Slovenija

Mali Natalii iz Ukrajine, ki ji je mina odtrgala nogo, s protezo omogočili plezanje, tek, vožnjo s skirojem

Ljubljana, 13. 03. 2018 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
22

Kaj imata skupnega 13-letna Nataliia iz Ukrajine in doktor znanosti Ken Rutherford iz ZDA? Oba sta obraz organizacije ITF, ki že dve desetletji pomaga pri deminiranju in nudi podporo žrtvam min. Nataliia in Ken sta na minskem polju izgubila ud, ne pa tudi volje do življenja. ITF deluje že v 31 državah sveta, izzivov je veliko, mine namreč postajajo vedno "pametnejše".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nekoč bi rada skočila s padalom
    02:39
    Iz SVETA: Nekoč bi rada skočila s padalom
  • Iz SVETA: To, da je stopila na mino, je sprejela kot svojo usodo
    02:59
    Iz SVETA: To, da je stopila na mino, je sprejela kot svojo usodo

Težko si je zamisliti, kaj imata skupnega 13-letna ukrajinska deklica Nataliia Lafazan in Američan Ken Rutherford, ki je le tri tedne pred njeno smrtjo odšel na minska polja s princeso Diano. Kaj druži Mirsada Mirojevića iz Bosne in Hercegovine, direktorja moštva sedeče odbojke ter Violeto Dukaj, deminerko s Kosova?

Mine. Minska polja. Boleča in grozljiva izkušnja izgube spodnjega uda (ali obeh). In druži jih tudi to, da so eden od 20 obrazov ITF.

Ustanova za krepitev človeške varnosti (ITF) je praznovala 20 let delovanja. 12. marca leta 1998 je bila ustanovljena na pobudo Slovenije, da bi pomagali Bosni in Hercegovini pri deminiranju in nudili rehabilitacijo žrtvam min na tamkajšnjem ozemlju. Žal ni ostalo le pri BiH, delovanje ITF se je v teh letih namreč razširilo na 31 držav sveta, ki jih tragično zaznamujejo oboroženi konflikti.

Eden od pomembnih segmentov delovanja ITF je pomoč žrtvam min pri njihovi rehabilitaciji.
Eden od pomembnih segmentov delovanja ITF je pomoč žrtvam min pri njihovi rehabilitaciji. FOTO: AP

Žrtve niso le borci, vojaki, pač pa tudi deminerji, odrasli, mladostniki in - kar je še posebej tragično - nedolžni otroci, ki jih vnema pri igri velikokrat zanese na območja, posejana z minami. "Otroci so manj pazljivi in večina konfliktov se je preselila v mesta, gosto poseljena območja in s tem bližje otrokom," je dejal Tomaž Lovrenčič, direktor ITF.

"Izzivov, s katerimi se spopada ITF, je veliko. Mine so namreč orožje, ki ne izbira žrtev. Ta grožnja je ostala prisotna ves čas delovanja naše organizacije, nevarno je samo odstranjevanje min, poleg tega se to orožje nenehno izpopolnjuje. Mine postajajo namreč vedno pametnejše," je povedal Lovrenčič o tem, kakšni so izzivi, s katerimi se je in se še vedno spopada organizacija. 

V 20 letih je ITF sicer izvedel več kot 3150 različnih projektov, s katerimi krepijo varnost otrok in odraslih v številnih evropskih in drugih državah.

Od začetka delovanja je ITF zbral dobrih 348 milijonov evrov donatorskih sredstev in implementiral več kot 3150 projektov in programov.

"Očistili smo 148 milijonov kvadratnih metrov ozemlja, onesnaženega z minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Z rehabilitacijo smo 1303 ljudem pomagali k vrnitvi v kolikor toliko običajno življenje," je dodal Tomaž Lovrenčič.

Prav to je tudi eden pomembnih segmentov delovanja ITF, namreč pomoč žrtvam min, celovita rehabilitacija za tiste, ki so izgubili noge.

"V Sloveniji imamo na URI Soča prvovrstne strokovnjake, ki so pomagali številnim osebam, tudi otrokom. Ena od žrtev je postala obraz ITF, deklica Nataliia iz Ukrajine, ki je bila žal udeležena v grozljivi nesreči. Strokovnjaki na URI Soča pomagajo žrtvam pri fizični gibljivosti in jim nudijo tudi vso potrebno psihosocialno pomoč."

13-letna Nataliia, eden od obrazov prihodnosti

Da ITF resnično spreminja življenje žrtvam min in njihovim svojcem, je moč opaziti na prešernem nasmehu zgoraj omenjene Nataliie Lafazan. V vojnem konfliktu v Ukrajini je izgubila nogo. Že tri leta zapored prihaja v Slovenijo, kjer ji na URI Soča nudijo rehabilitacijo, prejela je tudi nožno protezo.

Deklica z njo teče, drvi na rolerjih, poganja skiro, pleza po stenah. Prav mlada umetnica, ki rada riše tihožitja, je - kot rečeno - eden od obrazov ITF, ki so jih izpostavili ob okrogli obletnici te pomembne ustanove.

Nataliia Lafazan je izgubila nogo v konfliktu v Ukrajini.
Nataliia Lafazan je izgubila nogo v konfliktu v Ukrajini. FOTO: Aljoša Kravanja

Bo Ottawska konvencija prinesla svet, očiščen min?

V ITF so namreč usmerjeni v prihodnost. "Različne grožnje človekovi varnosti nas spremljajo povsod, bodisi kot porajajoči se konflikti, nove vrste orožja, migracijski tokovi ali drugi izzivi. ITF bo tudi v prihodnje ostal na začrtani poti, se krepil in bil zaupanja vreden partner donatorjem in tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo," je dejal Lovrenčič in izpostavil pomen sodelovanja Slovenije s tujino. 

Pa je realno "sanjati", da se bo v prihodnosti (do leta 2025) izpolnila Ottawska konvencija, s katero so se države zavezale, da bodo svet očistile min? 

"Te cilje velikokrat postavi nekdo, ki sedi za računalnikom, deminiranje pa je nekaj, kar se dogaja na terenu, kjer ne moreš predvideti čisto vseh dejavnikov. Z donacijami, ki jih dobimo, bomo poskušali doseči te cilje. Sam bi se sicer manj ukvarjal s samo številko, ki smo si jo zadali, ter bolj z delom, ki ga je potrebno opraviti, da bomo ljudem pomagali in stali ob strani," dodaja Lovrenčič

ITF je utrdil svojo prepoznavnost in zaupanje v mednarodni javnosti ter postal nepogrešljiv pri zagotavljanju pozornosti vsega sveta na problem obstoja protipehotnih min in drugih ostankov vojn, so še povedali ob 20-letnici delovanja, ko so predstavili 20 obrazov te organizacije. 

Vsak od njih predstavlja del delovanja ITF. Med njimi so ustvarjalci politik držav in organizacij, načrtovalci strategij, donatorji, izvajalci programov in prejemniki pomoči, ki so tudi s pomočjo ITF osmislili svojo življenjsko pot in s tem dajali navdih nadaljnjemu delovanju ITF.

Nekaj obrazov ITF bomo v prihodnjih tednih obširneje predstavili tudi na 24ur.com.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

draghci
13. 03. 2018 16.41
+7
Se zelo strinjam, da se pomaga otrokom iz drugih držav, vendar takoj potem, ko je poskrbljeno za Slovence. Mi in naši predniki plačujemo in vlagamo v državno infrastrukturo z davki, prispevki, dohodnino, DDv jem, trošarinami, pokojninskim zavarovanjem, obveznim zdravstvenim zavarovanjem, dodatnim zdravstvenim zavarovanjem, na koncu, ko se nam zgodi kaj moramo pa samoplačniško se zdravit, oz. zbirat zamaške, kot za onega fanta (izgubil nogo v prometni nesreči, nič kriv), ki je želel dobit normalno protezo, da ne bi bil breme družbi, da bi lahko delal. Naj zahtevajo od držav, ki so vpletene v vojno, da plačujejo davek na žrtve, ki jih povzročajo. aj je nemčija plačala, naj še ostale.
Heretik1
13. 03. 2018 14.42
+7
Protipehotne mine so v veliki večini MADE IN USA!
CucurbitaPepo
13. 03. 2018 16.29
-3
Boris Kavčič
13. 03. 2018 16.42
+2
izdelava ni pomembna,pomembno je kdo jih je uporabil
Ekomentator
13. 03. 2018 22.10
+1
Rusofili za vse krivijo Američane Rusi so pa rešitelji sveta.Pa ja daj no risanke za otroke.
Frane Šajn
13. 03. 2018 12.51
+11
Zanima me koliko so prispevali zraven tvorci teh igrač!?
Uporabnik1385495
13. 03. 2018 12.39
+5
Nataliji vse dobro ampak....Za Gotanovo zdravje zbirali dnar.Amesriske dobrote ni videti.Nogimetni vrstar iz Mb-brez roke-invalidska jomisija ga sprasuje,kaj mu manjka.Pa operacije stopal v Usa in v Nemciji....mi smo tako zelo dobri,ko gre za tujce.Do nasihbolnikov pa nivideti nobene dobrote.Kaj,ko bi se vsak pobrigal za svoje in bi bilo potem za vse poskrbljeno?
Ekomentator
13. 03. 2018 10.20
-5
Totalna svinjarija je to kar dela Rusija z Ukrajino ostali svet pa tiho isto tiho kot so bili pri BIH pomagali in rekli bodo takrat ko bo že zdavnoma prepozno.Putin pa sanja svojo Sovjetsko zvezo.
transs
13. 03. 2018 12.28
+10
Še dobro da imamo pa ameriko ki terorizira cel svet.....
Frane Šajn
13. 03. 2018 12.53
+3
Ekomentator
13. 03. 2018 22.08
-2
Rusofili se oglašajo....Rajši tisočkrat Amerika ko enkrat Rusija.
GlavniModerator
13. 03. 2018 09.36
-2
Medtem ko tehnologija resuje svet, se pri nas vedno bolj obdavcuje narod, da se lahko financira levaski javni sektor, ki je samo se samemu seb namen
proofreader
13. 03. 2018 09.27
+23
Amerikanci pa nočejo prenehati prodajati pehotnih min. Denar je le denar.
GlavniModerator
13. 03. 2018 09.34
-19
ja ker americani so edini, ki prodajajo mine. Mal ste ze obsedeni z americani, a ste mal fous, ki zivijo 3x bolj lagodno zivljenje, kot mali levi v levaski sloveniji
proofreader
13. 03. 2018 09.47
+20
Kdaj si bil nazadnje v ZDA? V Sloveniji se živi bistveno bolje.
Boris Plantan
13. 03. 2018 08.54
+24
Zelo lepo in spoštljivo in seveda Nataliia želim ti veliko veselja in pa športnih užitkov, ki jih sigurmo od kar ti je mina odstrelila nogo nisi mogla početi in pa sem zelo vesel zate, da so ti omogočili novo lepše in bolj kvalitetno življenje in se zahvaljujem in spoštujem zdravnike, ki so ti omogočili protezo, našemu zdravstvenemu zavarovanju in pa URI Soča, da ji nudite kvalitetno rehabilitacijo in to je primer odličnega sodelovanja in odlično speljanega zdravljenja tuje osebe v Sloveniji na kar ste lahko zelo ponosni, in vas prosim, da enako obravnavate naše državljanje in ji že sami, predvsem pa zdravstveno zavarovanje omoči zdravljenje v tujini, če pri nas nismo tega sposobni zaradi zastarele opreme in imajo drugje, na primer v Nemčiji in ZDA mnogo več možnosti za preživetje in boljšo izvedbo operacij z mnogo manj stranskimi učinki. Tudi za take primere je odgovorno zdravstveno zavarovanje in prosim urediti soglasja in pogodbe o sodelovanju, ker so tudi ZDA in Nemčija, pa še druge države zainteresirane, da primaknejo nekaj denarja v zameno, da se za nekatere operacije pripelje njihove državljane, ker znamo to veliko boljše in bolj varno in skoraj brez stranskih učinkov narediti pri nas. Ključ do uspeha in finančno pokritih sredstev za naše in tuje državljane za zdravljenje v tujini in pri nas zdravljenje tujcev je v skupnem sodelovanju in pogodbah o sodelovanju. Želim vam še veliko takih uspehov, ki ste ga naredili z prikupno Nataliio in seveda novih sodelovanj.
korenjak3
13. 03. 2018 08.37
-24
res full pomembna novica za naslovnico pop tv rumeni medij trači itd
omega _v6
13. 03. 2018 08.17
+26
Zelo lepo,da so tej ukrajinski deklici pomagali!! Vendar pa imam grenak občutek,ko slišim,da za nekoga v Sloveniji prodajejo na dobrodelni dražbi razne stvari,da se bo lahko udeležil operacije v tujini!! Če dodam še,da sta starša tega mladeniča celo življenje plačevala socialno zavarovanji in sedaj se za njunega otroka zbira denar za operacijo!! Žalostno je da smo za to oblast Slovenski davkoplačevalci manjvredni od tujcev!! Hudo je,ko vidim kako naši upokojenci nimajo za kruh tujcem pa se nudi vso razkošje!!
trdovrat
13. 03. 2018 08.25
+0
Omega, človečnost je v srcu in ne pozna ne meja in ne barve kože, veroizpovedi, ....itd!
omega _v6
13. 03. 2018 08.29
+13
Ja imaš prav toda zanimljivo je zakaj je te "srčnosti" dosti majn,ko gre za naš narod?? Zakaj niso "srčni" Nemci ali Američani,ko gre za naše bolnike?? In pazi,da te srce nebo zabolelo,ko boš dobil enkrat nagrado za SRČNOST!!
medo90
13. 03. 2018 08.54
+8
ko bomo imali za naše slovence, potem dajmo še drugim.
sre?a3
13. 03. 2018 07.37
+34
"Ustanova za krepitev človeške varnosti (ITF) je praznovala 20 let delovanja. 12. marca leta 1998 je bila ustanovljena na pobudo Slovenije, da bi pomagali Bosni in Hercegovini pri deminiranju in nudili rehabilitacijo žrtvam min na tamkajšnjem ozemlju."...Nisem vedela, da je na pobudo Slovenije nastala ta organizacija. Veseli me, da so takrat ustanovili to organizacijo in da pomagajo tudi v drugih državah...to mi je v posebno zadovoljstvo, ker to pove, da smo Slovenci in Slovenke tudi srčni ljudje, ki radi pomagajo in ne samo privoščljivci kot se to tako rado govori...vsem, ki sodelujejo pri tem projektu, pohvala za pogum in hvala, ker so zaradi vas vsaj nekateri otroci bolj varni....veliko sreče še naprej in spoštljiv poklon vašemu delu...