Slovenija

2.038.733 nas je

Ljubljana, 02. 08. 2009 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Število prebivalcev Slovenije se je nekoliko povečalo: konec marca nas je bilo 6371 več kot konec decembra. Še vedno je žensk več kot moških, a se razlika manjša.

Roke
Roke FOTO: Reuters
Na referenčni datum je prebivalstvo Slovenije sestavljalo več žensk kot moških, vendar se je delež žensk od konca leta 2008 do konca marca 2009 znova zmanjšal, in sicer s 50,6 na 50,5 odstotka.

Po podatkih statističnega urada je konec marca v Sloveniji živelo 2.038.733 prebivalcev, kar je za 0,3 odstotka ali 6371 več kot konec leta 2008. Delež tujcev se je pri tem povečal za devet odstotkov, razmerje med moškim in ženskim delom prebivalstva pa se ni bistveno spremenilo.

Število tujih prebivalcev Slovenije se je od konca leta 2008 povečalo za 6341, kar pomeni, da je njihov delež med vsemi prebivalci Slovenije narastel s 3,5 na 3,8 odstotka. Slovenskih državljanov, prebivalcev Slovenije, pa je bilo 30 % več kot konec preteklega leta.

Rast deleža moških med tujimi državljani se je v prvem četrtletju letošnjega leta nadaljevala: moški so predstavljali skoraj tri četrtine (74,5 odstotka) vseh prebivalcev Slovenije s tujim državljanstvom. Spolna sestava prebivalstvene skupine državljanov Slovenije pa se ni bistveno spremenila: število žensk se je nekoliko zmanjšalo (za 144), število moških pa nekoliko povečalo (za 174).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
05. 08. 2009 00.40
Tonček Balonček 04.08.2009, 18:16 tonček si pa smešen ,najprej praviš da je moj komentar(že zbrisan) lovski ,potem pa ga na svojih primerih dejansko potrdiš ,daj se že odloči kaj misliš Sam sem napisal le za primer bivših sfrj republik ,predvsem srbije ,bosne ,... ker je nekdo pravil ,da smo slovenci nemško pleme ,sem mu vrnil ,da so pa oni turško pleme...ne in kot dokaz sem mu ravno tako dal primere priimkov kot jih ti meni sedaj navajaš(le da za primer slovenije) Recino srbski priimkek Čobanović ima pridih poturčevanja ,o tem ni dvoma in še jih je...tudi slovenski priimki ,kot si naštel imajo pridihe germanizma italijanizma ,tudi hrvatizma(recimo Horvat Hrovat kar je pomenilo človek hrvat ali iz hrvaške ) podobno je s priimkom Čeh ,Nemec itd.
Tonček Balonček
04. 08. 2009 18.16
Tale spodaj v zvezi s priimki je pa še bolj lovska kot tista o pisavi!! A se ti sploh zavedaš, od kdaj so priimki? Prvi priimki so nastali vna področju današnje italije v 9. stoletju, pri nas pa šele koncem srednjega veka, v 13. in 14. stolettju, na podroju Balkana pa še kasneje!!! Prej so bili samo Antoni, Petri itd., in domačije Pr Skalarju, V Pečuvju itd. Kasneje so s epriimki tudi ponemčevali, poturčevali, poitaljanjevali in sploh potujčevali (dandanašnji s eposlovenjajo, npr. Korać v Korač, Nesterović postane Nesterović, vsaj po slovensko napiše!). Turki so v Belo krajino prvič vpadli leta 1408. Kaorkoli, Slovani so Balkan naselili prvič v 6. stoletju, potem pa še v enem valu v 9-tem., Ozemlje Bosne in Hercegovi npr. pa je bilo med prvimi na poti otomanskih osvajalcev v notranjost Evrope, tako je bilo zasedeno že med letoma 1463 in 1483. To je bil začetek več kot 400 let trajajočega otomanskega vpliva, ki je dodobra spremenil še danes značilno kulturno krajino. Takrat so se tam naseljevali tudi Židje (begunci iz Španije) in seveda muslimani. Potemn so se sevda začeli spreminjati priimki, hktai z njihovim nastajanje, saj jih prej sploh ni bilo!!! S priimki s eje podobno dohajalo pod nam tako ljubim fašizmom, ki nam je prinesel Evropo! Selajk je postal Sella, Rebec Rebbecco, Bartelj je ratal Batelli, Tomšič pa Tomassi npr. S časom s epotujčena imena spet podomačijo, nam zdaj npr.Šmid, Tišlet, Čeh, Šuštar zvenijo čisto po domače , skoraj kleno slovensko!!! Da ne omenjam Jelinčiča, ki je celo Plemeniti!!
Abacus
04. 08. 2009 17.42
Tonček Balonček ti si car! "Tista s pisavami je pa sploh lovska, ljudstav, ki so pervzela katolištvo so pač pervzela latinico, tista, ki so sprejela pravoslavje, pa cirilico, preprosto kot pasulj! Enako je s kulinariko. Tisti pod turki so posvojili pleskavice in čorbe, mi pa potice, klobase in zelje ter repo!" Tukaj si dal dobro primerjavo ,vse je popredalčkano ,tako da je že iz tega razvidno!
Tonček Balonček
04. 08. 2009 11.03
Čez Slovebnijo je šlo že toliko vojsk in hord in vladalo toliko različnih narodov etr ljudstev, ta s eje šže vse pomešalo. Samo leta 45 je preko Slovenije bežalo par milionov vojakov (Nemci, četniki, nedićevci, ustaši itd.). Tista s pisavami je pa sploh lovska, ljudstav, ki so pervzela katolištvo so pač pervzela latinico, tista, ki so sprejela pravoslavje, pa cirilico, preprosto kot pasulj! Enako je s kulinariko. Tisti pod turki so posvojili pleskavice in čorbe, mi pa potice, klobase in zelje ter repo!
kleopatra-1
03. 08. 2009 23.55
sorry, zatipkane napake tudi pri meni - ampak to ni isto kot zatipkane in slovnično nepravilne in matematično totalka - jaz nisem plačana za komentarje, če bi bila, bi 2x prebrala in popravila...
kleopatra-1
03. 08. 2009 23.34
Slovenskih državljanov, prebivalcev Slovenije, pa je bilo 30 % več kot konec preteklega leta.???!!! Do zdaj sem mi je zdelo, da matematiko precej dobro obvladam...2 milijona konec leta 2008 in letos 30% več slovencev - do zdaj nisem kritizirala člankov, razumem, da zaposlujete vse, kar dela za najnižje plače, ampak dajte no ta izračun in podatke razumljivo napisat in nam zdaj razližite - katerih je zdaj 0,3 °več - tam piše, da tujecev, to bi verjela, ampak da je Slovencev nastalo kar naenkrat 30% več?
Abacus
03. 08. 2009 23.21
Pol sm pa že raje nemec kot turek.
Jože Pernek
03. 08. 2009 21.09
korotan1 03.08.2009, 21:02 DNK raziskave Slovenskega naroda, kažejo, da smo potomci, germanskih plemen (Nemcev in Avstrijcov) Avstrijce so napravli slovenci ki so oplodili bavarke!
darvil
03. 08. 2009 21.02
DNK raziskave Slovenskega naroda, kažejo, da smo potomci, germanskih plemen (Nemcev in Avstrijcov) in "potomci slovanskih plemen (predvsem Polske in češke), seveda predvsem primorksa pa Italjanov.... tako, da slovenci nismo tipični slovani... bolj germansko pleme, ki je prevzelo jezik in pisavo slovanov.... Samo kje boš to ljudem razložu, ki jim je juga oprala možgane z lažno zgodovino možgane". Ta je zadet 100 na uro ,germansko pleme ki je prevzelo srbsko slovnično pisavo . "DNK" analiza ,potem sem raje cigan kot pa nemec.
Tonček Balonček
03. 08. 2009 20.46
Nemci so potomci ljudstev iz Tibeta, tako da lahko ponosmo trdimo, da posredno, preko Nemcev, tibetanske gene nosimo v sebi tudi mi! Dalamtinsci so tako zmešani (zato so tudi v povprečju lepši od količanov), da še sami ne vedo s kom vse! Pa kakšno pisavo od Slovanov naj bi vzeli Germani, ne delajte se norca! Feničani so erkovno pisavo prvi prinesli v Evropo, in sicer svojim najbliľžim evropskim sosedom Grkom v 11. stoletju pr.n.št.. Ker pa Grki tedaj še niso bili političeno združeni, tudi niso mogli formirati skupnega alfabeta; skoraj vsak otok ali mesto je imelo svoje bolj ali manj originalne pismenke, preoblikovane po potrebah domačega narečja. Šekle leta 403 pr.n.št. je bila v Atenah jonska oblika alfabeta sprejeta za uradno in vsenarodno pisavo Grkov. Tako je nastal klasični grški alfabet s 24 črkami, ki je postal podlaga za vse evropske pisave. Iz vzhodnogrškega alfabeta se je razvila najlepša in najbolj izrazita oblika grške pisave, unciala, iz te pa pozneje glagolica in cirilica. Slovenci mo bili pokristjanjeni strani Germanov in tudi brižinski spomeniki, neke spovedi, najstarejši slovenski zapis, je napisan v zvrsti latinice, ki se je uporabljala v stoletjih po Karlu Velikem in se imenuje karolinška minuskula.
Bolivar
03. 08. 2009 20.39
deadea 03.08.2009, 12:48 Svoj glas ste že oddali -2 /1.7mio je slovencev. ja 1.7 je slovenskih drzavljanov ki se imajo za slovence. na to ste lahko ponosni. in prav ti slovenci so vam izborili in postavili samostojno slovenijo. glede slovenskega naroda pa lahko recem samo to da ga sploh ni. slovenski narod je posledica mesanja narodov. slovenski jezik, ne narecja, je povsem neuporaben. uradne stvari resujemo kar v anglescini, pogovarjamo se v narecjih in srbohrvascini./ Seveda ,kajti Slovenci smo si izborili državo! Če misliš ,da so nam jo Italijani ,Nemci ,Srbi ,Mađari ,Hrvatje si pa smešen! Pravi ,da ni slovenskega naroda in da je mešanica med drugimi!?! Ha ha, seveda obstaja slovenski narod in je mešanica to je res ,ampak pazi tudi Srbi ,Hrvatje ,Bosanci ,in veliko drugih narodov ni čistih in so mešani! Kaj boš pa zdaj rekel? saj pravim zate je slovenski jezik in narečja neuporaben ,zato ker nisi Slovenec ,mogoče po pasaportu ,po duši in ponosu pa prav gotovo ne! Mogoče številna narečja res niso praktična ,ampak večina slovebcev zna dobro uporabljati uradno slovenščino ,neglede na domačo uporabo narečij! Narečja tudi dokazujejo kulturno pestrost jezika ,ki je unikaten in ga noben drug narod ne uporablja ! Stem se lahko pohvalimo Slovenci ,česar privilegij nimajo vse države!
Bolivar
03. 08. 2009 20.29
deadea /cistih slovencev ni in jih ni bilo. kako maloumen moras biti da sploh verjames v cistoco nekega naroda, ki je tako majhen. ce se nebi mejsal z ostalimi narodi bi ze zdavnaj ne bilo vec slovencev./ Ja res je ,ampak ne samo Slovencev ampak celotnih vseh narodov bivše Jugoslavije ,noben ni popolnoma "čist"! tudi te narodi niso nevem koliko veliki ,za svetovne razmere smo vsi majhni! Primer: Slovenci po narodnosti predstavljajo narod ,ki imajo 1. materin jezik slovenščino in so se rodili v slovenski družini ,lahko tudi mešani! Ampak te "primesi" ,ki jih ti omenjaš so v veliki meri zgodovinska asimilacija Slovencev s sosednjimi narodi in vsemi ,ki so zavojevali ta naš majhen prostor! Če ne veš na katere mislim naj ti samo malo omenim ,asimilacijo z nemškimi prišleki ,italijanskimi ,tudi francoskimi (leta 1805 in mogoče tebi znane Ilirske province) pa tudi še prej s slovanskimi predvsem s skupnimi predniki ,ki so sem prišli z območja Moravske tj. današnja Češka pokrajina ,tudi zanimivo ,da Slovaki svoji državi v slovaščini pravijo "Slovensko"! Sigurno je tu kulturna vez ,ki se opazi že pri marsikateremu priimku naprimer ,samo iz Zasavske regije od koder je doma bivši ,že pokojni predsednik Drnovšek in kjer imajo mnogi priimki končnico na -šek (Gorišek ,Jevšek ,Frančisek ,Trnovšek itd.) kakršne najdemo tudi pri Slovakih in Čehih ,le da je tisti "š" izpuščen! Npr. Tudi priimki kot so Novak in Kovač ,ki jih najdemo tako na Hrvaškem kot na Slovenskem ,ter kakšnega v Srbiji(predvsem Vojvodina) sploh ne izvirajo iz katerekoli države bivše Jugoslavije ampak iz Slovaške! Od tam je uzvor teh dveh priimkov ,poljska varianta pa je Nowak ,češka pa Novaček! Seveda pa je po ustanovitvi kraljevine Jugoslavije in še bolj po ustanovitvi SFRJ prišlo do kulturne izmenjave tudi s Slovani iz te skupnosti ,ampak se je slovenizem v tem času 20.stol. že tako prijel ,da ni imela ta kulturna izmenjava(ki je bila bolj enosmerna Jug->Sever) toliko močan pečat kot germanizmi in romaizmi v času srednjega veka in v prehodu v novi vek! Sigurno se pa je je nekaj prijelo ,dokaz za to je tudi ta ,da ti živiš tu! he he mal heca mora bit! : ) Seveda pa ni ta asimilacija narodov bila znana samo pri Slovencih ,sploh ne ,lahko ti na kratko predstavim še tvoje južne brate: Hrvatje imajo med drugim tudi skupek asimilacij italijanskega ,mađarskih ter srbskih korenin ,poelg seveda omenjenih čeških in slovaških priselkov! Srbi so polega slovanskih korenin dobili tudi močan pečat Vlahoh ,Romunov in Grkov ,delno tudi Mađarov! Bošnjaki (in vsi ki spadajo pod to grupo Sanđak ,Gorani itd.) so imeli močno turkifikacijo ! Poleg seveda mešanja vseh sosednjih nacionalnih genov! Podobno Črnogorci ,Makedonci ,Bolgari in tudi veliki narodi niso izjema!
Nad.oblaki
03. 08. 2009 19.57
Tonček Balonček: balonček ti balonast...zgodovino si pa prešprical kaj? Veneti so se gensko porazgubili... gensko dokaj čiste Venete najdeš samo še v bolj odročnih krajih, kamor ostala ljudstva oz. tedaj še plemena niso prodirala, denimo Rusija in velik del Sibirije. Naj bi bili tudi pod Alpami vendar na Slovenski strani jih je bilo zelo malo... Iliri potomci današnjih Albancev in Kosovarjev so se umaknili ob prihodu Rimljanov nazaj proti balkanu- natančno v današnjo Dalmacijo... tako, da z našim DNK nimajo nobene veze... O Romih in Romunih sploh ne bi komentiral, ker je smešna trditev... DNK raziskave Slovenskega naroda, kažejo, da smo potomci, germanskih plemen (Nemcev in Avstrijcov) in potomci slovanskih plemen (predvsem Polske in češke), seveda predvsem primorksa pa Italjanov.... tako, da slovenci nismo tipični slovani... bolj germansko pleme, ki je prevzelo jezik in pisavo slovanov.... Samo kje boš to ljudem razložu, ki jim je juga oprala možgane z lažno zgodovino možgane.
Slovenc93
03. 08. 2009 19.18
Samo milijon nas še živi...
sivivolk
03. 08. 2009 18.31
ponosni...,kako neki je to sploh mogoče da ste vsi tako ponosni kot govorite ...,mogoče še niste trezno analizirali svojo osebnost ,lastnosti...,svoje vrednote in slabosti, mogoče se vaši starši sramujejo da imajo tako ponosne otroke ,mogoče se sosedje ,ali pa celotna družba. eno je sigurno, ste zakompleksani , zaverovani in samo všečni nič vredneži vsi po vrsti.
Tonček Balonček
03. 08. 2009 18.24
Nas Venetov je kakšnih 60 odstotkov, ostali so pa Slovani, Iliri, Romi in ene par Romunov, ki so pa na pol Slovani!
zupancicevajama@email.si
03. 08. 2009 17.26
Koliko je SLOVANOV ?
odbogaposlan
03. 08. 2009 17.20
Kdaj bodo nehali s to komunistično, cerkveno vatikansko propagando!
odbogaposlan
03. 08. 2009 17.20
uf, vedno več! A nismo tik pred izumrtjem?
12345s
03. 08. 2009 16.39