Samostojni 20 let

FOTO: 'Uspeli smo, ker smo bili enotni'

Ljubljana, 24. 06. 2011 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Danilo Türk je pripravil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo, na katerem jim je izrazil hvaležnost za največjo možno žrtev njihovih dragih. Uspeli smo, ker smo bili enotni, pravi Türk.

Ob 20. obletnici države smo ponosni na doseženo; vsakdo je nekaj prispeval, posebej pa smo hvaležni tistim, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo, in še zlasti tistim, ki so v vojni žrtvovali najdragocenejše – življenje in zdravje, je predsednik republike Danilo Türk dejal na sprejemu za svojce padlih pripadnikov TO, MNZ in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni.
Ob 20. obletnici države smo ponosni na doseženo; vsakdo je nekaj prispeval, posebej pa smo hvaležni tistim, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo, in še zlasti tistim, ki so v vojni žrtvovali najdragocenejše – življenje in zdravje, je predsednik republike Danilo Türk dejal na sprejemu za svojce padlih pripadnikov TO, MNZ in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni. FOTO: Miro Majcen

"To je slovesnost, ki izraža pristna čustva vseh nas in globoko hvaležnost," je danes dejal predsednik republike Danilo Türk. .

"Živimo v času, ko je med nami veliko dvomov in kritik, ki so včasih pretirane," je ocenil. Po njegovih besedah moramo ohraniti "pravi, zrel odnos do domovine in tistega, kar je bilo vloženega vanjo".

Če res želimo bolj hitro napredovati, moramo po njegovih besedah gojiti vrednote osamosvojitvene vojne. "Gojiti moramo vrednote skupnega, enotnega prizadevanja, ki so zagotovile uspeh naše osamosvojitvene vojne," je poudaril.

Neodvisnost, suverenost ne nastaneta brez žrtev, je opozoril Türk. Ne smemo si dovoliti, da bi zaradi kratkoročnih političnih potreb in strankarskih interesov ali zaradi osebnih psihičnih stanj prevladovali negativni občutki in kritike brez podlage, je opozoril.

Drži, da smo uspeli, ker smo bili enotni, je dejal. "Enotni pa smo bili, ker smo do te enotnosti prišli po demokratični poti, s temeljitim premislekom, z umom in s pogumom. V tem procesu so sodelovali mnogi. To ni bila stvar navdiha peščice ljudi. To je bila stvar širokega ljudskega prizadevanja. Uspelo je zato, ker je bilo široko, vsesplošno, strpno in ker smo se v tem procesu znali sporazumeti o svojih ciljih," je spomnil predsednik Türk.

Predsednik Združenja vojnih invalidov 91 Jože Romšak je v zahvali izrazil željo in pričakovanje, da bodo "svojci padlih deležni pozornosti države tudi v bodoče" in da jim bo zagotovljeno dostojno življenje.

Sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo so v predsedniški palači pripravili predsednik republike Danilo Türk, predsednik DZ Pavel Gantar in predsednik vlade Borut Pahor, ki pa je bil zadržan in se sprejema ni mogel udeležiti.

Pač pa so se sprejema med drugim udeležili nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
27. 06. 2011 14.30
Mi smo bili enotni, SFRJ, JNA, KP, UDBA, KOS itd. pa poraženi. Na pragu smo II. slovenske republike, še bolj enotni bomo s temeljito lustracijo dokončno porazili še tranzicijske dediče partijsko udbaške nomenklature.
Eziderped.
27. 06. 2011 12.49
TITO TITO TITO TITO TITO ! MI SMO TITOVI, TITO JE NAS ! PONOSNO TITOVO PRIMORJE !
loden
25. 06. 2011 22.37
Eni smo samostojni, drugi pa samostojni.... zdej pa vedi, kaj je prav....:=))
pupa_od_anbot
25. 06. 2011 20.19
še kar eno in isto? ne bo postala resnica pa četudi hodite po trepalnicah JJ je še vedno užaljen, ker je zmagal Turk namesto Peterleta in predvsem ker je Kučan med ljudmi bolj priljubljen kot on že vseh 20 let
tsdafsdfsfgjhtz
25. 06. 2011 17.00
Zdej ste videli. Lahko je nekaj razstaviti. Ampak težko je to sestaviti nazaj.
bukefal
25. 06. 2011 08.58
Draga naša domovina ------------------------------ Z največjim veseljem se spominjam dne, ko si postala samostojna in neodvisna država. Ponosno smo stali na proslavi, ob plapolanju naše zastave spremljali tvoje rojstvo in kmalu zatem posegli v obrambo tvojih meja. Bili smo enotni, vsi kot eden, in uspelo nam je, da smo te ohraniti tako, kot si zaslužiš. Lepo, najlepšo deželo na svetu, ki jo je Vsemogočni posul s številnimi biseri. Bil je radodaren kot nikjer drugje in tudi krivičen do ostalih, saj je prav nam  Slovencem podaril srečo, da živimo tu. Lepa si, najlepša si, draga naša in taka tudi ostani. Naj te ne prizadenejo težave, ki so se nakopičile zadnje čase. Bojuj se naprej in ne vdaj se, kajti uspelo ti bo tudi tokrat. Spet boš zaživela v vsem sijaju, ki ga izžarevaš s  prelepimi gorami, dolenjskimi griči, štajerskimi vinogradi, kraškimi lepotami in  modrim morjem. Bodi v ponos nam vsem, poštenim in marljivim ljudem, ki nam je dano živeti v tvoji lepoti. Lepo praznuj, draga naša Slovenija!!! Bukefal
loden
25. 06. 2011 00.47
Tonček ... če bi blo odvisno od Kučana, bi ti danes še veselo v Jugoslaviji partiji salutiru... ampak, vidš... to so samo tvoje sanje....:=)
Tonček Balonček
24. 06. 2011 22.51
Kučan je hkrati kriv, da je razpadla Jugoslavija in Partija ter da je bil proti osamosvojitvi. Le kdo bi vse to razumel!
povemvsem
24. 06. 2011 21.56
Med menoj in ivanom se je enotnost porušila tisti trenutek,ko je poslal vojsko v ravbanje vojaških sklsdišč,namesto,da bi bila v pripravljenosti.Seveda ta neenotnost se sedaj izraža tako,da jaz ne gradim klinike!
Schallabweiser
24. 06. 2011 21.16
"osamosvojitelji" so si dodali enih par ničel na bančnih računih. no ja, mi smo si jih tudi! razlika je le v decimalni piki: oni so si dodajali ničle pred, mi smrtniki pa, za decimalno piko!
binmister
24. 06. 2011 21.11
Kučan ------Majhen Mož iz Murgelj je raztrgal Jugoslavijo in najbolj podpihoval in gužval ostale republike da so se znašle v vojni .Čudno je tudi da nikoli ni prišla na dan resnica o umoru Krambergerja .Baje tisti ki bi naj bil kriv je bil tako pijan da ni mogel niti sedet kamoli še tako točno in daleč zadeti človeka .E Milane tudi ti si krvav pod kožo
loden
24. 06. 2011 21.09
... ampak, vsaka gumica ma določeno mero elastičnosti....:=))
loden
24. 06. 2011 21.08
saintjozef 24.06.2011, 20:45 2 Enotno smo uspeli, da smo lahko 20 let skregani. .... popravek.... nategnjeni.
binmister
24. 06. 2011 21.07
Joj kako smo uspeli .To v Sloveniji ni bila vojna ampak vse je bilo bolj kot da so bile vojaške vaje .Če bi aviacija JNA hotela res vojno v Sloveniji bi nas v 1 uri zravnali z zemljo to ne pozabiti .Jedo pijejo in si mastijo usta ter praznujejo .To da pa država vse bolj tone in je vsak mesec od 500---800 ljudi brezi dela pa nikomur od teh političnih mešetarjev ni nič briga samo da so njihovi računi na bankah iz meseca v mesec bolj polni revež pa naj crkne .
loden
24. 06. 2011 21.07
'Uspeli smo, ker smo bili enotni' Turk ima podoben smisel za humor kot Kučan....:=))
nightangel
24. 06. 2011 20.51
Kaj pa tale ve,kaj je enotnost,kje pa se je skrival takrat,ko smo bili Slovenci res enotni,ko smo stopili skupaj in se zoperstavili JLA?
Dejan Vovk
24. 06. 2011 20.47
ja, takrat smo še bili enotni...
saintjozef
24. 06. 2011 20.45
Enotno smo uspeli, da smo lahko 20 let skregani.
apollo11
24. 06. 2011 20.32
Mislim, da bi moral to izjaviti nekdo drug. Danilo, kje pa si bil takrat? Kje? Najslabši so tisti, ki se obračajo po vetru. Najprej rdeči pol zeleni itd. Nekoč zelo ponosen na Slovenijo, zej pa tega ne morem več reči.
MOSSAD001
24. 06. 2011 20.26
Turk,ne basej !!