Slovenija

Slovenski vozniki na slabšem?

Ljubljana, 26. 03. 2009 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./P.J./N.S./T.V./STA
Komentarji
460

Letne vinjete naj bi bile dražje za 40 evrov, polletne naj bi ukinili in uvedli tedenske za 15 evrov. "Slovenija želi ostati turistično prijazna," poudarjajo na prometnem ministrstvu. Večina turistov pa bo kupila vsaj dve tedenski vinjeti in zanju odštela 30 evrov.

Največ denarja je v državno blagajno priteklo med klasičnim plačevanjem cestnine.

Vlada predlaga uvedbo sedemdnevnih vinjet, ki naj bi stale 15 evrov. Polletne vinjete naj bi ukinili, letne pa naj bi stale 95 evrov. Za motorje predlagajo polovične cene: za letno motoristično vinjeto 47,5, tedensko pa 7,5 evra. Če bo državni zbor potrdil vladni predlog, bi nov sistem lahko zaživel 1. julija 2009.

''Vlada bo državnemu zboru predlagala spremembo zakona o javnih cestah, ki predvideva uvedbo sedemdnevnih vinjet po ceni 15 evrov, ukinitev polletnih vinjet in letno vinjeto po ceni 95 evrov. Vlada na ta način sprejema gospodarno odločitev,'' je po seji vlade povedal minister za promet Patrick Vlačič. Pojasnil je, da so se znašli pred odločitvijo, ali naj popustijo Evropski uniji, ki je zamrznila sredstva za gradnjo avtoceste Slivnica–Draženci in tudi grozila z ustavitvijo kohezijskih sredstev za izgradnjo preostale prometne infrastrukture. Za uvedbo krajših vinjet so se odločili tudi zaradi turizma, "saj Slovenija želi ostati turistično prijazna država".

Vinjete
Vinjete FOTO: POP TV

Optimalna rešitev

Predlog sistema cestninjenja, ki ga je danes sprejela vlada, je bila najbolj optimalna rešitev, je poudaril Vlačič. Kot je dodal, je bilo modelov, ki so jih obravnavali v okviru simulacij, veliko. Polletne vinjete so se izkazale kot nepotrebne, dvig cene za letno vinjeto pa je potreben, da se čim manj izniči negativne učinke obstoječega vinjetnega sistema. Če bi bila cena letne vinjete višja od 95 evrov, bi to vplivalo na povpraševanje po vinjetah.

Medresorska delovna skupina je sicer pripravila še več drugih ukrepov v zvezi s cestninjenjem, ki jih bo vlada obravnavala na eni izmed prihodnjih sej. Gre za cestninjenje tovornega prometa in morebitno zmanjšanje trošarin. Kot je pojasnil Vlačič, je skupina kot enega izmed ukrepov predlagala tudi dvig cestnine za tovornjake, a bi jim šli naproti z znižanjem trošarine. "To je dopuščena državna pomoč, a je treba v zvezi s tem najprej doseči dogovor z Evropsko komisijo in oceniti, kakšen učinek bi imel tak ukrep," je dejal minister.

Vlačič je spomnil, da je vlada pred časom že sprejela en ukrep v zvezi s financiranjem nadaljnje izgradnje avtocest in vzdržnostjo obstoječega sistema, in sicer ukrep za kratkoročno stabilizacijo finančne konstrukcije Darsa. Tako se bo čisti dobiček Darsa prenesel na družbo kot priznan donos iz koncesijske pogodbe.

Dars pripravljen

Zaradi spremembe vinjetnega sistema pričakujejo 11 milijonov evrov primanjkljaja, vendar je Vlačič pojasnil, da imajo primanjkljaj tudi v obstoječem sistemu.

Družba za avtoceste RS (Dars) je na nove vinjete pripravljena, vendar pa take odločitve tako na hitro niso pričakovali. ''Treba jih je natisniti, za to imamo še možnost po lanskoletni pogodbi, ki ni bila popolnoma izkoriščena.''

Nekdanji prometni minister Radovan Žerjav pa meni, da je uvedba kratkotrajnih vinjet logična poteza. ''O taki rešitvi sva se z ministrom pogovarjala že takrat, ko sva imela primopredajo.'' Sam uvedbe kratkotrajnih vinjet ni želel uvesti zato, ker je blokada avtocestnega odseka prišla po volitvah, je povedal.

SDS: Slovenski vozniki na slabšem

Na uvedbo novega vinjetnega sistema se je že odzvala SDS, ki je nad odločitvijo prometnega ministra Vlačiča razočarana, saj po njihovem mnjenju ne gre za gospodarno odločitev. ''Povišana cena vinjet pomeni višjo ceno za slovenske voznike, ki uporabljajo slovenske avtoceste, obenem pa pomeni tudi popuščanje pod pritiski tujih voznikov, ki Slovenijo v času dopustov in drugih dela prostih dni le prečkajo. Žal je s tovrstnim ukrepom sedaj le odprta pot temu, da bo Slovenija postala zgolj tranzitna država,'' so prepričani.

Zaprtje finančne pipe zaradi diskriminatornih vinjet

Kontrola vinjet
Kontrola vinjet FOTO: Dare Čekeliš

Vinjetni sistem z letnimi in polletnimi cestninskimi nalepkami je v Sloveniji zaživel 1. julija lani. ''Uveden je bil 'švicarski model' vinjetnega cestninjenja, ki z razmeroma nizko ceno predvsem letne vinjete omogoča pogostim uporabnikom relativno cenejšo uporabo slovenskega avtocestnega omrežja. Posledično so s strani občasnih uporabnikov, predvsem tujih državljanov, ki slovensko avtocestno omrežje uporabljajo le občasno v tranzitne namene, začele prihajati vse glasnejše zahteve po uvedbi cenejših vinjet za krajše obdobje. Omenjeni uporabniki, katerih interes so zastopale predvsem sosednje države, so menili, da slovenske vinjete povzročajo prevelike neenakosti v obravnavi voznikov, saj predvsem polletna vinjeta, katere cena znaša 35 evrov, preveč oškoduje tiste voznike, ki le občasno uporabljajo slovensko avtocestno omrežje oziroma na njem prevozijo zgolj krajše odseke,'' so sporočili s prometnega ministrstva.

Večina turistov, ki bo prečkala Slovenijo, bo morala kupiti dve tedenski vinjeti, torej bo morala zanje odšteti 30 evrov. Tako bodo prihranili zgolj pet evrov, saj polletne vinjete stanejo 35 evrov.

Evropska komisija je zato Slovenijo opozorila na diskriminatorno obravnavo drugih državljanov Evropske unije in voznikov, ki se le občasno vozijo po slovenskih avtocestah. Presodila je namreč, da so zaradi nesorazmernih cestnin v slabšem položaju kot Slovenci. Na podlagi opomina je zamrznila postopek za odobritev sredstev za gradnjo avtocestnega odseka Slivnica–Draženci in zadržala vse nadaljnje postopke za druge odseke. Slovenija se je znašla v brezizhodnem položaju. Medresorska delovna skupina za pripravo predloga za financiranje avtocestnih in cestnih programov ter cestninjenje, ki jo je vlada ustanovila decembra lani, je januarja letos pripravila poročilo, ki je vsebovalo tudi predloge različnih ukrepov za zagotovitev vzdržnosti sistema cestninjenja.

Vlada je prvi ukrep za stabilizacijo finančnega sistema za gradnjo avtocest sprejela februarja: v okvir koncesijske dajatve je prenesla tisti del čistega dobička Darsa iz leta 2008, ki presega višino priznanega donosa na kapital Dars po koncesijski pogodbi, s čimer je prenesla del dobička na račun gradnje avtocest. Nato se je na današnji seji odločila še za uvedbo kratkotrajnih vinjet.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pcboy@mail386.com
13. 04. 2009 21.16
Kaj pa mi na primorskem,ko skoraj nimamo avtocest,pa bomo glih tako morali vinjeto kupit za 2x do LJ,pa mogoče 1x do Celja v celem letu? Evo,moja je zadnja celoletna na avtu in nikoli več ne kupim za na motor,ker kar naša država počne....je ena velika svinjarija! Ne bom plačeval še ta tiste,ki se na morje peljejo,pa za tiste,ki se vsak dan vozijo po avtocesti in obvoznicah! Prvo naj nam ceste oz.avtoceste zgradijo do konca,pol pa vinjeto kupim!
memax
29. 03. 2009 20.36
Pa sej se se ve plačcaj cestnino potem pa še vinjeto in potem pa bodi poslušen hvali vlado hvali ministre, ko pridejo v Evropo pa se ne upajo postavit za svojo Državo ampak udari po domačem človeku ki je že tako in tako zavezan k plačevanju davkov ......................!
porsche303gt2
28. 03. 2009 16.31
BLOKIRALI STE MI RAČUN Drago Uredništvo, NA MAIL ste mi napisali, da zaradi SOVRAŽNEGA govora in tri pikice,... Sedaj pa mi na MAIL odgovorite ZAKAJ BRIŠETE TUDI KOMENTARJE, KJER NI SOVRAŽNEGA GOVORA? Kjer samo diskutiramo in debatiramo, ter RAZMIŠLJAMO DRUGAČE KOT VI. Ali resnica res tako boli, da potem tudi ko ni govora o SOVRAŽNEM GOVORU izbrišite KOMENTAR, kasneje pa blokirate uporabnika. Opazil sem tudi, da marsikateri DRUG ( drugi uporabniki portala ) komentar kar izgine, pa Vas v tem komentarju noben ne kritizira, le TEMO RAZLAGA iz vidika, ki ga vidi. Zakaj potem IZBRIS? Ali nesmeš RAZMIŠLJATI in deliti svoje mišljenje? Je to GLAVNI RAZLOG ZA IZBRIS. HVALA ZA ODOGOVOR ( na mail seveda )
porsche303gt2
28. 03. 2009 12.22
porsche303gt2 28.03.2009, 11:54 28.03.2009, 11:59 29.03.2009, 12:01 28.03.2009, 12:02 28.03.2009, 12:15 Hvala vsem za podporo in doplnila. Sedaj se vec kot porsche303gt porsche303gt1 nemorem registrirati. So me blokirali. Lahko pa si odprem tisoč in več mail accountov, ter ustvarim nova uporabniška imena. Imam več računalnikov doma, z različnimi IP. Uredništvo, neboste se me kar tako rešili. Ste pa s svojimi potezami PODLI. Vendar jaz imam še večje veselje in še več accountov si bom naredil podpis: porsche303gt xx
Iggy Q
28. 03. 2009 11.41
Definitivno smo na slabšem. Itak smo vedno na slabšem, vlado mi, državljani ne brigamo kaj dosti. Najvišje cene vinjet v Evropi (razen letne, ki je višja na Madžarskem). Pa glede na naš standard??? Pozivam vse poštene Slovence da udarimo en bojkot vinjet in avtocest, pa bodo malo razmislili o vsem skupaj!
Rikki
27. 03. 2009 17.11
Dolocene tunele v Avstriji ni treba uporabljat, ce si hoces denar prisparat se mu izognes. Samo cas izgubis. Sicer pa je vseen kaj mi tu pisemo, vlada pa Dars delata svoje. Lep pozdrav vsem pa Varno Voznjo.
robinud@volja.net
27. 03. 2009 14.46
"Večina turistov pa bo kupila vsaj dve tedenski vinjeti in zanju odštela 30 evrov." Torej v bistvu je to dvotedenska vinjeta za 30 EUR ? Pa mislijo, da tega noben ne bo opazil ? Veste, niso vsi špricali matematiko v osnovni šoli... PS: Za ta denar se ponekod lahko voziš mesece. Na pravih avtocestah.
ariena
27. 03. 2009 13.39
Ni problema. V družini imamo dva avta in trenutno sta na obeh letni vinjeti. Po novem bo pač samo en avto imel vinjeto (brez ne bo šlo, ker jo je treba imeti za uporabo ljubljanske obvoznice, Jankovič pa čedalje bolj zapira mesto za promet), za drugi avto bomo pa pazili, da se bomo z njim vedno vozili le po lokalnih cestah. Dars bo pa na naši družini letno zaslužil 15 eur manj kot zdaj.
porsche303gt@yahoo.com
27. 03. 2009 13.31
@ Prvo Borec Hvala na podpori. Če že ne drugo je potrebno ljudi seznanit kakšen je ta PORTAL. To bo dovolj, da izgubi ugled in se vsi preselimo komentirat drugam.
Prvo Borec
27. 03. 2009 13.31
Fantje desničarska stranka je uvedla vinjete zaradi volitev, samo nismo padli na to "finto" !! Prepoceni je bila, to vsak kozu ve !! Najbolj so "prišparali" tedenski vozniki !!! Mesečni so imeli nekaj od tega, da niso čakali v vrsti. Počitniški vozniki so pa vedeli, da je prepoceni vinjeta in sedaj so prav oni nadrsali !!
porka.malorka
27. 03. 2009 13.25
porsche303gt Nekateri smo že zdavno nehali jemati resno pop.t kot medij.ski poročevalec. Preprosto jih moraš gledat kot zabavna trač oddaja Polna nakladanja in ......
Prvo Borec
27. 03. 2009 13.22
porsche303gt Si se pa razjezil LOL Takšne potrebujemo !!
putar
27. 03. 2009 12.50
95 EUR = Cestni roparji na pohodu
nemejugat
27. 03. 2009 12.30
hakihak27.03.2009, 11:39-2 je, me pa prepričaj, da je za nemca 35 polletna draga, 15 tedenska pa poceni Včasih smo za pot KP-LJ porabili okoli 5€, do MB pa okoli 10€, toda od takrat smo na tej poti zgradili še viadukt Črni Kal, pa dva tunela v skupni izmeri okoli 5,5 km a letna vinjeta je samo 55€. Mnogi se sklicujejo na Avstrijo, toda tisti ki se kaj vozimo po svetu vemo da: če moram na sestanek v Salzburg, me AC iz Beljaka v Salzburg in nazaj stane dnevno kar 24,90€. (7,70€ desetdnevna vinjeta in 9,50€ dnevno tunel tja ter še 9,50€ dnevno tunel za nazaj) AC čez Graz do Linza pa je še dražja, dnevno celih 31. A JE TO POCENI?? GLEJ PRED UVEDBO VINJET JE NEMEC PLAČAL AC OD JESENIC DO OBREŽJA TUDI OKOLI 20€.
nemejugat
27. 03. 2009 12.24
MiLojko27.03.2009, 11:520 Oprosti, toda če razdeliš znesek vinjete na celo leto je na dan to samo tista pena od dnevnega cappuccina ki ga spiješ.
Reycis
27. 03. 2009 11.52
V sloveniji je mnogo takih, ki so po starem placevali po 1000, 2000 ali celo 3000 evrov letno za avtoceste. Vozniki, ki so po porabili manj kot 20 evrov si niso kupili vinjete tako da za vsakega, ki je prej porabil 1000 (ali vec) evrov zdaj potrebujemo nategnit 50-200 ljudi, ki so prej porabili manj zato, da se racunica izide. Razmerje med slovenci, ki so pokurili 1000 ali vec evrov in tistimi, ki so pokurili manj kot 50 pa definitivno ni 1 proti 100. Gospodje so poskusali to deloma kompenzitati s tem, da so uvedli obvezno uporabo vinjet tudi tam, kjer prej ni bilo potrebno placevanje cestnine - na obvoznicah. Vendar se je izkazalo, da ni dovolj. Z morebitnim povecanjem cen vinjet se bo samo sorazmerno zmanjsala kolicina prodanih vinjet. Na tranzitne goste tudi ne moramo racunati, ker ti so ze po starem placali priblizno 17,5 evrov za tranzit v obe smeri zdaj pa jih priblizno polovica placa 35 evrov za vinjeto. Edina rezerva, ki jo imamo je povecana kontrola uporabe vinjet tranzitnih gostov. Vendar pa se vedno vinjetni sistem NIKOLI ne bo prinesel toliko vplacanega denarja kot neposredno pobiranje cestnine po uporabi. Ljudje se seveda znajdemo pri izogibanju placevanja vinjet. V moji druzini imamo vec vozil in ob morebitni podrazitvi bomo enostavno kupili manj nalepk in za voznjo po cestah kjer so potrebne vinjete bomo pa uporabljali vozila z nalepkami. Moj prijatelj, ki pa (drugo) vozilo uporablja izkljucno za po ljubljani pa je prodal 20 let starega jugota in si kupil 20 let starega volkswagen transporterja, ki pade v razred, ki placuje cestnino po starem.
nemejugat
27. 03. 2009 11.39
ElanFAN27.03.2009, 09:027 Na koga pošljem račun, ko zapeljem v luknjo in zbijem platišče in gumo??? Guma: 210€ DDV Platišče: 400 - 500 € Na vse to pride še 20€ menjava 10€ centriranje... Že smo na cca. 700€, ki jih moram plačati iz svojega žepa. Plačam cestnio ob registraciji, plačam vinjeo za avtoceste. Vi pa ne morete zagotoviti niti normalnih cest... Pa da vas vidm zdej korenjake... ZAVARUJ SI AVTO !!
hakihak
27. 03. 2009 11.39
nemejugat27.03.2009, 11:320 tatanka_yotanka27.03.2009, 08:092 V Avstriji so poleg vinjete še tunelarine, v Hrvaški pa še mostnine.... NIKAR JOKAT, ZA ENO LETO 95€ ZA POGOSTOVOZEČEGA VOZNIKA JE UGODNA CENA !!! je, me pa prepričaj, da je za nemca 35 polletna draga, 15 tedenska pa poceni
nemejugat
27. 03. 2009 11.34
tatanka_yotanka27.03.2009, 08:251 Včasih sem za pot KP-LJ porabil okoli 5€, do MB pa okoli 10€, toda od takrat smo na tej poti zgradili še viadukt Črni Kal, pa dva tunela v skupni izmeri okoli 5,5 km a letna vinjeta je samo 55€. Mnogi se sklicujejo na Avstrijo, toda tisti ki se kaj vozimo po svetu vemo da: če moram na sestanek v Salzburg, me AC iz Beljaka v Salzburg in nazaj stane dnevno kar 24,90€. (7,70€ desetdnevna vinjeta in 9,50€ dnevno tunel tja ter še 9,50€ dnevno tunel za nazaj) AC čez Graz do Linza pa je še dražja, dnevno celih 31,
kadulja
27. 03. 2009 11.34
Vsaka čast Slovenski vladi in samovšečnežu Pahorju!!!! Zato, da se bodo naši imenitni sosedje prijatelji Hrvati pa naši bratje Bosanci in Srbi pa Turki in še cela falanga tujcev-turistov, ki bodo nesli denar v Hrvaško in naprej na vzhod vozili skoraj zastonj po naših cestah bomo Slovenci dvakrat plačali cestnino. prvič ob registraciji avta in drugič skoraj enkrat višjo ceno vinjete. Ni kaj odločitev in pol. lastni narod kaznuj, da bo sosedu boljše to pa je politika?