Slovenija

'Ker država funkcionira po balkansko, so se nekateri zdravniki temu sistemu prilagodili'

Ljubljana, 27. 03. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./D.L./STA
Komentarji
398

KPK je opozorila na velika korupcijska tveganja v primeru zdravnikov "dvoživk", ki ob delu mastno služijo, pravega nadzora nad tem pa ni. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pravi, da je na zlorabe opozarjal vsaj dva ministra. "Vsi so vedeli, kaj se dogaja, pa noben ni nič naredil," je dejal.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v sistemskem načelnem mnenju ugotavlja, da zdravniki, ki hkrati delajo v javnem in zasebnem zdravstvu, pomenijo sistemsko korupcijsko tveganje.

Ob tem ugotavljajo, da v javnem sektorju zaposleni zdravniki dodatno delo običajno opravljajo brez zahtevanih dovoljenj, nadzora nad tem pa ni ali je neučinkovit. Kot področje z visokim tveganjem za korupcijo ocenjujejo tudi področje čakalnih vrst.

Dodatni zaslužek zdravnikov

Sprejemanje daril
Sprejemanje daril FOTO: Thinkstock

Analiza je pokazala, da uradno dodatno dela le malo zdravstvenih delavcev. Od 36.941 oseb zaposlenih v javnem zdravstvu jih ima urejen status za dodatno delo 6,9 odstotka, večinoma zobozdravniki, zdravniki in psihologi.

Zdravniki so poleg plače v letih od 2004 do 2013 prijavili za 151 milijonov evrov zaslužkov. Če je na leto v povprečju ta denar služilo več kot 2500 zaposlenih, je v devetih letih posamezni delavec v povprečju zaslužil nekaj več kot 600 evrov bruto na mesec, torej približno 430 neto. Vrtoglavi zaslužki tako niti niso tako zelo vrtoglavi. Seveda so odstopanja, znotraj teh so tudi zaslužkarji, rekorder naj bi zaslužil kar 200.000 evrov, nekateri med temi pa niso zalužili nič. Za primerjavo celotno javno zdravsto je v tem času potrebovalo dobrih 20 milijard evrov, so izračunali v oddaji Svet.

Analiza prihodkov podjetij, v katerih so udeleženi zdravstveni delavci, pa je pokazala, da je 1046 takšnih podjetij med 1. januarjem 2004 in 1. septembrom 2013 s poslovanjem z javnim sektorjem zaslužilo 69 milijonov evrov. Od tega jih je od pravnih oseb javnega zdravstva dobilo 55 milijonov. Od proračunskih uporabnikov, v katerih so bili zaposleni zdravniki, udeleženi v podjetju, pa so taka podjetja dobila skupno 2,7 milijona evrov.

Največ zdravstvenih delavcev, ki je bilo udeleženih v zasebnih podjetjih, je bilo redno zaposlenih v UKC Ljubljana (343 zdravstvenih delavcev), sledijo Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani (106), Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor (78), Zdravstveni dom Koper (21) in Zdravstveni dom Nova Gorica (21). Ostale ustanove imajo manj kot 20 zdravnikov, ki so udeleženi v zasebnih podjetjih.

Komisija je od Davčne uprave RS pridobila tudi podatke o dodatnih zaslužkih zdravnikov, zobozdravnikov ter zaposlenih v poklicih, povezanih z zobozdravstvom, psihologov ter inženirjev ortotike in protetike.

Podatki o skupnem dohodku iz vseh pogodbenih razmerij, razen pogodbe o zaposlitvi, kažejo, da je oseb v javnem  zdravstvu, ki so v dohodninskih odločbah poleg plače prijavile še druge dohodke, okrog 2900 na leto. Skupna vsota  prijavljenih dohodkov pa je bila med leti 2004 in 2012 okoli 167 milijonov evrov. Največ, za 151 milijonov evrov dohodkov poleg plače, so prijavili zdravniki.

operacija
operacija FOTO: Thinkstock

Brez dovoljenj

Zdravniki, ki so redno zaposleni v javnem zdravstvu, morajo za dodatno opravljanje zdravniške službe izven svojega delovnega časa pridobiti dovoljenje ministrstva za zdravje, če je ustanovitelj zavoda država, oziroma župana, če je ustanovitelj občina. Na podlagi tega dovoljenja morajo nato dobiti še dovoljenje ustanove, v kateri so zaposleni. Če obeh dovoljenj nimajo, dodatnega dela ne bi smeli opravljati.

V praksi, kjer je nadzor očitno popolnoma odpovedal, je to precej drugače. KPK je ugotovila, da je kar polovica zdravnikov, ki so sicer redno zaposleni v 16 slovenskih bolnišnicah, prek svojih podjetij ali najemnih pogodb dodatno delala v zdraviliščih, ne da bi imeli za to ustrezna dovoljenja.

Luknje v zakonih

"Iz ugotovljenega obsega, števila in trajanja kršitev obvezujočih zakonskih določil oziroma predpisanih pogojev, pod katerimi je zdravstvenim delavcem, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih, dovoljeno opravljanje zdravstvenih storitev pri drugih javnih ali zasebnih subjektih, je moč zaključiti, da upravni, inšpekcijski in nadzori v okviru upravljanja in poslovodenja posameznih javnih zavodov niso bili učinkoviti ali pa jih na tem področju sploh ni bilo," ugotavlja KPK.

In opozarja, da k neučinkovitemu nadzoru prispevajo tudi pomanjkljivi predpisi, med njimi tudi Zakon o zdravstveni dejavnosti. Ta ne vsebuje niti določb, ki bi dajale pooblastila za inšpekcijski nadzor na področju dodatnega dela zdravnikov brez potrebnih soglasij, niti kazenskih določb, na podlagi katerih bi se lahko ukrepalo po Zakonu o prekrških.

Preskakovanje čakalnih vrst je huda kršitev

KPK je vzela pod drobnogled tudi čakalne vrste, kjer je tveganje za korupcijo visoko in ni ustrezno obvladano. Njihovo preskakovanje ocenjujejo kot hujšo kršitev poslovanja bolnišnice, ki postavlja bolnike v neenakopraven položaj pri dostopanju do zdravstvenih storitev, ki jih s prispevki za zdravstveno zavarovanje financira celotna družba.

Ministrstvo za zdravje namerava mnenje KPK preučiti

Z ministrstva za zdravstvo so poslali le skop odziv, v katerem so zapisali, da bodo načelno mnenje KPK preučili. Pričakujejo tudi, da bodo v najkrajšem možnem času ukrepali tudi vsi v mnenju našteti nosilci odgovornosti.

Z UKC Ljubljana pa so sporočili, da je generalni direktor Simon Vrhunec vladi in državnemu zboru že pred časom predlagal sprejetje zakonodaje, ki bo uredila prepletanje javnega in zasebnega.

Posredovali so tudi podatke za zadnji dan februarja. Takrat je bilo pri njih zaposlenih 1163 zdravnikov in zobozdravnikov, soglasje za delo izven kliničnega centra pa jih je imelo 164. "Ob tem pa želimo opozoriti tudi na pozitivne učinke izdajanja soglasij. S tem, ko v UKC Ljubljana svojim zaposlenim izdamo soglasje za delo v drugem javnem zavodu, pri koncesionarju ali v zasebnih inštitucijah, skrajšujemo čakalne dobe in omogočamo, da državljani Republike Slovenije na ta način lažje in hitreje pridejo do vrhunskih specialistov, ki jih imamo v UKC Ljubljana," so poudarili.

Možina: Strogo ločevanje javnega in zasebnega bi pomenilo zlom javnega zdravstva

Ker država funkcionira po balkansko, so se nekateri zdravniki temu sistemu prilagodili in so pri drugem delodajalcu delali brez potrebnega soglasja. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina meni, da stroge ločnice med javnim in zasebnim zdravstvom ni mogoče vzpostaviti, saj bi se sicer javno zdravstvo v trenutku sesulo. V Sloveniji namreč primanjkuje kar 1000 zdravnikov. "V takih razmerah je logično, da zdravniki delajo več, kot je običajen delovni mesec," je dejal.

"Če bi potegnili takšno ločnico, da bi zdravnikom prepovedali, da delajo še drugje, potem bi se čakalne dobe in vrste bistveno podaljšale," je dodal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Oba pa sta kot sporno ocenila dejstvo, da polovica zdravnikov pri matičnem delodajalcu ni zaprosila za dovoljenje za delo drugje.

Kuštrin je tudi opozoril, da je na zdravnike "dvoživke", ki svoje hkratno delovanje v javnem in zasebnem zdravstvu zlorabljajo tako, da bolnike preko zasebnih ambulant uvrščajo na čakalne vrste v javnem zdravstvu, opozarjal že nekdanjega ministra za zdravje Dorjana Marušiča, za problem pa naj bi vedel tudi nekdanji minister Tomaž Gantar. "Vsi so vedeli, kaj se dogaja, pa noben ni nič naredil," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
28. 03. 2014 11.26
+1
Kateri zdravnik bo pa delal za minimalca...prej se pa šolal 12 let za specializacijo...naj služijo
silberblack
28. 03. 2014 09.58
+0
Dajte dajte, vprašajte paciente za prave info, ne pa neke statistike in komisije , sploh pa zdravnikov ne. Niso se oni prilagodili balkanski državi, oni so jo naredili. Zadnjih 30let juge so delali s službenim materialom za privat zaslužek, pobirali podkupnine, kradli, vi pa zdaj odkrivate mlačno kašo!!!!! Vsi zdravniki in zobozdravniki, tehniki, pa tudi kirurgi so delali ves čas na črno, pa jih ljudje niso upali prijavljati iz dveh razlogov; 1:ker potem ne bi imeli nobenega zdravnika in zobarja na izbiro več 2. Komu pa čejo prijavljati, če jih gospodje zgoraj branijo, saj so to njihovi prijatelji, poročne priče , otroci, povezani so do groba. Komu je Rop poročna priča ? Ministrici Skazi”! Vi pa mislite, da je gor prišla naključno, naivna? Ja naivna je, a vnaprej leta in leta sodelovanja in planiranja prinese pravi trenutek, če se prav vežeš. Samo vojna lahko reši to SLo in Eu situacijo.
25letluzerjev
28. 03. 2014 08.43
+1
Tudi zdravnikom DIŠI DENAR.Škoda, da tako izobraženi in ugledni ljudje vidijo najprej denar in šele nato bolnika. Da pa so se prilagodili situaciji v državi , pa je le prenašanja teh neetičnih dejanj na druge. Samo oni-ZDRAVNIKI - so delali ne etično, ni kriva politična situacija. Lahko bi šli naprimer okrast banko, ker je trenutna situacija taka.... Vse skupaj je ena velika štala. Mali pošten človek pa na koncu plača vse ,tudi grehe velikih uglednih...itd.
kawboy
28. 03. 2014 06.36
+1
Tako kot povsod drugod npr. pri delavnopravni zakonodaji, vse pristojne državne institucije so vedele vse kaj se dogaja pri raznih izigravanjih in zlorabah pri raznih delodajalcih in niso storili nič ali pa premalo, da bi se stvari uredile in spremenile tako, da bi bila zakonodaja oziroma postopki bolj učinkoviti ter preprosti tako za delavca kot za delodajalca. Saj slednji goljufivi in iznajdljivi delodajalci odprejo d.o.o. pa čeprav imajo samo na navedenem naslovu svojega podjetja poštni predal. In zdaj naj oškodovani delavec pride do dolgovanega denarja od takšnega delodajalca. Postopkov in ukrepov katere predvideva zakonodaja pa ni speljal oziroma v primeru nelikvidnosti ni razglasil insolventnosti in stečaja. Tako, da oškodovani delavci ter ostali vpleteni potem ostanejo čisto brez vsega dolgovanega denarja in celo brez svojih pravic.
jutranjisij
28. 03. 2014 06.10
+1
Marsikateri zdravnik ali zobozdravnik (in drugo medicinsko osebje) gara na delovnem mestu, zato je slednje treba plačati, nagraditi in drugače vrednotiti. Povsod bi moralo biti tako, ne zgolj v zdravstvu. Pozabite na papirje, glejte na dejansko delo - obseg in resnično zahtevnost! Ne more imeti zdravnik (ali zobozdravnik ali drugo medicinsko osebje), ki dnevno sprejme 10 pacientov in opravlja preproste posege ali preglede, enake plače kot zdravnik, ki ima polne čakalnice ali opravlja zahtevne posege in operacije. Še to:v neko tukajšnjo bolnišnico ni dobro pripeljati bolnega človeka v soboto ali nedeljo.Tedaj se pač nekaterim ne da in raje čakajo do ponedeljka, ko je spet polna zasedba osebja. Posledice tega so nepotrebni, predčasni odhodi pacientov na drugi svet.
gigi39
27. 03. 2014 22.27
+6
Bom postavil eno vprašanje ...če zdravniki lahko delajo v dopolnilni dejavnosti pri zasebnikih potem lahko tudi Policaji in poklicni vojaki vzamejo svojo opremo in v popoldanskem času gredo na fazane al kako zdej??
jasnaaaa1
28. 03. 2014 07.39
+5
vprašanje na mestu! A lahko npr. davčni delavec v prostorih DURS-a v popoldanskem času opravlja davčno svetovanje?
mistake
27. 03. 2014 21.22
+5
/"..KPK je opozorila .."/ Kakšna KPK nekaj? Sploh pa za takšna opozorila in ugotavljanja, opažanja... ne potrebuješ biti KPK....:)))))))))))))))
tana5
27. 03. 2014 21.10
+12
Ko slišim Kuštrin.....mi gredo dlake pokonci ! Leta 1994 je ta Kuštrin spravil mojega 58 letnega očeta v grob , zaradi RUTINSKE operacije žolčnika! Šempetrska bolnišnica pa še katera, se lahko pohvalijo s takim dosežkom! Če je praznik , dohtarji pač ne delajo....se zahvaljujem doktarjem iz Šempetrske bolnišnice za smrt mojega očeta! Uf končno sem se izpljuvala !
tana5
27. 03. 2014 21.15
+8
aja pa še doktor Žiberna ! Ta je bil tudi zraven !
?????iww
27. 03. 2014 21.01
+1
Ne mi žalit Balkana :) ... čiw čiw ...
donat323
27. 03. 2014 21.00
+7
hodim cca. na 2 leti k zobozdravnici, ko me začne kej boleti, prec na vrst, tud če je gužva, ostal 1 uro čakajo, zdravstvene knjižce ne rab, tud če ji rečeš, keš na roke, še nikol nisem dobil računa, čeprav sem vprašal po njemu in to dela med rednim delovnim časom. Zobozdravnica ma pa garsonjero na morju in v Bohinju, no coment.
cable
27. 03. 2014 21.12
+3
Morš malo pogosteje hodit k njej, bo še eno garsonjero v Grosuplju kupila.......ha
domobranec 1
27. 03. 2014 20.59
+7
veste kdo je zame pravi zdravnik veterinar on mora vedeti kaj zival boli zdravniku pa ti poves kaj ti je
peglezn
27. 03. 2014 20.38
+6
Vsi so se že nekako prilagodili Balkanskim poslom, samo folk se še nekaj upira...
cable
27. 03. 2014 20.42
+3
kje ti vidiš kakšen upor................
cable
27. 03. 2014 20.37
+7
Eno je črpat državni denar.........ampak da bolni ljudje čakajo na urgenci, ali v čakalnici pri zdravniku tudi po 10 ur... ..čudi me samo da se ni komu sfuzlalo in vzel red v svoje roke, ampak bolni navadno ni sposoben kakšne hitre revolucije....samo to jih še rešuje pred izbruhi pacientov.......saj bi kaj napisal ampak me striktno brišejo........še to moram v kopijah narest-....
Neopredeljeni
27. 03. 2014 20.36
+8
Saj, samo politiki niste vedeli tega. Revčki. Se naročiš pri "državnem" zobozdravniku in si na vrsti čez 6 mesecev, če pa temu ta istemu plačaš, si pa na vrsti že popoldan. Ista ordinacija, isti zdravnik....tudi jaz bi bil na ta način privatnik.
cable
27. 03. 2014 20.38
+5
ja prispevke v zdravstveno blagajno pa je treba plačat vsak mesec sproti........
radependrek
27. 03. 2014 20.36
+4
Neopredeljeni
27. 03. 2014 20.37
+1
br.0001s
27. 03. 2014 23.24
+1
gotof si ti, gotof sn jaz gotofi smo mi vsi... eni vemo eni pa bodo morali prvo okusit hehe pa ko dojamejo
Mariyah
27. 03. 2014 20.35
+19
A se vam ne zdi, da že Balkan boljš funlcionira kot Slovenija. ?
cable
27. 03. 2014 20.39
+1
ahmadinedzad
27. 03. 2014 20.34
+7
Da ponudim nekaj resitev, ki bi defacto delovale: 1. Ukinitev dodatnega zavarovanja 2. Centralna sluzba za javna narocila, (Kdo pa pravi, da mora biti v kotlini, naj bo npr. v Mariboru) 3. Celotno primarno zdravstvo v koncesije 4. Striktno locevanje javnega in zasebnega in premosorazmerno visja obdavcitev javnega usluzbenca, ki se odloci delovati v zasebnem sektorju po vseh opravljenih nalogah v javnem, kar pa ne sme preseci vec kot 25% delovnega casa v javnem zavodu 5. Sistematizacija in organizacija ter specializacija bolnisnic, delovnih procesov ter enotno delovanje le teh(Slovenija je majhna, vse je na dosegu); 6. Vzpostavitev druzbe za vse javne zdravstvene zavode republike Slovenije, npr. DZZRS d.o.o., katere menedzersko vodstvo je izbrano na volitvah, s strani delavcev teh javnih zavodov 7. Striktno kaznovanje gola zni in anomalij povzrocenih od le te,... Pa se kaj bi se naslo, npr. varstvo in oskrba ostarelih, kateri v Sloveniji posvecamo vse premalo pozornosti in bo nasa naslednja rakrana, vkljucitev brezposelnih v te procese(tukaj je vsekakor v naslednjih letih 20.000 delovnih mest). Organiziranost domov za ostarele je katastrofalna. Ker pa smo v Sloveniji,.....
ahmadinedzad
27. 03. 2014 20.37
+3
Se nekaj. Zdravstvene domove pa preoblikovati v preventivne zavode, na podlagi katerih bi se za ljudi dolocala tudi visina prispevka za zdravstveno zavarovanje, po nacelu, kdor zivi zdravo, placa manj in kjer bi se dolocali in tudi odpravljali rizicni faktorji na podlagi izvedenih preiskav. Bolje prepreciti kot zdraviti. Stane vsekakor manj.
pluton12
27. 03. 2014 21.47
+6
Večinoma se strinjam samo v delu podelitve koncesij NE, ZDRAVSTVO MORA OSTATI JAVNI SEKTOR !!!!!! Če podremo ta sistem ga noben ne sestavi več nazaj. Nočem imeti sistema kot ga imajo američani......kdor ima denar se lahko zdravi kdor pa ne lahko CRKNE
pe?navodo
27. 03. 2014 20.28
+4
Korel je pol tud očitno vedel. In seveda prikrival. Vsi črpajo, vlada črpa pa narod. A res, zdaj so pogruntali kaj je narobe. Malo lobiji , malo zdravniki, malo oboji.
nitiniti
27. 03. 2014 20.24
+7
ne samo, da so delali po balkansko, tudi koruptivno delujejo....dr. Marko Bitenc je prokurist podjetja svoje sestre, Marjete Bergant, ki prodaja medicinski materijal....on seveda s koncesijo, javnim denarjem razpolaga, kot da je to sam zaslužil...takih navez je veliko...zaslužki sorodnikov pa ogromni
HooplaToopla
27. 03. 2014 20.15
+15
'Ker država funkcionira po balkansko, so se nekateri zdravniki temu sistemu prilagodili' >> Kar pomeni, da se bomo počasi morali prilagoditi še siromaki in začeti vlačiti na kup orožje. >>> To sem vam povedal že pred 20 leti, pa ste se mi vsi smejali.