Slovenija

20 milijonov evrov zaradi onesnaževanja

Bruselj, 05. 06. 2008 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi prometa bomo slovenski davkoplačevalci, kot vse kaže, prvič v zgodovini morali plačati za prekomerno onesnaževanje zraka.

Zaradi prometa bomo slovenski davkoplačevalci, kot vse kaže, prvič v zgodovini morali plačati za prekomerno onesnaževanje zraka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 06. 2008 17.23
sakomur e jasno, da so za to krii Janković, Erjavec, Šrot, Kresalova, Pahor in Goobič! Vsi ostali hodijo peš, še več, gospod jJanša že ves čas predsedovanja opozarja na klimatske spremembe, tu pa kar dežuje! Kdo bo spremenil klimo, če ne prav naš vrli Janez Ivan Janša? Sledimo njegovim pozivom in skrbi, gre za enega redkig judi, ki se zaveda nevarnosti in pogubnosti dandanašnjega ravnanja! V hribe hodi peš, vozi se pa le zaradi nuje, kako bi sicer tako uspešno vodil to našo Evropo!
Kosma?D
06. 06. 2008 15.04
Mah, osebni avti so malenkost... Zakaj naši policaji ustavljajo osebne avtomobile z zamenjanimi zadnjimi lučmi in jih v primeru nehomologiranosti pošiljajo na izredni tehnični pregled? Zakaj rajši ne pošljejo tja kakih tovornjakov, za katerimi se skoraj zadušiš če maš malo odprto okno??? Kaj pa naprimer naše dizelske lokomotive, ki ob speljevanju v zrak pihnejo gost črn oblak svinjarije? Pa termoelektrarne, ki bi jih jaz osebno vse po vrsti pozaprl (in seveda odprl nov blok JE)... Plačali bomo pa mi, ane? V sloveniji je v realnosti (ne na papirju) premalo poskrbljeno za kontrolo izpušnih plinov vozil...
koki20
06. 06. 2008 13.49
Ma dejte zdej jokat kreteni, sami ste si krivi ker se vozite z avtom 100 metrov od doma pa dejte folk.Zdej ko bo toplp lahk se komot usedete na kolo ne za volan js nimam avta, ker sem doma v večjem mestu in sem skos na kolesu, noben drug ni kriv za to samo vi Slovenci.Za boljše ozračje bi pa jaz na prvem mestu PREPOVEDAL vožnjo po mestu in mestin ulicah..oz.dovolil samo za javni promet.Drugo, kar je bi prepovedal vožnjo na delo z avtomobilom če delaš v istem kraju kot si doma!!!!!!! Tretje pa bi omejil obiske na bencinskih pumpah...in to bi znatno pripomoglo k čistejšemu okolju in prihodnosti!!!!!!! LP
bluesman
06. 06. 2008 13.47
Promet je objektivno gledano velik problem, ni pa edini. S tem se z vami strinjam, da so tudi drugi onasneževalci in razlogi, ki bi jih bilo potrebno reševati. Vendar pa bo to nemogoče, ali pa vsaj zelo težko, dokler bo v ljudeh prevladovalo neznanje in bomo imeli takšno mestno oblast , kot jo imamo v Ljubljani. Tu ne moremo mimo našega spoštovanega župana, ki se očitno trudi, da bi to problematiko skril pod tepih in čim bolj ignoriral upravičene skrbi občanov. Tako se gradnja grdih, energijsko potratnih in ekološko nesprejemljivih steklenih falusov, ki jih nameravajo zasejati vsevprek po našem mestu pač ne spodobi,in to ne samo iz estetskega vidika...Tudi to je primer popolne ignorance in seveda nekompetence...
mighi
06. 06. 2008 13.09
Kaj pa ogrevanje in toplotna izolacija? Sončne celice, toplotne črpalke, sodobna arhitektura.... promet je onasneževalec, ampak še daleč ne največji.
black1cat2
06. 06. 2008 12.59
To, da pa se je tranzitni promet zvišal, od kar smo v EU (kdo ve, kaj vse se vozi preko SLO in kaj 'puhajo' v zrak!) - to ni nič pomembno? In zdaj bo en 'štopl' od Slovenije plačeval, ker naj bi tako hudo onesnaževala svet? Tiste megalomanske države, ki svinjajo tako, da se bomo zadušili v lastni svinjariji - to pa ni pomembno. Treba je orubiti tiste, ki jih lahko. Enako kot kakšni davki - poštenim davkoplačevalcem orubijo še zadnje evre; tiste, ki pa imajo milijone varno v tujini naložene, bi še pa davek vrnili, ker so v Sloveniji uradno reveži... Saj bi se človek smejal, če ne bi bilo žalostno!
Cossacks
06. 06. 2008 12.28
V prodajo naj dajo avtomobile na okolju prijaznejši pogon (elektriko, stisnjen zrak,...), uredijo naj javni pervoz, prepovejo naj vstop vsem tujim kamionom (razen tistih ki peljejo naročnikom v Sloveniji, pa še za te bi pretovoril na vlak pa z vlakom do naročnika), prepovejo naj vstop vsem vozilom z večjim izpustom C02 v zrak (določiti mejno vrednost) oz. taka vozila naj plačajo 1€ (kamioni pa 3€ ) za vsak prevožen km na naših cestah (kršiteljem in goljufom ki se jih dobi pa prepovedati vstop za nekaj let). Tudi z elektriko bi lahko šparali tako da bi javna razvetljava ki jo preveč plačujemo, prižgala le vsako 3 ali 4 luč, meni se zdi absolutno preveč prižganih luči na cesti.... Pa bi se onesnaženje zelo zelo hitro zmanjšalo... Saj niso ljudje krivi za stanje kot je, kriva je politika, ki to dopušča, pa ne samo pri nas po celem svetu, kaj ti pomaga če počistiš pred pragom ko ti ob prvi sapici od soseda priletijo smeti...
bluesman
06. 06. 2008 12.27
Ljubljanski župan se vsak dan vozi z avtom v službo, kjer si je nekaj dest metrov od vhodnih vrat narisal parkirni prostor. Stanuje nekaj sto metrov zračne črte od magistrata. Namesto da bi hodil peš, ali pa bil za vzgled drugim občanom in bi se vozil s kolesom, raje onesnažuje zrak. Po drugi strani vabi priznane strokovnjake, kot je Gehl, ki imajo seveda diametralno naprotne poglede kakor on sam, da lahko blefira nevedne in naivne... Dokler ne bomo v Sloveniji zares doumeli problema in temu primerno temeljito spremenili vzorce vedenja , se bo problem gotovo stopnjeval. V tem pogledu sodimo med Evropskimi državami, žal izrazito- med nerazvite!
revolucionar
06. 06. 2008 11.53
Tista izjava ta prega intervjuvanca pove vse!! Slovenci smo zakompleksani, leni in bog ne daj, da bi se kakšen Janez moral odpovedati kakšnemu 'luksuzu'!!! Temi tipu bi pa potne stroške ukinil, plačo zmanjšal in en velik davek na lenobo upalil!! Pa marš na tricikel!!! Lenčino zakompleksana!!
apokalipto1
06. 06. 2008 11.38
ma dj dj pa ta slovenija, čim večje sranje
bluesman
06. 06. 2008 11.22
Naš župan pa še vedno namerava graditi garaže v mestnem jedru, kar odsvetujejo vsi resni strokovnjaki. Več garaž nujno pomeni seveda tudi več prometa. Ta betonerski lobi pa kakor da živi na nekem drugem planetu in jih okoljevarstveniški problemi ne zanimajo...
preprostež
06. 06. 2008 11.17
Vsi vozniki ste krivi, ker se peljete do trgovine 100 metrov daleč.
makajjezvami
06. 06. 2008 11.14
Za začetek bi lahko vsaj elektrificirali vse železnice ne pa da uporabljamo lokomotive, ki imajo izpuste vsaj za 100 avtomobilov. Potem bi pa lahko dejansko uvedli davek (ali kaj drugega) na izpuste motornih vozil kjer bi pač za vozila z nižjimi emisijami CO2 plačali manj kot za tista z višjimi. Lahko bi bil nek dodatek cestni taksi. Glede na to da je v Sloveniji registriranih cca miljon vozil ni potrebe da bi bile kake visoke cifre da bi pobrali teh 20 miljonov kolikor je potrebno plačati.
xes
06. 06. 2008 10.47
Laz! Evropa je rekla zgolj, naj zmanjsamo onesnazenost zraka v dolocenih mestih, niti besede o tem pa ni bilo KAKO in do katere mere so avtomobili krivi ... njih to ne zanima, zanima jih zgolj kvaliteta zraka. Na avtomobile so s prstom pokazali nasi veleumui, ki si verjetno obetajo uvedbo kaksnega novega davka ali takse... kazen pa bomo placevali tudi po tem dragi moji...
bakiras
06. 06. 2008 10.11
mislim, da nas nekdo na veliko fopa. Poglejte zadnje info o onesnaženju v Mariboru. Je celo za polovico manjše kot pred 20 leti. Le kje merijo onesnaženost? Če ob tranzitni poti čez Slovenijo, naj pogledajo, kakšni tovornjaki vozijo iz vzhodne Evrope. Najprej vidiš oblak črnega dima, šele nato kamion. To so veliki onesnaževalci Slovenije. Tem naj zaračunajo kazni. To so storili tudi v Avstrirji, že pred leti. Takšni kamioni sploh tja ne morejo več, zato vozijo preko SLO. Mi pač vse dopuščamo.
trout80
06. 06. 2008 10.10
Kaj pa če bi EU nam plačo za onesnaževanje hehe.
ping
06. 06. 2008 10.05
Drzava bi morala bolj podpirati ljudi, ki zelijo kupiti npr. hibridne avtomobile, sončne celice, toplotne črpalke itd. Mi bomo doma zdaj kupili toplotno crpalko, smo pa dolgo razmisljali, da bi nabavili soncne celice za na streho in potem lahko elektriko, ki jo proizvedes prodajas v omrezje. Zaplet? Ja, seveda brez tega ne gre! Ce zaprosis za subvencijo, ki je itak zelo mala, ti potem elektriko odkupujejo po manjsi ceni. Tak, da se subvencije ne splaca vzet. Brezveze. Na tak nacin deluje nasa drzava!
SloTech
06. 06. 2008 10.04
elementho, a tanjšanje ozonskega plašča okoli zemlje zaradi CO2-ja, freona in podobnih plinov pa nima nobenega vpliva segrevanje ozračja? Je sicer res, da so pač obdobja, ko je sončeva aktivnost večja in nato manjša, vendar je za sranje na Zemlji v celoti kriv človek s svojo brezbižnostjo do narave. Pa še za tiste, ki se tu bunite nad vlado in raznimi vladnimi ustanovami: Najprej pri sebi razčistite zakaj greste vsak dan v trgovino, na delo in po drugih opravkih z avtom, čeprav bi vsaj prvo skoraj gotovo opravili peš ali z biciklom (vsaj večina). Ko boste pa to razčistili in začeli spreminjat svoje navade, pol pa lahko začnete bentit nad državo.
bnam 2707
06. 06. 2008 08.51
Ja Slovenija je bila kaznovana in še bo,davkoplačevalci pa smo plačniki vseh neumnosti,ki jih počne vlada! Niso samo avtomobili tisti,ki onesnažujejo mestno okolje ampak tudi razne dejavnosti,ki ne sodijo v urbano nselje.Naprimer deponije peska v samem mestnem območju so močni onesnaževalci.Odgovornost za take tadeve pa nosi ministrstvo za okolje in prostor,ki ima vse pristojnosti,da ukrepa,pa temu ni tako!važno je,da dobijo redne plače in udobne fotelje,za drugo jim ni mar! Na Barju je deponija peska in odpadnega gradbenega materijala in v treh letih nobena inšpekcuja še ni uspela ustaviti dejavnosti,ki je nezakonita in povzroča dnevne potrese in lansira prah v zrak in okolje.To pomeni,da naše državne službe ne delujejo kot bi morale!Sami akterji take dejavnosti pa ne živijo v neposrednem območju onesnaževanje,sicer bi se že davno preselili!Ustava RS se dnevno krši na razne naćine a državni organi se ne zganejo.Kaznovani smo pa vsi,tudi tisti,ki moramo prenašati prekomerno onesnaževanje okolja.Tudi reflektorji so onesnaževalci neba in tudi zaradi tega bomo nekega dne kaznovani1Plačniki bomo pa vsi davkoplačevalci in ne dotični,ki so odgovorni za te zadeve!Slovenija se mora končno začeti zavedati,da smo podvrženi evropski zakonodaji in ne svoji samopašnosti! Slovenija je sicer podpisala lizbonsko pogodbo,kakor,da bi šlo za recept za govej golaž,večina itak neve kaj tam piše,obnaša pa se,kot,da se to nje ne tiče! vso odgovornost nosijo državne institucije,ki so plačane,da delujejo v skladu z slovenskimi zakoni in zakoniki jih je sprejela EU!!Kje je odgovornost in kako zelo slabo deluje pravna država vidimo na vsakem koraku.O temu ni kaj dvomiti!
ico07@email.si
06. 06. 2008 08.45
Kaj pa tisti ko hodimo peš -moramo tudi mi plačati ? Za to, da ima pa vsaka familija že po par avtov pred hišo-hja, ponekod je tako da je do najbližjega delovnega mesta 5 - 10 km in vsak član družine dela ob različnem času, na drugem delovnem mestu in drugače pač ne gre... ne živijo vsi v mestih. Največji onesnaževalci pa so tovarne. najboljše da vse zapremo. S tem ko se bo ta denar pobral se ne bo nič spremenilo.Če izpustim to, da bodo ta zgornji imeli še več, ta spodnji pa manj. :)