Samostojni 20 let

'Znašli smo se, kot smo se znali'

Ljubljana, 28. 06. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
34

Življenje med osamosvojitveno vojno je v Sloveniji potekalo skoraj nemoteno. V bankah je bilo denarja dovolj, le devize smo kupovali na črnem trgu. Trgovine so bile bolj ali manj dobro založene, telefonske linije so delovale. Tudi poštarjem je uspelo prinesti pokojnine.

Večina dovolj starih se najbrž še kako dobro spominja časa pred 20 leti, ko smo stopili novi eri naproti. Starši, otroci, šole, bolnišnice in druge ustanove so bile v nenehni pripravljenosti, če bi se oglasila sirena, ki je naznanjala nevarnost, in civilistom nakazala, kdaj se umakniti na varno v zaklonišča. Z Uprave RS za zaščito in reševanje so za 24ur.com sporočili, da je 28. junija leta 1991 tedanji sekretar za ljudsko obrambo z dopisom ukazal vsem službam za opazovanje, obveščanje ter alarmiranje aktivacijo vseh operativnih skupin za spremljanje zračne in zemeljske situacije ter dopolnilnega opazovalnega omrežja, ki so po potrebi alarmirale prebivalstvo.

Ko so zatulile sirene, so se ulice spraznile.
Ko so zatulile sirene, so se ulice spraznile. FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Prvič se je sirena, ki je naznanjala nevarnost zračnega napada, oglasila že čez dva dni, 30. junija, ob 9.01. Še enkrat so jo sprožili 2. julija ob 15.21 in spet istega dne ob 16.27. Skladno s takrat veljavnim znakom za nevarnost zračnega napada je zavijajoč zvok siren trajal 60 sekund. Kljub temu da takrat centralnega krmiljenja siren še ni bilo in so sirene sprožili iz vsakega občinskega centra za obveščanje posebej, velikega zamika med oglašanjem siren ni bilo.

Težave pa so bile v telekomunikacijah, čeprav so bile motene predvsem mednarodne zveze. V nekdanji Jugoslaviji so bile tri mednarodne telefonske centrale, in sicer v Ljubljani, Sarajevu in Beogradu. Takratna zvezna vlada je preprečila mednarodni promet iz central v Sarajevu in Beogradu, medtem ko je ljubljanska mednarodna centrala imela povezavo le z Italijo, Avstrijo in Nemčijo, se spominjajo v Telekomu. Kot pravijo, so se znašli, kakor so se v tistem trenutku lahko, in promet za vse druge države preusmerjali prek teh treh držav, zlasti Nemčije. ''To je bilo takrat zelo pomembno zaradi seznanjanja vse svetovne javnosti s pravo resnico o dogodkih v Sloveniji,'' so poudarili.

Poštni delavci so 9. julija prejeli odredbo, da morajo telegrame JLA, naslovljene na pobegle vojake, zadržati. Zadržati so morali tudi znamke, izdane ob 50. obletnici JLA, kar je pri nekaterih filatelistih povzročilo ogorčenje.

V nasprotju z mednarodnimi zvezami pa je notranji telefonski promet potekal nemoteno. V takratnem PTT Slovenije so v telefonsko omrežje povezali tudi vsa zaklonišča, zelo obremenjene pa so bile tudi teleprinterske zveze, ki so jih v tistih časih še zelo radi uporabljali zlasti novinarji, so še sporočili iz Telekoma.

Nemoteno pa je potekala preskrba poslovnih bank z dinarsko gotovino, in sicer prek podružnic Agencije za plačilni promet. Zaradi cestnih zapor so bili delno moteni samo transporti gotovine, vendar to ni povzročilo pomanjkanja gotovine. Kot so sporočili iz Banke Slovenija, so imeli v podružnicah Agencije za plačilni promet dovolj zalog. Tudi dvigi dinarske gotovine pri bankah so potekali normalno in dvig ni bil zneskovno omejen, razen v skladu z bančno prakso.

Težav z denarjem med vojno ni bilo.
Težav z denarjem med vojno ni bilo. FOTO: Mateja Klavs

Tako doma kot s tujino je plačilni promet potekal brez večjih težav. Odkup tujih valut je v pooblaščenih menjalnicah potekal normalno, je pa bil nakup omejen glede na razpoložljiva devizna sredstva in v skladu s pogodbo med banko in menjalnico. Iz Banke Slovenija so še sporočili, da so občani s tujo valuto trgovali predvsem na neuradnem trgu.

To je potrdila tudi Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, ki je povedala, da so ljudje v tistem času devize kupovali na črno od "posrednikov". ''Če si jih preplačal do 10 odstotkov, se je štelo, da je zamenjava ugodna,'' je povedala. Inflacija je bila takrat namreč najmanj 20- in večodstotna. Bili so ljudje, ki so preprodajali devize, kupci pa jih niso osebno poznali. Kljub temu da ob zamenjavi niso dobili potrdila, je bilo znatno manj goljufij, se spominja Kutinova. ''Danes nam verjetno na kraj pameti ne pade, da bi neznancu izročili 1500 evrov in mu na besedo verjeli, da bomo denar v tuji valuti dobili naslednji dan,'' je povedala.

Civilisti so, ko so se odpravili v zaklonišča, s seboj vzeli le najnujnejše.
Civilisti so, ko so se odpravili v zaklonišča, s seboj vzeli le najnujnejše. FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Spominja se, da je bilo v tistem času manj goljufij in kriminala. Sodelavci so si med seboj šli za poroke na banke in nihče ni niti pomislil, da kreditojemalec ne bi odplačeval posojila. Verjetno je to tudi posledica izredno majhne brezposelnosti in stabilnih služb, predvideva Kutinova.

Sicer pa je bila Slovenija po njenem mnenju med vojno dobro organizirana, zato tudi ni bilo večjega pomanjkanja. Imeli smo dobre blagovne rezerve, predvsem zaradi "izkušenj iz konca 70. in začetka 80. let, ko so bile težave z oskrbo, ko zaradi pomanjkanja deviz ni bilo pralnih praškov, čokolade in drugega''. Kutinova je še povedala, da se je takrat iz tujine manj uvažalo, saj ni bilo veliko deviz, pa še tuji izdelki so bili obremenjeni s carino, davki in drugimi dajatvami ter so bili zato zelo dragi.

Iz arhivskega materiala GZS Sekcije za trgovino je razvidno, da je vojna pustila pečat tudi na trgovinah. Prva ocena vojne škode v trgovini je namreč znašala 2.856.837.626 takratnih dinarjev, škodo pa so ocenili tako na prodajnih objektih kot na blagu, prometnih sredstvih in zaradi izpada dohodka. Končni podatki so sicer razkrili, da je bila škoda še večja, in sicer za 250.560.980 takratnih dinarjev, tako da je skupna škoda v trgovini zaradi vojne znašala 3.107.398.606 takratnih dinarjev.

Delavci beograjskega poštnega centra v Beogradu so grobo žalili delavce ljubljanske potujoče pošte.

Vojna je sicer škodo povzročila tudi v poštnem prometu, najbolj prizadeti pa so bili ljudje, ki pošiljk niso mogli odposlati oziroma jih prejeti. Na Pošti Slovenija se spominjajo: ''26. junij 1991; Bila je navadna delovna sreda. Vse poštne pošiljke so bile kot druge dni prepeljane po voznem redu in dane v dostavo. Kljub temu pa je bilo čutiti določeno napetost. Posebni ukrepi niso bili uvedeni, delavci v transportu so bili opozorjeni le na večje varovanje.'' No, v nočnih urah naslednjega dne so poštna vozila z manjšimi zastoji opravila prevoz med poštnimi centri, večji zastoji pa so nastali v jutranjih urah, tako da marsikatero vozilo iz poštnih centrov ni prišlo do svojega cilja, zato se je vrnilo. Tanki so namreč nekatere ceste blokirali, pri tem pa so pomendrali številne avtomobile. Ceste so bile tako blokirane na območju Novega mesta, v okolici Jesenic in delu Ljubljane, že naslednji dan pa so bile zapore cest skoraj po vsej državi.

Nekatere poštne pošiljke so zato morali prepeljati po obhodnih smereh, ponekod jim je uspelo, spet drugje pa se nikakor niso mogli prebiti tja, kamor so bili namenjeni. Zato so računali predvsem na prevoz po železnici. Pakete so vozili le do varne razdalje, druge pa so vračali kot nevročene. V vojašnice pošte niso dostavljali. Telegrame je bilo medtem mogoče sporočati brez večjih problemov. Tudi mednarodni promet je potekal brez večjih težav.

V desetih dneh osamosvojitvene vojne so najbolj trpeli civilisti.
V desetih dneh osamosvojitvene vojne so najbolj trpeli civilisti. FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

''1. julij 1991; Pošiljke smo poskušali med poštnimi centri prevažati tudi s kombiniranimi prevozi (vlaki, avtomobili), povečini uspešno. Marsikdaj je bila potrebna velika iznajdljivost, kot na primer v Radencih, kjer so poštarji vse pošiljke prenesli čez miniran most v Petanjcih. Kljub velikim težavam in tveganju nam je uspelo izplačati pokojninske nakaznice,'' so sporočili s Pošte Slovenija.

Na poštah so v tistem času delali le po nekaj ur, nekatere pošte pa so bile tudi tarče jugoslovanske vojske. ''3. julij 1991; Potujoča pošta Ljubljana–Beograd ni bila odpravljena, pozneje je bila zaprta tudi proga proti Beogradu. Celotni tranzit poštnih pošiljk je ostal v Ljubljani. Tranzit med poštnimi centri je potekal kombinirano, z veliko zamudo, povečini pa uspešno. Izjema je bil le Koper, saj se je moralo zaradi popolne zapore vseh cest vozilo vrniti. Prevoz pošiljk med poštnima centroma Ljubljana in Nova Gorica je že nekaj dni uspešno potekal po železnici,'' pravijo na Pošti Slovenija.

8. julija so se razmere počasi normalizirale, problemi so bili le še na posameznih območjih, na katerih so bile blokirane stražnice in vojašnice. Že naslednji dan se je prevoz povsem normaliziral.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES(resnica o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu dan danes) !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... Vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali...Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi" in naj vam pokaze pot do resnice danes !!! Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!
upornik007
06. 07. 2011 23.22
tok o tem kaksna je bla vojna pr nas k jo sploh ni blo !!!trgovine zalozene banke so delale postarji so nemoteno delal to ni bila vojna bila je samo kriza in napeto pa kak strel je bil in to je to
DomoljubinPatriot
21. 12. 2012 17.40
1. trgovine in banke delajo včasih tudi če je vojna še posebej če je kratka. 2.A ti misliš da je vojna samo če so miljonske vojske in gromozanse izgube in neverjetna beda, vojn je več oblik in niso vse enake.
Theniz
03. 07. 2011 15.26
V desetih dneh osamosvojitvene vojne so najbolj trpeli civilisti.. Ah, daj.. Osamosvojitev Slovenije je pustila krvave brazde na obličjih civilistov v drugih državah.. Tu ni šlo dlje od rdečega alarma.. Lepo da imamo biti na kaj ponosni..
5p3c14l
29. 06. 2011 11.02
Un na posnetku, ko reče "Tu je huj k Hitler" ma tak glas, kot da bi bil Jurij Zrnec :D :D
lolipoly
29. 06. 2011 07.51
Toncek-Baloncek a ti se malo norcaris iz vsega tega? Lahko bi bilo prav vse tako, ce jih Slovenci nebi presenetili.
Tonček Balonček
28. 06. 2011 20.40
Toliko, kot so Slovenci pretrpeli emd tsito "osamosvojitveno vojno" ne bo nihče verjel, pa tako hudo je bilo. Nekatere pošte, banke in še kaj so bili žrtve nasilja JNA soldateske, ki ej uničevala vse kar ji je prišlo na pot, da ne omenjam, ropanja, posilstev, požigov. Ceel vasi so požgali, deportirali na tisoče družin, uničili so otroštvo mnogih otrok, ki nikoli ne bodo pozabuli teh zločinov komunistične srbijanske vojske.
Igor Potocnik 1
28. 06. 2011 17.35
-1
danilog Ponavadi med RESNO vojno nic ne funkcionira. Banke poste vse je zruseno, ljudje postanejo begunci!!!!! Kar se pri nas ni zgodilo, Tisti ki so se hotli it herojcke so pa placali ceno.Ja seveda govorim tudi o ekonomiji po vojni, saj to je tudi rezultat te vojne za boljse zivljenje. Rezultat vojne za boljse zivljenje = slabse zivljenje Aja pa JLA ni napadla slovenije, ampak je bila to skupna vojska nabornikov bivse SFRJ, tudi slovencev ki so jih nasi samooklicani komandosi napadali. Mislim da bi blo ze v drugi svetovni vojni bolje izgubiti in bi tu sedaj bila Nemcija. Ekonomsko gledano bi tako zmagali ne pa zgubili kot zgubljamo sedaj...
DomoljubinPatriot
21. 12. 2012 17.45
1. trgovine in banke delajo včasih tudi če je vojna še posebej če je kratka. 2.A ti misliš da je vojna samo če so miljonske vojske in gromozanse izgube in neverjetna beda, vojn je več oblik in niso vse enake. 3.če bi zmagala nemčija v 2 svetovni vojni nam ne bi šlo prav nič boljše, kvečemu slabše saj bi bili po nacistični ideologiji bili mi slovani sužnji če nas nebi že vseh izteebili. 4. treba je mislit kako naredit najboljše iz te države ki jo imamo zdaj, mi slovenci pa se tega in drugega patriotizma prav očitno bojimo kot hudič križa in razmišljamo na vse drugo samo ne na to.
loden
28. 06. 2011 16.07
Se tudi zgodi, da kaka kura pregloboko koplje... da bi našla zrno... pol pa v lastno jamo pade...:=))
Stigmata666
28. 06. 2011 16.03
Moji spomini na vojno so drugačni. mogoče zato ker sem stanovala na vasi, ob vojašnici. 14 dni brez elektrike, voda je bila- ni bila.., ko smo hoteli na njivo so streljali na nas, ko je bilo treba žeti žito smo šli na vse ali nič, nam je uspelo sosedom ne...vojaki, so bili prepričani, da so na avstrijski meji, da varujejo pred napadom, bili so lačni in brez sanitarij, ležali so v grabnih prestrašeni ravno tako kot mi....
MUNGATUMBA
28. 06. 2011 15.39
"Lj-can" Torej se nekdo dela norca-ti praviš da novinarji..A sitti " demonstriral" kot praviš,pa še enkrat:Kje si bil in vprašaj svojce in lastnike UNIČENEGA premoženja..Tvojega OČITNO ni bilo vmes..!!?? "Igor"! pročitaj još jednom prvi komentar..!!Govoriš o ekonomiji po VOJNI..Vojna je tudu to d avse ostalo fu(n)Kcionira..še ekrat.Vprašaj prizadete,pa kje si biul..??
Igor Potocnik 1
28. 06. 2011 14.47
Zalostno da so nekateri morali umreti da drugi lahko u miru kradejo. A tajkuni so pa vojaski dobickarji???? Tudi to je neumno da se odcepis od ene imed lepsih obal dalec naokoli, in moramo sedaj placevati turisticno takso in cakati na meji. Po temu sodec mislim da smo najzadovali. Tele kapitalisticne dobrote kot so Milka cokolade in ostale novosti ki so se pojavila pri nas pa samo povzrocajo odtekanje kapitala v tujino in meni ne predstavljajo razlogov za pretirano veselje saj imamo sedaj recesijo.......20let yuhuuuu
Igor Potocnik 1
28. 06. 2011 14.40
Mislim da ne moremo temu rec vojna, ker je bilo manj zrtev kot v kaksni tezji avtomobilski nesreci...Pa vojna je med dvema drzavama, lahko bi temu rekli manjsi revolt ali pa prevemtivna obramba. In ce pogledamo kaj od tega imamo lahko recem da smo v 20 letih samo popušili. Zalostno da so nekateri morali umreti da drugi lahko u miru kr... aja pa ze sam naslov nam pove o kasni vojni govorimo* Življenje med osamosvojitveno vojno je v Sloveniji potekalo skoraj nemoteno. V bankah je bilo denarja dovolj, le devize smo kupovali na črnem trgu. Trgovine so bile bolj ali manj dobro založene, telefonske linije so delovale. Tudi poštarjem je uspelo prinesti pokojnine. Med pravo vojno so stvari malo drugacne, trgovine porusene itd.....
DJ Suzuki
28. 06. 2011 14.36
izvrstno je to da nam universal channel govori "učite se hunski jezik dragi otroci sicer vas pošljemo v švico!" a vendar je rahlo nesramno osvobajato državo z uvažanjem vojske in orožje. TO SE NE DELA. uvažanje avstrijske teritorialne obrambe in finskih oklepnikov je bed naka muflaža oblasti. vendarle je vladi pri zasedanju končno uspelo zasesti internetne dostopne točke in bo od danes naprej nadzorovana.
Tonček Balonček
28. 06. 2011 14.35
Čas je, da začnemo graditi spomenike, pisati knjige in ustvarjati zgodovino, šlo ej za epopejo, veliko ljudi je oprezalo po vogalih na sovraga in bili so v nevarnosti, nič amnj kot kak sprehajalec ali poštna uslužbenka! Vsa lčast in slava domoljubom, ki so pripravlejni tvegati življenja za našo svobodo. To ej bil najboljši bisznis. če si oproščen participaciej za zdravstvo, si profitiral že za enega Cliota, slava jim!
Tonček Balonček
28. 06. 2011 14.31
V tistih dramatičnih dnevih vojne smo imeli še srečo, da JLA alia kak Grozde ali katerikoli drug komunist in ekstremist ni oviral dostave pokojnin, niso ropali bank in ni bilo terorističnih akcij, vsi pa vemo, da je bila JLA ena najgrozovitejših komunistično terorističnih soldatesk v zgodovini vojskovanja, komunsiti so dediči Džingioskanovih in Stalinovih hord. Brez JAneza JAnše, Igorja Bavčarja in še enkaterih sestavlajlcev prispevkov v Novio revio (Rupel, Hribarjeva, Pučnik itd.) bi bili priče posiljevanjem, fojbam, mučenjem in taboriščem v maniri komunistov! Morda bi JLA streljala celo talce, kdo ve. Imeli smo modre, oddolžimo s etem junakom da perdčasnim volitvam! Naj živi in s erazvija janez janša, osvoboditelj, humanist in borec za pravice Slovencev, njihova luč, up in upanje, svetilnik, globoki analitični duh, preganjanec ter mučenec s strani komunisitov! Prav inovacija, ki jo pričakujem, bo rožni Bobo pač spet kakšno desetko pomolili! Bom sestavil verze ze za zaklinjanja!
Grega Jani?
28. 06. 2011 13.15
vsa čast in slava našim borcem za svobodo
asslover
28. 06. 2011 12.47
glede na to da je vse skupaj trajalo le par dni, pa število mrtvih in ranjenih le ni tako nedolžno
Civil
28. 06. 2011 11.11
Bolj se spomnim poplav, takrat smo imeli več težav, bili so tudi mrtvi. Meni se je zdelo podobno kot vse ostale vaje teritorialne obrambe, le milica je bila bolj oborožena in so še bolj zaustavljali ljudi. Vsaj enkrat, da niso preganjali le pankerjev ter drugih neprilagojenih državljanov. Utapljali smo se v jabčeku, najbolj smo bili veseli, ker so se punce spravile k sebi in rade širile noge, ko bi bile še danes take. Narod je bil paničen zaradi Kacinove vojaške propagande, kar naprej so nekaj žnarali po RTV, da smo komaj pogledali še dnevnike, kot smo bili vajeni. Ni čudno, da so nas imeli v tujini kmalu dovolj in so nam svetovali le, naj se znajdemo in damo mir. Razumem, da mediji še kar ponavljajo patetično propagando, na oblasti so isti ljudje, ki bi jih moralo drugače biti sram in bo verjetno tako, dokler jih ne vzame matilda. Ljudje so divjali s fičoti, stoenkami in jugeci, na razpadle ceste so parkirali par starih tovornjakov, vsi so komaj čakali, da se končno poflikajo ceste in bomo dobili odslužen vozni park iz Nemčije. Dinarjev je bilo pa res na tone, sploh od Markovičevih ukrepov dalje, še vedno hranim bankovce za več deset milijonov, itak nisi mogel z njimi kupiti drugega kot cote in hrano. Takrat smo se za par tednov znebili tudi komunistične oligarhije, z družinami so pobegnili v Avstrijo in Italijo. Res ni bilo čisto isto kot NNNP, ob tedanjih akcijah smo bili bolje organizirani, čeprav so morali vsi v zaklonišča ter dlje časa ni bilo elektrike, hrane in vode. Res bi morali nehati govoriti o vojni, takim nasilnim demonstracijam bi lahko rekli kvečjemu vojaški udar, saj nam še danes vladajo milica, vojska ter njihove tajne službe oziroma fašistična komunistična oligarhija.
major1
28. 06. 2011 10.32
Nostalgija je cokla razvoja in poti naprej. 1991 smo se odločili za naprej in prav smo se odločili. Vse pa nekaj stane.
dabra
28. 06. 2011 10.23
hendl28.06.2011, 09:184 Nobeden pa ni dal odlikovanja za tiste,ki smo bili v barikadah noč in dan če branim svoj dom,mojo vas,moje mesto z svojim življenjem je dovolj veliko odlikovanje že to,da ga uspešno zaščitim,medalja ali odlikovanje in kasnejše hvalisanje mi ne pomenita nič!