Slovenija

15. maj - dan podnebnih sprememb

Ljubljana, 15. 05. 2016 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na 15. maj obeležujemo svetovni dan podnebnih sprememb, ki so postale ena največjih groženj človeštvu. Upanje prinaša lani dogovorjeni in aprila podpisani pariški sporazum. Ta pomeni velik premik v boju proti podnebnim spremembam, če bo šlo vse po sreči, pa bo začel veljati v letu 2020.

Podnebna konferenca v Parizu
Podnebna konferenca v Parizu FOTO: Reuters

Podnebne spremembe so vse bolj očitne, vendar je podnebje v sedanji obliki za človeštvo še razmeroma ugodno. Tehnološki razvoj v 20. stoletju je omogočil obilo energije, olajšal je dostop do fosilnih goriv, povečal mobilnost in omogočil boljše in raznovrstne izdelke. Z uporabo moderne tehnologije, predvsem pa z uporabo fosilnih goriv, smo pričeli v zrak izpuščati tudi vedno več plinov, ki nevarno zvišujejo koncentracijo toplogrednih plinov v ozračju.

Njihovo hitro naraščanje vpliva na segrevanje ozračja in spremembe podnebja, kar se kaže v naraščanju povprečne temperature, spreminja se padavinski režim, zime so vedno krajše, naravne nesreče pa vedno bolj pogoste. To vse bolj občuti tudi Slovenija.

Ta je bila v okviru prvega ciljnega obdobja (2008-2012) kjotskega protokola k Okvirni konvenciji ZN o spremembah podnebja do leta 2012 zavezana zmanjšati emisije toplogrednih plinov za osem odstotkov glede na izhodiščno leto 1986. Ob tem je bila upravičena, da del svoje obveznosti zmanjšanja emisij doseže s povečanjem ponora (skladiščenja) CO2 v naravi. Z upoštevanjem ponorov je Slovenija cilj celo presegla - misije toplogrednih plinov je zmanjšala za 9,2 odstotka glede na izhodiščno leto, kažejo podatki, ki jih je objavil državni statistični urad.

Dvig temperature
Dvig temperature FOTO: Agencija RS za okolje

Slovenija je namreč tretja najbolj gozdnata država v Evropi, gozdovi pa imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju količine CO2 v ozračju, saj so pomemben vir ponora (skladiščenja) ogljika. Po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije en hektar gozda v Sloveniji letno v povprečju akumulira devet ton CO2.

Po podatkih Agencije RS za okolje so emisije toplogrednih plinov v Sloveniji v letu 2014 znašale 16,58 milijona ton ekvivalenta CO2 (to so vsi toplogredni plini, izraženi v CO2) oz. 9,68 milijona ton ekvivalenta CO2 z upoštevanjem ponorov. Glede na prejšnje leto so bile emisije nižje za 9,5 odstotka.

Največ teh emisij je povzročilo področje energetike, ki zajema porabo goriv pri proizvodnji energije, v predelovalni industriji in gradbeništvu, prometu in drugih sektorjih - v letu 2014 je to pomenilo 13,25 milijona ton CO2 ekvivalenta ali 79,9 odstotka vseh toplogrednih plinov. Preostale delež so prispevala področja kmetijstvo - 10,2 odstotka, industrijski procesi - 6,8 odstotka in odpadki, ki so prispevali tri odstotke.

Kako nastaja CO2?

CO2 nastaja predvsem pri izgorevanju fosilnih goriv in predstavlja največji delež skupnih toplogrednih plinov, v letu 2014 je to pomenilo 81,4 odstotka. Metan in dušikovi oksidi nastajajo večinoma v kmetijstvu in na odlagališčih odpadkov. V letu 2014 sta k skupnim toplogrednim emisijam prispevala metan (CH4) 11,9 odstotka in didušikov oksid (N2O) 4,6 odstotka. Delež emisij F-plinov (fluoriranih plinov) je sicer majhen (2,1 odstotka v letu 2014), vendar pa so ti plini izredno pomembni zaradi močnega toplogrednega potenciala.

Letošnji dan podnebnih sprememb prihaja po nekaj zgodovinskih premikih v spopadanju z globalnim segrevanjem ozračja. Decembra se je na podnebni konferenci v Parizu tako 195 držav dogovorilo o novem globalnem sporazumu o podnebnih spremembah. To je prvi pravno zavezujoč univerzalni sporazum o podnebju, ki zavezuje tako razvite kot razvijajoče se države in pomeni velik premik v boju proti podnebnim spremembam. Če bodo ratifikacijski postopki potekali brez večjih zapletov, bo začel veljati predvidoma v letu 2020.

Podnebna konferenca - 1
Podnebna konferenca - 1 FOTO: Reuters

Glavni cilj pariškega sporazuma je ekstremno zmanjšanje porabe fosilnih goriv, prehod v nizkoogljično družbo in omejitev zvišanja svetovne povprečne temperature za manj kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko raven.

Kitajska je napovedala, da bo podnebni sporazum, ki ga je 20. aprila na veliki slovesnosti na sedežu ZN v New Yorku podpisalo 175 držav, ratificirala do septembra letos, Francija napoveduje ratifikacijo do poletja, letos bodo to storile še Kanada, Mehika in Avstralija. Večja je negotovost glede razpleta dogodkov v ZDA, saj bo za nadaljnje tvorno sodelovanje gospodarsko najmočnejše svetovne države v svetovnih prizadevanjih za omejitev posledic podnebnih sprememb ključno, kdo bo novembra zmagal na predsedniških volitvah in volitvah v senat.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
15. 05. 2016 12.24
+3
16.maj je pa dan bučk
BŠK
15. 05. 2016 09.47
+2
Kreljanje tudi podnebje in njegove pasove menjava
cecen
15. 05. 2016 09.18
+3
No ja, podnebne spremembe so postale grožnja človeštvu. Prej bi rekel, da so spremembe, ki jih je naredi človek postale grožnja podnebju (in vsemu ostalemu na našem planetu).
flojdi
15. 05. 2016 14.48
-1
ZK_
15. 05. 2016 09.03
+1
No ja, dvomi, da Pariški sporazum predstavlja upanje. Spremembe bi morale biti bistveno bolj radikalne.