Slovenija

Izbrisani državi očitajo, da je storila premalo

Strasbourg, 06. 07. 2011 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki izbrisanih in Slovenije so pred sodiščem za človekove pravice branili svoja stališča. Država je dokazovala, da je glede izbrisanih že ukrepala, izbrisani pa so trdili, da ti ukrepi ne zadoščajo.

Izbrisani v Bruslju leta 2008
Izbrisani v Bruslju leta 2008 FOTO: Dare Čekeliš
Evropsko sodišče je primer skupine osmih izbrisanih enkrat že obravnavalo. Potem ko se je osmerica nanj obrnila leta 2006, je lani razsodilo, da jim je Slovenija kršila pravico do varstva zasebnega in družinskega življenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Država je v odziv na odločitev vložila zahtevo za vnovično obravnavo pred velikim senatom, ki je drugostopenjski organ sodišča.
Predstavniki izbrisanih in Slovenije so danes v javni obravnavi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu branili svoja stališča. Odločitev sodišča, ki bo dokončna, je pričakovati v nekaj mesecih.

Kaj je v Strasbourgu povedala država?

Na današnji javni obravnavi je državo zastopalo državno pravobranilstvo, v imenu katerega je govoril Lucijan Bembič, pritožnike oz. izbrisane pa je zastopala italijanska odvetniška družba oz. predstavnika Anton Giulio Lana in Andrea Saccucci.

Država je danes v Strasbourgu med drugim poskušala dokazati, da je del odločitev iz sodbe evropskega sodišča sporen. Bembič je tako dejal, da je med drugim sporna načelna ugotovitev sodišča, da naj bi država s svojim ravnanjem povzročila, da so nekateri izbrisani ostali brez vsakršnega državljanstva. Kot je poudaril, izbris ni imel vpliva na državljanstvo izbrisanih.

Dokazoval je tudi, da je Slovenija sprejela ustrezno zakonodajo ter vsem pritožnikom, ki so za dovoljenje za stalno prebivanje zaprosili, tega lani in letos tudi izdala. Vlada po njegovih besedah meni, da je zagotovitev dovoljenja za bivanje zadosten ukrep, ki spoštuje odločitev evropskega sodišča.

Bembič je še omenil, da sta se notranja ministrica Katarina Kresal in predsednik DZ Pavel Gantar opravičila za primer izbrisanih.

Predstavniki izbrisanih so poudarili, da samo opravičilo države ni dovolj.
Predstavniki izbrisanih so poudarili, da samo opravičilo države ni dovolj. FOTO: Miro Majcen

'Ukrepi niso zadostni za odpravo posledic izbrisa'

Tudi ostali sprejeti ukrepi po njihovem niso zadostni za popravo krivic izbrisanim in puščajo odprtih mnogo vprašanj. Zato zahtevajo, da Slovenija prizna svojo odgovornost za izbris in njegove posledice, prizadetim pa izplača odškodnine.

Lana je predstavil usode pritožnikov, ki so dobili začasno dovoljenje, da so se lahko udeležili današnje obravnave. Ob tem je poudaril, da so bili izbrisani "žrtve administrativnega čiščenja" in da so bili z izbrisom oz. odvzemom pravnega statusa "razčlovečeni".

Opozoril je še, da od 25.671 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, ki so bili 26. februarja 1992 izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, več kot 13.000 še vedno nima urejenega statusa.

Predstavniki pritožnikov so se zavzeli tudi za poenostavitev zamudnega upravnega postopka za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje.

Sodnico je zanimalo, kakšna je razlika v pravicah med državljanstvom in dovoljenjem za stalno bivališče

Protest leta 2009
Protest leta 2009 FOTO: Damjan Žibert

Predstavitvi stališč obeh strani so sledila vprašanja sodnikov. Nemško sodnico Angeliko Nussberger je med drugim zanimalo, kakšna je razlika v pravicah med državljanstvom in dovoljenjem za stalno bivališče. Bembič je pojasnil, da so socialne pravice za državljane in imetnike dovoljenja za stalno bivanje enake.

Sodnik Boštjan M. Zupančič iz Slovenije pa je vprašal pritožnike, kdaj so ugotovili, da so bili izbrisani, in kaj so takrat storili, da bi uredili svoj status. Saccucci je dejal, da so za izbris izvedeli med letoma 1992 in 1993, eden od osmerice, Velimir Dabetić, pa šele leta 2002, ker je v času izbrisa živel v Italiji.

Zupančiča je med drugim zanimalo tudi ravnanje slovenskega notranjega ministrstva ob izbrisu, zato je izrazil željo, da se prevode tedanjih navodil posreduje sodišču. Rok za to je pet dni. Bembič je zagotovil, da bo Slovenija to storila.

'Dokler vsi ne dobijo nazaj svojega življenja'

Veliki senat danes ni sprejel odločitve, temveč si bo za to vzel nekaj mesecev. Sodba bo dokončna, torej se nanjo ne bo moč pritožiti.

Sodišče lahko v soji odločitvi potrdi prvostopenjsko sodbo ali jo spremeni. Lahko pa tudi ugotovi, da je Slovenija zagrešila kršitve človekovih pravic, a je vmes sprejela ukrepe, ki te krivice popravljajo. V tem primeru bi bila obsodba Slovenije izbrisana s seznama obsodb Evropskega sodišča za človekove pravice.

Če sodišče ne bo razsodilo v prid skupine pritožnikov, bodo po besedah Saccuccija pred sodišče prišli z novimi primeri izbrisanih, ki še nimajo urejenega statusa, "dokler vsi izbrisani ne bodo dobili nazaj svojega življenja". Če bo razsodba v prid pritožnikov, pa bo, kot je Bembič po obravnavi dejal novinarjem, Slovenija verjetno "morala sprejeti določene ukrepe".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
07. 07. 2011 00.27
Zakaj se kresalka smehlja na zgornji slikici, ni m ijasno, vsaj malo kulture.
Civil
06. 07. 2011 17.29
sajn.frane 06.07.2011, 16:02 Kdo ima koga v jetrih? Zgodovino piše zmagovalec, kdor obvladuje sedanjost, kontrolira tudi preteklost? Ne bi rekel, da narobe razumem, ta portal ni namenjen podpihohovanju nacionalizma ter kolektivne zavesti, temveč komentarjem na dnevne novice in sicer pod rubriko "Slovenija". Izbrisani ter pri nas živeči hrvaški nacionalisti, so naš, ne njihov problem, s prikrivanjem ter manipulacijo ne bo iskrenih odnosov in tudi pristnega prijateljstva ne, prihodnost takih narodov postaja zelo vprašljiva. Sicer pa kdo pravi, da pri nas ljudje razumejo našo situacijo, glede na komentarje očitno ne, prej so to posledice dolgoletne sovražne propagande ter pranja možganov, s strani naših dosmrtnih voditeljev. Vendar oni še niso narod, tega ne gre podpirati, pa če koga še tako boli soočanje z realnostjo. Kar privoščite si navzdol obrnjene palce, pomaga, zato pa tudi obstaja ta možnost izražanja mnenja. Pogumni so tisti, ki se znajo soočiti z lastnimi napakami ter zavedenostjo, ne pa vztrajati pri slepem fanatizmu in sovraštvu do tistih, ki nam naposled niso nič hudega storili. Nič ne more spremeniti resnice, ki je tudi edino zdravilo za našo bolano družbo. Bodite vendar iskreni do sebe in ne zavajajte drugih, marsikomu je itak jasno, kaj se je v resnici dogajalo. Niti neskončno laži ne more spremeniti preteklosti, pa če je za koga ta še tako boleča, niti se na ta način ne da prikriti zločinov, ne glede kdo in kako je vpleten. Lahko preverite tudi podatke Statističnega urada, o demografskem prirastku v letih po osamosvojitvi, tudi če so izginili vsi papirji, je povsod mogoče najti koščke resnice. Bravo Krimsky 06.07.2011, 16:41. Žal mi je le, da se moramo navadne civilne osebe in na tak način truditi z osveščanjem javnosti, ko pa je pri nas toliko tistih, ki so za to profesionalno zadolženi, vendar jim to očitno ni v interesu. Mogoče bo marsikdo spremenil mnenje, ko se bo naposled vmešala tujina, tudi dva milijona revčekov pač ne more soliti pameti celi mednarodni skupnosti, vsaj ves čas in vsem ne.
Osvald
06. 07. 2011 17.20
Sicer pa je Slovenija članica OZN šele od 2. maja 1992 tako da vsakršno citiranje je popolnoma odveč.
Osvald
06. 07. 2011 17.19
+1
Pravice ! kaj pa dolžnosti ?
Krimsky
06. 07. 2011 16.41
Kadar nimate nobene ideje – kako bi si na hitro nabrali minuse – storite naslednje: Pri temi »izbrisani« citirajte 15. člen Univerzalne deklaracije človekovih pravic, ki se glasi: 15. člen 1. Vsakdo ima pravico do državljanstva. 2. Nikomur se ne sme samovoljno vzeti državljanstvo ali zakonita pravica do spremembe državljanstva.
Frane Šajn
06. 07. 2011 16.02
+1
civil: Se ti ne zdi, da bi moral to nasloviti na kakšen Hrvaški "24 sata", če ga imajo in če jih imaš že toliko v jetrih. To ni tu, niti na mestu in nima najmanjše poante!
prehlad
06. 07. 2011 16.01
+1
korintos@DELAJO IN TUDI PLAČUJEJO PRISPEVKE IN SO TUDI URADNO PRIJAVLJENI. .KDOR GRE S TAKIM NAMENOM V TUJINO SE SPLOH NE UKVARJA S TAKIMI REČMI AMPAK SI ŽE PREJ PORIHTA VSE DOKUMENTE NE PA ,DA GA * OKOLI.
Civil
06. 07. 2011 15.49
sajn.frane 06.07.2011, 15:36 Torej še enkrat, tokrat brez kakšnih namigov o neposrednih krivcih, če bo to šlo skozi cenzuro. Zakaj jih torej imenujemo "izbrisani", če toliko ljudi misli, da so bili to nekakšni srbski izdajalci? Nismo se osamosvajali od Srbije temveč od Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), zato izjave nacionalistov potrjujejo dejstvo, da gre pri izbrisanih za genocidno nacionalistićno politiko, uperjeno le proti državljanom specifične, srbske narodnosti, kar pa je predmet obravnave pred mednarodnim sodiščem v Haagu. Desjtvo je, da je bila JNA multietnična tvorba, v kateri smo služili tudi vsi vojaško sposobni Slovenci in seveda nas Srbija ni nikoli napadla ali storila ničesar, da bi upravičili sovraštvo. Prej obratno. Celotna nacionalistična politika izhaja in se opira na hrvaško genocidno politiko ter vojno propagando. Slovensko nacionalistično gibanje je torej proizvod Velike rdeče bele Hrvaške ideologije, ki se je po osamosvojitvi želela približati idealu hrvaške banovine, iz časov 2.svetovne vojne, kot je javno zagovarjal že Tuđman. Ni res, da je bila večina proti osamosvojitvi Slovenije, jugoslovansko zmago je še najbolj pričakovala naša oligarhija, ki se je skupaj z družinami skrivala v Avstriji ter upala na posredovanje mednarodne skupnosti oziroma nekaterih zaveznikov, kamor so še v jugoslaviji pošiljali davke, ki bi bili drugače namenjeni za davke Izvršnemu svetu Zveze komunistov, s sedežem v glavnem mestu SFRJ, v Beogradu. Dejstvo je tudi, da smo takrat bolje živeli in nam je ravno SFRJ omogočila samostojnost in državo, drugače bi obveljala Hitlerjeva rešitev "slovenskega vprašanja", torej delitev Slovenije na tri dele, kar je še danes aktualno, le da je zdaj piskrček pristavila tudi "Velika Hrvaška".
Frane Šajn
06. 07. 2011 15.49
Tistemu na sliki zgoraj, če slučajno bere, kar čakaj ti samo čakaj, kdor čaka dočaka:)!
Civil
06. 07. 2011 15.44
-1
Torej na desettisočim, selektivno izbranim diskriminiranim slovencem, ta država že 20 let, tudi po mednaronem pravu ilegalno krši temeljne človekove pravice ter odreka državljanstvo, zaradi povsem nacionalističnih razlogov. Odškodnine bodo nedvomno enormne, kazni za odgovorne najvišje možne, kar jih pozna menarodno pravo, sramote slovencev pa ne bo mogoče nikoli izbrisati. Le kaj nam je bilo tega treba, zakaj smo morali tako umazati začetek samostojne države, s čim smo si to zaslužili, mar povojni poboji še niso bila dovolj velika nacionalna sramota? Prevsem pa, koliko časa bo trajalo, da popravimo vse te krivice in operemo vso to nezaslišano sramoto, ki jo bodo drugače nasledile tudi vse generacije naših nič krivih potomcev.
Tarika55
06. 07. 2011 15.42
ko je bila vojna so šli vsi ali pa večina k svojim domov, zdaj pa bi vsi radi državljanstvo. V tujini tega ni, da bi vsak, ki tam dela dobil državljanstvo. Pri nas v Sloveniji pa bi ga imeli vsi pa po dvajsetih letih niti nočejo ali ne znajo govoriti slovensko. Gre se jim samo za denar in izkoriščanje, politikom pa za nabiranje političnih točk.
Frane Šajn
06. 07. 2011 15.36
+1
civil: Prosim, če bi obrazložil, v čemu je poanta v tvojem prostem spisu o izbrisanih!
vidaw
06. 07. 2011 15.17
+1
Krivice so se verjetno tudi zgodile,ampak za 90% njih bi pa dejal,da soin hočejo biti vojni dobičkarji. Sodeloval sem v vojni in kar precej jih poznam,ki so se nam smejali in čakali,kam se bo situacija obrnila. Obravnavati bi jih morali posamezno,priče pa samo pravi Slovenci. Pa nisem nestrpnež,ali nacionalist.
Civil
06. 07. 2011 15.15
Državljanstvo tiste, ki so bili do njega upravičeni, ki so tu živeli že desetletja, s stalnim prebivališčem ter zaposlitvijo, ni stalo nič, saj so bili prav tako Slovenci kot vsi ostali. Slovenija ter vse preostale republike, so poznale tudi Jugoslovansko državljanstvo, ki je bilo zaradi Titove Ustavne politike bratstva in einstva, povsem enakovredno slovenskemu. Zakaj so imeli potem probleme, ker so bila njihova bivališča ter zaposlitve sporne? Menda ni treba posebej omenjati, da Slovenija ni nacionalna država, Slovenci nismo eden od prastarih zgodovinskih narodov sveta, temveč smo nastali v juhi časa, kot večina današnjih državnih tvorb.
CKKPJ_Milko
06. 07. 2011 15.12
Vpisan sem že dvajset let. Plačujem vse davke in dajatve. Spoštujem zakone in pravila. Spoštujem moralo in etiko. Skrbim za pravi donos do slovenskega jezika ter kulture. Pa vendar sem xxxfob ?????!!!!!
MK02
06. 07. 2011 14.31
korintos Ne mešaj delavce in izbrisane, ker je to čisto popolnoma druga tema. Če greš zakonito delat npr v avstrijo imaš čisto iste pravice kot njihov državljan, ampak nimajo volilne pravice dokler ne dobijo državljanstva
wonn
06. 07. 2011 14.30
+1
tako poceni do državljanstva kot si prišel pri nas , ni bilo v nobeni državi,za dve kili krompirja!!!
Civil
06. 07. 2011 14.21
Povzročene krivice so veliko hujše, kot si lahko mislimo. Ker proti državi ni nihče ukrepal, ker ni nihče raziskoval teh primerov, temveč so s sovražno propagano še sili narod v kolektivno stigmatizacijo žrtev, sodišča ter druge javne službe s takim ravnanjem nemoteno naaljujejo do danes. Vse je bilo odvisno od lokalne oligarhije ter milice, ki je procesirala posameznike. Kjer ni bilo ugotovljeno lastništvo na družbenimi nepremičninami, kjer še danes ni mogoče zaključiti procesov lastninjenja, so sodišča na polagi krivičnih ovadb, začela uvajati kazenske postopke proti žrtvam oziroma so jih po šalabajzerskem "preverjanju" njihovega statusa, preprosto izbrisali iz seznamov upravičencev ali lastnikov, kar je seveda omogočilo še dodatne represivne ukrepe proti žrtvam. Zato velik del krivice nosijo upravna sodišča oziroma tisti, ki so bili ogovorni za denacionalizacijo. Naj bo jasno, da so te iste osebe odgovorne tudi za nastanek tajkunov ter njihove rabote, ki so jim jih s takšnim zavržnim ravnanjem omogočili, marsikje so potem občine lastnino žrtev kar "podarile" raznim priviligirancem. Še posebej tam, kjer je šlo za državljane "nezaželjene" narodnosti, niti slučajno pa niso pomagali le tisočem albancev, temveč predvsem na deset tisočem našim velikim prijateljem in zaveznikom, pripadnikom hrvaške nacionalnosti, ki so po osamosvojitvi popravili naš demografski primanjkljaj, o čemer se danes noče rado govoriti, je pa razvidno iz podatkov. Izbrisani so se sčasoma le organizirali, za preostale državljane, ki ne sodijo ravno v to kategorijo, vendar so jih tajkuni prav tako ali še bolj oropali lastnine, dostojanstva ter pravic, pa se razčiščevanje teh zadev šele začenja. Ogromno tajkunov bo treba razlastniniti, njihov plen pa vrniti v roke pravih lastnikov, ob primernih odškodninah seveda ter sankcijah zoper odgovorno birokracijo. Ministrica za notranje zadeve je pokazala veliko razumevanja za zahteve italijanskih kolegov, ki branijo izbrisane. Veliko manj za ostale državljane, ki jim tudi policija še danes odreka pravico do pravnega varstva ter ustreznih ovadb zoper ogovorne na sodiščih. To niti ni tako čudno, če oligarhijo zagovarjajo odvetniške pisarne kot so Senica ali Šrot, samih sebe zagotovo ne bodo preganjali, od revežev pa tudi ne gre pričakovati kvalitetno vloženih tožb na sodišča. Kdor se znaša nad izbrisanimi reveži, torej tudi posledično zagovarja oligarhijo in njihove tajkune, ki so prvi odgovorni za brezupno stanje v državi in kar bi radi na vsak način skrili. Mogoče zato ne najdejo nobenih papirjev in zato na noben način nočejo, da bi se pogovarjali o preteklosti, a se bo nekoč vseeno treba, ker drugače ne moremo naprej.
korintos1
06. 07. 2011 14.19
MK02 Kako pa naši delavci v Evropi delajo in živijo do penzije brez državljanstva? Ti je isto.
korintos1
06. 07. 2011 14.18
-1
lotmerzanec A v Sloveniji se mora državljanstvo sprejeti pod prisilo? V drugih državah ljudje živijo v svojih hišah in stanovanjih, za državljanstvo pa ne zaprosijo, kamoli, da bi jim bilo ponujeno in vsiljeno.