Slovenija

104 leta star Boris Pahor se obrača k mladim: Potrudite se, le z vašo pomočjo lahko svet doživi spremembo

Ljubljana, 26. 08. 2017 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tržaški pisatelj Borisa Pahorja je dopolnil 104 leta. Meni, da je zdaj pravi čas, da misli, doživetja in izkušnje širi med mlade. Kot pravi, imajo le mladi v rokah priložnost, da spremenijo svet.

Glede tržaškega pisatelja Borisa Pahorja je znano domala vse. Marsikdo o njem reče, da je neverjeten, korenina. Zgodovinski spomin Pahorja, ki je danes dopolnil 104. leta, je še vedno oster, za svoje poslanstvo pa si je zadal, da misli in doživetja in izkušnje širi med mlade. V njihovi aktivni vlogi prepoznava možnost za spremembo v svetu.

Že pri sedmih letih priča grozotam

Pahor se je rodil 26. avgusta 1913 v slovenski družini v Trstu, še v času v Avstro-Ogrske in leto pred začetkom prve svetovne vojne. Sedemleten je bil priča požigu slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920, kar je popisal v delu Grmada v pristanu ter romanu Trg Oberdan. Njegovo mladost sta zaznamovala odvzem maternega jezika in življenje v multietničnem okolju, bil pa je tudi priča rasti nacionalistične in fašistične ideologije v Italiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot italijanski vojak poslan v Libijo

V medvojnem obdobju je v Trstu sodeloval s slovenskimi antifašističnimi intelektualci in tigrovci. Leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko in leta 1941 poslan v Libijo, od koder je bil kot vojaški prevajalec premeščen v taborišče za ujete častnike jugoslovanske vojske v Bogliacu pri Gardskem jezeru.

Stopil k osvobodilni fronti, a so ga domobranci predali Nemcem

Po kapitulaciji Italije se je leta 1943 vrnil v Trst in se pridružil osvobodilni fronti, januarja 1944 pa so ga prijeli domobranci in ga predali nemškim oblastem. Konec februarja so ga poslali v nacistično koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Kasneje so ga prestavili še v druga taborišča, nazadnje v Bergen-Belsen, ki so ga aprila 1945 osvobodili.

Svoje taboriščne izkušnje je Pahor med drugim strnil v romanu Nekropola (1967), ki je bil leta 1990 preveden v francoščino, nato pa še v številne druge jezike. Prav ta roman mu je prinesel svetovno prepoznavnost. Tudi sicer so njegova dela priznana prek meja in velja za enega najbolje prodajanih slovenskih avtorjev v tujini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ljubeči mož, skupne spomine strnil v knjigo

Leta 1952 se je Pahor poročil z Radoslavo Premrl, sestro slovenskega narodnega heroja Janka Premrla - Vojka, ki je preminula leta 2010. Spomine na njuno več kot pol stoletja dolgo skupno življenje je strnil v delu Knjiga o Radi.

Leta 1966 je skupaj s somišljeniki ustanovil revijo Zaliv, v kateri je zagovarjal tradicionalno demokratično politiko proti enopartijskemu sistemu nekdanje Jugoslavije. V Jugoslaviji je odmeval intervju, objavljen v posebni izdaji revije, brošuri Edvard Kocbek: pričevalec našega časa. V pogovoru s Pahorjem in Alojzom Rebulo je Kocbek obsodil zunajsodni poboj 11.000 slovenskih domobrancev, ki so jih Britanci vrnili Jugoslaviji.

Aprila so ob odprtju njegovega spomenika v ljubljanskem parku Tivoli, postavljenem v bližino spomenika Kocbeku, pri Mladinski knjigi priredili simpozij v čast reviji Zaliv, ob pisateljevem 104. rojstnem dnevu pa izdali zbornik prispevkov s srečanja.

Pahor, tudi zaprisežen borec za pravice ogroženih jezikov in pripadnikov ogroženih kultur, je vselej poudarjal, da je nacionalna zavest nujna za preživetje Slovencev v Italiji ter človeka in človeštva v svetu.

Za svoja literarna dela je prejel vrsto nagrad in časti, med njimi Prešernovo nagrado (1992), srebrni častni znak RS (2000) in francoski red legije časti (2007). Ob 102. rojstnem dnevu je prejel častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije.

Boris Pahor
Boris Pahor FOTO: POP TV

Na stara leta rad med mladimi

V minulih letih se je Pahor rad gibal med mladimi. Leta 2015 je založba italijanska založba Nuovadimensione izdala knjižico Quello che ho da dirvi (Kar vam imam povedati). Gre za dialog med Pahorjem in skoraj 90 let mlajšimi dijaki. Kot je za STA povedala literarna zgodovinarka Tatjana Rojc, so osrednje teme dela identiteta, jezik, pisanje, literatura, življenje, vojna, duša in ženski svet. Pobudnik dialoga je bil furlanski intelektualec Angelo Floramo.

Knjiga se začenja z vprašanjem, ali se Pahor počuti Slovenca ali Italijana, na kar pisatelj nesporno odgovori, da Slovenca. Njegov odgovor se nato razširi na temo narodnosti in državljanstva, kot je večkrat poudaril, dva povsem različna pojma.

Dijake so ob srečanju z njim zanimale različne stvari. Dijakinja višje srednje šole Magrini-Marchetti iz Humina v Furlaniji Mila Feregotto (18) je ob pisateljevih razmišljanjih o pomenu narodne zavesti in identitete ugotavljala, da identiteta ni stvar genetike temveč kulture, nekaj globljega in pomembnejšega.

Kot je še povzela Tatjana Rojc, se delo dotika tudi narodnega genocida primorskih Slovencev v obdobju fašizma, ki se za Pahorja začenja s požigom Narodnega doma, osrednja tema pa je zgodovina 20. stoletja, ki jo Pahor dijakom osvetljuje skozi prizmo svoje osebne izkušnje ter izkušnje primorskih Slovencev.

Pahor je dal mladim misliti. Dijakinji z že omenjene šole Sofii Baldini (18) se je ob Pahorjevih spominih na obdobje fašizma ter njegovo bivanje v več koncentracijskih taboriščih porodilo vprašanje, ali je boj človeka proti človeku resnično nemogoče izkoreniniti. Zanimivo pa je bilo vprašanje dijaka Mattea Cucchiara (18), ali tudi v sodobni družbi zaznava kakšno obliko totalitarizma, ki izhaja iz fašizma in nacizma in ali se je mogoče izogniti temu, da zapadeš v past totalitarizma.

Pahor v pismu dijakom na koncu priporoča politično dejavnost, ki pa naj bo osnovana na znanju, na poglabljanju in študiju zgodovine, prava in diplomacije, zato, da bo svet lahko doživel pravo spremembo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
28. 08. 2017 19.55
Ali je še kaki Pahorjev vnuk živ...?
ni_mi_vse_eno
28. 08. 2017 19.11
+1
Brez spremembe finančnega sistema se ne bo spremenilo nič. Igrajva monopoli, ves denar vam na začetku posodim, nato pa zahtevam vsak krog plačilo obresti. Ne glede na to, kako ste pridni, ne glede na to kakšno srečo imate, vaš dolg bo rastel iz kroga v krog eksponentno hitro. Če boste pridni, se ne boste spraševali, zakaj so vse države zadolžene in komu so dolžne, ne boste se spraševali, zakaj potrebujemo stalno eksponentno rast, če želimo, da naš sistem preživi. Eksponentna rast pa zahteva eksponentno črpanje surovin. Zato se ne sprašujte, zakaj je vsako leto manj rib, zakaj posekamo vedno več pragozda, zakaj izmirajo vrste ..., pri nakupu se odpovej plastični vrečki in odrešil boš svet. Če boš vedno več kupoval, bo gospodarstvo bolje delalo. Več smeti pridelamo, večja je gopodarska rast.
aristotel
28. 08. 2017 21.23
Principat
28. 08. 2017 14.01
+4
sodeč po komentarjih , ogromno zanimanje
sejboboljjj
27. 08. 2017 11.14
+0
Dva Pahorja in taka razlika! Boris na veke z vasimi izjavami o kardeljizmu in Slovencih. Dobro misleci g Boris poucite Slovence demoracije osnovno znanje, o Borutu Pahorju ste že povedali hvala vam.
tomi.passion@gmail.com
26. 08. 2017 20.25
+9
Naj mu zdravje služi...izredno cenim njegovo domoljubje, razgledanost, širino. In če samo pomislim, kako ga levičarji zmerjajo s fašistom in podobne neumnosti. Boris Pahor, moj poklon.
sejboboljjj
27. 08. 2017 11.17
-1
Vsakega ki n8 na liniji moramo zaostajat za razvitim svetom zardevati pred turisti.
Kollerik
27. 08. 2017 17.49
+0
Kdo ga zmerja s fašistom? Prvič slišim...
TOX6
26. 08. 2017 19.57
+10
E Boris tvoja želja z madimi je bolj utopična. 25 let po odcepitvi so še bolj pobalkanjeni, tako da še dolgo ne bo sprememb!!!!
jonbonslon
27. 08. 2017 08.10
+9
dipe
26. 08. 2017 18.50
-3
Neviva jev depresiji ker je pri 50tih še zmeraj,,nevi a
jonbonslon
27. 08. 2017 08.09
+1
didi,v idriji je kar nekaj zanimjivosti,vzemi si en dan in si jih oglej...
ho?emVšolo
26. 08. 2017 18.18
+16
moj vzornik, ko je pri teh letih še vedno tak modrec
nevica
26. 08. 2017 17.50
+14
Mislim, da si dela popolnoma nesmiselne skrbi....mladi priložnosti ne vidijo - samo starejši računajo s tem, da bi jo morali videti, ker bi bilo dobro, da bi nekdo delal, ko oni ne bodo več mogli...Mladi se vzgajajo v velike egoiste, individualiste, maksimalno pasivne ljudi, ki bodo, če bodo kaj delali, to delali z eno samo roko - v drugi bo mobitel in blebetanje....zadnjica pa jim bo zgnila.
Zikepike
26. 08. 2017 16.15
+10
stric boris nismo mi generacija na kateri naj bi svet stal, saj smo zastrupljeni z vsem kar ni ok....radi imamo lagodje, kjer ni potrebno s prstom premaknit,...vi vaših časih je bilo to drugače, srp pa lopata sta bila v rokah namesto tablic in telefonov
jonbonslon
27. 08. 2017 08.12
+6
všeč mi je,da se posamezniki opogumijo in napišejo 100% resnico....in tako je...
Mejduš
26. 08. 2017 15.47
-2
Pahor dobi kaj keša partizansko.
kekec154
26. 08. 2017 15.31
+0
Vsi govorijo, da na mladih svet stoji...obenem pa mladih noben ne posluša in starejši serjejo po politiki in državi, gledajo Janša TV in mečejo denar v RKC
DonDonDan
26. 08. 2017 17.06
+9
V RKC mečejo 2. in 3. razredni svoj težko prislužen denar v puščico farjevo. Režimski prešiči pa nikomur nič ne dajo razen sebi in svojim in si tako prilaščajo naš, davkoplačevalski denar !!!!!!!!!!!!
kekec154
26. 08. 2017 17.15
-1
Kolk bi šele jamral, če ne bi blo nobenih davkov in bi bilo vse za plačat...vse šole, vsi zdravniki, vsa zdravila, vse ceste, nobenih penzij, nobenih otroških dodatkov, plačat vsako napeljavo do nule (delo in material), nobenih subvencij, nobenega evropskega denarja.....vsi ubogi, ki jamrate, čez davke bi najbolj nastradal, ker vaša neizobraženost nakazuje na vaš socialni položaj in politično/versko simpatiziranje
Kollerik
26. 08. 2017 17.49
-4
kekec154
26. 08. 2017 18.18
+2
Na primeru brexita se je lepo videlo, koliko starejši razmišljajo za dobro mlajših generacij, katerih prihodnost je odvisna od globalnih povezav...takoj po razglasitvi rezultatov je pol Britanije jokalo, kako so jim konzervativni starci uničili prihodnost. Odločitve za izstop sploh nihče ni pričakoval. Mlade so izolirali in naprtili eno veliko breme, potem pa rečejo, da na njih sloni prihodnost.
bohinj je zakon
26. 08. 2017 15.31
+4
a je to tist tip (sicer veliki borec za pravice slovencev) ki mu ni všeč da Piran ima temnopoltega župana?
Uporabnik113189
26. 08. 2017 15.57
+6
In ta temnopolti je najsposobnejši za svoje delo ali je le maskota za izzivanje nasprotnikov multikulti? Kot bi kokoši izbrale papigo za župana, ker ima lepše perje.. Če bi izbrale petelina to zveni tako obrabljeno, klišejsko in vsakdanje. Ker jim je dolgčas so sedaj povabili z akcijo še istospolne turiste. Za aids so sedaj na voljo že zdravila pa je vsaka skrb odveč.
DonDonDan
26. 08. 2017 16.35
+6
Drugič naj pametni primorci izvolijo kar originalnega osla !
Tukiw
26. 08. 2017 16.42
+3
DonDonDan
26. 08. 2017 17.07
+3
soncek1098
26. 08. 2017 17.41
+3
To dogajanje v in na Obcini Piran pove veliko: m.24ur.com/novice/slovenija/piranska-sodnica-25-let-gradila-na-crno-a-gradbena-inspekcija-prelaga-odgovornost.html IN m.klip.si/video-video-crna-gradnja-piranske-sodnice-dobiva-nov-epilog-gradbeni-inspektor-je-njen-sosed-20880
ho?emVšolo
26. 08. 2017 18.20
+1
izvolili so dvakrat črno (Meira Hot, družina Hot)
maneno48
26. 08. 2017 15.08
+10
vse najboljše za vaš visoki jubilej, spoštovani g.Boris Pahor!!!
Transformerji
26. 08. 2017 15.01
+5
24 ur. oprostite - na fotografiji je en Pahor odveč!
aristotel
26. 08. 2017 15.06
+5
OriGinal Nuttah
26. 08. 2017 14.44
-10
a se ni umru..kaj
aristotel
26. 08. 2017 14.12
+21
je živa enciklopedija eden od zadnjih pričevalcev burne zgodovine Evrope in bivše YU ter seveda Slovenije in zaničevanje Slovencev v Trstu,država Slovenija mu mora dati primeren status ki si ga je zaslužil,želim mu samo vse naj naj in kvalitetno življenje v naprej moj in upam poklon celotne regije...
murinar
26. 08. 2017 14.21
+2
vicente
26. 08. 2017 14.09
+21
Človek z veliko začetnico
Tukiw
26. 08. 2017 14.36
+6
stokviz
26. 08. 2017 13.58
+14
Vse najboljše spoštovani BORIS!
Vabis
26. 08. 2017 13.47
+16
Bravo Boris! Prava grča si.