Slovenija

Bi se zgodil čudež tudi v Sloveniji?

Ljubljana, 16. 01. 2009 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po zasilnem pristanku letala na reki Hudson smo preverili, kako bi se na podobne dogodke odzvale slovenske reševalne službe.

Načrte zaščite in reševanja ob letalski nesreči izdelajo država v sodelovanju z ministrstvi in drugimi pristojnimi organi, mednarodna letališča (Ljubljana, Maribor in Portorož), letalski prevoznik, izpostave uprave za zaščito in reševanje in občine, ki so v neposredni bližini letaliških con.

Slovenski zračni prostor letno preleti okrog 140 tisoč letal, na slovenskih letališčih pa pristane ali vzleti več kot 15 tisoč letal, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Dogodek, ki se je včeraj zgodil v New Yorku, ko je letalo Airbus A320 zasilno pristalo na reki Hudson, je presenetil številne. Najprej se je pilot v manj kot minuti odločil za manever, ki je navdušil javnost, nato pa je še stekla bliskovita akcija reševanja. Kako pa bi se odgovorni odzvali, če bi se podobno zgodilo v Sloveniji?

Letalske nesreče večjega obsega lahko po podatkih uprave pričakujemo na letališču Jožeta Pučnika, manjšega pa na letališčih Maribor in Portorož. Najhujše posledice povzročijo nesreče, ko letalo strmoglavi na letališče ali naseljeno območje. V to skupino prav tako spadajo nesreče, ko strmoglavi letalo, ki prevaža nevarne snovi, ali pa ko letalo strmoglavi v morje, navaja uprava.

Reševalci ob reki Hudson
Reševalci ob reki Hudson FOTO: Reuters

Nevarno Jadransko morje

"Bližina Kamniško-Savinjskih Alp in Pohorja ne pomeni ovire za varno pristajanje in vzletanje letal na letališčih Ljubljana in Maribor, medtem ko Jadransko morje lahko predstavlja oviro pri pristajanju in vzletanju na letališču Portorož, predvsem v primeru neugodnih vremenskih razmer (megla, burja). Ker je za Slovenijo značilna velika reliefna pestrost, to zagotovo pomeni oviro pri iskanju letala, reševanju in pomoči ob letalski nesreči zunaj letališča,“ je zapisano na spletni strani uprave. 

Kako poteka reševanje?

Na kraj nesreče vedno pridejo najprej gasilci, nujna medicinska pomoč in policija. Kateri ostali organi, sile, enote, službe... se bodo še aktivirale, pa je odvisno od ocene nastalega položaja. Odločitev o tem sprejme vodja intervencije oziroma ustrezni poveljnik civilne zaščite, so za 24ur.com odgovorili na upravi. 

Podatke o nesreči najprej obdela kontrola zračnega prometa, ki na podlagi predvidenih dogodkov in možnih posledic določi vrsto in obseg nesreče. Obenem ARSO spremlja in napoveduje razvoj vremena, ki ga posreduje Centru za obveščanje RS (CORS).

Reševanje ljudi

Če bi letalo zasilno pristalo v slovenskem morju, bi bila  na kraju dogodka prva najverjetneje luška kapetanija Koper. "Najprej rešujemo življenja," so nam povedali na kapetaniji. Reševalci morajo v čim krajšem času ugotoviti število potnikov, saj tako organizirajo iskanje pogrešanih. Istočasno bi potekalo reševanje letala, saj pristojni morajo preprečiti izlitje goriv, ki bi vodila do onesnaženja okolja. "Poudarek pa je na reševanju življenj, materialne stvari so sekundarnega pomena," poudarjajo na kapetaniji. Reševalna akcija mora steči v najkrajšem možnem času. Sam potek reševanja pa je odvisen od letnega časa, stanja morja, števila udeležencev v nesreči in podobno. Za pomoč lahko zaprosijo tudi kolege v Trstu in na Reki.

Kapetanija ima posebno plovilo, ki se uporablja za reševanje na morju v vseh vremenskih razmerah. Ker pa nima toliko mest, da bi lahko poškodovane prepeljali na varno, bi v primeru nesreče večje razsežnosti morali vključiti še plovila policije in slovenske vojske.

Državni načrt zaščite in reševanja ob letalski nesreči
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha Avbelj
06. 02. 2009 19.49
Dejanski preizkus iskanja in reševanja strmoglavljenega letala se je žal zgodil 13. januarja 2007, ko je nad Trbovljami strmoglavilo letalo Antonov AN-2. Razlika med realno situacijo in skrbno pripravljeno vajo (ki je bila tudi pripravljena v bližini Brnika pred nekaj leti) sta se pokazala kot dve povsem različni stvari. A o tem ni bilo nikjer niti besedice zapisanega.
MojcaCoh
17. 01. 2009 16.25
Baje je Slovenijo osvobodila Fašistična ,Ustaško Rimokatoliška ,Cerkvena Hrvaška vojska NDH pod poveljstvom Stepinca in Paveliča.. A ne da gre za čudež. Mojca
MojcaCoh
17. 01. 2009 16.04
Slovenija je dežela svetovnih čudes.. Imamo ministra ,ki je študoral pol stoletja, sedaj je pa pamegten ko Hudič. In Srbijanec prodaja Bosancu v Sloveniji Slovensko zemljo to je ravno tisto proti čemu so se Slovenci borili in zakar obstaja Slovenska država. Ter pojejo Slovensko zdravico zraven pa Bosanc puva Žjamijo ter Burek na Srbski guči. Nemogoče je mogoče. Mojca
qele
17. 01. 2009 07.59
po moje bi blo tko k z unimi iz save, po 14 dneh bi avion najdl na hrvaškem!
ORF1
16. 01. 2009 21.05
Ce bi se to zgodilo pri nas bi pol slovenije bilo pod vodo, hehe
livernois
16. 01. 2009 20.24
se je pa dobr znajdu.
kriss714@amis.net
16. 01. 2009 20.13
Ampak tole preseravaje s "čudežem" je pa res že čez mejo zdravega razuma. Spet poskušamo biti bolj papeški od papeža, kaj? Što majmun vidi, to majmun radi. Čudež za Slovenske razmere bi bil, če bi končno pravilno cenili prave strokovnjake na pravem mestu in na cesto zmetali kompletno bando birokratskih režimskih parazitov.
PGD112
16. 01. 2009 19.28
Ko berete o ustreznem poveljniku civilne zaščite... Ti pridejo na kraj dogodka ko je že vse končano in se potem postavijo pred kamere. Dokler pa traja intervencija in reševanje pa je vodja gasilski. Torej so njemu podrejene vse službe, ki so na kraju. Vodja gasilcev sprejema odločitve in daje ukaze v prvih trenutkih reševanja.
martincheq
16. 01. 2009 16.59
ja kko bi pa takle avion pr nas na savo prstou? :)
99nin99
16. 01. 2009 16.58
Gaslici so oz. smo pa itak carji!! =)
jer
16. 01. 2009 16.52
TU NI KJA UGIBATI. RAZŠIRITI BO TREBA SAVO!!!
zupancicevajama@email.si
16. 01. 2009 16.42
Kaj nas briga resevanje.Po petih minutah leta iz Brnika, je letalo itak skrb kaksne nase sosednje drzave...hehehe
sandi101
16. 01. 2009 16.31
Pri nas bi bili že vsi mrtvi preden bi prilezli reševalci in pametna policija!
bmwfanatik
16. 01. 2009 16.25
...a kako bi se v sloveniji odzval? Po vojni je lahko biti general, samo to bom rekel. Vse kar se zgodi drugje, je takoj na nasih naslovnicah "kako bi se odzvali v sloveniji, ali je pri nas to mogoce, ipd..."
Tonček Balonček
16. 01. 2009 15.48
V Sloveniji se čudež seveda ne bi zgodil, ljudje so volili komuniste in bodo pogubljeni!
sencasrca
16. 01. 2009 15.20
in kakše veze ima to s 3.marcem?
DavidBizjak
16. 01. 2009 15.16
Če bi se to pri nas zgodilo ne vem če bi bilo kaj preživelih glede na to, da se v nekaterih primerih čaka reševalce in policijo pol ure ali več. Potem bi se pa vsi izgovarjali in prestavljali odgovornost drug na drugega.
dejcx
16. 01. 2009 15.15
tačas ko bi naši dojel kaj se dogaka z letalom bi letalo že bilo v zračnem prostoru sosednje države:))