Slovenija

1. julija spet sodniška stavka

Postojna, 13. 06. 2008 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodniki so sklenili, da bodo s 1. julijem spet stavkali. Če njihovih zahtev vlada ne bo izpolnila, bodo oktobra stavko še poostrili.

Člani Slovenskega sodniškega društva so z večino glasov podprli predlog stavkovnega odbora. Tako bodo sodniki 1. julija spet stavkali; od tega datuma bodo svoje delo opravljali le v višini pričakovanega obsega, sodnike pa bodo pozvali tudi k odpovedi pogodb o dodatnem delu.

Sodniki bodo po (neuspešni) tridnevni opozorilni stavki 1. julija spet stavkali.
Sodniki bodo po (neuspešni) tridnevni opozorilni stavki 1. julija spet stavkali. FOTO: Dare Čekeliš

Če vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, pa za okrober napovedujejo zaostritev stavke. Tako bodo s 1. oktobrom vsak mesec za pet odstotkov zmanjšali pričakovani obseg sodnikovega dela, dokler ne bodo dosegli zgolj 50-odstotnega pričakovanega obsega dela.

S stavko sodniki zahtevajo, da se sodniške plače uredijo v zakonu o sodniški službi, da je zagotovljena njihova realna vrednost in ustrezno razmerje s povprečno plačo. Prav tako zahtevajo, da se uredijo tako, da so primerljive s plačami poslancev in ministrov ter da se dodatek na delovno dobo, dosežen do 31. decembra lani, obračunava po predpisih, ki so se uporabljali do tega datuma. "Sodniki smo že delali ogromno, odpravljali smo zaostanke, ampak v tem primeru je to judežev denar, je le kost, vržena med sodnike," je na izrednem občnem zboru glede pogodb o dodatnem delu dejala predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek. "Gre za sistemsko anomalijo, ki je bila povsem načrtno vnešena v zakon, da se razbije enotnost sodnikov," je še dodala Roblekova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
15. 06. 2008 18.26
Tudi v tem je problem, ko si domišljajo, da so oblast, pa čeprav samo ena veja. V demokraciji ima oblast ljudstvo, oni so pa zgolj navadni drževni uradniki, ki imajo nalogo, da tolmačijo zakon in razsojajo po zakonu. (in ne po lastnem navdihu) Sodi pa bog.
mac4_m
15. 06. 2008 17.36
si predstavljate, da stavka državni zbor ali predsednik vlade? Kaj si sploh drznijo dovolit. Če bi jim dali plače po učinku, bi bili brez plač! Tretja veja oblasti? Ma kakšna veja oblasti, servis kriminalcev...
mentos1
15. 06. 2008 17.32
Najprej naj sodstvo zmanjsa oziroma odpravi zaostanke in posteno sodi,ne tako kot zdaj.Skratka delajo naj vec in bolje potem se pa naj oglasajo za vecje place.Sicer imajo ze zdaj kar fajn place,kaj bi se radi. Naj se zavedajo da je podoba sodstva v Slovenji na psu.
mac4_m
15. 06. 2008 17.13
ja stanje je lahko tudi kritično :). Sklicat izredno sejo na kateri se sprejme ustavni zakon, da sodnike ne morejo stavkati (tako kot so ropovi sprejeli za policiste - čez noč!) in da se jim ukine trajni mandat. Tako je javno razpoloženje, sem prepričan, da bojo opozicijski poslanci pred volitvami z veseljem sprejleli tak koristen ustavni zakon. Ali morda raje vidijo, da imamo še naprej nesposobno, kriminalno, stavkajoče sodstvo? :)
exim@t-2.net
14. 06. 2008 10.40
Najprej naj pokažejo voljo, da želijo delati. Sodni zaostanki so lep primer njihove sprevrženosti. In potem si neka grda >>Roblekova dovoli primerjati sebe in sodnike z Virantom. Res sprevrženo. Tajkunski mediji pa stopajo kot ovce v klavnico na stran sodnikov. Brez komentarja.
Buena Vita
14. 06. 2008 10.06
HAKIHAK TAKOLE POVEM,POPOLNOMA IMAŠ PRAV Res je da so se mnogi šolali na tujih ramenih,in verjetno je taisti bremzajo delo.ker niso vajeni odgovornosti,kot smo priče,dela se izogibajo kot vrag tamjana. Delavci pa tudi ne storijo ničesar zase,samo jamrajo,naj udarijo po mizi,zamenjajo sindikalne agitatorje,naj zahtevajo delo po učinku,pa bo takoj boljše,tist ki bo delal bo imel,tak ta len bo pa začel mislt
strogoff
14. 06. 2008 09.38
Gospod Vrhovni je v trenjih zagovarjal tezo, da ugotovitve Strasbourga kažejo na to, da je slovensko pravosodje slovenskim državljanom kršilo "le" procesni del človekovih pravic ( neupravičena zavlačevanja...) Pozabil je pa povedati ta gospod, da je kršenje materialnih človekovih pravic pod krinko proceduralnega kršenja človekovih pravic v Republiki Sloveniji še toliko bolj zavrženo početje t.im. tretje veje oblasti oziroma njenih gnilih sadežev!..... Zaključek: Slovenski sodniki so velika sramota in pa v največjem delu gnila komponenta te države.
hakihak
14. 06. 2008 08.17
neverjetno škodo bodo povzročili sodniki naši državi. ZAMENJAT VSE ZDAJŠNE PA DAT V KAMNOLOM ZA 300 EUR. me prav nič ne briga kakšno izobrazbo oz. koliko let imajo šole.jaz sem tisti čas delal, da so se lahko oni šolali. ma naj stavkajo koliko hočejo. gospodarstvo bo itak na istem. naj pa naši vodilni možje vključno z janšo razmislijo v tej smeri, da zamenjajo vse sodnike, saj niso nič vredni, ubogi reveži-socialni problemi. pa ne samo sodnike celo javno upravo je treba razbiti. 150000 revežev, ki se obešajo na delavsko plačo, nič čudno, da delavec dobi tako plačo kot jo dobi. TU JE NAJVEČJI PROBLEM IN DOKLER NE BODO SLOVENSKI DELAVCI (EDINI KI USTVARJAJO) UDARLI PO MIZI, BO STANJE KAKRŠNO JE!!!! POWER TO THE PEOPLE!!!!!!!!!!!!!!
gospakatja
14. 06. 2008 08.15
problem je v "pogledih" : pogled države je, da so oni javni uslužbenci, njihov pogled pa je, da so tretja veja oblasti. in ker ni konkurence ( ni nekega drugega, konkurenčnega sodstva, ki bi delalo tudi za nižje plače - NI TRGA! ) so v položaju, ko lahko izsiljujejo. in to počnejo! le kateri bedak takega položaja ne bi izkoristil!o njih lahko marsikaj trdimo, niso pa bedaki. če se da z nedelom izsiliti višjo plačo, bomo pa to probali. mogoče rata! upajmo, da ne bo ratalo! upajmo, da ima virant jeklena jajca! seveda igrajo na menjavo oblasti, češ, nam bo ratalo pa pri naslednjih, če ne pri teh. no, upajmo, da jim tudi pri naslednjih ne bo uspelo ( pa naj bodo nasledni ti isti ali drugi ).
Buena Vita
14. 06. 2008 03.04
v čem je težava retorično vprašanje Delat je treba,ne morejo tri gledat,en pa dela,ta sistem je šel v remengo če hočemo biti iskreni,in pogledati po drugih državah,(Slovenci to radi počnemo),potem nam bo hitro jasno,da mora z življenjem plačati par sodnikov in par policajev,šele takrat bodo premiki,to so dejstva,in verjemte nismo izjema,samo čas je v igri
de-lay
13. 06. 2008 23.20
Sploh ne razumem v čem je težava. Plače bodo boljše ko bodo zaostanki xy. Simpl. Naslednje potencialno povečanje ko so zaostanki = nič... Majo pa res jajca, da hočejo večje plače v situaciji kot je.
kriss714@amis.net
13. 06. 2008 23.10
Sej, ko se bo komu utrgalo, pa bo kakšna ošabna pižamarca res dobila tako plačilo, kot si ga zasluži, bojo pa zahtevali še dvojna leta pa beneficiran staž.
strogoff
13. 06. 2008 22.56
Slovenski sodniki so že marsikateri družini po neupravičenem uničili življenjske usode, za svoje napake, ki jih na koncu in po kakšnem desetletju hinavsko poimenujejo zgolj sodni zaostanki pa ne odgovarjajo nikomur, ker so nedotakljive.
kriss714@amis.net
13. 06. 2008 20.43
Ene par bi jih bilo treba na cesto postavit, pa bo hitro mir.
FUKONJA
13. 06. 2008 18.55
SODNIKI SABOTIRAJO ŽE CELIH 63 LET: SODNI ZAOSTANKI, SODNE FARSE, ZASTARANJE PRIMEROV ZA NEDOTAKLJIVE, ITD. NAJVEČJA KORIST OD NJIH BO, ČE BODO ŠTRAJKALI. DA VSAJ NIKOLI VEČ NEBI DELALI.
svoboda-govora
13. 06. 2008 18.15
jaz bi tudi imel plačo 7.000 evro pa še stavkav bi zraven za večjo plačo. Pa še trajen mandat bi imel.
janezmoralnii
13. 06. 2008 18.15
Končno stavka, bodo vsaj delali..
eurydice
13. 06. 2008 18.14
Že tako ne delajo nič, potem pa bodo bili le še na dopustu. Mogoče pa bodo z oktobrom dobili službo tisti pravniki ki so sedaj brezposelni.
mindfucker
13. 06. 2008 18.01
ma, oni ne stavkajo, oni vedno delajo tako "hitro"!