Slovenija

10 let nazaj: eni prižigali sveče, drugi filmsko oropali SKB

Ljubljana, 31. 10. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred natanko desetimi leti so se kriminalci z združenimi močmi zelo prefinjeno in natančno lotili trezorjev banke SKB na Bavarskem dvoru v Ljubljani. Rop stoletja, kot smo ga poimenovali, je bil izpeljan tako dobro, da so kriminalisti prva osumljenca prijeli šele šest let kasneje. A zgodbe še vedno ni konec.

Deset let je že od ropa SKB banke.
Deset let je že od ropa SKB banke. FOTO: Policija

"Neznani moški, temnejših las, ostrižen na gobico, s tanjšimi brki, visok približno 180 centimetrov, star okoli 30 let , močnejše postave, govori srbohrvaško, oblečen v jakno sive barve" — s temi besedami so nas deset let nazaj 1. novembra zjutraj presenetili ljubljanski policisti. Na predvečer dneva spomina na mrtve je skupina dobro pripravljenih kriminalcev izvedla največji rop v zgodovini Slovenije — rop SKB banke. Vlomili so v 428 sefov in povzročili za več kot 16 milijonov evrov škode. Desetletje kasneje sta dva storilca v zaporu, eden beži, identiteta dveh sodelujočih pa še vedno ni potrjena.

Zajete vse filmske sestavine: ukraden kombi z nalepkami čistilnega servisa, brzostrelke, oprema za rezanje ključavnic

Tistega mirnega večera je ob 22.32 v Centralni depotni hiši banke SKB na Slovenski cesti v Ljubljani zazvonil telefon. Oseba, ki se je varnostniku predstavila z imenom in priimkom enega od najemnikov sefa, je najavila svoj prihod v trezor. Le osem minut kasneje sta pred vhodna vrata v trezor prišla dva moška. Eden od njiju naj bi bil soobtoženi Radomir Cvijanović, nekdanji varnostnik, ki je še vedno na begu.

"Neznani moški, temnejših las, ostrižen na gobico, s tanjšimi brki, visok približno 180 centimetrov, star okoli 30 let , močnejše postave, govori srbohrvaško, oblečen v jakno sive barve" - takšen je bil prvi opis osumljencev. Tri dni kasneje so policisti objavili fotorobota.
"Neznani moški, temnejših las, ostrižen na gobico, s tanjšimi brki, visok približno 180 centimetrov, star okoli 30 let , močnejše postave, govori srbohrvaško, oblečen v jakno sive barve" - takšen je bil prvi opis osumljencev. Tri dni kasneje so policisti objavili fotorobota. FOTO: PU Ljubljana

Eden od njiju je pozvonil na domofon in se predstavil enako kot prej po telefonu, zaradi česar jima je varnostnik odprl vhodna vrata v predprostor trezorja, kjer je bil kodni čitalec. Moška sta pristopila do kodnega čitalca, eden od njiju pa je vtipkal kodo. In ta je bila pravilna. Vrata v naslednji prostor trezorja so se odprla.

Tedaj sta na plano privlekla brzostrelki in ju uperila v oba varnostnika. Ukazala sta jima, naj se uležeta na trebuh, nato sta ju zvezala s samolepilnim trakom. Kot so v preiskavi ugotovili kriminalisti, je eden od njiju sodeloval pri skrbno načrtovanem ropu in zato tudi vedel, da je orožje plastično. Tedanji varnostnik Sašo Nose je danes za zapahi, sodišče mu je izreklo 14 let zapora in vračilo ukradenega premoženja v višini 1.370.809 evrov.

Roparja sta potem v trezor spustila še preostale storilce, ki so se prej iz Pražakove ulice pripeljali v podzemno garažo z belim kombijem z nalepkami čistilnega servisa. Med temi je bil tudi Dejan Vidmar, ki mu je sodišče po desetih letih mučne preiskave in sojenja prav tako izreklo 14 let zapora.

Rekonstrukcija ropa
Rekonstrukcija ropa FOTO: POP TV

Izpraznili 428 sefov

Vso potrebno orodje in varilni aparat so tedaj s plastičnima zabojnikoma za smeti na kolesih pripeljali v trezor in onesposobili vse kamere videonadzora. Nato so se lotili izrezovanja ključavnic na vratih sefov. Vdirali so tudi tako, da so vratca odpirali na vzvod s prirejenim kovinskim predmetom. Da nikakor niso mislili oditi z majhnim izkupičkom priča podatek, da so se v prostorih nahajali približno sedem ur. Od skupno 4900 sefov so jih odprli in izpraznili 428, na 29 pa so le pustili znake poskusa vloma.

Ob približno 6. uri so s police v sobi varnostnikov vzeli ključe avtomobila kia sephia, brez vprašanj o tem, kje v garaži je parkiran. Po isti poti so iz prostorov trezorja po ploščadi prišli v garažno hišo do prej omenjenega belega kombija, v katerega so naložili ukradeno. Z obema voziloma so pobegnili.

Policijski avtomobil pred SKB banko
Policijski avtomobil pred SKB banko FOTO: POP TV

Varnostniku, ki ni bil vpleten v rop, se je po nekaj minutah le uspelo rešiti in poklicati policijo, nakar je stekla obširna akcija. Ob 7.20 je ljubljanske policiste po telefonu poklical moški in sporočil, da v opuščenem kamnolomu na Orlah gori belo vozilo. Pri pregledu so ugotovili, da je nekdo zažgal kombi, na katerem so bile registrske tablice drugega vozila. Med pregledom ostankov zažganega vozila so ugotovili, da gre za kombi, ukraden 17. ali 18. oktobra s parkirišča na Viču, registrske tablice pa so bile ukradene na območju Domžal. Preiskava je kasneje pokazala, da so pred zažigom svoj roparski plen preložili v drugo vozilo in se z njim tudi odpeljali. Kio so policisti še istega dne našli pod nadvozom avtoceste na Dolenjski cesti v Ljubljani.

Prve aretacije šele dobrih šest let po ropu

Dogodek je dvignil veliko prahu, oglasili so se številni oškodovanci, sistem tovrstnega varovanja se je izkazal za neučinkovitega. Kar je še bolj jezilo javnost, je bilo na videz neučinkovito oziroma zelo dolgotrajno iskanje osumljencev. Noseta in Vidmarja so namreč policisti prijeli po skoraj šestih letih in pol od ropa, 16. marca 2012. Novembra naslednje leto sta sedla na zatožno klop.

Rop SKB
Rop SKB FOTO: Policija

Preiskovalci so sicer do Vidmarja prišli prek njegovega znanca. Tega je policija preiskovala zaradi prijave nasilja v družini in pri njem našla okoli 16 kilogramov amfetaminov ter prešo s sledmi kokaina in heroina. Velič je policistom dejal, da so to Vidmarjevi predmeti. Analiza bioloških sledi, najdenih na kraju ropa banke SKB, in sledi s predmetov, najdenih pri njegovem znancu je pokazala ujemanje. Vidmarjevo prisotnost na kraju kaznivega dejanja so namreč dokazovali materialni dokazi, in sicer DNK sledi ter prstni odtis na PVC vrečki, najdeni na kraju dejanja. Ta je po ugotovitvah izvedenca pripadal kazalcu Vidmarjeve leve roke.

Nosetovo krivdo so na sodišču dokazovali z indici. Prvi je bil, da je imel dostop do vseh informacij okoli sefov, hkrati pa ni nobenih dokazov, da bi lahko kdo drug, ki je prav tako imel dostop do informacij, te tudi posredoval. Ključe vozila je spravil na polico sobe za varnostnike, roparji pa so jih le vzeli in ga pri tem niso vprašali, kje ima avtomobil, hkrati pa so vozilo na parkirišču takoj našli, kljub temu da ni imeli sistema za daljinsko zaklepanje. Prav tako sta bila za Noseta obremenilna dva telefonska kontakta s soobtoženim Radomirjem Cvijanovićem.

Vidmar je v preiskavi zatrjeval, da je nedolžen, šele pozneje, na predobravnavnem naroku je predložil odpustno pismo iz neke klinike v Beogradu. S pismom je zatrjeval, da je bil v času ropa na operaciji nosu. Zagovor je po oceni sodišča neprepričljiv, prisotnost na kraju pa dokazuje njegov DNK, so tedaj pojasnili na sodišču.

Zgodba tako imenovanega ropa stoletja je po vseh teh letih tako le deloma zaključena. Le dva od vpletenih bosta po potrditvi sodbe s strani višjega sodišča za rešetkami preživela dolga leta, iskanje preostalih se nadaljuje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gerd
02. 11. 2015 16.04
Javnost se sprašuje kdaj bodo tajkuni iz vrst bankirjev in nadzornikov prišli na sodišče?
murinar
02. 11. 2015 10.19
+2
Kaj pa preiskava v NLB ,NKBM in drugih bankah ? Lopovi!
TheMafiaDon
02. 11. 2015 08.01
+4
filmsko? tako da je bilo vse dogovorjeno in so "roparji" vmes hodili na burek na bavarca??? hahha :)
gongash
02. 11. 2015 09.55
+1
delfin11
01. 11. 2015 09.06
+7
Nosetu so na sodišču dokazali krivdo z indici..in je uradno obsojen in v zaporu..Nekdo drug pa.zaradi takih dokazov osvobojen in tožil bo državo...bla bla ble...Glede ropa SKB..PA NAJ NEKDO POVE ZAKAJ JE TOŽILSTVO (takrat je šef tožilstva bila gospa..se ve ,katera) OVIRALO POLICIJSKO PREISKAVO IN ,KO SE POLICIJA PREVEČ PREBLIŽALA ORGANIZATORJU ROPA,KI BI RAZKRIL NAROČNIKA JE REAGIRALO TOŽILSTVO,DA SE JE SLED ZAČASNU IZGUBILA..Po 6 letih je postal minister za notranje zadeve(bivši miličnik) in takrat so prijeli dva nepomebneža in s tem se je zgodba uradno končala..bivši miličnik pa se na ves glas hvalil,kako so sposobni,čeprav je policija za ta dva vedela že prvi teden po ropu...
botjabotja
01. 11. 2015 10.08
+1
LOPOVEpredZID
01. 11. 2015 07.25
+4
Naj vam bo nekaj jasno. !0 let nazaj je nekod nekomu predlagal "rop stoletja".....kradli so se pa dokumenti, katero so politiki kasneje uporabljali za obdolževanje drugih politikov, in izsiljevanje le teh. Od kod mislite, da so vse te nepravilnosti, tajkunski prevzemi, stečaji največjih podjetji v sloveniji,......al mislite, da so inšpekcijske službe tako marljivo delovale????? Kar so lopovi pobrali denarja, zlata, droge in vrednih kamenčkov je bila samo češnjica na torti za delavce!!!!!
wolfterier
01. 11. 2015 09.55
+8
Izropali so vse banke,ob znanem času znane osebe in združbe,pa nikome ništa,nje...
Zaboljsijutri
31. 10. 2015 19.57
+11
A mi lahko zaupate nekaj? Ali je kraljicavesolja juznih korenin? Ne mislim nic slabega, ampak postane zelo obcutljiva, ce nekdo omeni kaj negeativnega o nasih sosedih z juga. Za slednje deluje zelo zascitnisko. Rada pa udriha cez Slovenijo in Slovence. No mogoce se motim.
delfin11
01. 11. 2015 09.11
+5
Verjetno se ne motiš..Dejstvo pa je,da že 25 let je v tej državi za vse kaj slabega..gospodarstvu.politiki..tajkunizaciji krivi južnjaki..čeprav na oblasti 99% Slovencev..Zakaj pa tolče po državi in narodu pa verjetno ona ve...
rambek
31. 10. 2015 19.34
+8
Najdite vse barabine nekdo od znotraj je glavni krivec.
piko112
31. 10. 2015 18.47
+9
Kaj so odnesli iz sefov katerih se lastniki niso pojavili?
LOPOVEpredZID
01. 11. 2015 07.27
+2
drogo in dokumentacijo, katero so potem politiki uporabljali za deskreditacijo in izsiljevanje!!!!!
ietsspesiaals
31. 10. 2015 18.15
+2
nikol namo vedl če so use zaprl pa če so taprave je pa nekj res to se saj splača jt uropat saj za nekj velikga si reskirov ne pa za par tisoč evrov
gobo
31. 10. 2015 18.01
+3
te naše varnostne službe bi bile dobre samo za na zbore starih citroenovih avtomobilov
felix58
31. 10. 2015 18.01
+6
takih strokovnjakov se ne zapira, ker so to pravi vlomilci pa ne neki diletantje....
felix58
31. 10. 2015 18.03
+8
ta dva v zaporu imata čas in poznata potek ropa, zato predlagam, da napišeta scenarij za film.....tisto bo šele denar
SEJBOBOL
31. 10. 2015 15.55
+21
In jo nikoli ne bo konec ... , ko pa "BO" konec zgodbe , bodo zaradi sodnih napak bili izpuščeni , kot vsi do danes ....
MavritoGazarinni
31. 10. 2015 15.54
+22
kakšna je razlika med dokapitalizacijo banke z denarjem davkoplačevalcev in "dokapitalizacije" parih subjektov z denarjem kateri pripada banki? zakaj enim zapor ,drugim pa "dividende"?!? a vidite, koliko smo kontradiktorna družba?
botjabotja
31. 10. 2015 19.53
+2