Slovenija

VIDEO: 'Darilo' vznemirjeno rezgetalo

Ljubljana, 22. 10. 2008 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plemeniti lipicanec je postal kraljičin konj. Elizabeta II. se je darila verjetno še toliko bolj razveselila, ker je pred kratkim umrl njen najljubši konj.

Kraljica si ogleduje svojega plemenitega lipicanca.
Kraljica si ogleduje svojega plemenitega lipicanca. FOTO: Reuters
Lipicanec 085 Favory Canissa XXII
Lipicanec 085 Favory Canissa XXII FOTO: BOBO

Britanska kraljica Elizabeta II. je ob obisku Lipice v dar simbolično prejela lipicanca – 16 let starega lipicanca z imenom 085 Favory Canissa XXII. Plemenski žrebec je slovenski prvak v dresurnem jahanju, v svetovni dresurni eliti pa se uvršča v sam vrh. Konj bo poslej last britanske kraljice, a bo ostal v oskrbi Kobilarne Lipica.

Kraljica si je plemenitega žrebca ogledala in z nasmeškom komentirala, da je "zelo lep". Darila se je verjetno še toliko bolj razveselila, ker ji je na začetku oktobra poginil najljubši konj z imenom Monarch. Star je bil 25 let. Princ Filip pa je o lipicancu, ki je zaradi množice obiskovalcev vznemirjeno rezgetal, menil, da je "veličasten".

Zanimiva pot prijaznega konja

Žrebec ima posebno mesto v slovenski zgodovini. Začetki rodovniške reje segajo v leto 1580, ime lipicanec pa izhaja iz imena vasi Lipica. Kot je pojasnil Klavdij Čehovin, direktor marketinga v Lipici, se leto 1580, ko je nadvojvoda karantanskih dežel Karl II. kupil kobilarno in vas Lipica, šteje kot leto začetka sistematične reje in selekcije konj v Lipici, ki je temeljila na vodenju rodovnika. Kras je bil namreč v tistem obdobju eno od pomembnejših konjerejskih območij na svetu z avtohtonim kraškim konjem. Z rejo in selekcijo pa se je zatem z leti s plemenitenjem z andaluzijskim konjem in kančkom arabske krvi razvijal tako imenovani kraški konj lipiške reje, ki ga danes poznamo pod imenom lipicanec. Pozneje so to pasmo konj začeli gojiti tudi v nekaterih drugih kobilarnah, zlasti na območju Avstro-ogrske monarhije.

Lipica je bila tako ena prvih kobilarn na svetu, kjer je potekala reja in selekcija na način, da so se vodile rejske knjige, torej sistematično, je pojasnil Marko Marc, strokovni vodja Kobilarne Lipica. S stališča konjereje je kobilarna predstavljala tehnološko naprednost, kar je tudi omogočilo razvoj zelo kvalitetne pasme konj, danes po vsem svetu znanega lipicanca. Kobilarna Lipica je leta 1619 postala dvorna kobilarna Habsburžanov, v njej pa so vedno delali in za čredo skrbeli Slovenci, zato je po Čehovinovih besedah mogoče reči, da je tudi zaradi tega lipicanec slovenski konj. Prav zato ima velik pomen za Slovenijo, saj je eden redkih čistokrvno slovenskih živih simbolov tehnološke in kulturne dediščine, ki izhajajo iz zgodovine in so še danes prisotni. "Lahko rečemo, da je bil lipicanec prva slovenska blagovna znamka že pred več kot štirimi stoletji," je dodal.

Lipicanci – simbol kobilarne, Krasa in Slovenije
Lipicanci – simbol kobilarne, Krasa in Slovenije FOTO: Reuters

Lipicanec je kljub svoji redkosti – po vsem svetu je trenutno približno 6000 čistokrvnih lipicancev, od tega tisoč v Sloveniji – zelo poznana konjska pasma, in sicer prav zaradi svojih lastnosti. Je izredno učljiv konj, zato se bolje nauči raznih elementov dresurnega jahanja. Lipicanec je po rasti srednje velik, globok in širok konj. Njegova višina je približno 156 centimetrov. Griva in rep imata gosto, vendar kot svila tenko žimo. Noge so močne, mišičaste, sklepi izraziti in široki. Kopita so čvrsta in lepo oblikovana. Njegove značilnosti pridejo posebej do izraza v gibanju. Poleg tega je konj izredno prijazen, potrpežljiv in vzdržljiv, zato je primeren tudi za učenje jahanja, zaradi lepega skladnega koraka pa je zelo primeren tudi za vožnjo kočij.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gyal
23. 10. 2008 08.02
Pa preden hvalite pa branite \"cudovito\" kraljico se prepricajte prej o znanih krutih zgodovinskih dejstvih. Ne je branit zato, ker je pac kraljica...joj, kok ste eni plehki. Ker se je pac rodila v kraljevi druzini in pol malo nacrtovala umore..ja, super no....res more bit cirkus....mal razmislite predn kaj napisete taki al pa pejte na internet/kniznco prebrat kaj.
gyal
23. 10. 2008 07.57
Jooj...kako spostovanje do kraljice neki...vcasih je pa ubijala ljudi...dej no...zdej pa pride v Slo pa nek cirkus, ki stane ogromno denarja....fajn ucimo svet...ubijaj pa bos v sloveniji delezen slave in spostovanja...kako lahko spostujete takega cloveka? Bogi konj.
snowball
23. 10. 2008 00.29
The 16-year-old horse, 085 Favory Canissa XXII, is so precious to the identity of this tiny nation of 2 million that Queen Elizabeth II decided to leave him in the care of the Lipica stud farm in western Slovenia. The meticulously trained horses are known for being able to perform highly stylized prancing, jumps and other moves. wtf??
IcH92
22. 10. 2008 18.43
emmm rekl ste d je bla veselo videti??kulk sm jz vidla se sploh smejala ni al pa kakiga vesela pokazala tkda ja
Tonček Balonček
22. 10. 2008 18.08
A bi lahko nehali poveličevati to baburo! Zakaj ne obišče kakšnega doma starejših občanov, na Bokalce bi šla, ne pa da se smeši z neko mladino in konji, pod tisto obleko nosi pa plenice, saj je inkontinentna! Kdo se dela norca iz Slovencev, novinarji?
E-OL
22. 10. 2008 18.08
sam res ej...totalno je bil prestrašen...boga žival.
Žan Virant 1
22. 10. 2008 17.26
dejte met mal spoštovanja do kraljice velk ljudi je veselih in jim je v čast daje kraljica prišla v Slovenijo.da je pa kobila se pa ne strinjam!!!! Nevem zakaj morate vedno nekoga žalit..a se nemorte nič bl pamtnga spomnt!!!
TargeTinO
22. 10. 2008 16.42
Lepo darilo!!!! Še posebaj me veseli ker konj ostane v Sloveniji!!!!
matjaz.jah@gmail.com
22. 10. 2008 15.43
Kaj te ma ona tam na prvi sliki čez okno za gledat? :)
Elnorel
22. 10. 2008 15.33
Bogi konj so ga čist prestrašli tile reporterji. Če bi bil jaz v protokolarni bi kraljico spoznal z njim na samem, preč od bliskavic in velike mase ljudi.
imocan
22. 10. 2008 14.55
konj darilo kobili
nosferatu
22. 10. 2008 14.38
Ehehehe, toke, se podpišem :)
focus2031
22. 10. 2008 14.27
kva pa pintarju manjka ???