Samostojni 20 let

Vojna skozi vaše oči: Otroci, stari toliko kot naša država

Maribor/Kranj, 06. 07. 2011 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekatere ženske se, ko pomislijo na vojno za Slovenijo, nasmehnejo. V dnevih osamosvojitve je namreč njihova družina dobila novega člana – otroka, ki je danes star toliko kot naša država.

Nosečnica
Nosečnica FOTO: Reuters

Naša bralka Vesna je pred 20 leti rodila hčerko. Spominja se, da jo je v nedeljo, 30. junija 1991, ob 5.30 mož moral odpeljati v UKC Maribor, saj se je začel porod. "Vse lepo in prav, vendar pot do porodnišnice je bila še kako zahtevna," pripoveduje Vesna. Z možem sta namreč živela na Pobrežju v Mariboru, pot do bolnišnice pa so jima ovirale barikade. Vseeno jima je v bolnišnico uspelo priti. "Tam je bila seveda tudi panika, zato sva kar nekaj časa porabila, da so naju spustili v porodnišnico, sestre so bile malce prestrašene, vendar so me lepo sprejele," se spominja Vesna.

Težave pa so nastale, ko se je v Mariboru oglasil alarm. Zavladala je panika, vse porodnice pa so morale peš v kletne prostore. Vesni so popadke morali umetno ustaviti. Spominja se, da klet ni bila pripravljena na mlade mamice, njihove novorojenčke in nosečnice. "Čeprav se je osebje trudilo, smo bile vse prestrašene," pravi Vesna. A že po nekaj urah so se lahko vrnile nazaj v sobe, medtem ko so Vesno takoj odpeljali v porodno sobo. "Ob 13.55 sem rodila zdravo hčerko. Želela sem domov in upala sem, da bo z nama vse v redu," pripoveduje.

V torek, 2. julija, se je alarm znova oglasil, a takrat je osebje že poskrbelo za porodne sobe tudi v kletnih prostorih ter za postelje in inkubatorje. Vesna je tako v kleti prebila še nekaj ur. Bolnišnico je lahko zapustila naslednji dan, z njo in njeno hčerko pa je bilo vse v redu. "Danes je hči stara toliko kot naša država in sem zelo ponosna nanjo," pravi Vesna.

Bralka Suzana: 'Vse skupaj se je zdelo kot kakšne sanje'

Bralka Suzana je bila v dnevih pred osamosvojitvijo tik pred porodom. V kranjsko bolnišnico je prišla 22. junija 1991, njen sin pa se je rodil še isti dan. Po porodu so Suzano namestili v sobo skupaj s še tremi mamicami. Čas v porodnišnici si je zapomnila po tem, da so bile mamice precej razburjene, če so slišale pokanje, Suzana pa jih je mirila, saj je bilo v Kranju dogajanje v mestu, in je verjela, da pokajo le petarde.

Vedela je sicer, da se vojna bliža, saj so iz porodnišnice predčasno odpustili vse mamice, ki niso imele zapletov pri porodu. Bolnišnica se je namreč pripravljala na morebiten sprejem večjega števila ranjencev. Na dan, ko je čakala, da pride ponjo mož, je bilo pred porodnišnico polno vojakov. Njen mož je za pot do porodnišnice potreboval več kot uro, pa čeprav v običajnih razmerah tja lahko pride v 15 minutah. Pri vsakem križišču so ga namreč vojaki poslali drugam.

Nosečnica
Nosečnica FOTO: Reuters

Suzana je imela srečo, saj je možu uspelo priti do bolnišnice in je lahko odšla domov. Spominja pa se mamice, s katero je delila sobo, ki je sicer živela blizu vojaške karavle nekje med Tržičem in avstrijsko mejo. "No, ona ni mogla domov, niti nihče ni mogel priti ponjo, saj je bila cesta zaprta, in tudi oblekic za novorojenčka ni imela," pripoveduje Suzana. Nazadnje so za omenjeno mamico poskrbeli njeni prijatelji iz Kranja.

Suzana pravi, da so bili vsi zelo vznemirjeni, a ne more reči, da jih je bilo prav strah. "Kajti vse skupaj se je zdelo kot kake sanje," pripoveduje Suzana in dodaja, da so menili, da se bodo vsak čas zbudili. "Doma me je pričakal Jelko Kacin na radiu, ki ga je moj mož poslušal skoraj 24 ur na dan, in pa Krvavec v ognju," pripoveduje. Za njenega novorojenčka to sicer ni bila ravno prijetna dobrodošlica, a tudi Suzana, podobno kot Vesna, zdaj na tisti čas gleda skozi smeh. 

Preberite še: Med grožnjo letalskega napada, ko so porodnice v zaklonišča hitele s komaj rojenimi otroki, je ena od mater rodila kar v zaklonišču ljubljanske porodnišnice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nada88
09. 07. 2011 17.47
če ja bila vojna za dobro slovenije zakaj se je potem začelo tako na veliko krasti???????
Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES(resnica o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu dan danes) !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... Vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi" in naj vam pokaze pot do resnice danes !!! Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!
ajnakk
07. 07. 2011 19.35
moj bratc je tud rojen 25.06.1991 =))
vzhod
06. 07. 2011 14.55
ceprav vsakodnevno forsirate z namisljeno vojno neke miroljubne cloveke dogotke ki so se v nekih socloveskih obcutkih med jna otroci in slovenskimi teritorjalci zgodili da se ni zgodilo nic slabega spreminjate v vojaske doseske itd.to ni bila vojna to je bila milosevicevo sranje po sloveniji ! vse dokler srpski nacionalisti pod vodstvom Voislava seselja niso dosegli da vojska prenega z
tantadruj1
06. 07. 2011 12.53
a bomo zdaj celo leto prebirali vse mogoče v navezavi z osamosvojitvijo ali lahko gremo naprej od tega praznika?
azzurro911
06. 07. 2011 12.28
Prov dosadni ste ze s tem nabijanjem
MOSSAD001
06. 07. 2011 12.24
Tole je pa tema za našo spletno TETO !! Je med ofenzivo rojevala,čestitke spletni mamai !! ,-))