Slovenija

VIDEO: Zloraba klica na 112 je kaznivo dejanje

Ljubljana, 08. 04. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar/Blaž Garbajs
Komentarji
18

Številko 112 največkrat pokličejo ljudje, ki potrebujejo pomoč, se pa najdejo tudi osebe, ki potrebujejo le nekoga, s komer bi se lahko pogovarjali. ReCO Ljubljana je lani prejel skoraj 128.000 klicev.

Klicni center v Ljubljani
Klicni center v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Številka 112 je mednarodna številka za klice v sili, ki jo pokličemo, če potrebujemo nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, gorskih, jamarskih ali drugih reševalnih enot, nujno veterinarsko pomoč ali pomoč policije. V Sloveniji je 13 klicnih centrov, kjer sprejemajo klice v sili. To so centri v Trbovljah, Slovenj Gradcu, Ljubljani, Mariboru, Postojni, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Kranju, Celju, Brežicah in na Ptuju.

Lažna prijava nesreče in prošnja za pomoč na klic 112 je kaznivo dejanje.

V ljubljanskem centru je zaposlenih osem operativnih delavcev, pomagata jim dva kolega v pokoju, ki delata po pogodbi, in vodja centra. Kot je povedala vodja Regijskega centra za obveščanje (ReCO) Ljubljana Jastna Pfeifer, sta zaposlena vsaj dva premalo, saj pri sestavljanju urnika lahko pride do preobremenjenosti, še posebej ob hudih nesrečah, dopustih in nadomeščanjih. Na izmeno delata namreč vedno dva operaterja, ''ponoči je sicer manj klicev, vendar so težji primeri'', je pojasnila.

Vodja ReCO Ljubljana Jastna Pfeifer
Vodja ReCO Ljubljana Jastna Pfeifer FOTO: Blaž Garbajs

S kakšno izobrazbo lahko postanete operativec?

Kdor želi delati kot operativni delavec v klicnem centru, mora imeti srednješolsko izobrazbo katere koli smeri, prednost je znanje vsaj enega tujega jezika ter zanimanje za tehniko, zaželena pa je tudi vedoželjnost. Izobraževanje traja približno eno leto, stopnje izobraževanja pa so tri. Najprej se morajo kandidati spoznati z vso papirologijo oziroma načrti občin, saj ima vsaka občina svoje načrte, in ti so drugače skonstruirani. Nato se kandidati spoznajo s tehnologijo in vsemi aplikacijami, s katerimi bodo dnevno delali, šele nato pride najprej na vrsto delo v dnevni izmeni, nato pa tudi nočno delo.

Ko kličete na številko 112 povejte:
-kdo kliče
-kaj se je zgodilo
-kje se je zgodilo
-kdaj se je zgodilo
-koliko je ponesrečencev
-kakšne so poškodbe
-kakšne so okoliščine na kraju nesreče
-kakšno pomoč potrebujete

Odzivni čas je sedem sekund

V ljubljanskem klicnem centru centrala dopušča 30 linij, hkrati je lahko dvignjenih šest slušalk, pojasnjuje Pfeiferjeva in dodaja, da šele 33 klic na liniji dobi oznako zasedeno, dva kanala sta namreč podatkovna, ostali so govorni. ''Naš odzivni čas je šest do sedem sekund,'' poudarja. Vse telefonske klice tudi snemajo, magnetogram klica pa se ohrani eno uro, nato se izbriše. Prav tako se na aplikaciji prikaže tudi telefonska številka kličočega, prek sistema, s katerim je povezana aplikacija, pa se prikaže tudi lokacija osebe, ki je poklicala v klicni center.

Bolj natančno se seveda prikaže lokacija, če oseba kliče iz stacionarnega telefona, medtem ko je natančnost pri mobilnih telefonih med 100 in 150 metri. Trenutno se lokacija samodejno izpiše pri Mobitelovih uporabnikih, medtem ko morajo za uporabnike ostalih omrežij operaterji zahtevati lokacijo kličočega pri ponudniku storitve.

Kaj je treba povedati, ko kličete na številko 112.
Kaj je treba povedati, ko kličete na številko 112. FOTO: Blaž Garbajs

Ko operater prejme klic, kličočega najprej vpraša osnovna vprašanja, saj prek osnovnih informacij izvedo, koga morajo aktivirati. Nato sledi aktiviranje in obveščanje. Aktivirajo tiste enote, ki gredo v ''akcijo'', to so gasilci, gorski reševalci, jamarji, kinologi, potapljači, ekipa za neeksplodirana ubojna sredstva (Nus), medtem ko reševalcem vse klice prevežejo. Lovce obveščajo, predvsem če je na cesti povožena žival in jo je treba usmrtiti, in higienike, če je povožena žival mrtva. Poleg tega obveščajo še razne inšpekcijske službe, center za obveščanje, regijske štabe, poveljnike, kemijsko mobilno enoto ter policijo.

Ljubljanski ReCO pokriva 32 občin, najbolj severa točka je avstrijska meja, najbolj južna pa je na reki Kolpi. V Ljubljani tako pokrivajo eno četrtino Slovenije, kjer živi okoli 538.000 prebivalcev, v prestolnico pa dnevno prihajajo tudi delavci iz drugih občin.

ReCO Ljubljana je lani prejel 217.541 klicev, kar je v povprečju 600 klicev na dan. Med septembrskimi poplavami so prejeli rekordno število klicev, saj so v štirih dneh prejeli kar 14.000 klicev oseb, ki so potrebovale pomoč. Med številnimi klici na pomoč pa se najdejo tudi nenavadni klici. Tako so na primer že prejeli klic pijane osebe, ki je klicala, da je povedala, da je na postaji in čaka avtobus. Moški se pritožujejo nad ženami, spet drugi se želijo samo pogovarjati, tretji pa pokličejo, ko zagledajo NLP.

Nenavadni klici

Na ljubljanskem gradu so imeli prireditev oziroma festival groze, v okviru katerega so imeli tudi terarije, v njih pa komarje. Človek, ki naj bi bil okužen z virusom HIV, je v terarij dal roko in pustil, da so ga komarji pikali. Nato se je terarij s komarji razbil, komarji pa so poleteli med ljudi. Ti so postali panični in poklicali številko 112. Operaterji so na kraj dogodka poslali enoto za deratizacijo, dezinfekcijo in dekontaminacijo, ki so poškropili komarje, da so poginili. Območje pa je zavarovala tudi policija.

Operater v klicnem centru 112 Tilen Cestnik
Operater v klicnem centru 112 Tilen Cestnik FOTO: Blaž Garbajs

V klicnem centru so prejeli tudi klic moškega, ki je bil na službeni poti v Sloveniji, medtem ko je bila njegova žena doma v Essexu v Veliki Britaniji. Od žene naj bi prejel klic, da se bo ubila, zato je poklical številko za klic v sili. Operaterji v klicnem centru so na internetu poiskali številko policije v Essexu in jim prevezali klic. ''Najprej so nas čudno gledali, ker jih kličemo iz Slovenije, potem pa so odšli na kraj dogodka,'' je povedal operater Tilen Cestnik.

Operater Stane Tome pa je povedal, kako so prejeli klic moškega, ki je pravkar prestal operacijo, ležal pa je v bolniški postelji. Poklical je, ker je potreboval pomoč, ob njem pa ni bilo nikogar, ki bi mu pomagal. Na koncu je le prišel zdravnik in bolniku priskočil na pomoč.

Oglejte si video, kako v različnih primerih nudimo prvo pomoč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MB-KAPS
08. 04. 2011 14.03
+3
ČASTNO DELO!!!
Domen Selan 1
08. 04. 2011 13.15
+2
sem slišu, ko je en koga klicu na 113, da je čaku 7 minut ! Kaj to sploh delajo? A ni boljš met več operaterjev kot pa manj?
Domen Selan 1
08. 04. 2011 13.14
+1
sem slišu, ko je en koga klicu na 113, da je čaku 7 minut ! Kaj to sploh delajo? A ni boljš met več operaterjev kot pa manj?
_i_love_you_
08. 04. 2011 13.05
-2
nism vedu da za nujno veterinarsko pomoč tut lahko pokličemo..... ok, torej naslednjič ko moja zlata ribica ne bo hotla pojest vsega njej namenjenega obroka, lahko pokličem na 112, pa da vidim, kok me bojo čudno gledali....
histra123
08. 04. 2011 12.58
+1
Ga. Preifer zelo lepa predstavitev vendar na žalost z povsem napačnimi podatki in navedbami. Če slučajno berete komentarje imam nekaj vprašanj: - ali velikost centrov merite v m2 operativnih prostorov - koliko operaterjev je delalo v naslednji izmeni v primeru poplav ki jih navajete, ko je bilo v izmeni 6 operaterjev in kje ste jih dobili - do severne meje z Avstrijo vam manjka par 100 m - prikaz lokacije klicatelja ne dela niti na kilometre natančno ...
danii4
08. 04. 2011 12.22
+1
Sej včasih bi blo res najbolj 112 poklicat ko si v bolnici, bi vsaj dobil oskrbo ki ti pripada, tko te pa pustijo da trpiš huj kot pes.
muci13
08. 04. 2011 12.20
Zanima me, od kod informacija, da ReCO Celje in ReCO Kranj spadata med manješe ReCO?! To sploh ni res, saj smo dejansko takoj za ReCO Ljubljana!
Wisen
08. 04. 2011 12.18
112 pa ni lih čist mednarodna... V evrop je sicer bolj kot ne povsod, drugod pa... kakor kje.
Nad.oblaki
08. 04. 2011 11.54
+1
Ste 115 oseba v čakalni vrsti, trala lala. ;)
NiVec
08. 04. 2011 11.50
+1
bedaki kličejo brez razloga in potem čakaš na liniji zaradi takih
ochi
08. 04. 2011 11.38
-2
so odgvoorili na 14 tisoč klicev, ali je 14 tisočkrat zvonilo?
liliputput
08. 04. 2011 11.29
-1
Dva meseca že nisem plače dubu...ali naj kličem ali ne..to je zdaj vprašanje..:)
MOSSAD001
08. 04. 2011 11.27
-1
Ivan Zidar kr iz treh mobijev na enkrat kliče !!!??? Ta sorta je povsod TAGLAVNA!!
pika poka ježek
08. 04. 2011 11.14
-1
112, potrebujem pomoč. 112 - ni problema, vam bomo stroške pomoči trgali od dediščine.