Slovenija

Bo v lokalih zavladala tišina?

Ljubljana, 06. 05. 2008 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Opeka/Špela Zupan
Komentarji
89

"Komu Sazas nakaže honorar, ko izstavi račun za anonimnega avtorja?" se sprašujejo uporabniki glasbe.

Zaradi vse višjih, po mnenju nekaterih pogoltnih tarif Sazasa, mnogi gostinci razmišljajo o ukinitvi glasbe.
Zaradi vse višjih, po mnenju nekaterih pogoltnih tarif Sazasa, mnogi gostinci razmišljajo o ukinitvi glasbe. FOTO: POP TV

Spor med gostinci ter Združenjem skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije
(Sazas), ki pobira dajatve za javno predvajanje glasbe, postaja vse bolj oster. V nekaterih gostinskih lokalih so se že odločili, da bo glasba preprosto utihnila, ker so po njihovem tarife Sazasa previsoke.

V gostilni pri Gorjancu glasbena tišina vlada že leto dni. Računovodkinja gostilne Mirjana Markovič je pojasnila, da jim po ukinitvi radia ni treba več plačevati. Za ukinitev glasbe so se odločili konec leta 2006, "ko so se drastično povišale dajatve". Strošek, "ki letno znese približno 840 evrov letno", je namreč po njihovem mnenju popolnoma odveč. ''Zaradi glasbe ni bistveno več gostov,'' je prepričana Markovičeva.

Dušan Uršič z RadiaDur je dejal, da Sazas tarife določa in prilagaja predvsem sebi v korist. ''Njihova korist pa ni korist državljanov in uporabnikov, niti ni v korist avtorjev, ampak je v korist nekaterih, ki se tam okoriščajo. Tarifa se pri Sazasu, takem kot je, nikoli ne bo znižala, ker so pač pogoltni, pohlepni in vidijo, da se da.''

Bo glasba utihnila?

Gostincem glede previsokih tarif prikimavajo tudi kulturni delavci, trgovci in obrtniki. Napovedujejo drastične ukrepe, s katerimi želijo pozvati k čimprejšnji ureditvi tega področja. Se nam torej v gostiščih in restavracijah kmalu obeta tišina?

''Uporabniki avtorskih pravic zahtevamo ureditev razmer in kaosa, ki ga povzroča vodstvo Sazasa,'' na primer opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OPZS), v kateri so kulturni delavci, trgovci, obrtniki in gostinci. Po njihovem mnenju je vodstvo Sazasa neustrezno, pogajanja so bila brezplodna, prav tako naj bi bila pomanjkljiva zakonodaja. Zato so se odločili, da bodo izklopili avdiovizualne aparate. OPZS med drugim zahteva, da se višina tarife odmerja po površini lokala.

Na težave s Sazasom so opozorili v Imago Sloveniae – Podobi Slovenije, ki v sodelovanju s 25 občinami in kraji organizira vrsto prireditev z izvajalci. Širšemu občinstvu želijo predstaviti predvsem klasično glasbo, promovirajo pa predvsem slovenske avtorje. Koncerti so praviloma brezplačni za obiskovalce, njihovo delovanje je ''neprofitno in v javno dobro''. Z vodstvom Sazasa se po trditvah direktorja Imago Sloveniae, Janoša Kerna, že več let dogovarjajo za sestanek, ''na katerem bi uskladili nerešene odnose in sodelovanje'', saj naj bi jim ''kljub njihovi neprofitni usmeritvi'' avtorske pravice zaračunavali po najvišji možni tarifi. Za primerjavo – ''za dvominutno variacijo iz Štuhecove Galusiade so jim izstavili račun za 2.526,40 evra''. ''Ker smo svetovni javnosti predstavili delo slovenskega avtorja, nas je vodstvo Sazasa kaznovalo,'' so opozorili.

Akciji so se pridružili tudi Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Iniciativa združenja ponudnikov gostinskih storitev Slovenije, slovenski mladinski centri pod zastopstvom Mladinske mreže MaMa, Združenje kulturnih domov regionalnega pomena in Knjižnica Velenje, ki izpostavlja tudi problem zaračunavanja avtorskih pravic za ''Wolfganga Amadeusa Mozarta in ostale pokojnike''. Prav tako naj bi velenjski knjižnici izstavili račune za tri anonimne avtorje. Sprašujejo se, komu in kam Sazas nakazuje njihov delež avtorskih pravic.

'Avtorji najbolj ogroženi'

''Sazas zastopa vse svetovne avtorje v Sloveniji,'' je za 24ur.com povedal predsednik Upravnega odbora Sazas, Matjaž Zupan. ''Skupščina Sazasa je sprejela sklepe, da dosežemo evropski nivo tarife. V Sloveniji za avtorske pravice na prebivalca odpadejo trije evri, v Avstriji 12, v Nemčiji pa 10,'' je pojasnil. ''Avtorji so v Sloveniji najbolj ogroženi.''

Sazas je obrtnikom predlagal, da bi se dajatev določala glede na število gostov v lokalu, vendar na to niso pristali, je pojasnil Zupan. Tako zdaj na primer lokal v Škofji Loki, ki ima goste zgolj med vikendom, plačuje toliko kot lokal v Ljubljani, ki je poln zjutraj, opoldne in zvečer. ''To ni pravično,'' je prepričan Zupan.

Sazas pobira letno tarifo, ki je enaka za vse. Tako za lokale, ki so polni le med vikendom, kot tudi za lokale, ki so stalno napolnjeni.
Sazas pobira letno tarifo, ki je enaka za vse. Tako za lokale, ki so polni le med vikendom, kot tudi za lokale, ki so stalno napolnjeni. FOTO: POP TV

Leta 2006 ni prišlo do drastične podražitve, na očitke Markovičeve odgovarja Zupan. ''Z 20 je tarifa narasla na 30 evrov mesečno,'' je pojasnil. Tako po njegovem izračunu letna dajatev Sazasu znaša 360 evrov, od tega avtor prejme 20 odstotkov, izvajalec pa nič.

'Glasba je naš svet'

Sazas je z geslom ''Glasba je naš svet'' organizacija za kolektivno zaščito glasbenih avtorskih pravic. "Ključna vloga Sazasa je skrb za to, da vsi avtorji, katerih dela so bila javno oddajana ali izvajana oziroma posneta na različne nosilce zvoka, od uporabnikov dobijo pravično nadomestilo za uporabo svojih avtorskih del,'' je zapisano na njihovi spletni strani.

Svoj obstoj utemeljujejo z dejstvom, da posamezni avtor ne bi mogel zbirati podatkov, kje vse so predvajali njegovo glasbo, zato zanj delo opravlja Sazas. ''Edina možna in hkrati enostavna rešitev obstaja v ureditvi avtorskih pravic preko kolektivne organizacije, ki poskrbi za vse potrebne postopke za ureditev avtorskih pravic, tako da se avtorji lahko v miru posvetijo ustvarjanju, uporabniki glasbenih del pa svoji osnovni dejavnosti. Združenje Sazas je torej vmesni člen med avtorji in uporabniki glasbe, ki omogoča uporabnikom nemoteno uporabo avtorskih del, avtorjem pa ustrezno plačilo, ki jim pripada za njihovo ustvarjalno delo,'' so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Replica
08. 05. 2008 10.42
Čas bi že bil da glasba utihne saj cigareti so tudi že ugasnili pol pa še samo zapret lokale in gremo vsi v PM
turbocinik
08. 05. 2008 10.04
Kot gostinec tudi sam plačujem SAZAS-u že kar nekaj let. Imam lokal na Koroškem, kjer je frekvenca gostov in njih kupna moč občutno manjša. kakor v mestih in večih centrih! Glede na to, da pa ima država vse podatke o naših prometih ( tudi za oddajo le teh plačujemo - AJPES ), se mi zdi smiselno, da se tudi SAZAS-u plačuje glede na realen inkaso posameznega lokala...seveda pod pogojem, da se kot osnova postavi neka sprejemljiva cifra.
klaviatura
08. 05. 2008 09.18
ej test 1 pozabil si na potne naloge in dnevnice!!! te na mesec tudi prinesejo zeloooooooo veliko!!!
roman11
08. 05. 2008 08.18
Janša, očitno je tudi v Sazasu tajkunizacija, vladajo pa ji slovenski oligarhi, ki bi radi na hitro postali multi milionarji, seveda pa se imajo za zvezde tipa Madonna. Malo morgen.
becgo
07. 05. 2008 23.30
ma dej SAZAS je največja barabija
de-lay
07. 05. 2008 10.48
SAZAS je javni zavod. Dajmo novinarji spodaj vam je test1 vrgel kost. Kakšne so plače? Kdo dobi denar?
kawasakimen
07. 05. 2008 07.46
Ce vam to kaj pomeni gostinci vam sporocam,da grem rajsi v tak lokal kjer je tisina,da se lahko normalno pogovarjam,ker imam ze v sluzbi 8ur ropota.
BB70984
07. 05. 2008 06.49
imam pa že raje tišino v lokalu,kot pa da poslušam Saško in njena oguljena kolena.
_Abuh_
07. 05. 2008 04.54
mal pretiravajo kekci
test1
07. 05. 2008 03.56
To, da ima Matjaž Zupan (oz. turbo MZ Hektor) 7.000 evrov plače na SAZASU, to ste pa pozabili. Plus dodatke in točke za predvajanje njegovih skladb. Zakaj ne objavijo seznama 50 muskontarjev, ki poberejo 95% Sazasove pogače? In kar je najbolj važno - ali teh 50 muskontarjev res predstavlja 95% programskega časa vseh radijskih in TV postaj v Sloveniji?????????
sandi101
07. 05. 2008 03.07
Kdo v Sloveniji sploh ve kam gre ta denar? Tega ne bomo nikdar izvedeli ... Ne vedo več kaj bi si še izmislili !!! Toliko zakonov in prav vsi temeljijo na tem kdo bo katerega bolj nategnil potem pa bodi pošten ...
fmarty@email.si
06. 05. 2008 23.42
tle hoče spet en ornk zaslužit
Sigurno noben pevec ali glasbenik nima nič proti če se po radiju vrtijo njegove skladbe ampak ravno nasprotno saj je to za njega tudi velika reklama.SAZAS je veliko oderuštvo ter kriminalna združba kot vem v sodelovanju s Saša Landero&CO Manco Špik in podobnimi kateri imajo vse skladbe pokradene od tujih izvajalcev predvsem iz Argentine in podobnih držav.S takim sodelovanjem SAZASA pa hočejo preprečiti da bi se te ukradene in prevedene skladbe čimmanj pojavljale na radiu da jih ne bi gdo kateri ne bi smel slišal.S takim načinom in namenom pa vsekakor prirejajo koncerte in teko dalje kjer mastno polnijo svoje žepe.
hanescu.cosmin@personal.ro
06. 05. 2008 22.54
ampak tale brihten SAZAS ma pa res fore Robbie Williams se je ziher pritožil ja briga njega... povrh sem nekoč slišal da je Robbie sam dal pesmi na internet za downloadanje jezijo se le naši "vrli" in "perfektni" avtorji
hanescu.cosmin@personal.ro
06. 05. 2008 22.48
a so zmešani ali kaj najbolje da vse ukinejo pa še pijačo pa da ratamo povsem čuden narod fak briga nas pa naj vrtijo tujo glasbo sej sei tako samo slovenski avtorji pritožujejo tuje naj vrtijo
galaxy21
06. 05. 2008 22.46
kaj pa če poslušaš internetni radio preko winampa???ve mogoče kdo kako je s tem???
juventus
06. 05. 2008 22.26
KDO BO DUBU PA HONORAR OD SAŠKE LANDERI,KI JE GRŠKA PRIREDBA ???????
Teka_jezek_teka
06. 05. 2008 22.26
Kolikor je meni znano se ta denar več ali manj razdeli nekaj posvečenih... Skratka za moje pojme rop kot bi moral plačevati davek na zrak, ki ga dihaš. Lepo je, da glasbeniki dobijo denar ampak od SAZAsa imajo ponavljam koristi le redki. ;)
Heracles
06. 05. 2008 22.23
le ena stvar mi ni jasna.......predvajanje glasbe...ali pod to sodi tudi poslušanje radijskih postaj???? saj za to pa dejansko nebi smel plačevati saj je poslušanje radia zastonj...? po tej logiji naj nebi bila tišina?
Buena Vita
06. 05. 2008 21.44
hvala bogu da so moji fantje prišli v puberteto,to je čas ko jih je vse motilo,,ha ha,radio je nehal nergat v hiši,navadili smo se na mir,pa naj sedaj kdo otpre radio če se upa,,,vsi kričimo v en glas;UGASNI,,,, V gostilnah imajo vsi računalnike,zraven naj dodajo še zvočne kartice,in mulci imajo dovolj MP3,PRILAGODIJO SAMO ŠE PO LETIH,ST.KOT 70 LET,KAK POSNETEK OPERE,ARIJO,OPERETO,ŠANSONE SO TUD V REDU TEMU SE REČE,VRNI MILO ZA DRAGO,ČE SO PAMETNI SAZOVCI,NI TREBA DA SE KAJ OD NJIH NE POBERE PA JA POZNAMO OVINKE