Slovenija

VIDEO: 10 let v EU: Kaj menite, živimo boljše ali slabše kot prej?

Ljubljana, 01. 05. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
608

Medtem, ko je marca 2003 kar 90 odstotkov Slovencev glasovalo za vstop v EU, bi jih zdaj enako glasovala le še slaba polovica. O navdušenju nad EU smo ob deseti obletnici povprašali mimoidoče. Večinoma so nezadovoljni, nekateri celo menijo, da so EU šteti dnevi.

Na današnji datum pred desetimi leti smo Slovenci z velikim navdušenjem pozdravili naše članstvo v EU.
Na današnji datum pred desetimi leti smo Slovenci z velikim navdušenjem pozdravili naše članstvo v EU. FOTO: Thinkstock

"Sanje iz leta 1991 postajajo resničnost. Želim vam, nam, vsem, uspešno in čim bolj prijazno Evropsko Unijo!" je pred natanko desetimi leti v noči na 1. maj vzhičeni slovenski narod v parku Zvezda nagovoril tedanji predsednik republike Janez Drnovšek. Slovenci smo izropali trgovine z modro-rumenimi zastavicami, ob polnoči pa ob pokih veličastnih ognjemetov odprli šampanjce in evforično nazdravljali vse do jutra.

"Ob polnoči bodo padle meje. Skupaj s 24 državami bomo stopili v evropsko prihodnost," je v svojem nagovoru Slovencem pred desetimi leti dejal tedanji slovenski predsednik Janez Drnovšek. Dodal je, da bomo sedli za isto mizo z velikimi in da v svojih vitalnih interesih ne bomo mogli biti preglasovani.
"Ob polnoči bodo padle meje. Skupaj s 24 državami bomo stopili v evropsko prihodnost," je v svojem nagovoru Slovencem pred desetimi leti dejal tedanji slovenski predsednik Janez Drnovšek. Dodal je, da bomo sedli za isto mizo z velikimi in da v svojih vitalnih interesih ne bomo mogli biti preglasovani. FOTO: Dare Čekeliš

"Lepši časi so pred nami," je bilo slišati na vsakem koraku, slovenski politiki so se na mejah rokovali z evropskimi veljaki, sadili spominska drevesa in dvigovali zastave. V Ljubljani, Mariboru in številnih drugih slovenskih mestih je bilo ob nastopih glasbenih skupin živahno še ves dan, v Postojni so ob 12. uri s prebivalci vseh evropskih mest istočasno odprli evropske dežnike, v Bovcu so za veliko atrakcijo v zraku poskrbeli naši in tuji padalci, v Gornji Radgoni so pod mostom, ki povezuje državi, skupaj zajtrkovali, kasneje pa slavili prvo "evropsko poroko" Slovenke in nekega Avstrijca. Tako kot na dan osamosvojitve leta 1991, so tudi pred desetimi leti točno opoldne prek hribov in dolin naše države zazvonili cerkveni zvonovi. Rajanju in veselju ni bilo videti konca, verjeli smo, da nam bo bolje.

Evforiji je sledila streznitev

Medtem, ko je marca 2003 kar 90 odstotkov Slovencev glasovalo za vstop v EU, je novembra lani javnomnenjska raziskava Episcentra pokazala, da bi jih tako glasovalo le še slaba polovica. Ko smo o navdušenju nad EU povprašali mimoidoče na ljubljanskih ulicah, smo naleteli na precej nezadovoljstva, nekateri so celo dejali, da so evropski skupnosti šteti dnevi.

"Seveda se spominjam. Vsi smo bili zelo evforični. Bila sem v Novi Gorici, kjer sta se tedaj srečala slovenski premier Anton Rop in tedanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Vsi smo se objemali, pozabili na prvo in drugo svetovno vojno in se v objemu predali evropski skupnosti. A kaj imamo danes? Katastrofo," je bila ostra ena od sogovornic, ki prihaja s Primorske. Spomni se, kako je pokojni nekdanji predsednik Drnovšek tedaj v svojem govoru dejal, da bomo manjši narodi sedeli za isto mizo z velikimi in v svojih vitalnih interesih ne bomo mogli biti preglasovani. "Vsi smo verjeli, tudi jaz. A če bi bila malo manj evforična, bi lahko predvidevala, kaj se bo zgodilo. Brez finančne, fiskalne unije to ne more uspeti. Vedno bomo mariginalni, terciarni," je dejala in napovedala, da bo EU razpadla v roku treh let, saj da so interesi velikih narodov kot so Nemci in Francozi že stoletja enaki.

Slovenija v EU
Slovenija v EU FOTO: Reuters

"Z vstopom smo pridobili nekaj stvari, predvsem prepoznavnost," nam je zaupala naša druga sogovornica, mlajši Ljubljančan pa vidi pozitivno spremembo tudi v novih možnostih za študente in odprti trg, ob katerem smo se rešili preobširne papirologije.

Kot pravijo naši sogovorniki, je evforija kmalu minila, Slovenci pa smo spoznali, da se v EU ne cedita med in mleko. "Kar se tiče cen je vse postalo dražje. Takrat smo mislili, da bo bolje, a očitno vse skupaj pravzaprav nazaduje," je dejala občanka, ki je od minulih desetih let v EU pričakovala več. "Jaz mislim, da nismo nič pridobili, prej nazadovali. Mislim, da Slovenci najbolj uspevamo tedaj, ko nam drugi vladajo," pa nam je dejal občan, ki je zaposlen v kulturni sferi, kjer se po njegovih izkušnjah vedno odvija trd boj za evropska sredstva. "Če pogledamo črpanje evropskih sredstev, nam stvari postanejo hitro jasne. Delam v instituciji, ki se ukvarja s kulturo in vsakič, ko smo želeli črpati evropska sredstva, sami tega nismo uspeli narediti. Le v povezavi z drugimi večjimi narodi nam lahko uspe. Primer je mariborski arhiv, ki se je povezal s tistim v Gradcu in dobil evropska sredstva. Če bi nastopili sami, do tega ne bi prišlo. Če nisi nek velik narod v EU, ne dobiš nič. Tisti, ki pričakujejo, da bo EU kot molzna krava, se krepko motijo," je dejal.

Takšno je mnenje naključnih mimoidočih, a pri iskanju odgovora na vprašanje, ali po vstopu v EU živimo boljše ali slabše, si lahko pomagamo tudi s statističnimi podatki. Slovenija je šla namreč po poti od najbolj perspektivne učenke do ene od kriznih držav. Je edina med desetimi državami, ki so bile tistega leta sprejete v EU, v kateri je BDP na prebivalca po kupni moči glede na povprečje EU nižji kot ob vstopu v unijo. Leta 2004 je dosegel 87 odstotkov, nato je v štirih letih zrasel na 91 odstotkov, leta 2012 pa je padel na 84 odstotkov povprečja EU.

Stopnja revščine je višja, večje je število brezposelnih

Statistični urad je ob 10. obletnici vstopa v EU izdal posebno publikacijo z naslovom To je Slovenija - naše prvo desetletje v EU. V njej so med drugim postregli s podatki, da je se je od leta 2004 do leta 2013 sicer bruto domači proizvod realno povečal za 10,1 odstotka, a da je narasel tudi dolg države. V letu 2004 je ta znašal okoli 27 odstotkov BDP, leta 2013 pa skoraj 72 odstotkov BDP.

Slovenija
Slovenija FOTO: Thinkstock

Slovenska bruto plača se je v zadnjih desetih letih povečala za malo več kot 400 evrov ali približno za tretjino, se je pa na žalost v tem obdobju povečala stopnja tveganja revščine za 1,2 odstotne točke. Pod pragom revščine je bilo leta 2005 238.000 ljudi, leta 2012 pa 271.000.

V letih od 2004 do 2008 se je število delovno aktivnih povečalo za 71.767, število brezposelnih pa upadlo za 29.611. Nato je slidil velik preobrat. V letih od 2009 do 2013 je število delovno aktivnih upadlo za 85.660, število brezposelnih pa se je povečalo za 56.612 oseb.

Vse več upokojencev

V letu 2013 je bilo med prebivalci Slovenije 17,3 odstotka starejših od 65 let oziroma za 2,1 odstotne točke več kot v letu 2004. Število prejemnikov pokojnin se je ob tem v preteklih desetih letih povečalo kar za 20 odstotkov.

Kaj pa cene živil, bencina in cigaret?

Kot še ugotavlja statistični urad, za današnjo povprečno plačo dobimo več mesa, a manj krompirja, bencina in cigaret. Leta 2004 smo tako lahko kupili 55 kilogramov telečjega mesa, lani pa kar 66 kilogramov. A žal je pri večini ostalih stvari drugače. Deset let nazaj smo si lahko s povprečno plačo privoščili 1.433 kilogramov krompirja, lansko leto pa le 1.216 kilogramov. Podobno je pri bencinu. Leta 2004 smo lahko s povprečno plačo natočili 845 enot bencina, medtem, ko smo lahko lani s povprečno plačo kupili le 670 enot bencina. Deset let nazaj so lahko kadilci za omenjeno vsoto kupili 433, lani pa le 316 zavojčkov cigaret.

Eurostat izmeril, da smo slovenci povprečno zadovoljni s kakovostjo življenja v EU

Podatki Eurostata sicer kažejo, da so državljani 28 članic Evropske unije v glavnem zadovoljni s kakovostjo življenja. Na lestvici od 1 (zelo nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen) so državljani EU v povprečju zadovoljstvo s kakovostjo življenja ocenili s 7,1. Najbolj zadovoljni so na Danskem (8,4), najmanj v Bolgariji (5,5). Najbolj zadovoljni so v skandinavskih državah, pa tudi v Luksemburgu, na Nizozemskem in v Avstriji (7,7), manj pa na vzhodu, v Grčiji (6,2), baltskih državah. Ob Bolgariji so samo še na Madžarskem zabeležili oceno pod 6. V Sloveniji smo, kot kažejo podatki (7), povprečno zadovoljni.

V Tednu Evrope, med 5. in 9. majem 2014, se bodo po Sloveniji odvijale različne obeležitve in dejavnosti, pri katerih bodo aktivno sodelovale tudi nevladne in humanitarne organizacije, Ministrstvo za zunanje zadeve in Urad Vlade RS za komuniciranje pa sta pripravila publikacijo Deset let Slovenije v Evropski uniji, v kateri člani nekdanje Ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije v EU predstavljajo svoje videnje članstva v EU. Preberite, kaj ti menijo o uspehih, porazih, izkoriščanju priložnosti in prihodnosti Slovenije znotraj EU!

PREBERITE ŠE: Kaj po desetih letih članstva pravijo tisti, ki so nas vodili v EU?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pacek22
03. 05. 2014 11.15
+2
nazaj v samostojno slovenijo, EU nas je totalno uničil
Milan Pugelj
03. 05. 2014 13.05
+2
ni nas uničila EU ampak naši politiki in nadobudni podjetniki brez podna in sramu za nameček še zakonodaja pisana njim v prid
zdrava.pamet
03. 05. 2014 10.39
+1
niso v EU krivi, da se pri nas krade kot v ukrajini....kmalu se bo evropa naveličala naših rdečih kmerov in bomo padli nazaj v srednji vek ali še hujše, v komunizem kot je na kitajskem....
zdrava.pamet
03. 05. 2014 10.41
+0
ali pa v severni koreji...to si želijo kučan in jankovič...za njiju je to obljubljena dežela....
vandamžon
03. 05. 2014 08.31
+12
EU je navadna utvara in umetna tvorba, ki centralizira kapital v lastne namene. Državam postavlja nesmiselne in nemogoče pogoje da skoraj bankrotirajo. Naj mi nekdo pove kako država, ki pobira davke lahko bankrotira. Vse je nesmisel. Nikoli ne odločaš sam in klečeplaziš za drugimi in se jim klanjaš, med tem ko ni dela. Kdo to hoče? Bencin in hrana vsak dan višja. Služb in dela ni! Delali bomo do 75 leta. Vsaj mi ki smo generacija XY ! Naši starši so bili pri 50 že v penzijonu, zgradili velike hiše na kredit ki ob plačilu ni bil vreden nič zaradi inflacije, imeli vikende na morju, v službah so se zafrkavali in bili ob 2h popoldne doma. To je bilo življenje. Drug drugemu so si pomagali! Kaj pa danes. Vsak gleda samo še na sebe. O hiši in stanovanju lahko samo še sanja, razen če mu ne pomagajo zgoraj omenjeni starši ki so celo življenje dajali na kupček, ker življenje ni bilo drago. Države evrope se bojo odcepile v 5h letih in EUja ne bo več, saj smo si preveč različni. In tako je prav. Če si faca moraš odločati sam o lastni usodi in ne nekdo tretji!
zdrava.pamet
03. 05. 2014 10.39
-3
ooo777
03. 05. 2014 11.03
+5
ja kje je ta švica ki nam je Petrle in njegovi obljublja,l da bi nas zavedel in bi ga volil,i joj kake ovce smo še vedno nam obljubljajo in lepo živijo. mi pa nimamo služb, dela, denarja zdravja še za položnice ni ,služb niti za mlade niti za stare oni se pa vozakajo, nakladajo in uživajo, plačo jim dajo pa iz proračuna in nič ne delajo,tako bojo imel bajne pokojnine in se bojo po prsih trkal da so jih zaslužil lopovščina......
Žužica
03. 05. 2014 08.02
+4
zelo slabo se živi v EU,zato bi moreli čimprej ven,kr slabše ne more bit kot je,in lujsk,kje je ta švica?se mnogi še naprej sprašujejo....je ni in ni...
zdrava.pamet
03. 05. 2014 10.40
-2
valhall
03. 05. 2014 01.06
+14
če mene prašaš je ta država tako močno zafurana da tud če iz EU izstopmo pa nata nam ni pomoči. če je drevo gnilo od korenin ne pomaga da mu obrezuješ veje. treba je to izruvat ven in posadit novo da bo zrastl zdravo, kar pa traja precej let ;)
širakelj
02. 05. 2014 22.05
+16
Slovenci pod Franki-propad frankovske države.Slovenci v Habsburškem cesarstvu-propad cesarstva.Slovenci v kraljevini SHS-propad-Slovenci v Jugoslaviji-propad Juge.Slovenci v EU-propad unije.Slovenci v Sloveniji-propad države.
abigail
02. 05. 2014 23.40
+4
ONniON
02. 05. 2014 21.16
+5
Kupna moč ni nujno odraz tega da si lahko veliko privoščimo in dobro živimo , poglejte na primer združene države, zelo bogata in vplivna država pa toliko revščine in ljudi v ljudskih kuhinjah da si predstavljat ne morem , leta 2000 in pred smo imeli na primer 80 % bdpja kupne moči pa smo z 300€ živeli dosti bolje in ceneje , bilo je veliko manj revščine , imeli smo seveda tudi dosti manj raznih davkov, tako da visoka razvitost države ne pomeni nujno tudi socialne varnosti
Fika Armel
02. 05. 2014 19.46
+9
Precej slapše................................................................................................................res je.....
Fika Armel
02. 05. 2014 19.43
+3
Danes je 2, 5, 2014 in kaj se sliši po poročilih po pop,da gre Sloveniji tako dobro da uspešen podjetnik je dobil v Italijanski Gorici takoj rešeno okrog zemljišča in bo postavil veliko proizvodnjo a prinas pravi da se nebo več boril z beokrati in naša mladina če le obladajo tuji jezik naj gredo iz države saj je to vse že javno povedano danes,mladi gredo največ v Nemčijo,Avstrijo,Švico in celo na Hrvaško ja to so naši mladi a kaj ko tisti še iz prejšnjega režima verjetno naših mladih znan ne spustijo blizo ker bi verjetno tisti bili iberžni zato pravim poslušajte razne poročila,novice pri nas in iz tujine in pišite o tem a tale naš bo imel veliko dela da bo vse to zbrisal kod je že meni že nekaj resnic ja 24ur.com še to zbriši.... LP.
trueC
02. 05. 2014 20.59
+3
jp, ze vec kot 10 let v tujini in odkar sem odsel se nisem nikoli obrnil nazaj. najboljsa odlocitev v mojem zivljenju. sem v 30-ih, druzina, hisa, par avtomobilov, pa se prihranit se da vsak mesec. kdaj in kje se bi to zgodilo v sloveniji?? nikoli!
tatatu
02. 05. 2014 19.35
+5
Neuvmesno vprašanje novinarjev,saj pa vsi navadni državljani vemo resnico. Poltiki vprašajte,kako jim je uspelo vse uničiti.
tatatu
02. 05. 2014 19.31
+2
Novinarji,se hecate? To je neokusno vprašanje!!
totalka
02. 05. 2014 19.01
+6
Dosežek 10 letnega bivanja v EU je ta da nam je za 40 % slabše kot pred vstopom.....torej z EU smo samo izgubili
Brakedirt
02. 05. 2014 20.58
+2
A je za brezposelnost kriva EU, pa za slabe kredite... Ti si izgubil, jaz zaradi EU zivim precej bolje kot pa prej v slo
puspan
03. 05. 2014 07.59
+1
Feels_good_man
02. 05. 2014 18.33
+6
Ajde slovenceljni, hitro šinfat. Da ne znamo svoje države spravit v red so krivi tujci, kdo pa drug. Da naši politiki in tajkuni kradejo kot srake so krivi tujci, kdo pa drug. Da imamo same nesposobne vlade, ki se ukvarjajo same s sabo so krivi tujci, kdo pa drug. Za vse je kriva EU! Presneti illuminati in reptiliani kar naprej sabotirajo našo ubogo državo!
MukiMen
02. 05. 2014 18.14
+2
škoda komentarja
rfhkl
02. 05. 2014 17.40
+7
Slovaška s polno paro naprej. V vsakem Slovaškem podjetju nemščina noben problem, pri nas je že slovenščina. Tuje investitorje šikanirali z davki, taksami, nehumanimi roki, pol se pa nas je prijel še vzdevek naslednja bankrot država. Čez 10 let po povpečna Slovašak plača 1.000 neto pri nas pa še vedno tistih 600 minus stroški za parking pri Šešoku.
LLLEPI
02. 05. 2014 17.17
+5
Seveda smo pridobili,nasi politiki so si uzakonili pravico,da si lahko prilastijo vse kar se je ustvarilo po drugi svetovni vojni.Tu so pa se krediti za prihodne generacije,ki so se stekli v privatne zepe nase vodilne elite.
eh to sem jaz
02. 05. 2014 16.26
+4
sori eurostat me ni nič vprašal...jaz sem povprećno nezadovoljna.
zajfa
02. 05. 2014 15.28
+16
Največji nateg vseh časov s spremembo valute vred. Včasih so proti takim integracijam ljudje dali življenje, dons pa nas nategnejo z besedami in par podkupljenimi politki. Vse za tisto peščico, ki se ima bolje. Ja znebili smo se te nevšečnosti, da ni treba menjati denarja preden greš v tujino. Z veseljem si dodam to nevščenost, za boljši standard, monetarno neodvisnost itd.
tatatu
02. 05. 2014 19.33
+7
Tolar,Tolar,Tolar ja,ja ,kolikor se mi zdi imajo v Avstraliji ne glede na izobrazbo vsi enake penzije.
ONniON
02. 05. 2014 15.00
+6
Avstralija se je svetovni recesiji leta 2009 izognila in beleži visoko gospodarko rast !
puspan
02. 05. 2014 17.37
+4
totalka
02. 05. 2014 14.22
+18
Slovenija bo okrevala šele takrat ko bo iztopila iz EU in Nata !!!!!
puspan
02. 05. 2014 16.06
+1
puspan
02. 05. 2014 16.06
+1
LLLEPI
02. 05. 2014 17.19
+10
Slovenija bo okrevala ko se preselijo nasi politiki v zapor