Slovenija

Le še 13 dela prostih dni?

Ljubljana, 02. 05. 2012 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada zaradi varčevanja načrtuje ukinitev dveh dela prostih dni – 2. januarja in 2. maja. Mednarodni praznik dela z dvema prostima dnevoma v državah EU praznujemo le v Sloveniji, le še v dveh evropskih državah pa novo leto praznujejo tudi 2. januarja.

Živel 2. maj - 3
Živel 2. maj - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji ne prinaša dveh dela prostih dni. Na Danskem, Irskem in na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji niti 1. maj ni dela prost dan. Le še v dveh evropskih državah, in sicer v Romuniji in Veliki Britaniji, pa novo leto praznujejo tudi 2. januarja. Res pa v drugih državah hkrati praznujejo silvestrovo in novo leto (v Švici, Latviji in Estoniji ter na Danskem in Finskem). V EU je torej dvodnevno praznovanje ob omenjenih praznikih redkost, res pa je, da imajo nekatere države dela proste dni ob več krščanskih praznikih kot Slovenija. V več državah so tako dela prosti dnevi med drugim tudi 6. januar (sveti trije kralji), veliki petek, vnebohod in 24. december (božični večer).

Edini praznik, ki je dela prost dan v celotni EU, je božič. V večini držav so dela prosti dnevi tudi novo leto, velikonočni ponedeljek, Marijino vnebovzetje in 26. december, ko je v Sloveniji dan samostojnosti in enotnosti, drugod pa ta dan praznujejo dan obdarovanja oz. Štefanovo.

Več dela, več plačila?

Ukinitev 2. januarja in 2. maja kot dela prostih dni je predvidena v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ. Kot je navedeno v predlogu, bi to vplivalo na povečanje produktivnosti ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev. Po številu dela prostih dni je namreč Slovenija v zgornji polovici držav članic EU.

Žiga Turk
Žiga Turk FOTO: Miro Majcen

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije takšnemu ukrepu nasprotujejo, saj se tako po intenzivnosti kot po ekstenzivnosti dela po njihovi oceni "uvrščamo v sam vrh med državami članicami EU, minimalno število dni dopusta in dela prostih dni pa skupno ne odstopa od povprečja". Poleg tega sindikati opozarjajo, da delavci, čeprav bi delali več, ne bodo tudi plačani več. S tem se v oddaji 24UR ni strinjal minister Žiga Turk. Glede ukinjanja dveh prostih dni pa je povedal, da 2. januar in 2. maj praznujejo le še v nekaj okorelih vzhodnoevropskih državah. ''Osebno bi se zavzel za to, ko bodo časi boljši, da bi namesto 2. maja oziroma namesto 2. januarja, takrat ko praznik pade na nedeljo, to vseeno prestavili na delavnik, da bi te praznike, ki so pomembni, ki jih moramo praznovat, še naprej občutili,'' je razmišljal Turk.

15 dela prostih dni

V Sloveniji sicer prazniki prinesejo 15 dela prostih dni. Za novo leto in za praznik dela so delavci prosti po dva dneva, poleg tega pa so dela prosti dnevi slovenski kulturni praznik (8. februar), velikonočni ponedeljek, dan upora proti okupatorju (27. april), dan državnosti (25. junij), Marijino vnebovzetje (15. avgust), dan reformacije (31. oktober), dan spomina na mrtve (1. november), božič (25. december) ter dan samostojnosti in enotnosti (26. december). Med dela proste dneve se prištevajo tudi binkošti, ki so vsako leto na nedeljo, in velikonočna nedelja.

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi, pa so združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september) in dan Rudolfa Maistra (23. november).

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sintesi
04. 05. 2012 14.03
+3
najbolj butasta mi je pa od janša ta , da cela evropa 2.1. in 2.5. dela in v sloveniji ne morejo dobiti nikogar ker tax pri nas nihče ne dela.......a da pa nikjer v evropi 6.1. nikogar ne dobiš ga pa ne moti.......
mobius
03. 05. 2012 20.21
Več dela manj plačila !!!!!
pesnitev
03. 05. 2012 16.20
+2
Fino, ta vlada je največja stiskalnica slovenskega naroda doslej. En Pipistrel malo piskne, da bi se ta dva prosta dneva ukinila in že povzema vlada to idejo, torej bomo še v eni stvari na repu Evrope. Seveda Evropa nima 2.jan. in 2. maja za dela prosta dneva, ima pa kup cerkvenih praznikov in to v času, ko človekovo telo najbolj potrebuje počitek ali aktivnosti v naravi. Še več bi radi proizvajali, kdo pa bo še kupoval, povejte mi! Tržišča so nasičena, denarja ni, a vlada pravi:LJUDI JE TREBA STISKAT DO ONEMOGLOSTI!
eFranjo
03. 05. 2012 15.41
drekači poniglavi
Tonček Balonček
03. 05. 2012 13.59
+3
Ne bis e čudil, če bi ti primitivci zaplankani pri 130.000 NEzaposlenih prišli na idejo, da dopust skrajšajo na 14 dni, ukunejo kakšnih 5 praznikov, uvedejo še delovne sobote, za nedeljsko de, nočmno in praznično delo pa uzakonijo tarifo 60 odstotkov osnove,povečajoi davek na dohosnino in tako onemogočijo, d abis ploh še kdo od nezaposlenih kdaj dopbil službo! Imam občutek, da ta vlada ne vidi dlje od kakšne združbe "redneckov" za kakšnim malo večjim šankom, ne nujno na Lukovici!l Tako brezzveznega voluntarizma in populizma še nismo imeli na vrhu, kot d abi alni ejseni doživeli revolucijo in smo za koamndo dobili neke oatanke ljudi, ki še s sami s sabo ne vedo kaj početi! Obsojenci, obtoženci, nasilžeži v družini, zakompleksani, duševno morteni, versko obsedeni, totalno zapufani, konvertiti, z dmanično-depresivni z bipolarnimi motnjami, anksiozni s preganjavicami in znaki paranoje...in še kaj! Kaj res ne najdemo drugih in zakaj ne?Kot najprej ti ljudje potrebujejo duhovno oporo in servis, saj živijo popolnoma zunaj realnega sveta, ćže emsece se gibajo le emd sedeži strank, sestanki, TV studiji, dopusti in še kje, nikogar ne poslušajo, samo govorijo in se dogovarjajo med seboj! Nič nio čudno, d as ejim ej zmešalo, končno so že pred nastopom funkij imeli ve preddispozicije za patološke izpade!
pika50
03. 05. 2012 12.14
+5
Kaj se bo vendarle kdo spomnil, da imajo ostale države Z Evrope namesto 2. 1. in 2. 5. praznike za Binkošte? Avstrijci in Nemci imajo tako 15 dni praznikov, Francozi celo 17 dni, mi pa po dosedanji ureditvi le 14 dni! Pa vlada seveda udari po delavcu! In vzame še 2 dni.
alfa133
03. 05. 2012 11.43
+2
armada brezposelnih bo tako še dva dneva v letu več neproduktivna.
2gruber
03. 05. 2012 10.17
+5
ma tej vladi je treba čimprej dat nezaupnico in da na naslednjih voluitvah celo izpadejo iz parlamenta! Njim ko spijo med delovnikom in nimajo nikoli pravega dela ni težko drugim govort da morajo še več delat! kmalu nam bodo še vikende ukinal! Nikoli več ne volim nobene stranke ki je sedaj v vladi!
zmago56
03. 05. 2012 10.35
+2
Prejšna vlada se je obnašala razsipniško in nas zadolževala ( kot Jankovič Ljubljano ), ta pa si ne upa vzeti tam kjer bi lahko zato je po revežih udarila.
Vik Klas
03. 05. 2012 11.07
+5
Ko smo silili v EU,smo mislili kako nam bo dobro...Evropa nam pomagala...Kdaj pa še je dal bogat revežu,če ni dobil vsaj dvakrat povrnjeno.Hoteli smo imamo.
zmago56
03. 05. 2012 10.07
+0
Nekateri varčevalni ukrepi me spominjajo na nespametno prostitutko, ki se je v stilu varčevanja kontracepciji namesto zlatmu nakitu odrekla. Na posledice ( ajc in nosečnost ) pa ni pomislila.
8arik
03. 05. 2012 10.06
+5
Ukinitev enega "dela prostega dneva" prinese v davčno blagajno natanko toliko denarja, kot zmanjšanje dohodkov javnih uslužbencev za zgolj 1% - lahko si vsakdo zračuna (v enem letu ca. 250 delovnih dni, ca. 3 mlrd prihodkov od dohodnine in prispevkov delodajalcev, masa plač javnih uslužbencev pa 1.2 mlrd). Ker si javnosektorske svete krave nočejo znižati svojih plač niti za odstotek ali dva (in to plače, ki so v povprečju 30% višje kot v gospodarstvu), se bomo morali čisto vsi (tudi mi, črne živine v gospodarstvu) odreči prostim dnevom. Hvala lepa, javnosektorski paraziti. Da bi se VAM (in na žalost tudi NAM) le zgodil grški scenarij, da se prepucamo kot družba!
zmago56
03. 05. 2012 09.39
+3
Našim veleumom in "strokovnjakom" v razmislek ( če sploh kaj mislijo ). Suženjstvo je propadlo, ker od nezadovoljnih delavcev ni efekta, kajti le zadovoljen delavec je dober delavec, kar lahko povejo tudi lastniki in šefi tistir redkih še uspešnih firm.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 09.17
+6
Saj bi človek rekel "KAR STE VOLILI TO IMATE", ampak dobili smo oblast na temelju manipulacij, laži in korupcije, Virant je bil Kukavičje jajce, z Erjavcem sta zmanipulirala volice, potem je ščjlo pa le še za aritmetiko! Tako katastrofalnos estavljene koalicije in posledično minsitrov še nismo imeli nikoli! Popolna odsotnost idej, inventinnosti, dinančni minsiter s eobnaša kot knjigovodja kakšnega gasolskega društva, nek Pezdir s eogalša brez zveze, sanjajo o "ukrepih" tipa ukinjanja praznikov, lani smo imeli praznike na sobote in nedelje, kje je tistih 100 privarčevanih milijonov, a bomo spet perdsedovali UNIJI in so jih dali na stran? Nihče si ne upa omenjati velikonočnega pobedeljka ali vnebovzetja, na dan upora proti uokupatorjev bojkotirajo proslave in s evdrejo v zemljo, edino, kar spravijo skupaj, je lansiranje javnega podatka o višini pokojnine nekega 90 let starega perdsedniak ZZB. KAj si slovenci res en zaslužimo drugega, kot da nas voidijo takšni primitivci? Hočemo predčasne in poštenene volitve!
maxsel
03. 05. 2012 10.32
+2
In kaj bi prinesle predčasne volitve ? Eni še vedo mislite in upate ,da bi nas Janković izvlekel iz te krize vendar se krepko motite.Nobeden drug nas ne more izvleči iz te godlje ,ki smo si jo sami zakuhali z napačnimi izvoljenimi politiki že od samega začetka samostojnosti.Sedaj nam ne preostane drugega kod ,da se sindikati in javni sektor sprijaznijo z dejstvi in privolijo v njihove reze ,če ne pa vemo kaj nas čaka . Sprašujem se tudi kaj bo javni sektor takrat naredil ko nebo dobival več svojih plač na datum ,ki je predviden ali pa celo čakali na zaostalo plačo mesec ali dva.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 10.57
-1
Jankovič vsaj ne bi izgubljal časa s tem lansdiranjem nekih bedastih afer in neumnih predlogov varčevanaj na porodniških in nekih plačaj javnih uslužbencev, ampak bi s eukvarjal z gospodarstvom, ne s politiko in sodišči!. In anmesto iPada, Poda itd. za raliko od JAnše vsaj obvlada procentni in sklepni račun! In s ene ukvarja z ideologijo, ne vrednoti praznikov na leve in desne dela proste dneve ter s ene ukvarja z vlogo partizanov ter domobancev med in pod rugi vojni, ne vabijo ga an tuja sodišča in ni obremenjen z ameriškimi, nemškimi, finskimi ter avstralskimi izterjevalci!
resslovenka
03. 05. 2012 09.14
+1
Do sedaj so imeli delavci kakšen praznični dan več. Od sedaj dalje, se bojo ti ukinjeni praznični dnevi prelili v delovne in v žepe delodajalcev. Saj ne, da delavci praznikov nismo imeli plačanih. Pač, ampak od sedaj se bodo tudi odgarali. Kaj ko bi ukinili napr. še 15. avgust (Marijino vnebovzetje). Neverujoči , ateisti in priapdnikih drugih verstev pravzaprav sploh ne vedo kaj ta praznik pomeni.
maxsel
03. 05. 2012 10.34
+1
Tonček Balonček
03. 05. 2012 10.59
+1
Seevda, gre za podoben ukrep, kot je bil pred leti Bajukov, ko je znižal dajatve podjetjem, učinek je bil le ta, d ajim je ostalo več denarja, parsto milijoinčkov je pač namesto državi kapnilo njim, nobenega razvoja in zagona ni bilo zaradi tega genialnega "ukrepa! ZAto s edelodajalcem in lastnikom ne čudim, ta tako občudijejo te "poštenjake"!
Vik Klas
03. 05. 2012 11.01
+3
Lahko ukinejo vse praznike, denarja vseeno ne bo
SimonaHamer
03. 05. 2012 08.58
+2
ZDRAVLJICA Spet trte so rodile, prijat'lji, vince nam sladkó, ki nam oživlja žile, srcé razjasni in okó, ki utopi vse skrbi, v potrtih prsih up budi. Komu narpred veselo zdravljico, bratje! č'mo zapet? Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinov sloveče matere! V sovražnike 'z oblakov rodu naj naš'ga trešči grom; prost, ko je bil očakov, naprej naj bo Slovencov dom; naj zdrobé njih roké si spone, ki jih še težé! Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo; otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo, de oblast in z njo čast, ko pred, spet naša boste last! Bog živi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice, ni take je mladenke, ko naše je krvi deklé; naj sinóv zarod nov iz vas bo strah sovražnikov! Mladen'či, zdaj se pije zdravljica vaša, vi naš up; ljubezni domačije noben naj vam ne vsmrti strup; ker zdaj vas kakor nas jo srčno branit' kliče čas! Živé naj vsi narodi, ki hrepené dočakat' dan, da, koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak! Nazadnje še, prijat'lji, kozarec zase vzdignimo, ki smo zato se zbrat'li, ker dobro v srcu mislimo. Dokaj dni naj živi Bog, kar nas dobrih je ljudi! France Prešeren
zmago56
03. 05. 2012 08.48
+1
Milič govori o velikih prihrankih, verjetno je mislil nase, ker bo tako do maice in kosila na državne stroške prišel, ker si jih mora za praznike sam plačati.
jester1970
03. 05. 2012 08.17
+5
Me zanima, koliko dobička in profita je Slovenija lani beležila, ker so skoraj vsi prazniki padli na weekend.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 09.08
+2
ZAto smo imeli pa tako odlične rezultate!
simona_semenic
03. 05. 2012 07.44
+4
Vse življenje Vse življenje kakor slugi sami sebe vikajo in v zamotani vijugi sebi se umikajo, vse življenje svoja mala grozodejstva skrivajo in na samem ogrinjala revnih duš si šivajo, a zaman vse. Razcapane duše neko noč natrka se poguma in potrka sam pri sebi in pijane se oči začudijo: Sem to jaz? In same sebi se zastudijo. Matej Bor
abigail
03. 05. 2012 09.47
+3
Zelo so mi všeč tvoji komentarji s poezijo predvsem naših pesnikov. Njih ni več, njihova sporočila pa so še aktualna. Tako zelo, kot da so spisana ta trenutek. Zdi se mi, da nas poskušaš opozoriti na to, da se zgodovina ponavlja in da se lahko premaknemo naprej v razvoju samo, če se bomo tega globoko v sebi zavedali.
jumoo
03. 05. 2012 07.39
+2
Hrvati nimajo nobenih finančnih problemov zato, ker delajo 2.5.
joklof
03. 05. 2012 07.30
+0
Pa res, zakaj pa ne ukinejo velikonočnega ponedeljka pa 15. avgusta in še kaj cerkvenega.....? SI NE UPAJO, ker jih imajo farji v svojih rokah in pod kontrolo, poleg tega pa naj bi imeli nebesa na nebu in zemlji!
voyosx
03. 05. 2012 08.48
+2
"praznik" sredi avgusta ki ga ni nikoli noben sploh porajtal niti pod razno ne bodo odstranili koliko bi pa prihranili če bi OBDAVČILI CERKEV?
.kiss_my_ass
03. 05. 2012 07.26
+16
Kdo koga zavaja, LAŽE? Francija ima 17 dni plačanih praznikov. Nemčija ima 16 dni plačanih praznikov, SLOVENIJA ima (trenutno še) 12 dni plačanih dopustov Je postala LAŽ običajno sredstvo Vizjaka?
joklof
03. 05. 2012 07.32
+8
pa ne samo njega, cel trop jih je, glavni VELIKI BRAT nam laže že več kot 20 let.....