Slovenija

12 centov na kilometer, 2,5 evra dnevnice, pritiski delodajalca. Takšen je delovnik slovenskega šoferja

Ljubljana, 07. 01. 2015 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
743

Primer delavca, ki ga je avtoprevoznik Fijavž zaprl v sobo in mu grozil s smrtjo, je le vrh ledene gore vseh nepravilnosti, ki se dogajajo v avtoprevozništvu. Večina šoferjev ima minimalno plačo, ne dobijo plačanih dnevnic, za kilometer poti v tujini pa dobijo od 12 do 13 centov. Za nameček pa jim delodajalci še grozijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zloraba avtoprevoznikov
    02:32
    Iz 24UR: Zloraba avtoprevoznikov
  • Iz 24UR: Nasilni šef delavcu grozil
    02:44
    Iz 24UR: Nasilni šef delavcu grozil

Primer delavca, ki ga je avtoprevoznik Fijavž zaprl v sobo in ga s fizično grožnjo silil, naj mu izroči mobilni telefon ter podpiše pogodbo o prenehanju delovnega razmerja, ni osamljen in je le vrh ledene gore nepravilnosti, ki se dogajajo v avtoprevozniških podjetjih.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so dan po objavi prispevka v oddaji 24UR dobili številne klice voznikov, ki so jim delodajalci grozili, tudi s smrtjo. Delavci, ki jih kličejo, pravijo, da imajo dovolj groženj in pritiskov, da tako ne morejo več delati. "Ni me presenetilo. To se že dlje časa dogaja. Ves čas na to opozarjamo. Samo nekdo se je moral opogumiti in to povedati še medijem in javnosti," pravi Boris Perš z ZSSS.

Če ocenimo, da šofer v mesecu dni v tujini prevozi 10.000 kilometrov in mu jih delodajalec plača po 13 centov, to pomeni, da mu mora delodajalec izplačati najmanj 1300 evrov. Zraven pa še dnevnice. A tega denarja večina ne vidi, saj se njihovi zneski vrtijo okoli minimalne plače.

Na ZSSS opozarjajo, da se avtoprevozniki poslužujejo številnih umazanih prijemov. Delavce ogoljufajo finančno, nanje pa se spravijo tudi fizično. "Tako kot naši delodajalci izkoriščajo delavce, me je sram, da sem Slovenec," pravi Perš. Najpogostejše in najlažje tarče so delavci iz BiH in Srbije, ki upajo, da bodo v napredni Sloveniji, dobili zasluženo plačo. Ti ne vedo, kakšne so njihove pravice. Slišijo samo obljubljen znesek, do njega pa nikoli ne pridejo. Na ZSSS jih pozivajo, da naj se pred začetkom dela obrnejo na sindikat, kjer bodo izvedeli vse o svojih pravicah in dolžnostih. Prav tako jim svetujejo, da si pišejo dnevnike oziroma evidence dela. Žal pa ugotavljajo, da delodajalci, ki izvedo, da je delavec stopil v stik s sindikatom, takšnega delavca šikanirajo in mu celo grozijo.

Tolminsko podjetje je enemu od zaposlenih za mesec dni dela v tujini plačalo 700 evrov, za dnevnico pa zgolj 2,5 evra.
Tolminsko podjetje je enemu od zaposlenih za mesec dni dela v tujini plačalo 700 evrov, za dnevnico pa zgolj 2,5 evra. FOTO: Thinkstock

Kako brezbrižni so delavci, govori tudi zgodba delavca, ki je za slovenskega prevoznika vozil na Poljsko. Med počitkom na enem od počivališč ga je kap. Delodajalec ni želel prepeljati njegovega trupla v Slovenijo, ponj je moral brat iz Makedonije, ki si je moral sposoditi denar, da ga je pripeljal v domovino.

Minimalna plača, neredna izplačila, pa še fizične grožnje

Velika večina voznikov tovornjakov ima minimalno plačo. Perš opozarja, da ni kolektivne pogodbe, ki bi ščitile šoferje, prav tako delodajalci prirejajo plačilne liste, v katerih ni navedenih, koliko časa je bil delavec na vožnji v tujini, koliko pripadajočih dnevnic mu je delodajalec izplačal, mnogi delodajalce ne plačujejo zneska za minulo delo. Na prste roke bi se dalo prišteti tiste delodajalce, ki šoferjem plačujejo benificiran stalež, še huje pa je, da si Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Obrtna zbornica Slovenije (OZS) prizadevata, da bi stalež ukinili.

Na ZSSS imajo primer delavca, ki je vozil za tolminsko podjetje in za ves mesec dni dela v tujini dobil okoli 700 evrov plače. Delodajalec mu je izplačal dnevnico v višini 2,5 evra, pa čeprav je v Uradnem listu jasno določeno, kakšni so zneski za dnevnice v posameznih državah. Ti se gibajo od 32 do 64 evrov.

Primer prirejene plačilne liste: plačilo delavcu za mesec dni dela v tujini - na njej ni navedenih dnevnic, prav tako ni nikjer navedeno, koliko časa je vozil v tujini.
Primer prirejene plačilne liste: plačilo delavcu za mesec dni dela v tujini - na njej ni navedenih dnevnic, prav tako ni nikjer navedeno, koliko časa je vozil v tujini. FOTO: 24ur.com

Če bi bila izplačila v skladu s pogodbami in z dogovori, bi moral delavec za cel mesec dela v tujini dobiti okoli 2200 evrov plače, pa je ne, opozarja Perš. Če ima srečo, bo dobil od 1200 do 1600 evrov, večina pa tudi tega zneska nikoli ne vidi. Že v osnovi delodajalci šoferjem mesečno ukradejo 300 do 500 evrov, na vse to pa jim odbijejo še razne stroške obrabe gum, pa kakšno prasko, ki je nastala na odbijaču. Na plačilnem listu, ki ga v roko dobi delavec, pa ni nikjer jasno navedeno, koliko je dobil delavec za delo v tujini, koliko je dobil izplačanih dnevnic, kot tudi ni nikjer navedeno, kaj je mišljeno pod odbitki.

Izkoriščan, pretepen in nezbran za volanom

Delavec, ki dobi denar nakazan na račun, pa čeprav gre za minimalno plačo, je vseeno na boljšem kot tisti, ki svoje plače nikoli ne dočakajo. Malo je namreč delodajalcev, ki svojim voznikom plačujejo redno. Kot pravi Perš, ves čas poslušajo s strani gospodarstva, da je slovenski delavec drag, nihče od njih pa ne pove, da je izkoriščan. "Delavci se najbolj bojijo groženj. Delodajalci grozijo njihovim družinam, takšen šofer pod pritiski pa z glavo ni na cesti, pač pa doma, kjer so težave," pravi Perš.

Več o tem, kako nevarni so vozniki, ki vozijo pod pritiski delodajalcev.

Voznik.,ki je pod pritiski groženj, ni zbran za volanom, opozarjajo sindikati.
Voznik.,ki je pod pritiski groženj, ni zbran za volanom, opozarjajo sindikati. FOTO: Thinkstock

Žal je delodajalcev, ki redno plačujejo svojim voznikom, zelo malo. Eden od teh je Omahen, ki svojim delavcem plačuje od 1800 do 2200 evrov. Kot pravi Perš, pri tem delodajalcu tudi ni nobenih prijav kršitev. Kljub poštenemu plačilu delavcem podjetje uspeva in se širi, pravi Perš. A na drugi strani je veliko preveč podjetij, ki imajo račune odprte v tujini, nanje dobijo nakazan denar, medtem ko imajo v Sloveniji blokirane račune. In ko želi delavec priti do tega denarja, se vse ustavi.

Tu bi morali inšpektorji za delo narediti bistveno več, pravijo na ZSSS. Postopki, ki jih zoper prekrškarja vodi inšpektorat, so predolgi. "Zakonodaja se mora nujno spremeniti," opozarja Perš in navaja nekaj predlogov, ki jih je sindikat predstavil gospodarstvu in vladi. Eden od teh predlogov je, da bi moral biti osnovni finančni vložek v podjetje nekaj časa na računu. Prav tako je že čas, da inšpektorji nehajo zgolj opozarjati prekrškarje in jih oglobijo. Tako predlagajo, da v primeru, če v roku treh mesecev ni izplačil, da inšpektorji obiščejo delodajalca in zahtevajo izplačilo, v nasprotnem primeru pa podjetju prepovedo opravljanje dejavnosti. Po mnenju sindikata, bi morale biti tudi omejitve, ki bi določale, koliko ima lahko nek samostojni podjetnik ali nek d.o.o. Tovornjakov. Predlagajo tudi, da bi zbornica omejila izdajanje licenc. Zdaj namreč delodajalcu licenco za tovornjak izdajo, ne da bi imeli prijavljenega šoferja.

To, kar se je zgodilo pri Fijavžu, ni nekaj novega. Na problematiko šoferjev opozarjajo že vrsto let, a se zadeve ne premaknejo na bolje, pravi Perš. Dokler bodo inšpektorji raje dali 10 opominov, kot pa denarno kazen, se nič ne bo spremenilo. So se pa zadeve nekoliko izboljšale odkar imamo Finančno upravo RS, pravi Perš, a smo še daleč od tega, da ne bi bili "banana republika" oziroma država, kjer se delodajalcu, ki grozi delavcu, ga sili v prekrške in mu ukrade plačo, nič ne zgodi – razen opomina, seveda.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (743)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
28. 05. 2015 06.43
+2
Pa saj delodajalci redno plačujejo.Inšpektorjem na roko namreč.
Kolo Kolar
17. 01. 2015 13.13
TRAST ve kaj piše! Vse je točno napisal . ČESTITAM !!!!
xxr
11. 01. 2015 00.28
+0
poplino in slovenecSEM, tiho bodite.Kako vas ni sram tako pisat. Vem da sta delodajalca, pa če vam je tako teško pridi te delat Fijavžu. Tu vam bo boljše. Ne boste plačali šoferje. ZASLUŽILI BI VELIKO VEČ. Če ne morete spoštovati zakonodajo , zakaj to delate? Od vas se ne išče nič več kot da spoštujete Slo zakonodajo.
Kolo Kolar
10. 01. 2015 15.32
+4
Sloveneci7
09. 01. 2015 20.21
-4
Čudno, da še ti balkanci niso začeli naše jebene politike pa delodajalce, ki jih ne plačujejo pospravljat ali pa jim gor nadevali. Samo si pomoje ne upajo, ker so v naši kur*evi državi po zahvali JJ in ostalih vsi zakoni narejeni tako, da so v prid politikom.
Dragon_13
09. 01. 2015 17.17
+7
Ko je že debata o delu v tujini, ne more se vsak znajti tako kot generalni direktor Stanislav Veniger, prejme 80.000 eur dodatka za delo v tujini, a v tujini ga sploh ni blo, samo to je ubogi podhranjeni javni sektor...
vivaro
09. 01. 2015 15.16
+3
Vozniki,odpeljite tovornjake čim dalj po svetu,jih tam pustite s tovorom,pokvarite kar se pokvariti da in se z vlakom ali avtostopom vrnite domov.Dogovorite se to tudi s kolegi, pa se bodo mogoče lastniki zamislili.Inšpektorji pa na delo,pa ne nad voznike,ki morajo goljufati z delovnim časom,ampak nad lastnike oz. delodajalce.Cene prevozov(min in max.) pa bi morala določiti država oz. zbornica.Pa da se ne bo dogajalo kot pri Petrolu(državna firma,da ne bo dileme),cena prevozov na MINIMUM,prevozniki pa "kradejo",vagonske cisterne z gorivom se pa čudežno izgubijo-kdo potem krade.In ko jih g. Jerman kaj vpraša,seveda nič ne vedo!!!!!!
kosomak
09. 01. 2015 13.12
-1
Romuni in bolgari vozjo za 300-400 eur na mesec pa so glih tko zbrani za volanom...kruh je trd, ratu pa je zato ker imamo ljudi, ki so postavljeni da uredijo kaj in nič ampak NIČ ne naredijo...pa sej je v celem slovenskem sistemu isto....raja se pa krega za jajca....kokošnjaki so pa u totalnem razsulu....dragi moji SAMI STE JIH VOLILI :)
Sloveneci7
09. 01. 2015 20.25
koga pa bi naj volili saj pa so vsi isti na vladi,smo volili Alenko prvo cela pametna kaj bo naredila kaseje pa nič, Cerar tudi nič,.... Dokler se ne bodo ljudje zamenjali bo vse isto !
kosomak
09. 01. 2015 13.09
+3
Vsi na delodajalca zdej...pametni k marele....kako pa se lahk slabga delavca znebiš pr nas....NIKAKOR....unga dela o nastanku poslovne škode pa nben ne sliš.....ga je tepu in se kregal na njega...da so pa pogoji dela za voznike slabi pa vprašite gospoda Klobaso....100 let je pr koritu in je pustil mirnih rok da se to dogaja zdej so tukaj rezultati in je Fijavž kriv za vse...dejte dejte...kje mate Lovšina in vso ostalo druščino pa njih vprašite kdo je cena na trgu uniču....tok enostransko k naši mediji poročajo...pol pa vsi zagrabte za totalno nonsense...sej bo...vile ga grable in na ceste
smrketa_24
09. 01. 2015 10.04
+3
plačilna lista zgleda tako ,ker vsi utajajo davek in nakažejo minimalca, ostalo pa plačajo na roko........
ceta69
09. 01. 2015 09.56
+2
te dni sem se pogovarjal z nekaj šoferji.eden ni dobil plačilne liste 1 leto.........drugi je na sodišču izgubil.......za tretjega se zbira denar da ga spravijo domov ker ga je kap za volanom.........
y9
09. 01. 2015 07.51
+13
fantje probajte kako trd je šoferski kruh pa boste vedeli kaj je resnica, jaz sem si rezal šoferski kruh 38 let zato vem kako se to plačuje.
asgml
08. 01. 2015 22.54
+5
ne glejte toliko na fizično nasilje, koliko je pa psihičnega nasilja? koliko ljudi MORA pod prisilo podpisati odpoved? "podpišite, sicer vam bo šef takoj naslednji dan napisal v delovno knjižico, da niste sposobni opravljati svojega dela in potem boste ZA VEDNOOOOOOOOOOO ob službo"????????
ni_mi_vse_eno
08. 01. 2015 19.13
+8
Ko te tepejo ne snemat, ker je to kaznivo - šli boste v zapor. Raje nastavite desno lice in bodite pridni. :)
Mejduš
08. 01. 2015 17.38
+6
Tisti delodejalci ki iščejo na jugu delavce se mi ne zdi prveč da bi bili glih pošteni,tukaj zgleda da lahko delodajalec dobro izkorišča, kakor mi je to znano ta ki pri njemu vozi,je bil pred novem letu že na televiziji ki ga je novinarka spreševala kakšne težave ima delodejalcem , in je rekel da ne plača da nima nč denarja,da bi rad šel domov za božič in ni dobil plače da sedaj tudi domov ne more,saj je bilo videti da je bil v sozah kar je res nekaj narobe delodejalcem.
ssbobo
08. 01. 2015 19.58
+5
Ima pa idealne mehanike .In to take da sploh NČ NEVEJO, še tega ne, da so nekemu šoferju grozil.....
ssbobo
08. 01. 2015 19.59
+4
Po očitno sta bila zraven oba mehanika...... Pa zopet NČ NEVESTA
y9
09. 01. 2015 07.56
+2
kaj še nisi slišal, ko prideš do sodišča je najboljše, da se nič ne spomniš potem gre najlažje skozi se ne moreš nikoli zmotiti pri izjavi.
tinaaleks1
08. 01. 2015 16.44
+4
Zakon o delovnih razmerjih v 7 členu navaja: »Prepovedano je trpinčenje na delovnem mestu. Trpinčenje na delovnem mestu je vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom« Moje mnenje je, da imamo na področju zakonodaje dovolj dobre zakone, vprašljivo je samo njihovo izvajanje in pa sam nadzor. Za vse kršitve, ki se dogajajo imamo v Sloveniji veliko premalo inšpektorjev, ki bi lahko uspešno preganjali slabe prakse in nespoštovanje zakonov. Prav tako je odločilno, da zaposleni vsako kršitev zakona prijavijo inšpekciji, saj so inšpektorji v letu 2013 opravili naključnih pregledov le v 3% vseh delodajalcev. Ljudje bi se morali zavedati, da je slabe delodajalce potrebno prijaviti in ne molčati o tem, saj se le tako lahko popravijo napake, prekrški ter trpinčenje na delovnem mestu. Pri prijavljanju slabih praks lahko tudi pomaga sindikat in tisti, ki so vanj vključeni ne bi smeli biti diskriminirani.
Mejduš
08. 01. 2015 16.18
+3
Jludje so različni z nekaterim se da delati z nekaterim pa ne,to imam sam lepe izkušnje,prej sem delal privat,ko ni bilo dovol dela da bi vse stroške pokrival, sem obrt odjavil in se zaposlil pri podjetniku kar ni bilo enostavno sta pa imela oče in sin tisto podjetje, oče je bil tak bol luvhtar,a sin je pa bil res garač podomače rečeno in je znal tudi dolo ceniti ,pri učetu ni bilo nikoli dovol narejeno in zmerom kretiziral,pri sinu je pa po svojih iskušnjah dobro vedel koliko se da v tistem času narediti pa kako mora biti narajeno,2 leti sem delal ko je še bil šef njegov oče in nato je prevzel sin sem pa delal 8 let in nisma prišla nikoli do konflikta,sedaj sem pokojen in še kaj občasno kaj naredim kakšno delo,to se reče,če šef ve koliko se lahko v tistem času naredi ni problema za tistega ki rad dela, če pa tako kakor njegov oče ki ni nikoli delal da bi vedel koliko se da narediti,seveda za takega ni nikoli dovol narejeno,če je delodejalec dobro seznanjen koliko se da narediti,pri takem podjetnikom nebo problema, tisti ki so pošteni in da radi delajo.
Menes
09. 01. 2015 09.19
+1
Pokojen? In sedaj hodiš tako malo iz groba delat?
ceta69
08. 01. 2015 16.10
+5
če prevoznike zahod nebi malo spametoval bi šoferji lahko srečevali sami sebe
ceta69
08. 01. 2015 15.14
+5
zakaj pa delodajalci sprašujejo delavce če so včlanjeni v sindikat.če imajo čisto vest jih to nima kaj zanimati.
poplino
08. 01. 2015 15.25
+2
poplino
08. 01. 2015 15.30
+3
sicer pa članstvo v sindikatu ni sramota, mogoče pa rabijo podatek zaradi določenih postopkov, kjer so vezani na sindikalno prisotnost
ceta69
08. 01. 2015 15.34
+6
spomni se dveh stavk v franciji.jaz sem v eni bil pa tudi tovornjaka nisem upal štartati.kdo je to doživel bi dobro vedel zakaj
vstajnik1941
08. 01. 2015 15.34
+0
Če si včlanjen v ZSSS verjetno s tabo ni nekaj v redu! Razen dedka mraza tam ni nič za dobit, imajo pa njihovi v vodstvu dobre plače.
poplino
08. 01. 2015 15.35
+1
ampak sej ti to najbrž veš, ko drugim govoriš, da nimajo pojma, moraš bit kar dobro podkrepljen z znanjem
ceta69
08. 01. 2015 15.39
+2
ja čas sem si vzel prečital tisoče strani uradnega lista ................
poplino
08. 01. 2015 17.15
-1
malo še pod obveznosti poglej, ne samo pod pravice
ceta69
08. 01. 2015 17.41
+2
Car 1976
08. 01. 2015 13.54
+8
Poplino je edini kateri zastopi situacijo. Jaz sem bil prej voznik pri podjetju v katerem delam zdaj ko disponent. Prej so bili pošteni do mene in zdaj tudi. Prej kot voznik sem vedno mislilm da se tukaj obrača denar in da me šef krade oziroma premalo plačuje, ko pa prideš v pisarno in vidiš kaka borba je z delom, s strankami, katera ti ne plača prevoza, ti pa moraš imet vse poravnano da lahko sploh delaš, komaj takrat vidiš da ni vse tako lepo za naše delodajalce. Govorim iz osebnih iskušenj, sem poskusil obe strani dela. Ni več enostavno preživet, Zdaj ko je šla nafta par centov dol, že pritiskajo na cene prevozov !!!! ko je šla pa gor ni nihče rekel da bi dvignili ceno. Ko pa vidim tega PERŠA se vprašam, Kdo ga plačuje, da vedno ko je kaj narobe, pa ni važno kaj, vedno isti odgovori, Magneti, Mobingi.... Mogoče Omahen ki mu dela reklamo. Ko delavec nastopi delo, je pri nas seznanjen z vsemi pogoji dela, Nas šef se pogojev drzi VEDNO !!!, Delavci pa mogoce v 40 %. To govorim za mojega delodajalca, verjamem pa da je dosti pokvarjenih. Ampak ni pravično, da se vse meče v isto koš
poplino
08. 01. 2015 14.26
-3
Verjetno so bili pošteni do tebe ker si bil ti pošten do njih. To je tudi edina formula za prihodnost, da sta obe strani zadovoljni, seveda če lahko govorimo o straneh, saj v logistiki običajno delujemo kot ekipa. Tudi jaz imam podobne izkušnje kot ti, zato me ta reklama za sindikalne volitve zelo moti in ne pripomore k produktivnosti. Vsak naj odgovarja za svoje delo, tako podjetnik kot disponent in voznik. Podjetnik je večkrat dvignil osebni kredit, da je imel za plače in gorivo, kot hipoteko pa dal svojo nepremičnino. Verjetno ni vesel, če mu potem voznik krade nafto,ga izsiljuje med vožnjo, da bo obrnil in se vrnil takoj domov in to z vozilom ki ima porabo od 33 do 40 litrov/100km in cestninami, ki niso dosti manjši strošek od nafte, in še bi se dalo naštevat. Saj lahko voznika toži, kaj pa ugled in izguba strank na trgu, kjer jih je vedno težje dobiti.
Car 1976
08. 01. 2015 14.36
-1
Ja, je pa res kot pravis ena sam reklama. Zakaj nikoli ampak res nikoli zraven Komentarjev Perša ali njemu podobnih ne posnamejo še kak komentar kakega prevoznika, kateri bi povedal svojo plat zgodbe. Res žalostno da gre v to smer
poplino
08. 01. 2015 14.39
+2
volitve bodo mel najbrž, važne so nihove riti ne pa delavske
ceta69
08. 01. 2015 15.00
+6
prevozniki ima nafto brez davka,ljudje pa izgubljajo upanje v pravno državo ki je več ni 22 let,
poplino
08. 01. 2015 15.24
+1
prevoznik mora plačati nafto z ddv, da ne bo pomote
poplino
08. 01. 2015 15.33
-1
lahko si pa ga poračunajo tako kot vsa gospodarska podjetja
y9
09. 01. 2015 08.16
+4
car 1976; rad bi ti komentiral samo to, da sem delal kot voznik v mednarodnem prometu 38 let in tudi malo vem kako se temu streže. Res je, da je vedno večja kriza in boj za plačilo je pa tudi res, da čez celo leto gazda jamra ni denarja pa ni prometa, ko pa pride konec leta pa se pojavi na dvorišču par kamionov več. Ne vem po kakšni formuli pa se lahko to naredi ( čeprav poznam in razumem cel sistem ).