Slovenija

100 let od čudeža pri Kobaridu: 'Po 888 dneh se je na Kras in v Posočje vrnil mir'

Kobarid / Ljubljana, 24. 10. 2017 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

100 let mineva od čudeža pri Kobaridu. Avstro-ogrske sile so ob pomoči nemških na soški fronti sprožile odločilno ofenzivo, ki je prinesla preboj, popoln poraz italijanskih sil in s tem konec soške fronte. Z našo interaktivno zgodbo o soški fronti lahko sami raziskujete dogajanje na najbolj krvavem bojišču na slovenskih tleh.

Ministrica za obrambo Andreja Katič ob 100. obletnici preboja pri Kobaridu na soški fronti poudarja, da je obletnica tega dogodka priložnost za premislek o tem, kaj lahko danes naredimo za večje spoštovanje in razumevanje med narodi ter za ohranitev in vzpostavitev miru.

Bitka pri Kobaridu in konec soške fronte sta po besedah ministrice za Slovence pomenila veliko olajšanje - pomenila je konec bojnih aktivnosti na slovenskem ozemlju, vrnitev beguncev domov in obnavljanje porušenih domačij. "Zagotovo moramo o tem dogodku spoštovati spomine vseh bojujočih, osmisliti pa moramo izkušnjo našega naroda," je poudarila Katičeva.

Spomin na 100. obletnico tega velikega vojaškega dogodka je po mnenju ministrice priložnost, da pomislimo, kaj lahko danes naredimo za še večje razumevanje in spoštovanje med različnim narodi, za ohranitev miru ter za vzpostavitev miru na območjih, kjer kljub prizadevanju mednarodne skupnosti še vedno ni dosežen. Hkrati pa mora biti spomin na vojne tudi opomin na to, zakaj je do vojn prišlo in kaj so te prinesle.

"Verjamem, da smo se iz preteklih vojn naučili, kaj vojne prinašajo, koliko žrtev in kako bridke so posledice. Predvsem pa smo spoznali, da je treba morebitna nesoglasja reševati v dialogu in z dobro mislijo. Menim, da smo v nacionalnem odboru za obeleževanje stoletnic svetovne vojne z vrsto dogodkov in drugimi aktivnostmi to humano sporočilo tudi ustrezno prenesli."

Ob 100. obletnici preboja pri Kobaridu so v torek na območjih, kjer je med prvo svetovno vojno tekla soška fronta, pripravili več prireditev.

Vojaki so v strelskih jarkih in kavernah iskali zavetje pred burjo in sovražnikovim ognjem 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po 888 dneh se je na Kras in v Posočje vrnil mir

Pred sto leti, 24. oktobra 1917, so avstro-ogrske sile ob pomoči nemških po skoraj poltretjem letu krvavih bojev na soški fronti sprožile odločilno ofenzivo, ki je prinesla preboj, popoln poraz italijanskih sil in s tem konec soške fronte. Spopad je dobil ime čudež pri Kobaridu, ker snovalci bitke niso pričakovali, da bo tako zelo uspešna.

S prižigom svečk so v torek na izbranih lokacijah prve svetovne vojne in drugih točkah ob nekdanji soški fronti začeli spominski dan na dogodke pred natanko sto leti.

"S preprosto, tiho in spoštljivo gesto se bomo povezani poklonili spominu na vse žrtve prve svetovne vojne. Ko bomo ob istem času na različnih krajih prižgali sveče, se bomo zahvalili za mir, v katerem živimo, in se ponovno zavezali svojemu poslanstvu, ki je s spoštovanjem predstavljati zgodovino, sodelovati in močno krepiti vrednoto miru," so v vabilu k sodelovanju zapisali v Fundaciji poti miru iz Kobarida.

Po 888 dneh bojevanja je bilo fronte konec.
Po 888 dneh bojevanja je bilo fronte konec. FOTO: 24ur.com

Svečke so prižgali v Bovcu, Kobaridu, Tolminu, Kanalu, na Sabotinu, v Solkanu, pri Boroevićevem spomeniku na Prevali, v Bukovici, Lipi na Krasu, Gorjanskem, Črničah, pri Ruski kapelici pod Vršičem, v Bohinju, Ljubljani na pokopališču Žale, na italijanski strani pa v Oslavju, Redipulji, Foljanu, Tržiču in na pokopališču svete Ane v Trstu.

V spomin na vse matere in žene, ki niso vedele niti za grobove svojih ljubljenih, so ženske iz društva Goričanke in člana Društva Soška fronta prižgali sveče ob Boroevićevem spomeniku na Prevali nad Novo Gorico. "Imeli so žene, matere, sestre, otroke, ki so jih pogrešali. Ne smemo jih pozabiti," je v imenu Goričank povedala Blanka Maraž.

Kot je spomnil član Društva Soška fronta Marko Zavrtanik, je na obeh straneh od Rombona do morja padlo okrog 350.000 vojakov. "Morda jih je umrlo še več. Z avstro-ogrske strani pa ni praktično tu nobenega obeležja, ki bi obeleževalo te hude in žalostne dogodke," je opozoril.

To je eden od razlogov, da so pri društvu decembra lani na Prevali nad Novo Gorico postavili spomenik generalu Boroeviću, poveljniku avstro-ogrskih sil na soški fronti. Zavrtanik je ob tem spomnil, da je Boroević v dveh letih in pol "z zelo skromnimi silami zaustavil kar enajst zelo močnih italijanskih napadov".

Poleg Boroevićevega stola pod Cerjem na Krasu in njegovega nagrobnega spomenika je tako to edini spomenik generalu, ki je sicer dve leti po vojni umrl v revščini. "V spomin in opomin, ne v poveličevanje vojne," je še dodal Zavrtanik.

Pred Kobariškim muzejem in Fundacijo Poti miru v Kobaridu se je ob 16. uri zaključil spominski tek vojakov Budimpešta - Kobarid in pohod po poteh 12. Šlezijske divizije iz Tolmina do Kobarida. Ob tej priložnosti so pripravili kratko spominsko slovesnost z nagovori kobariškega župana Roberta Kavčiča, predstavnika ministrstva za obrambo Sama Bevka, madžarske veleposlanice Szilagyine Batorfi Edit, predstavnika Združenja nemških vojaških gornikov in predstavnika Alpinskega združenja iz Čedada.

Dan se je zaključil s spominsko mašo in koncertom slovenskih in italijanskih pevcev v cerkvi svetega Antona pri italijanski kostnici v Kobaridu.

Čudeža pri Kobaridu pa se spominjajo tudi v sosednji Italiji. Italijanska vojska je obeležila stoto obletnico začetka 12. soške bitke, ki se je v zgodovino zaradi poraza italijanske vojske vpisala tudi kot veliko italijansko ponižanje. Načelnik generalštaba italijanske vojske, general Danilo Errico je pred spomenik na sedežu generalštaba v Rimu položil venec. Na tak način je počastil spomin na vse, ki so padli v 12. soški bitki.

Nad strugo Tolminke se dviga spominska cerkev Svetega Duha v Javorci, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem soške fronte 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslednja, 12. bitka na soški fronti, je bila hkrati prva ofenziva avstro-ogrske vojske na soški fronti in prva, v kateri je sodelovala z nemško vojsko. Priprave zanjo so začeli že med zadnjo italijansko ofenzivo na fronti, 11. soško bitko. Zavedali so se namreč, da izčrpani možje še ene italijanske ofenzive ne bi zdržali, in so zaprosili za pomoč nemške zaveznike.

Slednji so na pomoč priskočili v prvi vrsti iz bojazni, da bi Avstrija ob morebitnem porazu na soški fronti ponudila premirje.

Avstro-ogrsko-nemške enote so nadaljevale ofenzivo do 16. novembra 1917. Ustavile so se šele na italijanski reki Piavi, kjer so jim Italijani onemogočili napredovanje tudi po zaslugi francoskih in britanskih zaveznikov, ki so jim prišli na pomoč. Po 888 dneh bojevanja je bilo fronte konec, v Posočje in na Kras se je vrnil mir.

Na italijanski strani je med bitko padlo od 10.000 do 13.000 vojakov. Kar 265.000 Italijanov je bilo zajetih in od teh jih je 100.000 umrlo. Tudi na avstro-ogrski strani in nemški strani so bile izgube v 12. soški bitki velike, padlo je okoli 10.000 vojakov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
24. 10. 2017 22.18
+2
Največja tragedija pa je ta, da smo na koncu izgubili vojno.
ni_mi_vse_eno
24. 10. 2017 19.43
-1
Prihaja večja vojna, žal. Naravne surovine so omejene, rast prebivalstva eksponentno raste in žal se nismo še razvili, napredovali, še ne razumemo, da "imeti" ne pomeni nič, ampak je cilj življenja "rasti",
Raspunin777
24. 10. 2017 19.40
-3
Na Soški fronti je umrlo daleč več Slovencev kot pa Avstricev.Madžarev in Nemcev.
Razumnež
24. 10. 2017 14.27
+3
Uf, koliko poznavalcev v komentarjih....
dipe
24. 10. 2017 11.19
+1
Kolk neumnosti
BUONcaffee
24. 10. 2017 11.07
+3
Kak čudež. Nemci so nam osvobodili teritorij.
TOX6
24. 10. 2017 12.35
+3
Pa saj je bil že prej nemški teritorij-austrogrski samo lahe so nagnal nazai na piave!!!! Ni trajalo dolgo ko so vse skupaj okupirali serbianci s karadjordevichem na čelu!! Okupacija če ne druzga mentalna pa se kar nadaljuje????
dipe
24. 10. 2017 10.18
-11
Če neb blo Ličanov, Dalmošov in Bosančkov bi še zdej Talijanska meja bla na Pivki.
Eddio
24. 10. 2017 10.24
+0
Uporabnik489925
24. 10. 2017 12.05
+1
AlternativeFacts
24. 10. 2017 10.02
+5
Kakšen čudež,prosim lepo. Edini čudež je bil !!!!ponovno!!!! v tem, da so Slovenci ponovno plačali vojne igrice Habsburgov, s slovenskim ozemljem....Gledano skozi zgodovino, vsakič, ko so se ti vrli Habsburgi šli neke vojne s sosedi, je zapitek plačala slovenska gruda. Tako je recimo v primeru turških vpadov (16 stol), "slovenija" izgubila ozemlja, ker so ga Habsburgi enostavno določili kot tampon cono na kateri se bodo Turki lomili zobe,, seveda od tega ni bilo nič, od takrat dalje spada tisto ozemlje pod "hrvaško", slovenski živelj pa hrvatje štejejo kot kajkavske hrvate (1 milijon)....Ko se je ta ista vrla "plemenita" družina šla vojno s Prusijo in Italijo (19 stoletje), smo ponopvno "slovenci" plačali z lastnim ozemljem. Takrat smo zaradi habsburške vojne igrice, oddati del ozemlja, ki sliši na ime Benečija..In tako pridemo do 20 stoletja, ko se gredo Habsburgi ponovno vojne igre in "dajmmo bit presenečeni", Slovenci ponovno plačamo njihove zapitek s slovensko grudo, tokrat vse do Postojne....
DAEMONIUM
24. 10. 2017 10.10
+7
Tocno to in Hrvatje si lastijo kajkavce kot Hrvate v bistvu pa gre za Slovence kar vidis lahko ze po njihovi muski saj edino oni uporabljajo harmoniko na nacin kot jo mi. In nobena slovenska oblast nikoli nikrad tega vprasanja ni sprozila temvec je raje odstopala ozemlja samo da je imela mir pred sosedi!
Bofur
24. 10. 2017 10.22
+5
Medžimurci sami za sebe pravijo, da so nevtralni, da niso ne Hrvatje in ne Slovenci. Torej so samosvoji. Je pa res, da se Medžimurec in Prekmurec povsem brez težav razumeta in sporazumevata, živita na isti zemlji in jesta podobne jedi, medtem ko ima denimo Hercegovski Hrvat kar precej težav pri sporazumevanju s svojim "rojakom" iz Čakovca.
AlternativeFacts
24. 10. 2017 10.52
+4
Bofur@ Kajkavci so malo več, kot samo Medžimurci. To da se danes tretirajo kot nevtralniniti ni presenečenje, ker so vedno odrezani od matice, vsak poskus, da bi jih kakorkoli pripojili nazaj k matici pa minira kar slovenska politika....19.stoletje je tako pogorel Jernej Kopitar, ki je poskušal dopovedati, da kajkavščina ni hrvaški dalekt, amapak slovensko narečje, recimo leta 2005 je celo Cambridge Uny. izdel knjigo ki ugotavlja to, kar je ugotovil J.Kopitar pred skoraj 200 leti. Samo kaj ti to pomaga, če slovenska politika raje skrbi za "manjšine" bivših republik, kot pa za svojo izgubljeno dušo......Hrvatje še danes zavzemajo stališče, da je kajkavščina le posebna oblika hrvaškega jezika, nekakšna vmesna stopnja med dialektom in knjižnim jezikom.Po drugi strani pa mnogi nevtralni mednarodni lingvisti uvrščajo kajkavščino, skupaj s slovenščino, v tako imenovano zahodno skupino južnoslovanskih jezikov, medtem ko drugi dve narečji hrvaškega jezika, čakavščina in štokavščina, spadata v osrednjo skupino. Ne glede na politično pripadnost in opredeljenost govorcev kajkavščine ima torej teza, da je kajkavščina po svoji leksiki in gramatiki sorodnejša slovenščini kot pa čakavščini in štokavščini, v mednarodnih lingvističnih krogih še vedno precej zagovornikov. Kljub temu ostaja nesporno dejstvo, da se velika večina govorcev kajkavščine že vsaj zadnjih 200 let politično identificira s hrvaško državo in same sebe dojema kot Hrvate.To je pa ta posledica zgodovinskega delovanja Habsburgov, ki so ozemlje kjer živijo "kajkavci" določili kot tampon cono za primer turških vpadov..
Bofur
24. 10. 2017 11.25
+0
Celotna Hrvaška, ne le Medžimurje, je (bila) tampon cona in je v celoti umetna tvorba, vojna krajina, saj ima obliko podkve torej gre za varnostni pas okoli turških dežel. V bistvu, če smo žleht, pravi Zagrebčani govorijo enega od slovenskih dialektov. Škoda, ker ne obstaja jezikovnih ali genetskih raziskav, saj bi genetika nedvomno pokazala sorodnost kajkavskega prebivalstva na tej in oni strani meje. Drugače pa se ljudje na drugi strani Sotle imajo za Slovence,, saj v Slovenijo hodijo k zdravniku, v šolo, v službo ... Se je pa Demos teh ljudi takoj znebil in jih označil za ne-Slovence. Medtem ko so Italijani vsem Primorcem podeljevali italijansko državljanstvo, pa denimo Slovenci nismo naredili podobnega in denimo vsem Medžimurcem, ljudem ob Sotli, Kolpi, Zagorcem, ponudili slovensko državljanstvo. Raje smo tudi tiste, ki so se preselili v Sloveniji izbrisali.
AlternativeFacts
24. 10. 2017 12.28
Hrvaška ni bila nobena tampon cona, so bili kar lepo pod Otomani, ki so do konca 17 stoletja segali vse do Zadra....
wolfterier
25. 10. 2017 09.46
+1
Torej so otomani imeli Split in Dubrovnik,daj ne bluzi....
emilzapata
24. 10. 2017 09.33
+25
veliko gorja za prazen nič, Soča še vedno teče, hribi in gore okrog so še vedno isti in enaki, itd. Ljudje imamo še vedno enake probleme kot prej. Samo en kup mladih fantov je moralo umreti ali postalo invalidnih, še preden so sploh začeli živeti.
DAEMONIUM
24. 10. 2017 09.49
+0
Za prazen nic?? Ce tega ne bi bilo, bi danes vsi preko Vrsica do gorice govorili Italijansko, na vrhu Vrsica pa bi moral pokazati potni list. A je to potem prazen nic??
AlternativeFacts
24. 10. 2017 10.17
+6
DAEMONIUM@ Saj zaradi tega so, Slovenci do leta 1945, vse do Postojne, torej tudi v Gorici in na Vršiču govorili ITALIJANSKO, ter kazali passaporte....In da bil je velik nič, ker se je kaznovalo napačen narod, ki pod Avstro Ogrsko sploh ni smel obstajati. Kot Katalonci danes v Španiji.....
tincoop
24. 10. 2017 12.01
Pa kaj, glih tak bi vsak dan hodil v sluzbi, samo ne bi te skrbelo, ce jo bos jutri se imel ali ne in ne bi gledal ropanja lastne drzave...
Uporabnik489925
24. 10. 2017 15.24
govorili so slovenski in italijansko. seveda so jih hoteli poitalijančit. drgač pa je bla meja v planini, še natančneje v kačji vasi.
Bofur
24. 10. 2017 09.32
+1
In še nekaj povsem zavajajoči naslov: ta "mir", ki se je menda vrnil, ni bil "mir", to je bil le del propagande habsburške monarhije, saj je vojna trajala še vsaj dve leti in seveda Avstroogrska Slovenije ni bila sposobna obraniti. Čudež pri Kobaridu je bil grozljiva tragedija, klavnica, s strašnimi izgubami na vseh ravneh, vojske, civilistov se res ni prav nič šparalo, ljudje so bili potrošna dobrina, žrtve pa le del odstotkov v izračunih generalov ... kobariški čudež je prinesel le lažno upanje v zmago sil osi ter za še dve leti prestavil neizogibni konec velike srednjeevropske monarhije.
DAEMONIUM
24. 10. 2017 09.53
+0
Ne drzi popolnoma, res je kar se tice trplenja, zrtev ampak prav ta bitka je v nadaljevanju pomagala zaokroziti meje slovenskega nacionalnega ozemlja kar je med prvimi razumel general Maister, cemu se daje se danes premalo pozornosti.
Bofur
24. 10. 2017 10.13
Jaz tega tako ne vidim. Sam motiv bitke za Slovence ni pomemben. Slovensko ozemlje se ni zaokroževalo s kobariškim prebojem, ampak šele kasneje, ko je habsburška monarhija razpadla. Takrat so general Maister, major Lavrič pravilno dojeli, da ne gre čakati na "čudež", ampak da je treba zaščiti slovenska mesta z orožjem. Že pri tej kobariški bitki se je videlo, da sile osi niso imele prave moči zaustaviti sile antante. Saj sile osi niso bile denimo sposobne prodreti niti do Milana, kaj šele, da bi osvobodile celotno zahodno Italijo. Čeprav je italijanska vojska razpadla, so se dejansko sile osi bile prisiljene zaustaviti na reki Piave. Dejansko ne vem, kakšen načrt je bil v ozadju in kaj so hoteli s tem prebojem pri Kobaridu sploh doseči, oddaljiti fronto čim dlje od Dunaja, podaljšati vojno še za kakšno leto ? V bistvu bi me zanimali ti podatki o politično-strateških motivih "čudežnega" blitzkriega pri Kobaridu !
Bofur
24. 10. 2017 09.17
+15
Ta tako imenovani čudež pri Kobaridu ni Slovencem, razen strašnega razdejanja in žrtev, prinesel nič dobrega. V tej vojni smo bili Slovenci samo statisti. Pomenilo je le, da se je prebila statična fronta med habsburško monarhijo in kraljevino Italijo in da se je frontna linija prestavila za kakšnih 100 km zahodneje v Padsko nižino. Za Slovenijo je bil pomemben konec vojne, ko razpadajoča avstroogrska vojska ni bila sposobna zadržati navala sil Kraljevine Italije in ko je Ljubljano pred italijansko okupacijo rešil invalidski bataljon srbskih ujetnikov. Ne le to. Avstrijski nacionalisti niso gledali na koristi Slovencev, ampak so kljub temu, da je Dunaj zakuhal vojno želeli zasesti vsa večja slovenska mesta. To jim je uspelo na Koroškem. Če ne bi bilo Maistra in še nekaj narodnozavednih slovenskih častnikov, ki so zaustavili prodor brambovcev na severnih mejah, Slovenija v današnji obliki ne bi niti obstajala. Za Slovenijo in Slovence je bila 1. svetovna vojna strašno krivična, žrtve, begunci, uničena mesta, Slovenci in Slovenija pa sploh nismo bili obravnavani kot narod, saj so si velike sile zgolj želele razdeliti naše ozemlje. Italija je tako na račun ZMAGE v 1. svetovni vojni proti habsburški kroni, ki je bila del sil osi, dobila Julijsko krajino, vse zahodne slovenske dežele, Primorsko (Tržaško), Goriško, Puljsko, Reško, tudi ta Kobarid, kjer je Mussolini zgradil veličastno kostnico, drugo največje slovensko mesto Trst, ob tem pa sta skorajda celotna Koroška in velik del Štajerske pristali izven meja Slovenije v rokah poražencev vojne.
wolfterier
24. 10. 2017 09.33
+1
Avstrijci so s pomočjo Nemcev,ki jim je poveljeval kasnejši general Rommel osvobodili slovensko ozemlje in nagnali Lahe 100 km daleč v Italijo !!!!
DAEMONIUM
24. 10. 2017 09.35
+3
TO SE SKRIVA IN SE O TEM NE PISE ENAKO KOT SE JE DOLGA LETA SKRIVALO DA JE SRB PUPIN ZASLUZEN DA JE BLED OSTAL SLOVENSKI! ....in ko je Ljubljano pred italijansko okupacijo rešil invalidski bataljon srbskih ujetnikov.
JanšaBoy
24. 10. 2017 09.35
+5
Nehaj s temi neumnostmi. Trst ni bil NIKOLI Slovenski! Slovenci so tam ziveli samo v okoliskih vasicah,kot kmetje in/ali kot ribici.
Bofur
24. 10. 2017 09.41
+0
wolfterier, motiv sil osi v Kobaridu ni bil osvoboditev "slovenskega ozemlja", ampak reševanje nemškega kajzerja in habsburškega monarha. Če bi sile osi imele v mislih Slovence, bi potem, ko se je vojna sreča obrnila v prid "Lahov", zaustavile te Lahe in ne bi pustile, da so nepravično dobili Trst, Goriško, Reško, Puljsko, slovenske dežele, ki niso bile NIKOLI italijanske. Slovence so Avstrijci in Nemci izigrali in prepustili na milost in nemilost Lahom. Slovenci so bili cesarjem lanska skrb.
Bofur
24. 10. 2017 09.44
+0
kreacionizem, TRST ni bil NIKOLI italijanski, šlo je za veliko mednarodno pristanišče z narodnostno mešanim prebivalstvom, v Trstu so živeli Slovenci, Italijani, Furlani, Nemci, Srbi, Grki, Vlahi, Hrvati, Armenci, Judje, Čehi ... Trst je bil po številu slovenskega življa drugo največje slovensko mesto takoj za Ljubljano.
Castrum
24. 10. 2017 09.50
+1
Kreacionizem....ne drži! V popisu prebivalstva, ki ga je leta 1910 opravila Avstroogrska, je bilo na širšem območju Trsta 229 510 prebivalcev, od tega 118959 Italijanov, 56 916 Slovence , 11856 Nemcev....) in v mestu Trst 160 993 prebivalcev, od tega 95 730 Italijanov, 20 358 Slovencev , 9580 Nemcev ....
Castrum
24. 10. 2017 09.53
+2
Pa še nekaj, Trst je bil vedno svetovljansko mesto, vse do vzpona fašizma. Po arhitekturi je avstrijsko. V zgodovini Trsta so veliko vlogo odigrali tudi Slovenci, Janez Kalister , Josip Gorup ....
roksy14
24. 10. 2017 09.17
+3
Edina bitka na nasih tleh, ki je znana po celem svetu!
detect
24. 10. 2017 09.12
+1
jsmazarot@email.si
24. 10. 2017 09.05
+1
12 šlezijska že 1 uro prodira via Kobarid iz tolmisnkega mostišča; bovško mostišče, pa se ravnkar podalo v napad....