Slovenija

12 let od 'črne' velike noči

Bovec, 12. 04. 2010 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./M.P.
Komentarji
5

Velika noč pred 12 leti, ura je 12.55. Tla v Posočju se zatresejo. V nekaj trenutkih številni prebivalci ostanejo brez strehe nad glavo. Obnova je trajala kar deset let, a vmes je narava udarila znova.

Danes mineva 12 let od velikonočnega potresa.
Danes mineva 12 let od velikonočnega potresa. FOTO: Dare Čekeliš

Na velikonočno nedeljo pred natanko 12 leti so se tla v Posočju stresla. Sunek, ki je ob 12.55 grobo zarezal v praznični dan, je imel magnitudo 5,6. Najhujše posledice je pustil na širšem območju Bovca in Kobarida.

Več kot 1.200 družin je v nekaj trenutkih ostalo brez varnih domov, preseliti so se morali v druga stanovanja, počitniške apartmaje ali k sorodnikom, kjer so ostali dolga leta.

Sanacija je trajala deset let, v tem času so obnovili 1767 objektov. A čeprav je uradno končana, nekateri še vedno čakajo, da se bodo lahko vrnili pod lastno streho. Vmes je namreč Posočje doživelo še en podoben udarec. Dobrih šest let po velikonočnem potresu, 12. julija 2004, so se tla stresla vnovič.

potres, Posočje
potres, Posočje FOTO: Dare Čekeliš
Veliko družin poznamo, ki so se trudile na vse mogoče načine, ki so vso svojo skromno plačo in delo in pridnost vložile v to, da so hiše obnavljali, in na koncu je prišel potres in jim je vse to zradiral. To se dogaja in se verjetno bo dogajalo, pa kljub temu: mravljice živijo pa čeprav jim njihovo gnezdece razderemo in podobni smo tudi ljudje. Marijan Lazar, dr. medicine

Obnova po zadnjem potresu naj bi bila končana čez tri ali štiri leta, država pa naj bi zanjo zagotovila 68 milijonov evrov, so sporočili z okoljskega ministrstva. Za primerjavo: za obnovo po prvem potresu so namenili dobrih sto milijonov državnih sredstev.

Letošnja velika noč veliko bolj vesela 

Za družino Kravanja iz Bovca to lahko vsekakor trdimo. Kar 12 let so se stiskali v zatohlem stanovanju, na letošnjo veliko noč pa so se končno lahko vrnili domov. "Tako smo ganjeni, da sploh ne znamo povedati ljudem, kaj se to pravi, ko prideš po tolikih letih nazaj v svojo hišo. Samo na žalost je to trajalo 12 let, to je bila kar dolga doba, tako da nekateri od naše družine so že umrli vmes,“ je povedala.

V enem od apartmajev v Bovcu pa še vedno živi družina Mrakič, ki se bo kot zadnja v Bovcu v lasten dom vrnila letos poleti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ACEG
13. 04. 2010 06.32
Zakaj podarjen denar, vedno rabi nekega posrednika - upravljalca, ki si od tega najprej vzame svoj del, za svojo "organizacijo".Če pa kaj ostane, pa posreduje za prvotni namen.
soola
12. 04. 2010 19.12
Pri vseh takih katastrofah je najbolje zbirati denar in ga osebno nesti ljudem, tako ga vsaj resnično dobijo, pomoči potrebni.......
kure bedne
12. 04. 2010 18.22
Ni mi žal denarja, ki sem ga nakazal za Posočje prostovoljno. Ne,še enkrat ga mi je država ukradla pod nujno kot enodnevni zaslužek. Sosed pa, ki je takrat tam opravljal gradbena dela kot vodja gradbišča si je v tem času privoščil dva nova osebna vozila??? Enega za ženo seveda. Uf, da ne pozabim, v sosednjem kraju si je začel graditi novo hišo v kateri danes "srečno" živi za spuščenimi roletami.
soola
12. 04. 2010 17.18
Mene pa samo to zanima, kje je denar, ki so ga dobri ljudje Slovenije zbirali za Posočje, kajti tam ljudje plačujejo kredite in imajo hipoteke na hiše, stanovanja, kako pa je popravljeno, o tem raje nebi govorila, samo upamo lahko, da ne pride do ponovnega potresa.....
gorgoroth
12. 04. 2010 16.57
Velika noč pred 12 leti, ura je 12.55. Tla v Posočju se zatresejo. Nekaj mesecev kasneje: Dobiš domov položnico za humanitarno pomoč ki je pač ne moreš plačati Še nekaj mesecev kasneje: Dobiš domov obvestilo iz banke o rubežu iz OD za to omenjeno položnico Leto ali dva kasneje: Izkaže se da je nekdo ves denar namenjen posočju (pa naj bo prispevan prostovoljno ali kot v mojem primeru nasilno z strani države ukraden z mojega računa) pospravil v svoj žep in basta Če kdo hoče ali še bolje zmore prispevati denar za pomoč naj ga prostovoljno in država naj v takih primerih drži tace stran od bančnih računov državljanov ki ne zmoremo ali pač nočemo prispevati!!!