Samostojni 20 let

Vojna skozi vaše oči: Po spričevalo prišle le tri učenke

Ljubljana, 05. 07. 2011 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času vojne za Slovenijo so bili nekateri prikrajšani za izkušnje, ki jih ponavadi štejemo za samoumevne. Tako tudi bralka Lidija, ki je takrat ravno maturirala. Pravi, da je bila zaradi vojne okradena za lep zaključek srednješolskih let.

Naša bralka Lidija je junija 1991 opravila maturo. Konec meseca bi se moral na podelitvi spričeval zbrati cel razred. A podelitev je potekala ravno v času, ko je bila Slovenija globoko v vojni. Lidija se spominja, da je bila takrat cesta Maribor–Lenart zaprta, po njej pa se ni peljal skoraj nihče. A sama je želela po maturitetno spričevalo.

Pripoveduje, da jo je tisti dan oče poslal v trgovino po kruh. Hkrati je morala tudi po pošto, da bi videla, ali lahko dvigne kaj denarja. "Vrnila sem se brez kruha, pa tudi denarja je zmanjkalo na pošti,“ pravi Lidija. Tako sta se Lidija in njen oče odpravila v mesto. Že od daleč sta opazila, da se po lokalni cesti pelje policijski avtomobil.

"No, pa že prihajajo pome,“ je takrat Lidiji dejal njen oče, ki je bil policist v rezervi. "Ah pa ja, sem si mislila. Pa res. Policijski avto se ustavi in policist vpraša, kje živi moj oče,“ pripoveduje Lidija.

Po maturitetno spričevalo so od 24 dijakov prišle le tri učenke.
Po maturitetno spričevalo so od 24 dijakov prišle le tri učenke. FOTO: Reuters

Skupaj so se vrnili domov po opremo, a ker je Lidija močno želela po maturitetno spričevalo, sta z očetom le nekako prepričala policista, da se je Lidija lahko z njimi peljala do Maribora. "Ko je policijski avtomobil zapeljal skozi železniški nadvoz v Dragučevi, smo že od daleč videli tanke, ki so jih ljudje z barikadami ustavili na mostu pred Pesnico,“ se spominja Lidija. Nekaj tankov je stalo na cesti, en pa je bil v obcestnem jarku. "Veliko je bilo ljudi, veliko kričanja in trdna odločnost, da tankov ne spustijo skozi,“ opisuje takratne dogodke Lidija. Po njenih besedah je takrat eden od policistov dejal: "Hitro pelji, da nas ne opazijo. Samo obrnejo se s to cevjo, pa bomo vsi pri Svetem Petru.“ A Lidija dodaja, da se ni zgodilo nič. V Maribor so prispeli varno. Ulice štajerske prestolnice so bile prazne, v zraku pa je bilo čutiti napetost.

Lidija je le prišla po svoje spričevalo, a tam sta jo pričakali le dve sošolki. Od 24 učencev so tako po spričevalo prišle le tri učenke. "Počutile smo se okradene za lep zaključek in slovo od srednješolskih klopi,“ svojo zgodbo zaključuje Lidija.

Preberite še: Bralka Jožica pravi, da treh dni vojne, ki so se odvijali čisto blizu njenega doma, ne bo nikoli pozabila. Medtem se bralka Majda spominja, kako je iz JLA reševala svojega sina.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Yayo
07. 07. 2011 10.47
Bil sem v osnovni šoli in v živo se spominjam kako smo otroci mahali helikopterju JNA kateri je imel rdečo zvezdo na trupu...še zdaj bi mu mahal...ne v slovo ampak v pozdrav!!!!
matedolenc
05. 07. 2011 16.49
+1
Sem srečen in vesel, da sem se 16. junija 1991 vrnil živ in zdrav s služenja JLA v Uroševcu (Kosovo).
lappappap
05. 07. 2011 16.17
Zanimiva bi bla tud zgodba moje sošolke, ki je v času siren opravljala popravca iz strojepisja...
Ramzess
05. 07. 2011 15.59
"V času vojne za Slovenijo so bili nekateri prikrajšani za izkušnje, ki jih ponavadi štejemo za samoumevne." So pa zato dobili redko izkušnjo vojne, ki se jo sicer ne privošči nikomur, in bodo raje srečni, da ni šla dlje. Nekateri res ne vedo več kaj je v življenju pomembno. "Počutile smo se okradene za lep zaključek in slovo od srednješolskih klopi," Zadevo urediti, in speljati pač malo kasneje, je bilo strašansko težko, ...očitno tudi zaradi tega principa tudi obletnic nimajo, ... GSG-9, se popolnoma strinjam, eno je če ljudje delijo svoje izkušnje, drugo pa je, če se tožijo, češ ...in to čez trivialne, relativno nepomembne zadeve. Verjetno se je bala, da ji bodo spričevalo zapravili, pa potem ne imela nobenega izkaza o zaključenem šolanju. Verjetno je dama imela popravce, da je tako pozno hodila po spričevalo, če so ga vsi prej dobili, vključno z osnovnošolci. Sam sem takrat denimo ravno zaključil z osnovno šolo, pa še valeto smo spravili skozi, še pred to kolobocijo z vojno, so pa odpadle družinske počitnice na morju. Tak je bilo, nič ne moreš.
Tom Teargarden
05. 07. 2011 15.07
+1
upam, da se bo vojni zločinec odgovoren za to, da Lidija ni dobila spričevala sodil v Haagu po hitrem postopku! do danes nisem vedel, da se je v Sloveniji zgodil takšen zločin raven Srebrenici, Vukovarju in Sarajevu.
pomagamprvi
05. 07. 2011 14.57
1. kolikor jaz vem, leta 91 še ni bilo mature, delal pa se je zaključni izpit in so se konec junija razdelila tista spričevala 2. razdelitev spričeval je pa taka formalnost da ni nič zamudila
Mateja Gašperin
05. 07. 2011 14.36
+2
Več kot pol od vas komentatorjev, je bilo v tistem času ali v plenicah (z mano na čelu) ali vas pa sploh še naredil niso. Ja, ljudje so pred 20mi leti veliko bolj cenili izobrazbo, učitelje, najbrž tudi delo, kot danes. In ja 20 let je velik preznik za državico katero so oropali marsičesa (najbrž niste glih poslušali pri zgo) in tale kao vojna je pri ljudeh povzročla marsikaj - nekje je bilo huje, nekje pa ne. kdo smo mi, da sodimo o temu kakšna vojna je to bila? lahko bi se izjalovila, lahko bi postala masivni pokol , genocid če hočete... pa ni! Našala mala državica in njeni ljudje so se s skupnimi močmi uprli. Dajte no malo cenit svoje korenine in ljudi, ki so se borili za naše dobro pa za to niso nikoli dobili niti zahvale. Sej kaj delajo naši politiki niti ni pomembno. Mi smo pa tako otroci digitalizacije, se nam vse zdi smešno, nepomebno in brezveze. VOJNA JE VOJNA!! Pa bla verbalna, hladna, kamnita, morska, desetdnevna, stoletna, jedrska, atomska ... in za to ni nič manj resna. Lp,Mateja
choco_muffin
05. 07. 2011 13.52
+1
O moj bog!!! To pa so čist taprave vojne travme. Zdaj še jaz več spati ne bom mogel, ker je to res čist preveč grozno. Mi lahko kdo pove, kam naj nakažem denar, da pomagam tej ubogi duši?
PrisMaster
05. 07. 2011 13.51
bnam 2707 Moja soseda pa ravno nasprotno - je bila 14 usrana od strahu :)
unja1.m
05. 07. 2011 13.45
vsak dan izvem za vedno večja junaštva
bnam 2707
05. 07. 2011 13.42
Bi bilo pametneje pisati,kdo bo vrnil ogromne pufe,ki so jih najemali za zgodbo o uspehu in kdo bo kdaj od vseh teh ki že dvajset let stegujejo parklje po državni blagajni in po podjetjih.
detect
05. 07. 2011 13.40
Bi pa prišla meni bi ti jo odmašil.
bnam 2707
05. 07. 2011 13.35
Ne morem verjet,da so iz parih dni naredili celo biblijo.Soseda je rekla,da ni mogla kakat,ker jo je bilo tako zelo strah.Meni,da ji pripada odškodnina.
mare31
05. 07. 2011 13.33
kok je boga...gremo ji dnar nakazat :)
detect
05. 07. 2011 13.30
A bodo dobile kako odškodnino.
Benjoboy
05. 07. 2011 13.00
Hehe, to pa je tragedija ... piflarska tragedija ... :D :D
devlon
05. 07. 2011 12.43
uboga reva, tale Lidija... ne moreš verjeti, kaj lahko vojna stori...niti po spričevalo ne moreš!
yokerxdinterfan
05. 07. 2011 12.35
ojej nebi dobila enga*sprilčevala....takim ljudjem prov prvošm da bi se jim kje zgodil k je blo res tko pomebno
upornik18
05. 07. 2011 12.34
joj ste sitni s to kao "vojno" , raje poglejte hrvaško ki je trajala več časa.,
freakec
05. 07. 2011 12.33
Pa kaj res nimate kaj bolj pametnega za objaviti? Praznik je že davno mimo, vi pa še vedno pišete samo o tem.