Slovenija

Madžari niso želeli sprejeti 14 sirskih beguncev

Ljubljana, 15. 09. 2015 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

14 oseb, ki so jih policisti prijeli med prečkanjem naše države, se je vrnilo v Postojno, saj so Madžari vztrajali, da ni dokazov, da je skupina v Slovenijo vstopila z Madžarske. Kako torej naprej?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Madžari 14 beguncev niso spustili v državo
    01:47
    Iz SVETA: Madžari 14 beguncev niso spustili v državo
  • Iz SVETA: Dobra praksa
    01:44
    Iz SVETA: Dobra praksa
Vsi ljudje, ki prihajajo iz Sirije, so begunci, ne glede na to, ali zaprosijo za azil ali ne. Amnesty International Slovenije

Na Generalni policijski upravi (GPU) so za 24ur.com potrdili, da je danes stekel postopek vračanja državljanov Sirije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, Madžarski. Gre za 14 oseb, ki so Slovenijo imele le kot tranzitno državo, saj so želeli potovati naprej proti Avstriji in Nemčiji.

Na terenu je tudi dopisnica informativne oddaje 24UR Jana Ujčič, ki je dejala, da so begunce najprej na mejo pripeljali z avtobusom, nato pa so prišli madžarski predstavniki, ki so slovenskim kolegom sporočili, da beguncev ne bodo prevzeli.

Slovenski policisti so jih pospremili nazaj na avtobus in jih odpeljali nazaj v Postojno.

Avtobus, s katerim so na mejo z Madžarsko prepeljali begunce.
Avtobus, s katerim so na mejo z Madžarsko prepeljali begunce. FOTO: J.U.

Zakaj takšna odločitev Madžarov?

Na Generalni policijski upravi (GPU) so za 24ur.com razložili, da so madžarski policisti vztrajali, da ni dokazov, da so omenjene osebe v Slovenijo vstopile z Madžarske.

"Niso jih hoteli sprejeti, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi nismo imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Tam jim tudi niso vzeli prstnih odtisov in jih zato ni v sistemu," je povedal predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Boris Žibrat.

Kako naprej? Na GPU so dejali, da postopek identifikacije 14 oseb še poteka. Slovenske oblasti sedaj morajo ugotoviti, ali res držijo njihove navedbe, da prihajajo iz nevarnih držav, kjer so njihova življenja ogrožena. Če to res drži, jim bodo podelili začasno odločbo o bivanju v Sloveniji za dobo šestih mesecev.

Predstavniki Amnesty International Slovenije so obiskali postojnski center in govorili z dvema od 14 Sircev, ki sta dejala, da ne želijo na Madžarsko.

Sirci, stari med 23 in 40 let, so, kot so sami povedali policistom, v Pincah nedovoljeno prestopili državno mejo, namenjeni pa so bili v Avstrijo in Nemčijo.

V Amnesty International so ostro nasprotovali nameri, da bi 14 sirskih državljanov, vrnili na Madžarsko. Opozarjajo, da bi Slovenija s tem kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice. Na Madžarskem namreč begunci nimajo ustreznega dostopa do postopka mednarodne zaščite, v sprejemnih centrih pa jih čakajo slabe razmere.

Ob tem so spomnili na načelo prepovedi vračanja, po katerem država begunca ali prosilca za azil ne sme izgnati oz. prisilno vrniti v državo, kjer je njegovo življenje ali svoboda ogrožena zaradi njegove rase, vere, državljanstva, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenega političnega prepričanja. Prav tako ga ne sme vrniti, če bi v tej državi bil v nevarnosti nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali če gre za državo s sistemsko pomanjkljivim azilnim sistemom. Država prav tako ne sme vračati v sicer varno državo, če bi bil posameznik v nevarnosti nadaljnjega vračanja v državo, ki ni varna država.

Begunci
Begunci FOTO: Kanal A

Lahko podpišete peticijo

"Našemu pozivu ministrici za notranje zadeve in predsedniku vlade, da naj Slovenija beguncev ne vrača prisilno na Madžarsko, so se do zdaj pridružili tudi v Humanitarnem društvu ADRA Slovenija, Društvu Humanitas, Inštitutu za afriške študije, Mirovnem inštitutu, Pravno-informacijskem centru, Slogi, Slovenski filantropiji, v Zavodu Global, Zavodu Krog, Zvezi prijateljev mladine Slovenije, v Slovenski fundaciji za UNICEF, Čezvesoljski Zombi cerkvi blaženega zvonjenja in v civilni iniciativi STAKNIMO GLAVE," so sporočili iz Amnesty International in dodali, da so peticijo podpisali tudi številni posamezniki.

Vi pa lahko apel ministrici in predsedniku vlade pošljete tukaj: APEL: Slovenija beguncev ne sme prisilno vrniti na Madžarsko

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3