Slovenija

Pahorjeva politika čez vse meje

Ljubljana, 01. 03. 2009 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Katja Šeruga/D.Š./STA
Komentarji
353

Pahorjeva politika konsenza gre čez vse meje in v primeru, da se bo nadaljevala, v koalicijski stranki Zares dopuščajo vse scenarije - tudi razpad koalicije in poskus Pahorjeve zamenjave.

Premier Borut Pahor delo vlade, ki je mandat nastopila v zaostrenih gospodarskih in finančnih razmerah, ocenjuje kot uspešno, kritiki pa kot napake vlade izpostavljajo prepočasno protikrizno ukrepanje in kadrovske menjave.

Tudi v Zares kritični do Pahorja

Po prvih 100 dneh je čas za analizo tudi pri nas, pravi Golobičeva desna roka v Zaresu Bogdan Biščak. In našteva: varčevalni in protikrizni ukrepi, socialni dialog, plače javnih uslužbencev, zametki nove kadrovske politike, to, pravi, vladi šteje v plus.

Koalicija naj bi bila po 100 dneh trdna, vendar je slišati tudi nekatere notranje kritike.
Koalicija naj bi bila po 100 dneh trdna, vendar je slišati tudi nekatere notranje kritike. FOTO: POP TV
Vsega ni mogoče storiti v 100 dneh. Borut Pahor

Biščak pa izpostavlja tudi nekaj minusov: "Mislim, da je vlada preveč časa izgubila z dogodki, kot je bilo imenovanje Rupla, z iskanjem konsenza za vsako ceno, pri čemer so rezultati tega iskanja zelo slabi. Zdi se mi, da se je še poslabšalo vzdušje v politiki, kar je vladi vzelo nekaj energije na začetku, po mojem mnenju brez potrebe."

Prvič pred kamero POP TV Zares prizna tudi, da lahko pridejo do točke, ko enostavno ne bo šlo več. Preverimo, kaj je na tem, da bi koalicijska vez lahko počila in še, da obstaja celo razmislek, ali bi bilo mogoče predsednika vlade zamenjati.

"Vse opcije so odprte. Če bo vlada nadaljevala tako kot prejšnji teden, ne vem, zakaj ne bi končala mandata. Če se bodo pa nadaljevali postopki, do katerih sem bil kritičen in niso privedli do učinkov, so pa seveda možni tudi slabši scenariji," razmišlja Biščak.

Pahor prvih 100 dni vladanja, ki so jih zaznamovali predvsem gospodarska kriza, zaostrovanje odnosov s Hrvaško in nesoglasja v koaliciji, ocenjuje kot uspešne. Toda ankete kažejo, da tudi ljudje z vlado niso več tako zadovoljni.
Pahor prvih 100 dni vladanja, ki so jih zaznamovali predvsem gospodarska kriza, zaostrovanje odnosov s Hrvaško in nesoglasja v koaliciji, ocenjuje kot uspešne. Toda ankete kažejo, da tudi ljudje z vlado niso več tako zadovoljni. FOTO: Reuters

Vlada premiera Pahorja je bila imenovana 21. novembra lani, natanko dva meseca po parlamentarnih volitvah. Ministrsko ekipo vladne koalicije, ki jo sestavljajo stranke SD, Zares, DeSUS in LDS, so v državnem zboru podprli v SD, Zares, DeSUS, LDS in SNS, proti pa so glasovali poslanci SDS in SLS. Danes tako mineva sto dni od nastopa vlade, ki običajno veljajo za "sto dni miru", v katerih opozicija vladi omogoči vzpostavitev oblasti in prevzem odgovornosti.

Velik del pozornosti vlade je v prvih stotih dneh usmerjen v oblikovanje ukrepov, s katerimi bi omilili posledice svetovne finančne in gospodarske krize v Sloveniji. Dosedanji mandat so zaznamovali tudi odnosi s sosednjo Hrvaško, iskanje načina sodelovanja z opozicijo ter poskusi za vzpostavitev novih standardov na področju kadrovske politike. Še pred iztekom "stotih dni miru" pa je vlada zaradi reševanja problematike izbrisanih doživela že tudi prvo interpelacijo.

Dober odziv vlade

Premier Borut Pahor prvih sto dni dela vlade ocenjuje kot uspešno obdobje. Po njegovi oceni se vlada bistveno bolje odziva na težave, ki so povezane z gospodarsko in finančno krizo, kot je to občutiti v javnosti, kjer se je, kot ocenjuje, "pozornost morda preveč preusmerila v nekatere kontroverzne odločitve".

Zaradi tega si Pahor želi, da bi se vladi v prihodnje znova uspelo povsem osredotočiti na premagovanje finančnih in gospodarskih težav. Pri tem se zaveda, da bodo deležni očitkov opozicije, da so prepočasni, in da so nekateri koraki za odpravljanje posledic krize premajhni, vendar hkrati opozarja, pa je pomembno slediti razvoju krize in se nanjo odzivati na primeren način. Preveliko hitenje pri sprejemanju protikriznih ukrepov se namreč nekaterim državam ni obrestovalo, je spomnil.

V SDS očitajo vladi kadrovski cunami.
V SDS očitajo vladi kadrovski cunami. FOTO: POP TV

Tudi v koalicijskih poslanskih skupinah prvih sto dni dela nove vlade ocenjujejo kot uspešno, posebej glede na to, da je delo prevzela v zaostrenih gospodarskih in finančnih razmerah. Nasprotno so do dela vlade bolj kritični v opoziciji, kjer kot napake vlade izpostavljajo prepočasno protikrizno ukrepanje in kadrovske menjave.

Sto dni zamujenih priložnosti

V SDS so pred dnevi prav tako komentirali sto dni vodenja vlade. "Vlada je namreč prva v zgodovini Slovenije, ki ji je uspelo po samo stotih dneh zapraviti visoko podporo, ki so jo imele doslej vse vlade na začetku mandata," navajajo v SDS.

Poudarili so, da je Pahorjeva vlada na področju finančne in gospodarske krize zamudila s pomebnimi ukrepi, zaradi česar pa vsak dan ostane od 200 do 300 ljudi brez službe. Pohiteli so z izdajanjem odločb t. i. izbrisanim brez zakonske podlage. Z odškodninami naj bi tako obremenili državni proračun za najmanj 425 milijonov evrov. "Zaradi velikega dviga trošarin za goriva, državljanke in državljani po dolgih letih plačujemo dražje gorivo kot naši južni in severni sosedi. Dodatek za upokojence je pozabljen," so zapisali na spletni strani SDS.

Kadrovske menjave, ki so bile glavni očitek prejšnji vladi, so že takoj na začetku mandata dosegle velikanske razsežnosti, na čelo Nove ljubljanske banke (NLB) so postavili poslanca LDS. Poleg tega pa naj bi koalicija direktorja policije imenovala brez javnega razpisa. Kritični so bili tudi do reševanje vprašanja meje s sosednjo Hrvaško.


Poteze, ki so razburile javnost

Po navedbah vodje poslanske skupine Zaresa Cvetke Zalokar Oražem je Pahorjeva vlada svoj mandat nastopila v precej težkih in zapletenih časih, vendar se je kljub temu v njih dobro znašla. "Ob začetku je bilo morda tudi nekaj zadreg, vendar mislim, da jih za zdaj v koaliciji razrešujemo korektno," pravi.

Srečanje Pahor - Sanader
Srečanje Pahor - Sanader FOTO: Damjan Žibert

Nekaj več slabe volje v koaliciji je bilo po njenih besedah zaradi nekaterih potez predsednika vlade, predvsem zaradi imenovanja Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca premiera, vendar poslanka meni, da se je tej temi posvečalo veliko preveč pozornosti. Po njenem bi si namreč več pozornosti zaslužilo delo ministrov, ki so se spopadali z nekaterimi težavami, ki so jih podedovali od svojih predhodnikov. Ukrepanje vlade v primeru gospodarsko-finančne krize Zalokar Oražmova ocenjuje kot uspešno, "predvsem zato, ker do zdaj še nihče v svetu ni našel pravega recepta za spopad s to krizo".

Namestnik vodje poslanske skupine SLS Franc Bogovič je dejal, da so se v DZ po njegovem večinoma ukvarjali s protikriznimi zakoni, ki tudi sicer "niso dovolj hrabri". "V zvezi s tem sem predvsem pričakoval, da bomo sprejeli dohodninske olajšave za investicije, kar pa se ni zgodilo. Slišim tudi, da vlada spreminja stališča glede hitrejšega vračanja DDV, kar bo zagotovo napaka," je dejal.

Zmago Jelinčič in Borut Pahor
Zmago Jelinčič in Borut Pahor FOTO: POP TV
Med posameznimi kadrovskimi potezami nove vlade Jelinčič izpostavlja imenovanje Dimitrija Rupla na mesto posebnega odposlanca, ki ga vidi kot "grozljivo", opozarja pa tudi na nekatera imenovanja, kjer je bila "dobrobit neke stranke postavljena pred dobrobit države".

Pri dosedanjem delu vlade vidi tudi nekaj "na pol kontroverznih potez," predvsem imenovanje Dimitrija Rupla za posebnega premierovega odposlanca za zunanje zadeve. "Tu nam ni bilo čisto jasno, kakšni so nameni s tem imenovanjem," pravi. Pozdravlja pa odločno stališče premiera Boruta Pahorja, ko gre za odnose s Hrvaško.

Po oceni vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča je vlada v prvih 100 dneh vladanja delala dobro predvsem na področju reševanja težav s Hrvaško, kjer je "pokazala, da je vlada RS in ne vlada Hrvaške ali EU". Veliko slabše se je po njegovem odrezala pri sprejemanju ustreznih ukrepov, povezanih z gospodarsko-finančno krizo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starimacek
04. 03. 2009 21.29
Pahor hodi po nasvete k Janši zaradi tega vlada tako kot vlada saj ne razmišlja s svojo glavo. A bo že prišel do zaključka, da je treba delati po lastni pameti.
cosmoss
03. 03. 2009 15.02
Prva nesposobnost Pahorjevega vladanja je kot prvo Kresalka.Še Rupelj ne bi delal takih napak kot jih dela ona zato sta se pa tudi z Rupsijem takoj skregala.In če ne bo Pahor nemudoma odstavil takih nesposobnežev se bo sam kaj hitro znašel na cesti.
ajva
03. 03. 2009 13.44
Pahorjevo vladanje je že vredu samo ljudje so nestrpni zdaj bi že Golobič rad postavil svojega človeka gor samo malo je med prvimi in mislim da ima prevelike želje .Borut Pahor pa prosim kar tako naprej korak za korakom Mislim da je zelo vredu predsednik
Tonček Balonček
03. 03. 2009 09.21
Če pač razpade ta koalicija, bo pa nastala kakšna druga, ni problema, to je tipično Evropsko, važno ej samo, da Janša praktično ne more priti na oblast, saj nima s kom sestaviti koalicije, je vse bivše koalicijsek partnerice praktično uničil, NSi popolnoka, SLS na pol, DESUS je pa itak univerzalna stranka! Torej?
Jane20
03. 03. 2009 01.25
Prekleti norc! Nič še ni naredu! Danes sm parlament gledala, pa je samo bral tisto, kar so mu drugi napisali.
astor007
02. 03. 2009 22.19
Ne vem zakaj narod tako negoduje kakšna je vlada,saj se mora vedeti da vsaka vlada pride na oblast samo z lažnimi obljubami.Geslo vlade je:lažimo narodu.
RADO62
02. 03. 2009 21.39
Katarina_K02.03.2009, 16:18-6 ... "Res da sta Golobič in Kresalova dobila malo pro centov"....Zgleda, da si res nepismena... heh "PRO CENTOV"....
RADO62
02. 03. 2009 21.33
Dovolj pove že podatek, da delo vlade kot slabo ocenjuje kar 70% državljanov.... heh
lebdim
02. 03. 2009 19.59
ko je bil janša na oblasti, ni uredil stanja izbrisanih, sedaj ko pa ni, pa pamet soli ... imel je na razpolago 4 leta ... politik pa tak ... cccccc
lebdim
02. 03. 2009 19.57
boljše na oblasti pahorja, kot pa diktatorja janšo!!! zapomnite si to!
sencasrca
02. 03. 2009 19.30
BORAT DA GA NI VEČJEGA!!!PAJAC SEM VEDU DA IZ TE MOKE NE BO KRUHA!!!ZDEJ SE BODO PA NA KRIZO IZGOVARJAL KRETENI!!!
zakretene
02. 03. 2009 19.10
A so že 1000 EUR penzije in nad 6% gospodarska rast?
Buena Vita
02. 03. 2009 18.59
ja,Manja res smo ob stave
Buena Vita
02. 03. 2009 18.57
že prvo leto milijardo stomilijonov primankljaja,in sto tisoč brezposlenih KOLIKO JE MENI ZNANO JANŠATOV PRORAČUN JE BIL FIKSEN,NI GA PREKORAČIL V VSEH ŠTIRIH LETIH NIČ,TI BUKSELJNUTI PA VEČ KOT 20%,ŽE TAKOJ,LE KATERA DRŽAVA BO DALA KREDITE ,ALI PA MISLIJO ROPAT TUJE TA -BOGATE BANKE
zakretene
02. 03. 2009 18.37
Borat & Co - Zasrali smo vse kar se je zasrati dalo.
hrcekmuri
02. 03. 2009 18.36
NE MOREŠ NAREDITI TAKO DOBREGA SISTEMA DA TI GA BUDALE NE SESUJEJO,SICER PA JELENČIČ JE PRVI SKOČIL V ZRAK KO SO ZMANJŠEVALI PLAČE,SRAM NAJ GA BO-BARABA
me_only
02. 03. 2009 18.21
@Katarina_K: "Kaj je Janša tako dobrega uspel narediti, da ga vsi tako podpirate?!" V pičlih 4ih letih je na dan pripeljal toliko svinjarije, da smo bli vsi presenečeni! Bog ve kok časa bi jih vi kuminajzarji še skrival pa se delal nevedne! Tako smo vsaj zvedel kam je šlo tok dnarja, pa zakaj ga ni tam kokr bi mogu bit... tako kot je reku vonBUDA, da se smešiš s svojimi komentarji! Mogoče je še nekaj Slovenčkov, ki ne vidijo ravno dobro, ampak slej ko prej vsak sprevidi! Noben ne more rečt, da vlada blaginja, niti ni vlada prej 4 let nazaj, to je jasno kot beli dan! Če bi bli LDS-ovci in ostali caplači tok zelo sposobni potem bi zavarovali državno dobrobit tudi za nadaljna leta in jim v 4ih letih neka druga stranka ne bi mogla izpodnesti vsega. Ampak očitno je, da niste bli tako sposobno kot trdiš.
CezDrnInStrn
02. 03. 2009 18.11
Katarina_K, nehaj s populitičnimi komentarji ! Smešiš se!Smeješ se v brk miljonu nezadovoljnih Slovencev !
manjakranjc@hotmail.com
02. 03. 2009 18.04
Očitno sem izgubila stavo..sama sem pred časom stavila na leto delovanja hmm!? Res da je ministrski zborček kaj hitro to obdobje prepolovil moje stave, ampak... to je presenečenje tudi za največje pesimistke.
Katarina_K
02. 03. 2009 16.18
Energetik 02.03.2009, 15:31 Res da sta Golobič in Kresalova dobila malo pro centov, ampak bi lahko najbolje vodila Slovenijo ... verjetno ne bi pred vsako odločitvijo vprašala kaj misli Janša ... in zaradi tega ker sta zgubila volitve nista in tudi če bi SDS zmagal ne bi še 4 mesece ali pa še več imela "nos do tal" od vžaljenosti. In kaj je Janša tako dobrega uspel narediti, da ga vsi tako podpirate?!