Slovenija

17,4 milijona evrov škode zaradi domnevno prenizke cene premoga za HSE in Teš

Velenje, 02. 10. 2012 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pooblaščenec družb MP Naložbe, Towra in Intertrade je zoper 13 sedanjih in nekdanjih predsednikov uprav in nadzornikov Premogovnika Velenje, HSE in Teš vložil tožbo zaradi prodaje premoga pod ceno. Revizija naj bi kazala, da je vodstvo premogovnika delovalo v škodo družbe.

Pooblaščenec družb MP Naložbe, Towra in Intertrade Vladimir Bilić je v ponedeljek na celjsko okrožno sodišče zoper 13 sedanjih in nekdanjih predsednikov uprav in nadzornikov Premogovnika Velenje, HSE in Teš vložil tožbo, v kateri zahteva plačilo odškodnine Premogovniku Velenje v višini 17,4 milijona evrov.

Kot je povedal Bilić, se tožba nanaša na prodajo premoga pod ceno družbama HSE in Teš. Podlaga tožbe je revizijsko poročilo o poslovanju Premogovnika Velenje med letoma 2005 in 2009. Bilić je pojasnil, da je tako veliko število tožencev posledica "nenormalno hitrega menjavanja predsednikov uprav in nadzornih svetov družb v toženih družbah".

Revizija: premog prodajali pod ceno

Omenjeni delničarji, katerih delež v osnovnem kapitalu Premogovnika Velenje znaša približno 9,3 odstotka, namreč menijo, da je škoda nastala zaradi prenizke cene premoga za HSE in Teš v obdobju od leta 2005 do leta 2009. Po navedbah revizije je vodstvo premogovnika poslovalo v škodo družbe s tem, da se je premog prodajal pod ceno, po kateri bi se sicer glede na tržne razmere moral prodajati.

Škoda naj bi nastala zaradi prenizke cene premoga.
Škoda naj bi nastala zaradi prenizke cene premoga. FOTO: Kanal A

Delničarji opozarjali na problem, a odziva ni bilo

Revizija je po navedbah delničarjev še pokazala, da se je s takšnim poslovanjem okoriščala tudi družba HSE, večinska lastnica Teša in Premogovnika Velenje, ne da bi za to imela podlago v morebitni pogodbi o obvladovanju ali drugi vrsti podjetniške pogodbe. Delničarji pravijo, da so na ta problem opozarjali na vsaki skupščini, a ustreznega odziva ni bilo. Zato je njihov pooblaščenec na avgustovski skupščini napovedal vložitev tožb in izpodbojnih tožb.

Iz velenjskega premogovnika pa izvažajo tisto, kar je največ vredno – rudarsko znanje. S slovensko izkopno metodo in znanjem bi tako že kaj kmalu lahko pridobivali premog v azijskih in pacifiških državah, kjer je ogromno zalog. Imajo pa v Velenju še eno železo v ognju – inovacijo, na katero so lahko ponosni – napredovalni stroj za izkop jamskih prog. Kar dve leti je ta naprava nastajala pod vodstvom inženirja Simona Dobaja, ki je tako dovršeno nadgradil več desetletij star model. Več v prispevku oddaje Svet na Kanalu A.

Kot je dejal Bilić, so bili trenutni člani organov vodenja in nadzora Premogovnika Velenje in HSE najbrž prepričani, da to ni njihov problem ter da njih tožba ne bo prizadela, ker gre za tožbo na podlagi revizije za obdobje 2005–2009.

"Verjetno bo marsikdo šokiran, da je tožena stranka, češ saj on ni zajet z obdobjem revizijskega poročila. Dejstvo pa je, da niso absolutno ničesar storili v zvezi z ugotavljanjem obstoja škode, še manj pa v zvezi s povračilom škode, saj sem moral vse narediti sam," meni Bilić.

Bilić je prav tako v začetku septembra zahteval novo izredno skupščino premogovnika zaradi revizije še za leta 2010, 2011 in 2012. Izredna skupščina bo po njegovem mnenju oz. glede na dvomesečni rok enkrat v začetku novembra, sklicana pa bi morala biti ravno te dni.

"Še preden bo postopek po tožbi sploh končan, bo novo revizijsko poročilo že izdelano in bo zajelo tudi tiste člane organov vodenja in nadzora, ki so mandate nastopili od leta 2010," je še dejal Bilić.

Predsednik uprave Medved meni, da je premogovnik premog prodajal po ceni, ki jo je bilo možno izposlovati.
Predsednik uprave Medved meni, da je premogovnik premog prodajal po ceni, ki jo je bilo možno izposlovati. FOTO: Reuters

"Premogovnik premog prodajal po ceni, ki jo je bilo možno izposlovati"

Predsednik uprave Premogovnika Velenje Milan Medved je povedal, da je s tožbo samo ustno seznanjen in da mali delničarji tožijo na račun Premogovnika Velenje, saj jim to omogoča zakonodaja. Po njegovi oceni v tej zadevi ne gre za nobeno oškodovanje premogovnika, saj je premogovnik premog prodajal HSE oz. Tešu po ceni, ki jo je bilo možno izposlovati.

Medved meni, da gre za dve kontradiktorni zadevi. "Mi moramo, če želimo zagotoviti dolgoročno prihodnost premogovnika, ceno premoga še naprej zniževati. V letu 2015 bo cena premoga 2,25 evra za giga joul, kar je tudi vhodni podatek za naložbo v Teš 6. Prepričan sem, da bomo to ceno dosegli, manjšinski delničarji pa menijo, da je ta cena prenizka. Tudi jaz bi si želel, da bi bila cena višja, vendar potem tega premoga, ki ne prenese transportnih stroškov, ne bi mogli prodati," pravi Medved.

"Menim, da tega oškodovanja ne bodo mogli dokazati"

Opozoril je, da če bi nekdo želel dokazati oškodovanje, o čemer govori tožba, bi to lahko naredil samo, če bi prinesel v premogovnik zavezujočo ponudbo za odkup štirih milijonov ton premoga letno po ceni višji, kot jo dosega premogovnik.

"Menim, da tega oškodovanja ne bodo mogli dokazati. Študija, na katero se sklicujejo, je napisana nasprotujoče in je kontradiktorna. V zaključku študije namreč piše, da gre za morebitno oškodovanje. Večinski lastnik HSE in mali delničarji bi morali razčistiti, kako je z lastništvom v premogovniku," je pojasnil prvi mož premogovnika.

Glede sklica izredne skupščine pa ocenjuje, da bo HSE kot največji lastnik premogovnika znova glasoval proti predlaganim sklepom malih delničarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fobija
02. 10. 2012 22.57
Večinski lastnik HSE in mali delničarji bi morali razčistiti, kako je z lastništvom v premogovniku," je pojasnil prvi mož premogovnika. Koliko pa je malih delničarjev? Kdo projektira TEŠ 6? Sam HSE? holding slo. elektrarn d.d.?