samo papirje premetavajo celo izmeno, med. sestra pa za isto ali manjšo plačo nosi odgovornost za življenje....saj si videl, par enot kalija preveč, pa te ni več na tem svetu...in biti popolnoma zbran za pripravo zdravil in vse ostalo, ne glede na to kateri del dneva je, koliko si že naredil, kako gužvo maš...se mi zdi 1350 eu še premalo. Ker zaradi tvojega 50. let starega soseda ekonomista ne bo nihče umrl, zaradi napake med. sestre si pa lahko hitro na drugem svetu, oz. če bo znala pravilno in hitro ukrepati, ko boš potreboval pomoč, pa verjetno ni denarja, ki bi ji poplačal njeno delo,...
tweety89
03. 02. 2015 14.43
ker ti tudi vrhunski zdravnik ne pomaga, če med. sestra nima toliko znanja in izkušenj, da bo prepoznala, da s človekom nekaj ni vredu, in da bo posredovala naprej pravi čas...
DAEMONIUM
02. 02. 2015 18.34
+10
Mater kaj se dogaja v tej smrdljivi drzavi, Cvikl, Rop in zdaj se Kacin...vse propadli politiki, ki so jih nato vlade poslale v Bruselj na dobro placane sluzbe kjer zasluzijo med 21.000 in 25.000 eur neto. Po drugi strani pa ni denarja za otroke v solah? Soloh nimam besed da izrazim bes do popolnoma nesposobne slo politike.
mginko
03. 02. 2015 00.01
+1