Samostojni 20 let

VIDEO: Albanija med bivšimi jugoslovanskimi državami?!

Ljubljana, 07. 07. 2011 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
32

Mlade bolj kot vojna in politika ob osamosvojitvi zanimata moda in glasba v devetdesetih. Največ informacij o rojstvu nove države dobijo na spletu, televiziji in od staršev. So pa ponosni, ker so rojeni v Sloveniji.

Maturanti so že bili rojeni v državi Sloveniji.
Maturanti so že bili rojeni v državi Sloveniji. FOTO: Marko Vidmar

Sodeč po kratki anketi, opravljeni po maturantski paradi v Ljubljani, mladi o osamosvojitvenem času ne vedo prav veliko. Večina ve, da je letos 20 let od osamosvojitve Slovenije, da je bila vojna, da je bila velika plebiscitarna večina, da je bil prvi slovenski predsednik Milan Kučan, da je sledila osamosvojitev Hrvaške. Slabše znajo odgovoriti na vprašanje, koliko časa je bila vojna, katere so bile nekdanje države Jugoslavije in podobno. Skratka, večina mladih osamosvojitev bežno pozna, v podrobnosti se ne spuščajo. So pa ponosni, ker so rojeni v Sloveniji.

Največ informacij s spleta in televizije ter od staršev

Redni profesor za sodobno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Božo Repe je pojasnil, da je štiriletno poučevanje zgodovine dve uri tedensko samo na gimnazijah, triletno še na strokovnih gimnazijah, na drugih srednjih šolah pa manj. "Kakšna polovica generacije torej nima nikakršnega samostojnega pouka zgodovine, ampak je v različnih strokovnih programih 'utopljena' v splošnem družboslovnem predmetu, pri poklicnih šolah pa še kot alternativa naravoslovju."

Opozarja, da je pouka zgodovine z vsako reformo manj, in se zaveda, da je največ odvisno od profesorjev. Sodobno zgodovino od konca prve svetovne vojne dalje na gimnazijah predavajo v zadnjem letniku, realno je mogoče izvesti kakšnih 55 ur pouka letno. "Koliko to pride na posamične teme iz zgodovine 20. stoletja, si lahko izračunate, še zlasti, ker so te teme običajno ob koncu študijskega leta." Z maturitetno temo o osamosvojitvi naj bi to malo popravili, ker maturitetne teme vendarle obdelajo. "Če gledamo mlado populacijo v celoti, pa najbrž glavnino informacijo dobijo preko spleta, televizije in izkušenj staršev," je dejal.

Veliko zanimanje za diplomo na temo osamosvojitve

Stari fakultetni program, ki se bo iztekel, za študente predvideva štiri ure predavanj in dve uri seminarja tedensko iz sodobne slovenske zgodovine v dveh semestrih, kar po Repetovem mnenju omogoča relativno dober pregled nad celotno zgodovino 20. stoletja, kjer so tudi procesi demokratizacije in osamosvojitve Slovenije ter razpad Jugoslavije. Del tematike obravnavajo tudi pri zgodovini Jugovzhodne Evrope. Poglobljene teme so v seminarjih, ki jih študentje napišejo in zagovarjajo.

Dr. Božo Repe
Dr. Božo Repe FOTO: Dare Čekeliš

In ravno koncu hladne vojne, razpadu Jugoslavije in osamosvojitvi Slovenije so v zadnjih letih v različnih oblikah namenili precej seminarske obravnave. Veliko zanimanje je tudi pri izbiranju tem za diplomske naloge. "Ali bomo lahko z bolonjsko reformo obdržali standard – govorim za celotno sodobno zgodovino – pa je dvomljivo, saj se predmeti drobijo in v glavnem omejujejo na en semester. Sam tej temi posvečam precej pozornosti, saj se že od srede 90. let tudi raziskovalno veliko ukvarjam z njo," je pojasnil Repe.

Študij sicer zajema celotno slovensko zgodovino, regionalno zgodovino in občo zgodovino, obenem so še različni strokovni predmeti in jeziki. "Interesi študentov so seveda različni, gotovo pa jih velik del zanima sodobna zgodovina, tudi to zadnje obdobje. Ne nazadnje je to doživljala generacija njihovih staršev, malce starejše generacije študentov morda tudi same, kar pomeni 'živ stik' z zgodovino, kar pri drugih obdobjih ni mogoče," je povedal Repe.

Po njegovih izkušnjah sodobne generacije najbolj pritegne vsakdanje življenje: stanovanjska kultura, prehrana, moda, preživljanje prostega časa, glasba in podobno. "Z današnjo tehniko je to moč dobro ilustrirati ter narediti predavanja in seminarje privlačne. Rekel bi, da za tem pride ekonomska zgodovina in kultura. Politična zgodovina, delovanje sistemov, odnosi med strankami in političnimi subjekti jih manj zanimajo ter jih težje razumejo, vendar je seveda pri študiju zgodovine treba absorbirati tudi to."

Na vprašanje, kako dobro pridejo študenti pripravljeni in naučeni s srednjih šol ter gimnazij, je po Repetovih besedah težko odgovoriti. "Vmes morajo narediti tri letnike iz drugih tem in obdobij, del znanja, če so ga imeli, se vmes izgubi. Sprejemnih izpitov, ki bi pokazali njihovo znanje iz zgodovine, od uvedbe mature ni, pogoj so zbrane točke. Predavanja tudi niso obvezna in jih ne obiskujejo vsi." Informacije ob vstopu na fakulteto torej nimajo za nobeno obdobje in nobeno temo, niti je nimajo pravice zahtevati. Določen občutek dobijo profesorji med predavanji in seminarji, v razpravah in glede na interes oziroma vprašanja študentov, ki se razlikuje od generacije do generacije.

Različna vprašanja na izpitih

Na izpitih so vprašanja o ekonomskem in političnem sistemu v Jugoslaviji v 80. letih, gospodarskem in političnem položaju Slovenije ter odnosu do Jugoslavije, življenju ljudi, demokratizacijskih procesih, alternativni kulturi, civilnodružbenih gibanjih, kulturni opoziciji, reformiranju tedanjih družbenopolitičnih organizacij, nacionalnih programih, nastanku zvez in strank, volitvah in njihovih rezultatih, pripravah na osamosvojitev, plebiscitu, vojni, pogajanjih, mednarodnem priznanju, razvoju Slovenije po osamosvojitvi in še kakšni temi. "Snovi namreč ne obdelujemo zgolj kronološko in faktografsko, ampak tudi problemsko, zato vsega seveda ni mogoče shematsko ukalupiti," je povedal Repe.

Teme 'Demokratizacija in osamosvojitev Slovenije' na maturi ni bilo.
Teme 'Demokratizacija in osamosvojitev Slovenije' na maturi ni bilo. FOTO: Aljoša Kravanja
Maturantska parada v Kopru - 11
Maturantska parada v Kopru - 11 FOTO: Aleš Logar

Kakšnih posebnih odstopanj v primerjavi z drugimi obdobji iz zgodovine 20. stoletja ni. "Bolj gre za to, da pač nekaterim neke teme bolj 'ležijo', druge pa manj, nekateri se bolj pripravijo, drugi manj. Zame je vsak izpit zanimiv, temelji na pogovoru in pokaže študentov način razmišljanja, ki pa seveda mora temeljiti na določenem znanju. Napake pa ostanejo za vrati kabineta …" je še dodal.

Na maturi ni bilo teme o osamosvojitvi

Ob 20. obletnici Slovenije je bila sicer pri splošni maturi kot tematski sklop prvič razpisana tema 'Demokratizacija in osamosvojitev Slovenije', vendar na spomladanskem roku ni bilo vprašanj na to temo. Zaradi sprememb učnega načrta, ki več pozornosti posveča tudi problematiki slovenskega osamosvajanja in demokratizacije, se bo z letom 2012 malce spremenilo tudi pisanje maturitetnih izpitnih nalog. Od takrat naprej bo osamosvojitev spadala pod širšo temo Razvoj slovenskega naroda v 20. stoletju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
25. 06. 2012 21.48
-1
hahahahha se si tota mladina ni sama kriva. to je pač odraz dela šolskega sistema pri nas. enostavno,javne šole (srednja in faks) ukinit! vsak pa se naj sam odloči kaj bo počel. ne pa poleg vojske plačevat še armado učiteljev. ne bom komentiral klientalizma na teh javnih šolah in kak so šole ponavadi eno veliko družinsko srečno podjetje. glih tak kot železnice...
Tonček Balonček
09. 07. 2011 23.45
Domoljubje v špoli je totalno brez zveze. Vedno je pomešano s politiko. Pa saj s wedžave menjajo, večajo, manjšajo. Pri domoljubju se ne bodo učili o osamosvojitvi menda. to je smešno. A če boš spraševal prababice, stare mame, starše, vsak je imel pri tem predmetu drugačen kurikulum in vsi so domoljubi. Kaj pa če s eŠtajerska odcepi od ostale Slovenije, ali Obala recimo. Posebno poglavje ej zgodovina. Na Hrvaškem recimo letos pri maturi iz zgodovine niso imeli niti enega vprašanja v zvezi z drugo svetovno vojno. Kot da ni bilo NDH-ja, taborišč, Pavečića, partizanov, kot da je bial samo prva vojna in "domovinski rat"!
mlutherking
09. 07. 2011 23.36
Današnji šolski sistem že tekmuje z ameriškim glede poneumljanja ljudi.
robba
08. 07. 2011 20.27
pkorosec 08.07.2011, 00:33 3 Pa kaj tolko serjejo s osamosvojitvijo. Tole prisilno ucenje o tem v solah je nesmiselno. Kaj pa lahko poleg par datumov sploh povedo? A to naj pol leta ucijo? Domoljubje se ne da naucit. To se ti s casom lahko zaseje, ali pa se ti zagabi. Ne morejo ti ga pa nihce vsilit. In prav je tako. Jaz poznam vse te datume in republike in bla bla okrog tega. Pa kaj si naj zdaj s tem? Kaj si naj bilokdo sploh zacne s domoljubi? Kaj drzavi pomagajo "domoljubni" skinheadi, pa "domoljubni" harvardi, pa "domoljubni" politiki ipd ? NIČ! Od zadaj je samo politika, ki s tem želi mešat drek preteklosti. Žal poznam mnogo deklariranih domoljubov, ki bluzijo o časti in ponosu, da so slovenci, hkrati pa tak kot vsak navadni balkanec svoje smeti brez pomisleka vrze v slovensko zeleno naravo. In pol hocete otrokom v solah vsilit domoljubje? Nonsenz. Sicer pa kaj mislite kolk svoje zgodovine pozna recimo avstrijska mladina? Mi smo se v svojih casih vec ucili o habsburzanih, kot pa oni bilokdaj. pa kaj serješ s takimi.poglej naše ex-yu,kolk majo domoljubja,pa svojo zgodovino. tretji al pa več rod biva v tujini pa še vedno znajo jezik staršev,pa čeprav je npr. mati drugega naroda. pa otrokom dajejo svoja imena. pa to ne sam yugosi, tud ostali narodi. kaj pa naši izseljenci? razen naslednikov v argentini ne zna skoraj nihče izgovort niti svojga priimka,kaj šele jezika. in pol opletaš z nekim kaka osamosvojitev itd. ok, pol lepo ukinmo vse dnarje za beneške slovence, za korošce,za porabce,kaj šele za neke izseljenske matice. je to po tvojem prav? vedi, narod,ki ne pozna svoje zgodovine,svojga jezika,svojih korenin,ne obstaja več kot narod.je sam državljan neke države. in pol lepo pozabimo svoje pesnike,pisatelje,izumitelje,športnike... in jih ne izkoriščajmo v naše reklame
Milivoje Hajdukovi?
08. 07. 2011 14.23
Bolj realno bi bilo, da bi novinarji vprašali mlade: koliko je ta država zadolžena in kako, ter kdo bo ta dolg poravnan? Po moje so te informacije očitno zanemarljive. Glavo v pesek in uživaj dokler se lahko uživa, odgovornost je itak kolektivizirana.
Tom Teargarden
08. 07. 2011 10.41
rešitev je v služenju obvezne vojske in cerkvi!!! haha just kidding
yokerxdinterfan
08. 07. 2011 10.33
glede domoljubja.....namesto datumov nej raje otroke naučijo da ne onesnažujejo okolja pa tudi če je le majhen košček papirja pa da poznajo vsaj malo pomembne zgodovine na območju slovenije itditd
rizbo
08. 07. 2011 09.55
waco in ti mislis ,ce bi bila se juga potem bi se cedila med in mleko ?
pkorosec
08. 07. 2011 00.33
Pa kaj tolko serjejo s osamosvojitvijo. Tole prisilno ucenje o tem v solah je nesmiselno. Kaj pa lahko poleg par datumov sploh povedo? A to naj pol leta ucijo? Domoljubje se ne da naucit. To se ti s casom lahko zaseje, ali pa se ti zagabi. Ne morejo ti ga pa nihce vsilit. In prav je tako. Jaz poznam vse te datume in republike in bla bla okrog tega. Pa kaj si naj zdaj s tem? Kaj si naj bilokdo sploh zacne s domoljubi? Kaj drzavi pomagajo "domoljubni" skinheadi, pa "domoljubni" harvardi, pa "domoljubni" politiki ipd ? NIČ! Od zadaj je samo politika, ki s tem želi mešat drek preteklosti. Žal poznam mnogo deklariranih domoljubov, ki bluzijo o časti in ponosu, da so slovenci, hkrati pa tak kot vsak navadni balkanec svoje smeti brez pomisleka vrze v slovensko zeleno naravo. In pol hocete otrokom v solah vsilit domoljubje? Nonsenz. Sicer pa kaj mislite kolk svoje zgodovine pozna recimo avstrijska mladina? Mi smo se v svojih casih vec ucili o habsburzanih, kot pa oni bilokdaj.
Zascitnik
07. 07. 2011 22.51
In janšatončkar balonarček, naša osamosvojitven vojna je trajala 12 dni, ne 11, kaj šele 10! Ti tudi mal felšaš ...
Zascitnik
07. 07. 2011 22.49
Žalostno in zaskrbljujoče je, da so vrednote večine današnje mladine to, kolik ima kdo več pirsingov, tetovaž, kolk vodk je spil, kolk je ljudi okol prinesel, itd. ... Jaz bi vrnil obvezno služenje vojaškega roka, za 2 meseca vsi gagat pa da potem vidite, kako se lahko ceni svobodo, delo, ...
Ataaufbix
07. 07. 2011 22.47
@waco Dobiš en velik plus.
Zascitnik
07. 07. 2011 22.43
Balonček, a te je spet tvoj janša mal napihnil?
MERDE-AVE-MERDE
07. 07. 2011 22.35
Alteist
07. 07. 2011 22.16
Sramota, toliko nepoznavanja.
tali?ni tom
07. 07. 2011 21.13
ko šljivi tako državo! so nas spravl na kolena da se ne poberemo več ! sam sem pa čedalje bolj ponosen da sem se rodil v prelepi nekoč moji državi in resnično 21 let živel v indiji koromandiji ! pa še prelepo zastavo smo imeli in himno ob kateri še danes zastane dah ! ampak to so le moji spomini ! zdele pa dajmo minuse varekinarji !
ich123
07. 07. 2011 20.01
+1
Domovinsko vzgojo od vrtca naprej !!!
Tonček Balonček
07. 07. 2011 18.08
Pa še narobe nas učijo, vojna je trajala 11 dni, nič ne izvejo o Rambotu na mejnemm prehodu Rožna dlolina, ki ej sam razorožil 50 vojakov srbske soldateske, premalo je poudarjena vloga Janeza janše in ogromen napredek, ki smo ga doživljali v obdobju 2004-2008! Take stvari izvejo el tisti otroci, ki obiskujejo verouk in nedeljske maše, ostali pa živijo takorekoč v temi.A otroci izbrisanih sploh hodijo v šolo ali se skrivajo po katakombah kot prakristjani?
taurus90
07. 07. 2011 14.29
dannyer se strinjam s tabo. ampak kje nej se mladi naučimo kej? u osnovni šoli smo o sloveniji kot državi govoril samo pri predmetu spoznavanje družbe (narisal smo slovensko zastavo, naučit smo se mogl himno pa slovenske kovance smo risal). na gimnaziji smo pa snov končal z drugo svetovno vojno :S priznam- še zmeri mešam dan državnosti in dan osamosvojitve. datumov itak ne vem. vem da je vojna trajala 10 dni, od kdaj do kdaj- nimam pojma.
Tonček Balonček
07. 07. 2011 13.54
Nič več ni pionirske organizacije, mladine, ničesar. Janša je že s sedemnajstimi elti na pamet poznal vs ebitme in dzgodovino Zveze komunistov, od Čebin dalje, ni se mu bilo težko odločiti kako in kam naprej, imel je cilje in vizijo, kot še toliko let kasneje, vs edo danes! Tega žal ni več, kdo nas bo vodil čez 2o let?